Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Száz plázát, ezeret?

2008. augusztus 28. - fovarosi.blog.hu

Az Arena Plaza óta nem nagyon lehetett hallani új bevásárlóközpont nyitásáról Budapesten. Az amerikai jelzáloghitel-válság érezteti hatását, de ez azért kicsit afféle vihar előtti csend. Az adott lakosságszámhoz viszonyított pláza összterület ugyanis még mindig az európai alatt (és jóval az amerikai alatt) van, így aztán a beruházók még mindig látnak lehetőséget újabb bevásárlóközpontok nyitásában.

http://index.hu/cikkepek/0803//gazdasag//kerter.jpg

(A diagramm forrása)


Eddig jó üzlet volt idejönni: 15 év alatt nagyott nőtt Közép-Európában a jövedelem-szint, a kereskedelem viszont csak lassabban követte le ezt a növekedést: a 90-es években nagyon sokan megjelentek, de sokan kivártak a Magyarországra jövetellel.


Az tény, hogy ma már jóval óvatosabbnak kell lenni, vannak példák buktatókra is: a Lurdy ház felső szintjén a válság jelei uralkodnak (kiadatlan üzletek, funkcióváltás irodai hasznosítással), az Új Udvarban az emeleti szinten nagy a csend és a mozi is bezárt már, és az Arena Plazában is több bérlő panaszkodott a várakozásaiktól elmaradó forgalomra. Mások, például a Nyugati Bevásárlóközpont köszönik szépen, nagyon is jól vannak. Furcsa év volt a 2007-es: míg a fogyasztói bizalom ötéves mélypontra zuhant, a legtöbb kiskereskedelmi területet ebben az évben adták át 1996 óta. Közben több bevásárlóközpont, köztük a Mammut és az Europark, eléri a tinédzser kort, így kénytelenek lesznek újratárgyalni a hosszú távú szerződéseiket. Nem lesz könnyű dolguk: miközben 200 négyzetméternél kisebb üzletekkel vannak tele, az új bérlők már inkább a nagyobb alapterületű üzleteket keresik, alacsonyabb négyzetméter árak mellett. Pillantsunk rá az új központokra!

1) A Határ úti megállónál épülhet fel a Neo Center. 15 milliárd forintos beruházással 40 ezer négyzetméteres központ épül az Europark szomszédságába. Különlegessége az 5000 nm-es sportrészleg lesz, ahol fedett és szabadtéri sportpályák, fitneszterem, tetőterasz és a kicsiknek egy játszótér kap majd helyet. 17000 négyzetméteren pedig irodák is lesznek. A megnyitó 2009 elejére várható.

http://www.origo.hu/i/0707/20070710neocenter1.jpg

(A kép forrása)

 
2) A KÖKI Terminál, mint neve is mutatja, a 3-as metró végállomása mellé épül. Várhatóan 2009 végén kerül átadásra. A 25 milliárdos beruházás végére lesz itt egy új közlekedési csomópont, egy új barkácsáruház és egy háromszintes bevásárlóközpont. Egy nagy méretű képet itt
lehet megnézni a jövőbeli állapotokról.
 

3) Az új piaccsarnok mellett épül a régi Budai Skála helyén az Újbudai Városközpont. Az Allee néven is emlegetett központban a főbb bérlők között már említhető az Interspar, a Libri, a Marks&Spencer, a Peek&Cloppenburg, és a Cinema City 13 termes mozija.

 

4) Tudtad, hogy Budapest geometriai középpontja a Mázsa téren van? Erre a térre épül az Origo City nevű bevásárló- és irodaközpont. A kivitelezés már 2008 február óta tart, az átadást jövő év első felében tervezik. A több mint 1500 autót befogadni képes parkolóház külön épületben lesz. A bevásárlóközpont és irodaház 47 ezer négyzetméteres lesz.

5) A már megépült Árkád is bővülhet az Örs Vezér terén: 2010-re újabb 17000 négyzetméterrel lenne nagyobb. Az új üzlethelyiségekre már most több mint kétszeres a túljelentkezés.

http://www.epulettar.hu/Hir/Corvin_Atrium_c.jpg6) A Corvin sétányon épül a Corvin Átrium bevásárlóközpont, vagy inkább üzletsor. Közel 60 ezer négyzetméteren (!) kereskedelmi, vendéglátó, sport és szabadidős létesítmények épülnek. Két része lesz: a Corvin Atrium fedett sétáló- és bevásárló utca, és a Corvin sétány két oldalán végighúzódó üzletsor alkotja majd az új pénzköltési központot.

7) Nem klasszikus bevásárlóközpont, de meg kell említeni a zuglói Mundo kerületközpontban létesülő új üzleteket is - ez a Bosnyák téren nyílik majd meg. Lesz itt üzletközpont, önkormányzati tömb, parkolóház, mozi és éttermek. A kivitelezés 2009 tavaszán kezdődik, az első rész átadása 2011 végére várható.

Nem tudom, ti hogy vagytok ezzel, de szerintem lassan már le kellene ezekkel állni. Park alig van Budapesten, a zöldfelületek állapota többnyire siralmas, és közben minden csak csontra beépül... Ebből nem lesz élhető város. Több városban kifejezetten korlátozzák, vagy tiltják a nagy központok építését a város belső részein. Épüljön pláza - de ne a Nyugatinál, hanem az Örsnél, és ne számolatlanul, és ne úgy, hogy közben lassan már a fél Nagykörút üres portálokkal és húgyszagú bejáratokkal "hívogat". Szerencsére egyre inkább igazam lesz a jövőben - egyszerűen elfogynak a kellően nagyméretű üres telkek a városmagban. A lényeg: nem a bevásárlóközpontok léte ellen tiltakozom, csak értelmes várostervezést és élhetőbb várost szeretnék találni, ha kimegyek az utcára...

 

Források:

http://index.hu/gazdasag/magyar/plaing080326

http://index.hu/gazdasag/magyar/plazbo080522

http://www.ingatlanmagazin.com/4260/Idealis_terep_vagyunk_a_plazaknak

http://www.piacesprofit.hu/utility.php?utility=print&r=1:20108&p=

http://www.nol.hu/cikk/495272

http://budapestjovoje.freeblog.hu/archives/2008/01/22/Epul_a_Budai_Skala_helyen_az_uj_bevasarlokozpont/

http://www.epulettar.hu/cikk/25962.aspx

http://www.origo.hu/ingatlan/20080616-budapest-bosnyak-ter-mundo-varoskozpont-elfogadott-tervek-echo-investment.html
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása