Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Titkos udvar Újlipóciában: a Phönix-Turul ház

2020. szeptember 18. - fovarosi.blog.hu

A Budapest100-on most belülről is megnézheted az egyik legnagyobb "titkos" kertet: A Phönix-Turul ház kinyitja kapuit.

phonix-turulhaz-19291006-pestinaplokepesmelleklete-01.png

Az OTI és a MABI hatalmas ügyfélkörének árnyékában számos magán biztosítótársaság is működött Magyarországon, közöttük a Phönix Életbiztosító Társaság és a tulajdonában lévő Turul - Magyar Országos Biztosító Rt. Ezek pedig gyakran fektették ingatlanba a befektetők pénzét. Így került a tulajdonukba a Duna partján álló Thonet-ház, amelyet még a híres hajlított bútor gyártó család építtetett 1869-ben. És ők építtették fel a Pannónia utca - Katona József utca - Tátra utca - Raoul Wallenberg utca (azelőtt: Phönix utca) által határolt jókora tömbön azt a lakóházat is, amely ma is itt áll.

Építése villámgyorsan zajlott le: 1928 júliusától 1929. augusztus 1-ig, tehát egy év alatt teljesen elkészült. A nyolc lépcsőháznak köszönhetően nincsenek nyitott folyosók, minden lakás lépcsőházból nyílik. Eredetileg 146 bérlakás volt benne, de azóta a lakások felszabdalásával még több lett. A hat emeletes ház keretes beépítéssel épült, belül méretes belső kertre lelhetünk. A tömb két oldalán, a két főbejárat felett a társaságok nevei és az azokat megjelenítő madarak láthatók ma is: a Turul és a Phönix.

phonix-turulhaz-1931-3-4-magyarepitomuveszet-01.png

(Forrás: Magyar Építőművészet, 1931/3-4.)

A házat Jónás Dávid (1871-1951) építész tervezte testvérével, Jónás Zsigmonddal (1879-1936). Jónás Dávid 1871-ben szültett Budapesten, a Műegyetemen tanult ki építésznek, ezután Bécsben a König professzornál a Fellner és Hellmer építészirodában és Dick Rudolf műépítész irodájában is dolgozott. 1900-ban vált önállóvá. Tervei között említhetők a Magyar Általános Hitelbank tisztviselőinek Böszörmény úti bérpalotája, a Tolnai Világlapja épülete, Budapest Székesfőváros Jászberényi úti bérháza, a Phönix Biztositó bérháza a Pannónia utcában, Magyar Általános Ingatlan Bank Vilmos császár-uti bérháza. A ház vasbeton szerkezetét Gergely Jenő tervezte. 1901-ben a Műegyetemen szerzett diplomát, majd Zielinszky Szilárd irodájában dolgozott. 1908-ban társasirodát nyitott, főleg vasbeton tervezésekkel foglalkozott. Közel ezer épület vasbeton vázát tervezte meg az egyre sikeresebbé váló iroda: köztük a Párisi Nagy Áruház, a Gellért fürdő és szálló, az Astoria szálló, a debreceni Aranybika szálló, a siófoki, mátyásföldi és kolozsvári víztornyok, a Kvassay-zsilip, a lillafüredi Palotaszálló és a Phönix Pannónia utcai palotája is az ő terveik szerint épült. A kivitelezés az Ast Ede és Társai Vasbetonépítési Rt. vállalkozásában valósult meg, a kertet a Margitsziget parkosításában is közreműködő Jonke Kálmán tervezte.

A bécsi székhelyű, 1882-ben alapított Phönix korának egyik legnagyobb biztosítótásasága volt, szinte minden baj ellen lehetett náluk biztosítást kötni. Huszonegy országban voltak jelen, mígnem beütött a krach. A harmincas évek közepére több biztosítótársaság is csődbe jutott: ekkor lett vége itthon az Ankernek, amelynek Alpár Ignác tervezte egykori székházán, a Deák téren ma is kivehető még a felirat. A bécsi székhelyű Phönix Életbiztosító Társaság tulajdonában levő Turul - Magyar Országos Biztosító Rt-t az Anker vette át, a Phönix csődje okozta kár mérséklésére a magyar állam pénzügyi felügyelete is közbelépett. Sorsát végül egyik társaság sem kerülhette el: a második világháború után sorra szüntették meg, vagy államosították a magán biztosítótársaságokat. A Turul az Állami Biztosító része lett.

phonixturulhaz-20200818-10.jpg

A modern tömegformálású háztömb két átellenes oldalán historizáló díszítményekkel ékített főkapukkal épült. A földszint felett kettős párkány, a negyedik emelet fölött hangsúlyos, vastag párkány keretezi a homlokzatot. Az ötödik emelet feletti zárópárkány egyben a hatodik emeleti erkélyek mellvédjeként is szolgál. A Pannónia utcai és a Tátra utcai homlokzat közepén találjuk a két főbejáratot, ezek díszesen faragott műkőből, a Phönix, illetve Turul feliratokkal, valamint legfelső részükön, egy-egy timpanon tetején egy főnix, illetve turul szobrával emelkednek ki a földszint és az első két emelet magasságában. Az udvari oldalon a tetőtér is beépített. A szürkére vakolt sarkok bástyaszerű rizalitokkal kiemeltek. A sarokszekciókban szintenként négy lakás, a középső szekciókban szintenként két lakás épült. A földszinten számos üzlethelyiség található, ezek közül kettő mondható igazán idősnek. A kezdetek óta itt működik egy húsbolt, amely a háború előtt a Köztisztviselők Fogyasztási Szövetkezetének húsboltja volt. Az átellenes oldalon a gyógyszertár régi bútorzata figyelmet érdemlő. A régi redőnyökön, rácsokon még fellelhető a Haas & Somogyi felirat.

Az alsó szinteken az első években egy zsidó elemi iskola üzemelt, amely aztán 1940-ben a Hollán Ernő utcába, a későbbi zeneiskolai épületbe költözött. Az átadáskor még margitszigeti termálvizet ihattak az itt lakók, ez folyt a csapból, de ezt idővel megszüntették.

A ház egyik legnagyobb értéke, hogy mivel egyetlen tömb, egyetlen társasház, így belső kertje nincsen felszabdalva, egyetlen parkként, egységesen maradt meg. A hatalmas platánfák kellemes árnyékot biztosítanak, a ház zártsága pedig az utca zaját szűri ki. Valamikor még egy kis szökőkút is volt a kert középpontjában - benne Körmendi Frimm Jenő szobra, egy guggoló női akt alakja volt látható -, de az már nincs meg. A kert 2017-ben a MOL Zöldövezeti Program keretében újult meg.

A ház emléktáblái az egykor itt lakókról mesélnek:
- Itt élt 1962 és 2003 között Moldován Stefánia (1929-2012) operaénekes
- Itt élt Gábor Miklós (1919-1998) Kossuth-díjas színművész
- Itt élt és alkotott Bence György (1941-2006) filozófus
- Itt lakott Vámos László (1928-1996) Kossuth-díjas színházi rendező
- Itt élt Bakó Márta (1920-2013) színművésznő, a József Attila Színház alapító és örökös tagja
- Itt élt Tátrai Vilmos (1912-1999) Kossuth-díjas hegedűművész, a Tátrai vonósnégyes alapítója
- Itt élt Szekeres György (1914-1973) publicista és műfordító, a francia ellenállás kiemelkedő személyisége

Ha tetszett a poszt, kérlek támogasd munkámat egy neked tetsző összeggel. Ennek segítségével tudom fizetni a fotók szerkesztéséhez szükséges Photoshop előfizetést, könyvtári tagságot, szakkönyveket tudok beszerezni antikváriumokból, és egy új laptop megvásárlását is segíted. Cserébe mindenféle jó kis posztokat olvashatsz Budapest jelenéről és múltjáról. Segítségedet nagyon köszönöm! >>> Patreon >>>

Források:
Bagi László: Na de, Ignác! In: Forbes, 2017/9., pp. 82-84.
N. Kósa Judit: Mesebeli madarak. In: Népszabadság - Hétvége melléklet, 2012. július 21., p. 10.
Bächer Iván: Phönix-ház. In: Népszabadság, 2005. július 9., p. 11.
Bächer Iván - Teknős Miklós: Újlipócia. Ab Ovo, Budapest, 2014. pp. 138-143.
https://index.hu/urbanista/2017/01/08/ujlipotvaros_phonix_haz_turul_haz_redony_pick_ede/
Magyar Építőművészet, 1931/3-4. pp.27-29. via: http://misc.bibl.u-szeged.hu/16394/1/mepito_1931_004_006.pdf
Ferikai András: Pest építészete a két világháború között. Modern Építészetért Építészettörténeti és Műemlékvédelmi Kht., Budapest, 2001.
A Pesti Napló Képes Melléklete, 1929. október 6. pp. 10-11.
http://openairkert.hu/mol-zoldovezet-program-phonix-turul-haz-ujlipotvaros/
https://24.hu/kultura/2020/05/02/phoenix-haz-ujlipotvaros-wallenberg-tatra-katona-jozsef-pannonia-utca/


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása