Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Sétáljunk az óbudai kísérleti lakótelepen!

2011. november 26. - fovarosi.blog.hu

December 4-ig még látható a Kiscelli Múzeumban a "Korszerű lakás, 1960: Az óbudai kísérlet" c. kiállítás. Pont a lakótelep szó maradt ki a kiállítás címéből, jelezve: itt nem egy dögunalmas panel lakótelepről van szó, hanem egy egyedi építészeti kísérletről. De mi teszi különlegessé ezt a néhány utcányi kis területet? Kalandozz a Fővárosi Bloggal az óbudai kísérleti lakótelepen, még térképet is kapsz hozzá!

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLakotelep-GEarth-2011-2

A történet a második világháború után indult. Az "országdúlás" rengeteg megrongálódott, elbontandó házat és lakást hagyott maga után. Aztán jött a Rákosi-éra, amikor az erőltetett iparosítás szívta el a pénzeket a lakásépítés elől, a magánlakásépítést "elátkozták", miközben a városok lakossága az ipari üzemek vonzásával egyre nőtt. Az ötvenes évek második felének egyik legnagyobb problémája így a lakáshiány lett. Tömegek laktak lakásra alkalmatlan helyeken, felszabdalt lakásokban, ágybérletekben, vagy az ötvenes években átadott Cs-lakásokban - gondoljunk itt Fábry Sanyi meséléseire, vagy a Mici néni két élete c. filmre. Az 56-os forradalommal aztán nem csak Rákosi diktatúrájának lett végleg annyi, de a rendszer által erőltetett szocreál kényszernek is. Új lakásokból óriási volt az igény, a kötelező építészeti irány már nem volt kötelező - új pályázatokra, új lakástípusokra volt szükség. Az újra viruló építész szakma pedig ontotta az új lakásra, új konyhára, új nappalira, új városrendezési tervekre szóló terveket. Ennek egyik unikális példája az óbudai.

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLakotelep-1947-Terkep
A terület egy 1947-es térképen, még téglagyárral


A kísérleti lakótelep a Váradi utca-Bécsi út-Reménység utca és Zápor utca által határolt területen épült fel. Megközelítése a Margit híd felől a 17-es villamossal javasolt (Váradi utca megállóig), vagy az Árpád híd felől az 1-es villamos utolsó előtti, Rendelőintézet (néha Körte utcának mondják be) megállójánál leszállva. A két nagy út között terül el a lakótelep 701 lakása, plusz óvoda, bölcsöde, és három pici üzlethelyiség.

A terület a kísérletezés terepe volt: itt építették meg azokat a házakat, amelyeket az 1958-as építészeti pályázaton, az ún. C-terv keretében a legjobbnak találtak. Egy-egy épülettípusból akár 3 példány, illetve 3 variáció is épült többnyire - összesen 20 tervből 30 épület. Melléjük egy-egy korábbi típusterv lakóház is felépült. Így a valóságban próbálhatták ki, hogy mennyibe kerül egy lakás, mennyi idő alatt építhető meg, hogyan kivitelezhető a leghatékonyabban, mik az első lakók visszajelzései stb. A kísérletbe ott csúszott hiba, hogy új szerkezeti elemekkel is kísérleteztek, a kért födémeket azonban rosszul és késve gyártották le, ezzel növelve az építési költségeket. Az 1958-as építészeti pályázatot az Építésügyi Minisztérium írta ki, pontosan a fenti célok érdekében. A tervezők zömmel a kor nagyágyúi voltak, nevük mára mégis feledésbe merült. Az utca emberének ma semmit se mond az Ybl-díjas Mináry Olga vagy éppen a telep legmagasabb házait tervező Dul Dezső neve. A tervezők összesen 180-féle tervet küldtek be, ebből választotta ki a zsűri a megépítendő 20 legjobbat. A Fővárosi Tanács beruházásában épültek meg a házak, első ütemben 1960-ra (Országos Lakáspályázat), amelyet aztán még néhány épület követett a Vörösvári út felőli oldalon 1964-ig (Középmagasház Pályázat). A beépítési terv Kiss Albert és Pomsár János tervpályázaton díjazott terve alapján készült.

"A kísérleti lakótelep elsődleges célja a tervezési programban és a pályatervekben kidolgozott új lakásalaprajzi rendszerek gyakorlati kipróbálása. Meg kell vizsgálnunk, hogy alaprajzi szempontból melyek a megvalósításra kerülő legfontosabb új elképzelések. Röviden ezek a következők:
1. A lakásfajták nagyságrendi meghatározása ne a szobák száma szerint, hanem a lakásban elhelyezendő fekvőhelyek (család-létszám) szerint történjék.
2. A lakások technikai felszerelése fokozódjék. (Beépített konyha, beépített ruhásszekrény, melegvíz-ellátás.)
3. Kis alapterületen belül is viszonylag nagy lakóterületet kell létesíteni és a lakóterületet a használati igényeknek megfelelően differenciálni kell. Biztosítani kell a helyiségek jó kapcsolatát."

A tervezők az alaprajzok mellé színes rajzokat is mellékeltek - ezekről kitűnik, hogy milyen színes, élénk világot álmodtak - ami aztán csak nagyon töredékesen valósult meg sajnos. (Az első lakók kritikája is elsősorban a lakások kis méretére, na meg persze a kivitelezés hibáira irányult.) És még ez is veszendőben van, hiszen a felújítási, hőszigetelési igényekkel párhuzamosan megjelent a lakók nemtörődömsége is - nézzük csak meg azt a rózsaszín lakást a belső kétszintes lakások között. A magyarok ízlésétől ments meg Uram minket!

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLtp-20100226-16


"Felépült 1964-ben" (A film forrása: Lechner Tudásközpont)

Séta a házak között

Az innen letölthető térképet nyomtassuk ki, és vigyük magunkkal! Induljunk el a 17-es villamos Váradi utca megállójától. A Váradi utcán elindulva nézzük meg az utca jobb oldalán álló néhány házat. A sarokház utáni első ház a 325-ös jelű.

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLtp-20111119-325

325
: 3 emeletes, 2 szekciós épület, 12 háromfős és 8 ötfős lakással. Tervezője Csordás Tibor (LAKÓTERV) volt. Két különböző szekciót kellett egy épületben megépíteni - a pályázati terv 3 szekcióval épült. A 3 fős lakásoknál a tervező azt a célt tűzte ki, hogy viszonylag kis lakásban is nagy lakóterületet nyújtson. A főzőfülke a gyerekszobához (felügyelet, tálalás) és a fürdőhelyiséghez (mosás) kapcsolódik. Az ötfős lakásokban a helyiségek elrendezése a két tércsoporton (nappali + konyha, illetve háló + fürdő) belül a részletfunkcióknak megfelelően történt. (Konyha - tálaló - étkező - nappali - loggia kapcsolata). A konyha típuselemekkel berendezett, a fürdőszobában a lakásméretnek megfelelő gázvízmelegítő adja a meleg vizet. A pincében mosókonyha, 2 szárító, 3 raktár, óvóhely és pincerekeszek épültek. A kukatárolót is a pincében helyezte el a tervező, a két szekció találkozásánál. Az edényeket aknán át csigával emelhették ki a tárolóból.

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLtp-20111119-A-CS

Á-CS: 3 emeletes, 8 kétfős, 16 háromfős és 8 négyfős lakással. Árkai István és Csordás Tibor (LAKÓTERV) tégla lakóháza, két, egymással azonos alapterületű szekcióból áll. Az "Á" jelű szekciót az Építésügyi Minisztérium országos típustervvé nyilvánította, MOT. I. 1-82/59. szám alatt. A "CS" jelű szekció alaprajzi megoldása lehetővé teszi, hogy az "Á" szekció 1 szobás lakása helyett 1,5 szobás, a 1,5 szobás helyett pedig 2 szobás lakás épüljön. A "CS" szekcióban a fürdőszobák melegvíz ellátását a konyhában elhelyezett, 5 liter/perces gázvízmelegítők adták, a villanyórákat pedig a pincében kialakított mérőfülkében helyezték el. A két szekció eltérő kialakítására a nyílászárók eltérő elhelyezése és az épület színezése is utalt.

315: 3 emeletes, 2 szekcióból álló épület. Árkai István és Regula Ede (LAKÓTERV) tervei szerint épült fel, 8 db 5 fős és 12 db 3 fős lakással. 2 különböző homlokzati rendszerű szekciót kellett egy épületben megépíteni. Valamennyi lakást úgy alakítottak ki, hogy a konyha az egyik szobához kapcsolódjon - ezekben az étkező-szobákban az étkezés, és 1 ágy elhelyezése is lehetséges. A téglaszerkezetű, hosszfőfalas épület erkélyei "monolitikus" kialakításúak. A beépített konyhabútor és a gázvízmelegítő mellé itt a lakásokba cserépkályhák is épültek. A bejárati ajtó mellett szeméttárolót alakítottak ki. A pincében kapott helyet a mosókonyha, 2 szárítóhelyiség, a gyermekkocsi tároló, az "életvédelmi helyiségek" és a pincerekeszek.

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLtp-Kiallitas-20111008-23 
A korábbinál kisebb méretű, ám nagyobb komfortfokozatú lakásokhoz új bútorokra volt szükség. A nagyitól örökölt egytonnás kétajtós szekrény ide nem fért volna be. A régi konyhabútorok helyett is újakat kellett kitalálni. Itt, ezen a lakótelepen születtek meg az első beépített típus-konyhabútorok. Az első ütemben szerkezeti pályázatokat írtak ki konyhaberendezésekre, nyílászárókra és beépített szekrényekre. A második ütemben írták ki az Országos Lakástervpályázatot, harmadik ütemben pedig az Országos Lakásbútor tervpályázatot. A konyhák mérete a korábbi 8-10 négyzetméterről 5-6 négyzetméterre csökkent, így elengedhetetlen volt a variálható típusbútorok alkalmazása. Ebből pedig következett a bútorgyártás megújítása is: az új bútorokat le is kellett gyártani. A tervezők igyekeztek a konyhát vagy étkezővel egybenyithatóvá tenni, vagy olyan szoba mellé helyezni, amelyben az étkezőasztal elhelyezhető.

Most menjünk le az Érc utcán, egy pár lépés az egész. Amikor elérjük a Gyenes utcát, jobbra és balra egy-egy ház lesz a sarkokon. A balra eső ház az 514-es (514/C), a jobbra eső az 524-es jelű.

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLtp-20111119-514B

514
: Benjamin Károly és Boross Zoltán a BUVÁTI gárdájában tervezte meg ezt a házat. 23 lakásos épület, ebből 7 lakást két személy, 16 lakást 4 személy elhelyezésére alakítottak ki. Belső lépcsőházas, egy fordulóból 6 lakás nyílik. A bejárati ajtónál szeméttárolót és babakocsi-tárolót alakítottak ki, a pincében mosókonyhát, szárítót, óvóhelyet, tárolókat. Részben téglafalazatú, részben vasbeton pillérekre tervezett épület, előregyártott gerendák közé helyezett béléstestes födémmel. A konyhabútorok 4 elemesek, a fürdőszobák részben kádasak, részben fürdőtálcásak voltak. A színes, kőporos vakolás és az erkélyek, nyílászárók szabályos rendű elhelyezése tagolják a homlokzatot. Három ház is felépült az 514-es jelzéssel - kettő a Bécsi út mentén áll, a harmadik a Gyenes utcában. (A képen a B jelű bejárata látható.)

524: A LAKÓTERV tervezőinek, Árkai Istvánnak, Kovács Jenőnek és Regula Edének lakóháza a Gyenes utcában áll. 16 lakását a belső lépcsőházból lehet megközelíteni. A lépcsőház pihenőiből 2-2 lakás nyílik, mindegyik lakásban 3 fő elhelyezésére van lehetőség. A bejáratnál szeméttárolót és gyermekkocsi-tárolót alakítottak ki, és itt a mosókonyha is a földszinten kapott helyet, a csatlakozó szárítókkal együtt. Így az épület csak részben alápincézett. A lépcsőház megvilágítása felülről, az orsótéren át történik. A konyhák 4 egységből álló típuskonyhák voltak, a fürdőszobákat fürdőtálcásra alakították ki. Színes kőporos vakolású, tégla falazatú lakóház.

"Miközben az OKL első házait építeni kezdték, 1959 januárjában hirdették meg az Országos Lakásbútor tervpályázatot, amelynek célja az új kislakásokban is használható bútorok kifejlesztése volt. (...) A prototípusokat iparművészeti kiállításon, a "0" szériákat pedig az Óbudai Kísérleti Lakótelep bebútorozott lakásaiban mutatták be. A bútorokat a kiállításokat követő társadalmi bírálat után, 1960-tól kezdték gyártani. Az építkezés menete 1960 novemberében tette lehetővé, hogy az előzetes terveknek megfelelően a telep egyes lakásait, mint egy kiállítást, bemutassák a közönségnek. Az 514 és 524 jelű lakástípusokból két-két egyforma alaprajzút rendeztek be, az összehasonlítás érdekében kétféle módon, az egyiket régies, nagyméretű bútorokkal, a másikat könnyű kisbútorokkal, köztük a Lakásbútor Tervpályázat egyes prototípusaival. Minden látogató kérdőívet kapott, hogy a tervezők megismerjék az alaprajzokkal és bútorokkal kapcsolatos igényeket, elképzeléseket. A válaszok összegzése alapján a többség pozitívan fogadta az újdonságokat." (Részlet a kiállítás anyagából, Kiscelli Múzeum, 2011)

Haladjunk egy kicsit tovább a Gyenes utcán a Bécsi út irányába! Az út jobb oldalán hosszan elnyúló, 4 szintes házsorok rejtőznek a zöldben - az első a 420-as, az utána jövő a 404-es jelű.

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLtp-20111119-420

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLtp-20111119-420-ParkFelol
A 420-as jelű ház az utcafront és a park felől

420: A 210-es épülethez hasonlóan ez is Körner József téglaháza. A 28 lakás külső folyosóról közelíthető meg. A lépcsőházat és a két szekciót úgy alakították ki, hogy minden félemeletnél nyíljanak lakások - így némileg intimebb hangulat jöhet létre, mintha egymás mellé lenne csoportosítva egy szint összes lakása. A földszint alacsonyabb szintjén vannak a mosókonyha és a szárítók, valamint egyes pincerekeszek is. A földszinti előcsarnokból nyílik a gyermekkocsi-tároló és a szeméttároló. Az épület alatt hatalmas, 282 főt befogadni képes óvóhelyet alakítottak ki - ez a környék lakóit is be tudta volna fogadni szükség esetén. A fürdőkben itt is fürdőtálcát helyeztek el, a konyhák 5 szekcióból álló bútorzattal készültek.

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLakotelep-1960asEvek-Epiteszforum.hu
A Gyenes utca archív felvételen, előtérben a 420-as típusházzal. (Kép: epiteszforum.hu)

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLtp-20111119-FloraAlapitvany

A 420-as jelű házzal szemben 3 kis üzletpavilont láthatunk. Ma már egyikben sincs üzlet sajnos, és a jelentős átépítések igencsak tönkretették az eredeti arculatot. A képen látható, a Bécsi úthoz legközelebb eső épület őrzi még leginkább az eredeti állapotot - ez most a Flóra Alapítvány otthona. A középsőben ma a kerületi védőnői szolgálat központja található, a Vörösvári út felé esőt pedig teljesen átépítették és kibővítették - ma a Gépteszt Kft. "lakja".

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLtp-20111119-404

 

404: Tervezői Radnai Lóránt (LAKÓTERV) és Rimanóczy Jenő (IPARTERV) voltak. A 24 lakásos, 4 szintes épületben 23 háromfős, és 1 kétfős lakást alakítottak ki. A kapunál szeméttárolót és babakocsi-tárolót alakítottak ki, a pincében pedig mosókonyhát szárítókkal, pincerekeszeket (azaz a lakók tárolóit), és egy óvóhelyet. A lépcső monolit szerkezettel épült. A nagyobb lakásokban öt, a kisebbekben három elemből álló konyhát építettek be. A fürdőszobák fürdőtálcásak. A homlozatokat színes nemesvakolattal látták el.

A 404-es jelű házzal szemben vessük be magunkat a házak közé! A Bécsi úti házsor hátsó oldalához érkezünk, rögtön egy 5 szintes lakóházhoz. A Bécsi út mentén kettő is áll, de ezzel a típussal már találkoztunk az Érc utca - Gyenes utca sarkán. Balra kétszintes sorházak húzódnak egymás mögött - nézzük meg a 124-es, 115-ös és 116-os jelű sorházakat, amelyekben belső kétszintes lakásokat alakítottak ki.

124: Pásztor Lajos és Márton István (LAKÓTERV) téglaépülete 4 kétszintes lakást tartalmaz. A lakások 3 szobával épültek, saját tüzelőtárolóval, 4 elemes konyhabútorral, a fürdőszobában gázos vízmelegítővel. A homlokzatok vakoltak, a lábazatok ürömi kőből készültek.

115: A ház tervezője Horváth János (LAKÓTERV) volt. A pályázaton az egyik "legváratlanabb" épület a kétszintes sorház volt. Két negyven négyzetméteres szinttel, egymás mellé sorolhatóan épültek meg ezek a lakások a telep belsejében. A földszinten helyezték el a konyhát, étkezőt, fürdőszobát, és a nappalit, az emeleten pedig a hálószobákat. Ez egész nagy luxusnak számított, ha hozzávesszük, hogy a tömbházak lakásaiban még az étkezőt is úgy tervezték meg, hogy aludni is lehessen ott. A 4 lakásos sorok lakásaihoz még egy kis saját terasz és kert is csatlakozik. A tüzelőtárolót a pincében helyezték el. A homlokzatok színes vakolattal készültek el, a lábazat ürömi kőből készült. Aztán jöttek a lakók felújítási igényei, így ma már eltűnőben vannak a fémkeretes, kiugró emeleti ablakok, és az eredeti homlokzati színek.

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLtp-20111119-116


116: A Szőke Gyula (Pécsi Tervező Vállalat) által tervezett házban 5 kétszintes lakást alakítottak ki, saját udvarral. A lakásokban 6 fős családok elhelyezésére is lehetőség volt. Az alagsorban tüzelőtárolót alakítottak ki. A konyhákba 4 elemből álló típusbútort építettek be. A homlokzat részben színes vakolattal, részben nyerstégla falazással készült, a lábazat mosott műkő.

A parkosítás is gondosan tervezett volt annak idején. Sajnos ma már csak halvány nyomok emlékeztetnek a szebb időkre - egy-egy kerek ágyáskeret ma is fellelhető. Időközben a fák igencsak megnőttek - ez kárpótolhat bennünket az elveszett épített kertekért. Az eredeti zöldfelületi terveket Dalányi László (LAKÓTERV III. iroda, Zöldterületi osztály) vezetésével készítették el. Az itt felállított szobrok közül legjelentősebb Somogyi József: A család című szobra. A két belső szintes lakásoktól délre hosszan elnyúló házsorok húzódnak, a túloldali homlokzatuk a Reménység utcára néz. Emlékezzünk meg ezekről is!

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLtp-20111119-214-UtcaFelol

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLtp-20111119-214-ParkFelol
A 214-es jelű házat az utca felől már málnafagyivá alakították, de az udvar felől még őrzi eredeti megjelenését

214: A 10 lakásos épület az IPARTERV-nél dolgozó Südi Ernő és Wagner László építészek tervei alapján épült fel. A szinteken folyosók futnak végig a lakások előtt, az épület végén helyezték el a lépcsőházat. A 10 lakásban mindössze 30 fő lakhat - a lakások itt sem nagyok. Az épület teljesen alá van pincézve - itt kapott helyet a mosókonyha, a szárítók, az óvóhely, a lakók pincerekeszei és még 44 nm pincetér. Az óvóhely alatt vasbeton lemezes az épület. A konyhákban itt is 4 egységből álló konyhabútor van, a fürdőszoba fürdőtálcás és gázos vízmelegítős. A homlokzat "nyergestégla modorú téglafalazat" és nemes vakolat.

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLtp-20111119-210-UtcaFelol


210: A LAKÓTERV-nél dolgozó Körner József lakóháza. Egyemeletes, kétlépcsőházas, kétszer kétfogatú épület, 8 darab két és fél szobás lakással. Az alaprajz érdekessége az étkezési célokra alkalmas lakó-előtér, amely az előszobát elválasztja a vizes helyiségek csoportjától. A lépcsőházhoz csatlakozó tüzelőtárolók megépítésével a pincetárolók akár el is hagyhatók ebben a háztípusban Körner szerint. Az eredeti homlokzat részben "cuppantott vakolat", részben nyerstégla falazat volt, válogatott falazótéglából. A homlokzatok kőporos, színes vakolatot kaptak.

Körner József (1907-1971) a CIAM modern építészeti mozgalom hazai csoportjának tagja volt. Darvas Lajossal együtt 1948-ban tervezte a Dagály strand főépületét és (ugyanabban az évben) az akkori Külkereskedelmi Minisztérium Honvéd utcai épületét. 1952-ben adták át a Körner tervei szerint felépült II. kerületi pártházat szocreál stílusban (ma a kerületi önkormányzat épülete, a Mechwart liget felső végében áll). 1956-ban a lágymányosi lakótelep I. fázisának tervezésén dolgozott. Késői épületei ismét a modern felé vették az irányt: így pl. a tatabányai könyvtár (1965) és egy szálloda Veszprémben (1967). Kossuth- és Ybl- díjjal is kitüntették. 1971-ben hunyt el Budapesten.


fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLtp-20111119-201-ParkFelol


201: Az egyemeletes épület részben alápincézve épült fel, Zdravits János (KÖZTI) tervei szerint. A földszinti lakás felett egy ugyanolyan alaprajzú másik lakás került kialakításra. Külső folyosóról nyílnak a lakások, ebben a típusban csak kétszobásak. A WC-t úgy alakították ki, hogy igény szerint leválasztható legyen a fürdőszobáról. A régi kamrákat itt kamraszekrény pótolja, a kis konyhák kiegészítéseként. A pincében mosókonyha, szárító és a lakók tüzelőanyag tároló rekeszei voltak megtalálhatók.

A kísérleti lakótelep lakásainak átadása már a Kádári propaganda része volt: a megépült lakásokba az érdeklődő nagyközönség is ellátogathatott, megismerve a kicsi alapterületű, de többnyire nagyon praktikusan, a kor legújabb bútoraival berendezett lakásokat. A cél egyértelműen az új építészet, az új lakáskultúra megismertetése volt. Ezután érkezhettek csak a lakók - volt, aki például egy Fő utcai kirakatból (!) költözhetett ide, végre saját lakásba. A beköltözők közül sokan voltak a felszámolt Újlaki Téglagyár egykori dolgozói - a telep maga is a felszámolt gyár területén épült fel. De jöttek ide sportolók, magasan kvalifikált tisztviselők, művészek és sportolók is - akkoriban még nem volt kiforrott kiutalási politika.


fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLtp-20111119-Bolcsode

Bölcsöde
: A lakótelepen nem csak lakások épültek. Az egyik legnagyobb kiegészítő intézmény, a bölcsöde egy korábbi terv továbbfejlesztése. Fábián István (LAKÓTERV) úgy alakította át a korábbi típustervet, hogy a közlekedő utak hossza rövidebb lett, az iroda pedig az emeletről leköltözhetett a földszintre. Étellifttel könnyítette meg az ételszállítást, a foglalkoztató helyiségek területét pedig 10%-kal megnövelte. A gazdasági rész külön bejáraton át közelíthető meg, a konyha és a személyzeti helyiségek a földszinten kaptak helyet. Az emeleten tejkonyhát és "gépesített mosodaüzemet" is kialakítottak. A földszinti foglalkoztatóban a "kisóvodások", az emeletiben a "csecsemők" kaptak elhelyezést. Ide már központi fűtést terveztek, de a gumipadlós foglalkoztatókban padlófűtést is kiépetettek - nagy szám volt ez akkoriban! A "citlingelt" kőporos homlokzatvakolatú épület lábazata mészkőlapokból, a vasszerkezetű tető hullámeternit fedéssel készült el. Az udvarban füves kert és homokozó várta a kicsiket. Valamikor egy vízimadarakat ábrázoló műalkotás díszítette a homlokzatot - ma már nincs meg. Mint ahogy ismeretlen az udvari medencénél felállított majom-szobor sorsa is. Ma a Főnix TV stúdiója működik az épületben.

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLtp-20111119-527

527: A bölcsöde épületétől haladjunk északra, a Gyenes utca felé. A következő ház az, amelynek egyik lakását a Kiscelli Múzeum kiállításán 1:1 léptékben megépítették. A ház könnyen felismerhető az egyes ablakok fölötti szellőzőrácsokról. Mináry Olga itteni munkásságáért Ybl-díjban részesült. 16 lakásos, belső lépcsőházas épület, egy-egy lépcsőfordulóból 2-2 lakás nyílik. A lakások 4 fő elhelyezésére alkalmasak, a konyhabútorok többnyire négy szekcióból álltak össze, de volt néhány 5 szekciós konyhabútor is. A monolit szerkezetes lépcsőház tetején felülvilágító ad természetes megvilágítást a közlekedőtérnek. A ház 1960-ban hivatalosan beiktatott típusterv lett, de ebben a formában több nem épült meg belőle az állami lakásépítés keretében. Noha paraméterei megfeleltek a normáknak, nem lehetett nagyipari technológiával előállítani, és négyszintes magassága pazarlásnak számított. Így aztán Mináry Olga többször is maga adaptálta saját lakóházát az OTP, a vállalatként lakásépítő KFKI vagy éppen társasházépítő szövetkezetek felkérésére. A típustervvé adaptálás során jelentősen átalakultak az alaprajzok: megszűnt a kamra, a külön WC, a gardrób, a konyha és az étkező közé harmonikaajtó helyett fix üvegezett fal került, és ami a tervezőt talán a leginkább bántotta, az extra méretű loggia mérete is csökkent.

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLtp-1960-budapest.egykor.hu
Mináry Olga háza a hatvanas években. Kép: Egykor.hu

Mináry Olga (1929-) 1951-ben végzett a Műegyetem építészmérnöki karán. 1953-ban Farkasdy Zoltánnal együtt tervezte az Iparművészeti Főiskola épületét, 1957-ben pedig Janáky Istvánnal közösen egy Frankel Leó utcai sarokházat. Az IPARTERV-nél 1955-től dolgozott: tervezett hutabővítést, pácolót, gyógyszertári decentrumot, sajt- és tejüzemet, de az itteni munkák közül az egyetlen valóban figyelemre méltó épület az 1967-re felépült Alumíniumipari Tröszt Székháza az Újpesti rakparton. (A rendszerváltás után a privatizáció fellegvára lett a kék homlokzatú épület, amelyet a tervező tudta és engedélye nélkül építettek át.) Az 1958-ban kiírt lakáspályázaton díjat és megvételt nyert háza, amelyet 527. szám alatt meg is építettek. Erre a házra kapta 1964-ben az Ybl-díj III. fokozatát - ő volt az első nő, aki megkapta e díjat. Tervének komoly visszhangja volt: az Élet és Tudomány, az Ország-Világ, a Nők Lapja és az összes napilap képekkel illusztrálva ismertette a házat. Az izgalmat nyilván az is fokozta, hogy építészeti pályázaton nők nem nagyon szoktak szerepelni - akkor se, ma se. Később arra állt rá, hogy napközben ipari épületeket, este pedig "maszekban" lakóházakat tervezett. Többnyire jókat: az alaprajzokon kevés a felesleges közlekedőfolyosó, világos a közlekedés rendje, jól kapcsoltak az egyes részek (pl konyha - étkező, nappali - loggia), az erkélyek használható mélységűek. Az alábbi lakóházak az ő tervei alapján készültek el: II. Frankel Leó u. 2-4. (1957, id. Janáky Istvánnal és Perczel Dénessel közösen), 527-es típusterv Óbudán (1960), Ménesi út 17. és 31. szám alatt 4 lakóépület (1963), Vérhalom utca 43 és Törökvész út 1/b alatti OTP lakóházak (1964), Radna utca 2 (1970), XII. Lóránt utca 8. (1972), XI. Meredek utca 10. (1972), II. Hankóczy utca 30-32. alatti kiemelt tanácsi lakóházak (1973), XII. Városmajor utca 5-7. alatti 59 lakásos szövetkezeti lakásépítés (1977), és a II. Törökvész úti lakótelep 55 lakása (1987).


fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLtp-620-Wikipedia.hu

620: A bölcsöde mögötti házat Rimanóczy Gyula, ifj. Rimanóczy Gyula és Rimanóczy Jenő (IPARTERV) tervezték. 6 szintes, 55 lakást tartalmazó lakóház, két és három férőhelyes lakásokkal. A lépcsőház asszimetrikusan töri meg a középfolyosós kialakítású ház sorát. A ház központi fűtéssel épült, a kazánt a pincében helyezték el, mellette szén- és salakraktárral. A pincében vannak még tárolók, óvóhely, és az egész lakótelepet kiszolgáló trafóház is itt található. A beépített konyhákban típus mosogató, kétrészes asztalszekrény és két főzőlapos gázmelegítő volt felszerelve, a fürdőszobákban gázvízmelegítők, kádak vagy fürdőtálcák kerültek elhelyezésre. A homlokzat egyszerű fehér nemesvakolattal kialakított.

Rimanóczy Jenő és ifj. Rimanóczy Gyula az idősebb Gyula gyermekei voltak. (A harmadik, Yvonne jelmeztervező volt.) Így tehát több generáció dolgozhatott együtt a fenti típusterven. Az idősebb Gyula (1903-1958) a magyar avantgárd építészet kimagasló alakja volt. A Műgyetemet Hauszmann jutalomdíjjal végezte el. Ezután európai körúton járt, megismerve a kor építészetét. Több építész irodájában is dolgozott, majd 1933-ban önálló irodát nyitott, amely egészen az 1948-as államosításokig fenn is maradt. Ebben az időszakban születtek meg legjelentősebb épületei, így a Cházár András utcai Postás Nyugdíjas Otthon, a Dob utcai Posta, a Nemzeti Sportcsarnok (1941), és a Bosnyák téren álló templom. Az általa tervezett, 1933-34-ben megépült pasaréti templom ma műemlék, csakúgy, mint a Pasaréti téri autóbusz végállomás épülete 1937-ből. A XI., Somorjai utca 21. alatt kezdte el saját villájának építését, de befejezni nem tudta. Eladta, az új tulajdonos pedig négylakásos társasházzá alakította. 1948 után állami tervezőirodáknál dolgozott egészen 1958-ban bekövetkezett haláláig. Ebből az időszakból legjelentősebb épülete a Műegyetem R épülete (1955).

Jenő (1933-) a 1958-ban végzett a Műegyetem építőművész szakán, miközben korábban rajzolóként, egyetemi évei alatt pedig a LAKÓTERV gárdájában már dolgozott is. A Mesteriskolában Szendrői Jenő volt a mestere. 1958-78 között az Ipari Épülettervező Vállalatnál (IPARTERV) dolgozott. 1963-ban a Munka érdemérmét, 1966-ban Ybl-díjat kapott - előbbit a VERTESZ irodaház, utóbbit a Nyírségi Mezőgazdasági Kutatóintézet új telephelyének tervezéséért. 1978-ban az Általános Épülettervező Vállalat (ÁÉTV) igazgatóhelyettese lett, ahol ő támogatta Ferkai András, Magyari Éva, Cságoly Ferenc és Turányi Gábor indulását is. 1989-ben ment nyugdíjba, de utána még évekig dolgozott az Atlant Épülettervező Kft külső munkatársaként. Ő tervezte a Nyíregyházi Kórházat (1994), a pécsi Honvédkórház traumatológiáját (2002), a Maros utca 13. alatti lakóházat (1966), az óbudai lakótelep fent említett házát (1960-61), az újpesti Táncsics bőrgyár irodaházát a Táncsics Mihály utca elején (1966), az almásfüzitői timföldgyár erőmű bővítését Ákosfay Lajossal (1969), és a Törökvész úton álló, azóta jelentősen átépített óvoda-bölcsöde épületét (1978).

Az ifjabb Gyula (1932-1992) a budai Cisztercita Szent Imre Gimnáziumot otthagyva, műszaki rajzolóként kezdte az IPARTERV-ben. Magánúton érettségizett le. 1952-ben a Műegyetem Építészmérnök karán folytatta tanulmányait - 57-ben diplomamunkáját a Művelődésügyi Minisztérium megvásárolta. Ezután a Budapesti Városrendezési Tervező irodában (BUVÁTI) kapott állást, és egészen 1986-ig itt dolgozott. Épületei nem hódoltak divatirányzatoknak, a hazai modern építészet kimagasló alkotásai. Ő tervezte a Széna téri MÁVAUT állomást (1964, lebontották), a Gyáli úton álló kórház 124 ágyas pavilonját Vedres Györggyel (1967), a Hegedűs Gyula utcában álló bölcsödét (1968). Csepelen általános iskolája (1969), Rákoskeresztúron üzletháza (1970) áll. A pestszentlőrinci Tanácsház és Posta terveit 1975-ben készítette el, de csak 1983-ra épült meg. Egyik utolsó épülete az Auróra utca 29-31. alatti Vám- és Pénzügyőrség épülete szolgálati lakásokkal, gépkocsi tárolóval, amelyet 1982-ben tervezett, de csak 1987-re készült el. 1992-ben hunyt el.

Ezzel elértünk az 1960-ra felépült első ütem sétájának végére. Ne aggódjunk, már csak néhány ház, és végre megpihenhetünk.

fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLtp-1960asEvek-Egykor.hu
Az F1 jelű lakóház a Gyenes utca 3-5-7 számok alatt áll - ma már más színű homlokzattal

F1: Az épület elődje a Fehérvári út 33-35. szám alatt felépült 6 emeletes lakóház (Pomsár János tervezte), ezt a tervet fejlesztette tovább Óbudán Borostyánkőy László (LAKÓTERV). Nyolcemeletes, háromszekciós sávház, összesen 108 lakással. Öt- és kétfős lakások épültek benne. A konyha és a szoba közé került az étkezőhelyiség a nagyobb lakásokban. Ezt a 6,4 négyzetméteres étkezőt ággyal tervezték, ez volt az ötödik lakó hálóhelye is egyben. A nagyobb lakástípusok szobái egybe is nyithatóak, de külön is nyílnak.

P4-P5-P6: A második ütemben már magasházak, nagyobb lakásszámú lakóházak tervezésére szólt a megbízás - ez volt a Középmagas Lakóház pályázat 1960-ban. Ennek alapján épült fel a telep Vörösvári út felőli vége. Ekkor épültek ki az üzletpavilonok, a bölcsöde és egy általános iskola is. A legjellegzetesebb házak a telep szélén, a Vörösvári út mentén sorakozó magasházak (P4, P5, P6), amelyeket Dul Dezső tervezett. Nyolc szint + tetőemelet, szintenként 4 lakás jellemzi mindhárom épületet. 5 főre tervezett, két és fél szobás lakások épültek bennük. A meglehetősen egyforma alaprajzú lakásokban az étkezőt a konyhától harmonikaajtó, a szobától ajtó választotta el. A fürdőszobák kádasak, a wc-k külön helyiségben vannak. A homlokzatokon a pasztell színezés mellett fehér csíkok jelölték a vasbeton szerkezetet - ez a homlokzatot tagolja, de az ablakkiosztással nincs igazán összhangban. A tetőemelet vasbeton pergolái mögött széles tetőterasz húzódik, feltételezhetően itt voltak a mosó- és szárítóhelyiségek és a felvonógépház. A házakból később Dul Dezső tervei szerint típusterv lett.

Dul Dezső 1925-ben született, a Műegyetem Építészmérnöki karán végzett. 1948-tól a MATI-nál, majd 1950-től az ÁÉTV-nél dolgozott. 1958-ban kapott Ybl-díjat az Erzsébet királyné útján álló iskolájáért, amely modernista stílusban épült meg, szakítva a szocreál formai elemeivel. Az ötvenes-hatvanas években több lakóházat tervezett - pl. a Margit körút 27, 47, 49 alattiakat. A hatvanas évek elején az óbudai pályázaton nyert középmagas lakóházaival, amely később az ország több pontján is megépült - sokszor módosított formákban. A 70-es évekbeli középületei logikus alaprajzúak, az egyhangú homlokzatokat színes burkolattal igyekezett élénkíteni. Ő tervezte a veszprémi MSZMP Oktatási Központjának háromszög alakú szállótömbjét (1966-ra épült fel), a kísérleti lakótelep középmagas típusházait (1963), az egykor a SZOT székházaként funkcionáló, ma a Nyugdíjfolyósító központjaként működő toronyházat Árpád híd, metróállomásnál (1972), és a Fő utcában az Országos Vízügyi Hivatal székházát (1981).


fovarosi.blog.hu: ObudaiKiserletiLakotelep-1966-Egykor.hu
A Vörösvári út mentén álló pontházak a hatvanas években

Egyes vélekedések szerint a lakótelep "kudarcba fulladt" és "elbukott", mivel az itt kipróbált típusterveket csak viszonylag kevés helyen ismételték meg. Az ok a hatvanas évek közepére berobbanó panelkorszak volt - átálltak az új, iparosított építési technológiára. Az itteni lakásokhoz képest a panel jóval gyorsabbnak, és jóval olcsóbbnak ígérkezett. Szálljunk vitába ezzel az állásponttal, és mondjuk inkább úgy: a mintatelep óriási siker lett - ma is a kerület egyik legélhetőbb, legszerethetőbb területe. Bár csak néhány háztípust fejlesztettek tovább, mégis: az itt megépült házakat többnyire szeretik az itt lakók. A továbbfejlesztett házak jó része vidéken és a budai hegyoldalakon épült fel.

A kiállítás. A tárlat a múzeum leglátványosabb termében, az egykori templom terében kapott helyett, egészen különleges hangulatú helyen. Belépve érdemes a bevezető szövegekkel kezdeni - két nagy tablón foglalják össze a sztorit. Egy óriási légifotón az egyes épületeket lehet beazonosítani légifelvételen, belépve a nagy térbe az egyes szigetek az egyes házakat, háztípusokat mutatják be. Kétoldalt a kevés megmentett bútorzatból láthatunk ízelítőt - hangsúlyos a tálalás, de még a terem túlsó végében felépített 1:1 méretarányú lakással együtt is kissé hiányos a lakberendezés bemutató anyaga. Ennyi maradt? Lehet. A nagykapu felőli végen megpihenhetünk, miközben korabeli filmanyagok mutatják be a telep felépültét, a kiállításra látogatókat és az akkor teljesen új házakat. Összességében nagyon alaposan összeállított, informatív, és sok-sok nosztalgiázásnak is lehetőséget adó kiállításon vehetünk részt. Érdemes! Helyszín: Kiscelli Múzeum, Templomtér - 1037 Budapest, Kiscelli utca 108. Nyitva: december 4-éig, K-P 10:00-16:00, Szo-V: 10:00-18:00.


Források:
http://mult-kor.hu/20110809_kiserleti_lakotelep_obudan
http://nol.hu/kult/20110831-ket_emelet_boldogsag
http://epiteszforum.hu/node/8937
http://mult-kor.hu/20111005_obudai_kiserlet_igy_laktatok_ti
http://hetivalasz.hu/pest_budai_latkep/linoleum-es-harmonikaajto-41413/
http://hg.hu/cikk/epiteszet/13189-a-nagy-obudai-lakaskiserlet
http://4szoba.hu/cikk/lakas/2960-a-modern-konyha-szuletese
http://epiteszforum.hu/node/19866
http://epiteszforum.hu/node/19946
http://hu.wikipedia.org/wiki/Riman%C3%B3czy_Gyula,_id.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Riman%C3%B3czy_Jen%C5%91
http://hu.wikipedia.org/wiki/Riman%C3%B3czy_Gyula,_ifj.


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2011.11.26. 09:37:23

hűű, ez igazán érdekes írás volt, tetszett, köszönöm szépen!

lesz a posztnak folytatása? pár épülettípus ismerősnek tűnik, kíváncsi lennék az utóéletére.

sorica123 (törölt) 2011.11.26. 13:20:34

Jó kis házak:) Óbudán jobban szeretem ezt a fajtát, mint a nagyokat, azok Pestre valók (a XIII.-ban viszont csak a nagy blokkokat szeretem, a kicsik nem tetszenek). Nincs ebből a fajtából véletlenül a Lajos utca mellett is? Az 58.-68.(?)-as szám egy hatalmas cseh panel (aminek teteje van, drótüveg lépcsőháza, csíkos balkonjai stb), mögötte a Kiadók Háza (egyemeletes kisház), és ha tovább mész, akkor ilyenek vannak. Mögötte meg a tipikus nagy toronyblokkok, de az már nem érdekes.

átlátó 2011.11.26. 14:46:18

Alapos munka volt ez. :)

joskarola 2011.11.26. 15:10:39

Nagyon jó írás egy érdekes k0rnyékről. Sokszor járok arra, de a hátterét nem ismertem. Mennyivel emberibb léptékű, mint a nagylakótelepek, még ha sokat is változott az idők során.

kvadrillio 2011.11.26. 15:19:10

ezek nagyon csúnyák !:(

sztem a régi, jól bevált, kényelmes, tágas, kiválóan szigetelt BARLANGLAKÁSOKAT KÉNE ÚJRA BEHOZNI !

EGY-EGY HELYI VILÁGÍTÁSSAL NAGYON BARÁTSÁGOS OTTHONOK VARÁZSOLHATÓK BELŐLÜK ! :)

...LASSAN A MAGAS REZSITARIFÁK MIATT ÚGYIS MINDENKI BARLANGOKBA FOG KÖLTÖZNI !

Kopi3.14 2011.11.26. 15:19:12

Emlékeztet a Fogarasi-Ngy Lajos- Mogyoródi terület ingatlanjaira egyik-másik itteni munka is.

Apropó: mi is a baj a rózsaszínnel-ami nem is az a fentebbi képen, annál intenzívebb árnyalat? Életet visz a az egysíkú vaníliafagyi állapotba- ha már málnafagyizol.

McKinney 2011.11.26. 15:20:30

Nagyon jó! Mindig megragad a bp-i épületek története, habár laikus vagyok. Azért a "gépcsoki tárolón" (egyik keretesben) jót derültem :)

Etniez 2011.11.26. 15:30:53

Szép munka! Szőlő utcában laktam és kisebb koromban sokszor feltűnt, hogy a környéken nagyon sokféle, nem panel építésű ház van. Akkor nem tudtam mire vélni, de most...

Egyébként szerintem több terv épült arra felé, Szőlő utca mögötti játszótéren van két ház (Teszársz Károly utca 1-7, 47.54178,19.036087), ami nagyon hasonlít a fenti tervekre.
Ugyanez igaz a Zápor utca 61-67-re (47.541444,19.035545)
A fentiek közül az 527-es tetszik a legjobban.

nincs_nick 2011.11.26. 15:36:23

@Kopi3.14: Ezt mondjuk én sem értem, amikor egy szakma áradozik akkor, ha ugyanezek a színes házak a mediteránumban vannak...

Btw, azért a lakókhoz is becsengetnék, mert a hasonló színek alkalmazása nem a magyarokra jellemző...

Etniez 2011.11.26. 15:37:19

@nincs_nick: Más környezet az, ez a baj.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.11.26. 15:49:13

Itt nőttem fel...:) Még a "házunk" is itt van a képek közt, és azokba a kis üzletekbe jártunk vásárolni anyukámmal:) Egy-két éve arra jártam, de nagyon elszomorító látvány fogadott, az egykor gyönyörű, gondozott füves parkok helyén kopár, kitaposott tönkrement részek láthatók, a fák megnőttek, csonkolták őket, de újakat nem ültettek, az egész környék síri hangulatot árasztott. Sehol a régi homokozók, padok, a játszó gyerekek... Nem a nosztalgia beszél belőlem, tényleg lelakott lett a terület. Pedig nagyon jó, biztonságos kis környék volt, igazi gyerekparadicsom (kevés úttest), sok játszóterülettel...

Etniez 2011.11.26. 16:12:35

@Nadine: Más világ volt akkor, ma már sehol nincsenek gyerekek a játszótereken.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.11.26. 16:20:52

@Etniez: Hát ettől nem lettem vidámabb... Azóta elköltöztem Pestről, nem látok játszótereket. Emlékszem, hogy a szülők teljesen nyugodtan leengedhették a kissrácokat játszani, mert kiláttak az ablakból a homokozóra, a hintára. És mindig ott ült néhány nyugdíjas, aki fél szemmel figyelt a gyerekekre - ismerték egymást az emberek. Tudom, elmúltak azok az évek...

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.11.26. 16:24:46

@Kopi3.14: igen, ott van pl egy igen ritka 60-as évekbeli ház ami a hagyományos szerkezet mellett panel külső falakat kapott és abba vágták bele a konvektorokhoz a parapetet, + nagyon jó elosztású lakások vannak benne. Fogarasi út 27 ha jár arra valaki.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.26. 16:37:20

A cikk elején bemutatott házakhos hasoló épületek a X. kerületben is vannak. Talán Menyecske utca és környéke...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.26. 16:41:18

@TrueY: Helyesbítek! Megnéztem a térképen és inkább a Gitár utca! A Menyecske tök máshol van! :)

Paeonia 2011.11.26. 16:46:30

A Vörösvári úti "SZTK" (kerületi szakorvosi rendelőintézet)is akkor épült? Vagy korábban?
Belül egy szép és érdekes épület, bár kissé tönkretették sajnos.
Kíváncsi lennék a történetére, ha tud valaki róla valamit.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.11.26. 17:18:51

@Paeonia: Akkortájt, engem is odacipeltek mindig a gyerekorvosi rendelőbe ('68-as vagyok). Nem tudom, megvannak-e még a falán belül az állatos mozaikok, de nagyon vidám, barátságos hely volt - ahhoz képest, hogy rendelő.

Egyébként Szolnokon, a Tisza közelében is vannak ilyen "kísérleti" házak, az egész környezet is nagyon hasonlít a Váradi utca környékére. Mármint az egykorira.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.11.26. 17:30:25

@Paeonia: korábban épült, sőt nem is volt igazán "vörösvári úti" eleinte, mert volt előtte egy házsor a régi, keskenyebb Vörösvári mentén.

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2011.11.26. 18:23:35

Évekig laktam a környéken. Kívülről nagyon kellemes hely a kísérleti telep. A fák már teljesen elvadultak, megnőttek.
Élhető környezet és házak. És aztán a következő blokkban elkezdték felhúzni a tízemeletes paneleket. Húszat egymás mellé.

Moan 2011.11.26. 18:56:08

"A magyarok ízlésétől ments meg Uram minket!"

Ennyi.

Paeonia 2011.11.26. 19:45:43

@Mityu: :) köszi a linket, ezek szerint '59-ben nyílt meg.
@Nadine: hát mozaikra sajnos nem emlékszem, de ha legközebb megyek oda, meg fogom kérdezni, hogy hová lett. Nekem a lépcsőház tetszik, meg az emeletenként más színű kerámiával burkolt oszlopok.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.11.26. 20:58:18

@Paeonia: A falon voltak a gyermekrendelőben fényes, színes mozaikból kirakott állatfigurák... Zsiráf, oroszlán, krokodil - így hirtelen kb. ezekre emlékszem. Persze, ott nem fotózott az ember. A felnőtt részlegen pedig akkor is színes csempés oszlopok voltak, de ezer éve nem jártam ott, nem tudom, hogy ezek az eredetiek-e...

is 2011.11.26. 21:03:45

az eleje, a 3xx és 5xx az egy az egyben Pécs, Uránváros.

A nép fia 2011.11.26. 23:00:41

Nagyon alapos írás, igényes blog! Azt hiszem, szétnézek az archívumban.

bengáli tigris 2011.11.26. 23:03:59

P4-P5-P6 - ebből van egy Kőbányán, a Sörgyár u-Bodza u sarkán. "Toronyház" úgy hívtuk.Akkor még nem volt meg a Lavotta utcai panel lakótelep, ez volt a legmagasabb ház a környéken.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.11.26. 23:04:57

"Az F1 jelű lakóház a Gyenes utca 3-5-7 számok alatt áll - ma már más színű homlokzattal "

ilyenben lakom (nem ebben), Árpád fejedelem útja.

Li_bácsi 2011.11.27. 00:15:16

Úgy tűnik kb. egy évszázada járunk ugyanabban a kitaposott cipőben.Tehát egyre kitaposottab.Jó lenne ha sikerülne kilépni a rossz cipőből.Mindenkinek jó egészséget kívánok!

smalladam 2011.11.27. 00:52:44

jó poszt. érdekes egyébként hogy van egy pár típusterv, jellemzően hatvanas években épült, általában kisebb méretű, négyemeletes nem panel társasházakra, amikből az országban rengeteg épült. ezek között így a poszt alapján viszont talán csak a másodikat látom itt.

Első mohikán 2011.11.27. 01:44:21

Itt nálunk, Székesfehérváron is van a képen látható épületekből szinte mindegyik fajta. Viszont nem egy "telepen", városrészen. Egymástól egész messze, teljesen más környéken épülettípusonként csoportosítva.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.11.27. 02:22:46

@Etniez: ma már gyerekek sincsenek. Játszóterek sincsenek.

Az a pár ezer ember a megmaradt olajért gyilkolja egymást. Emberi nyelvek sincsenek, kutyaugatással kommunikálunk.

Kopi3.14 2011.11.27. 02:43:19

Szeghalom Fáy lakótelep is hasonlít nagyon- van kis dombocskája is, meg kubikos talicskás szobra. :)

winterrain 2011.11.27. 03:28:21

Szeretem ezt a helyet. A házak önmagukban nem annyira megkapóak, de nagyon sok fa van körülöttük, igazán élhető hely. A rózsaszín ház szerintem nem olyan vészes, igazán vidám. A Hundertwasser házról sem hiányzik ez a szín, aminek különben nagy rajongója vagyok.

ZöldszemM2 2011.11.27. 06:04:17

Jó kis anyag. Anno több ilyen lakásban amik be voltak rendezve én is jártam.
Ebből látszik, hogy milyen vén vagyok !!
Na majd később az egész írástáttanulmányozom..

- duplagondol 2011.11.27. 07:01:31

Egy kiegészítés, talán nem is ide való: éppen erre a területre, a Bécsi út és a Vörösvári út torkolatától délre helyezik a történészek a középkori Fejéregyháza települést, ahol pedig, legalábbis Anonymus szerint, Árpád fejedelem nyughelye volt.

tb79 · http://www.ukulele.hu 2011.11.27. 09:20:15

Nem semmi post! Gratula hozzá. Orbitálisan nyomasztó házak...! :)

Vezérigazgató elvtárs 2011.11.27. 10:32:08

És amikor hamarosan összedőlnek a panelek és hasonló társasházak, újra megépülhetnek a nyomornegyedek.
Érdekes volt látni mára teljesen tönkretett iparunkat és mezőgazdaságunkat.

Éljen a haladás!

De merre?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.11.27. 10:40:35

@tb79: Ha Te is átéltél volna gyerekként egy világháborút (a szüleink generációjára gondolok), egy lebombázott városban nőttél volna fel, valószínűleg éppúgy értékelted volna ezeket az "orbitálisan nyomasztó házakat", mint ők... Volt bennük fürdőszoba és vécé a lakáson belül! Konyha is, kamrával. Meg cserépkályha, és minden helyiségnek ablaka! Volt szenespince, szárító, és élhető zöld környezet játszótérrel a gyerekeknek. Más volt a mérce, de nyilván egy mostani fiatal képtelen az ő érzéseikkel-fejükkel-múltjukkal gondolkodni. Akkor még annyira a magukénak érezték az emberek a köztereket, hogy nem szemeteltek, emlékszem, apám ment ki a viharba, hogy kikösse a facsemetét, amit nem ő ültetett...

Figyel Castro 2011.11.27. 10:47:21

@TrueY: Évekig a Gitár utcában dolgoztam, szerintem nincsenek ilyenek arra...

kvadrillio 2011.11.27. 10:49:01

hát...igen....fenti tervezők sokfélét aékottak....mind csodaszép is lehetne...DE NEM AZ !

Viszont mára a fejlődésben már mérföldkővel tehetségesebb típustervezőink vannak, akiknek fantáziája nem ismer határokat.....
Ezek az új széles látókörrel, színes álmokkal és formabontó elképzelésekkel rendelkező építész alkotók, megkezdték az ideális, szigorúan egyéni ízlésre szabott lakóotthonok tervezését, megvalósítását.

FENTIEK KÖVETKEZTÉBEN HAMAROSAN MEGJELENNEK AZ EGYEDI, SZÍNES, OTTHONOS, TÁGAS, NEM EGYSÍKÚ, KÜLÖNLEGES ENTERIŐRŰŰŰ /LETŰ/.....KONTÉNERES LAKÓTELEPEK !

...NU, EZEK LESZNEK CSAK IGAZÁN ESZ TÉTIKUSAK !!!! :o)))))))

gyz 2011.11.27. 12:18:31

@Etniez: így, van, ahogy megtanulnak járni, egyből azt keresik, hol szipuzhatnak. Szabadidejükben meg a saját anyjukat verik félholtra.
A játszótereket meg felüti a dudva, és csak rozsdás vasszörnyetegként meredeznek az egykor vidám színekre pingált mászókák.

Ilyen ez a világ.

Parafon 2011.11.27. 12:29:38

Teljesen jó írás, itt voltam gyerek, a Bécsi 203-ban ("bal alsó sarok"), azt a házat nem találtam a leírásban.
Középső lakásban laktunk, másfélszobásban, a wc és a fürdő egybe volt, egy mindenre alkalmatlan ülőkáddal, aminek az alja rozsdásodott, a csempe pedig átengedte a vizet a folyosó faláig. :) Az előszobában lévő beépített kamra-konyhaszekrény egyik dupla ajtaját praktikusan ki kellett bontani, hogy valahová elférjen egy hűtő. A konyhabúrotokon meglátszott a pionír mivoltuk, a 80'-as években már mindenki munkalapot cserélt, mivel a mosogató szélén a szigetelés hát öhm... nem volt tökéletes. :)
A konyhába ugyan volt egy üvegfal az ablak felé, az étkezőn át, de sötét volt így is. Az étkezőből lett kisszobában laktam én, a nagyszobában anyám, és az volt a nappali is, de szép, világos lakások voltak. Szerettem, mert egy szép parkra nézett az ablak, az ember háta mögött a Bécsi út, az ablaka alatt meg madárdal.

A kétszintesek nagyon tetszettek gyerekkoromban is, meg ma is, szívesen laknék egy olyanban.

A házban amúgy szinte csak "gyárilag" odatelepített, jól lekáderezett BM-esek laktak, volt némi állandó ávós besúgdosós hangulat emiatt.

A parkkal meg nem tudom, kinek mi baja, régen is szép volt, ma meg pláne szép, nemrég jártam arra, fel van normálisan újítva.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.27. 22:16:03

@Figyel Castro: A környék. Mádi utca - Kada utca. Ott vannak azt hiszem hasonló 4 emeletes házacskák.

attilav2 2012.11.04. 18:13:41

Mi lenne ha lakóparknak neveznénk lakótelep helyett?!!
Milyen jól hangzik hogy Óbudai kísérleti lakópark!

Daniel W. Mcload 2013.06.24. 20:46:15

@Nadine: Másfél-két évvel ezelőtt jártam a gyerekrendelőben és felfigyeltem a mozaikokra. Szóval akkor még megvoltak, és szerintem is nagyon szépek, az egyik legbarátságosabb gyerek-rendelő ahol valaha is jártam.

PeterSon 2017.07.18. 22:12:48

@HalivudEstevez: SZia! Csak szerettem volna megkérdezni, hogy nem tudsz-e többet az F1 Gyenes utcai lakótervről többet? Éppen felújítanék egy lakást az említett tömbben, de nincsenek meg a tervek a levéltárban. Meg tudnád esetleg adni az Áprád Fejedelem útján lévő tömb címét esetleg helyrajzi számát? timebreak@hotmail.com
Köszi

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2017.07.18. 22:22:54

@PeterSon: Nekem nincsenek terveim. Viszont a Kiscelli Múzeumban volt pár éve ez a kiállítás, lehet, hogy ott, a muzeológusok, kiállításszervezők esetleg tudnak többet segíteni. Vagy meg lehet keresni az 1 fősre csökkentett Építészeti Múzeumot, hátha náluk van még anyag.

PeterSon 2017.07.18. 22:56:58

@fovarosi.blog.hu: Szia! Köszi a gyors vàlaszt. Meg fogom keresni a múzeumot. Ezen kívül a tömb címét az Árpád fejedelem utcán, esetleg helyrajziszámát meg tudod adni?
süti beállítások módosítása