Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Nagyon Gáz gyár

2008. szeptember 07. - fovarosi.blog.hu

Az Óbudai Gázgyár legutóbbi éveinek története a beváltatlan ígéretek története. 2006-ra kellett volna itt múzeumot és kerékpárutat létesíteni. Része volt az Európa Kulturális Fővárosa projektnek - de nem Budapest nyert. Tavaly irodaparkot, egyetemet álmodtak ide, de az önkormányzat hároméves változtatási tilalmat rendelt el, mert először normális odavezető utat szeretnének látni. És ide kapcsolható az aquincumi híd régóta dédelgetett álma is. 2006 szeptemberében, a Kulturális Örökség Napjain volt szerencsém bent járni a területen, és a régi ipari épületek még így, romos állapotukban, a gaztól fojtogatva is lenyűgöztek. Olyan hangulata van a helynek, és olyan ipari értékei, ami feltétlenül megőrzésre érdemes. Védett objektum az óraház és a víz- és kátránytornyok, de még a lakótelepek is. Ráadásul még római kori emlékeket is rejthet a föld, ezért egy új fejlesztés 3 korszak építészetét egyesíthetné (akár a Hajógyári szigeten). A beruházás megindulását nehezíti, hogy kb. 5 milliárd forintba kerülne a terület szennyezett talajának rendezése.

A legújabb hírek szerint a szomszédos Graphisoft Parkot tulajdonló Graphisoft cég létesítene itt magánegyetemet. A 20 ezer négyzetméteres terület eladásából származó bevételt a terület kármentesítésére, majd az épületek rekonstrukciójára fordítaná. Fáj a szívem az Óbudai Gázgyárért. Nagyon klassz, értékes épületek és gépek állnak itt. Láttam azt a több mint száz éves generátort, aminek a beindításával először sikerült árammal ellátni a lakossság egy részét a második világháború véget érésekor. Láttam a messziről, a budai hegyekről is jól kivehető, egyedi formájú épületegyüttest. Látom a Millenárisnál is sokkal jobb lehetőségeket a területen. És közben csak azt hallom, hogy "tervezzük", meg "szeretnénk", meg "ígérjük". Annyira elegem van már ebből az üres ígérgetésből. Remélem, történik már végre valami ezzel az épületegyüttessel!

Források:
http://www.ingatlanmagazin.com/3554/Ugy_nez_ki_hogy_a_kormany_Gazgyar_projektjebol_nem_lesz_semmi
http://epiteszforum.hu/node/9858
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása