Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Hungária fürdő: pusztulás és építés

2008. május 14. - fovarosi.blog.hu

A Hungária fürdő Budapesten sokat emlegetett téma - mint a műemlékvédelem legfeketébb foltja, a pusztulás iskolapéldája.
 

"Az épületegyüttes három utcára nyílik, a Dohány utcára, a Nyár utcára, és bejárata van a Klauzál utca 6. felől. is. Ennek is két évtizetde tárva-nyitva minden ablaka, vagy meg sincsenek, legfeljebb a keret. Behull a hó, beesik az eső. A Hungária Fürdőnek, vagyis az utoljára színházépületként működő teremnek már mennyezete sincs. Csövesek lakják és hordják el lassanként az egészet. A Klauzál utcai kaput vasráccsal zárták el, de látják, azt is föltörik, az őrzés megoldatlan." Ez Ráday Mihály tévéműsorában hangzott el. 1995-ben! 2000-ben így folytatta: "... a lebontott ház helyén parkolót létesít a tulajdonos, és esze ágában sincs a terveztetést sem megkezdeni, amíg a további épületek, tehát a védett Hungária Fürdő és a Klauzál utcai értékes ház bontására is meg nem kapja az engedélyt. Vagy lehet, hogy kivárja, hogy összedőlnek maguktól is. Tehát telekspekulációról van kérem szépen szó. Nem az első eset az országban, és félek, nem is az utolsó, amikor a tulajdonos nem a házat veszi meg, hanem a telket tulajdonképpen, és várja, hogy összedőljön a tulajdonán az épület."
 

2001-ben aztán a tulajdonos engedélyt kapott 3 épületből 2 épület lebontására - és lényegében elbontották mind a hármat. A vállalkozók képviselője, Horváth Nóra akkor úgy nyilatkozott, hogy ők csak "veszélytelenítenek".(Az elveszett épületrészekről, az egykor volt pompáról ld. még: Ráday Mihály: Új Városvédő beszédek, p. 883.)


Pedig érdemes lett volna megmenteni az épületet! Története egészen a 19. század elejére nyúlik vissza, amikor a telek tulajdonosa, Gamperl András kereskedő vizet talált a területen. 1827-ben nyílt meg a fürdő. Az 1838-as nagy árvíz után még újjáépítették. A század végén a Ringer családhoz került a fürdő, akik továbbépítették. A legtovább megmaradt épületrész, egy díszes kapuzat ahhoz az épülethez tartozott, amely Ágoston Emil tervei alapján szecessziós stílusban készült el 1910-re. A Klauzál utcai felőli népfürdő helyén Art Deco bérházat emelek, a fürdő nyugati szárnyában pedig megnyílt a Continental Szálló. Később az épületekben mozi és színház is működött, de a szocializmus évtizedei már nem hoztak sikereket: a 70-es évekre végleg bezárt, és évtizedekig üresen álltak az épületek. 1996-ban aztán jött a tulajdonosváltás, és megkezdődtek az életveszélyes állapotokra hivatkozva a mentések helyett a bontások, az értékek végleges lerombolása...


A siralmas közelmúltat szebb jövő követheti. Április közepén került a Központi Tervtanács elé egy új szálloda terve, ami ezen a Nyár utca - Wesselényi utca - Klauzál utca - Dohány utca által körülölelt telken épülne meg, összesen három telken. Az új épület tartalmazni fogja a régi épület megmaradt kevéske romjait, és bár közfürdő helyett hotel épül, azért egy nagy díszmedence is lesz az épületben. A tervezők két homlokzatvariánst is elkészítettek.
 

A megmaradt részeket mindenképpen beépítik az új épületbe, sőt, ezt szeretnék megtenni az új szálloda impozáns, az eredetinek megfelelően helyreállított főbejáratának. Az új főépület 6 emeletes lesz, két szint mélygarázzsal. A terveket Hegedűs Péter és irodája, a Petur Stúdió készítette - ők jegyzik a Zara butikhotelt is.


Források:

http://www.hg.hu/cikk/furdobol_hotelt_a_vii__keruletben

Ráday Mihály: Új Városvédő beszédek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása