Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Az Új Városközpont meg nem épülésének története

2010. július 31. - fovarosi.blog.hu

Július elején röppent fel a hír: már csak az engedélyeknek kell megjönniük, és beindulhat a Csipak Művek beruházása, az Új Városközpont építése. Aztán jött egy sor csakhogy, de, valamint hoci, és most úgy néz ki, hogy ez itt és így nem fog felépülni.

A tervek szerint egy sokemeletes új épület húzódott volna végig a Bécsi utca egyik oldalán, 5 ház helyén. A tetejére egy íves, hosszúkás egységet álmodtak, amely tetőteraszos, 120 szobás butikhotelnek adott volna otthont. Erről a részről kapta a "Léghajó", ill. "Zeppelin" beceneveket a projekt. A léghajó alatti szinten pedig lifttel ingyenesen megközelíthető közpark létesült volna. A tervek akkor kerültek nyilvánosságra, amikor az Országos Építészeti Tervtanács már áldását adta rájuk. Az épület tervezője sir Norman Foster - a sztárépítész olyan referenciákkal bír, mint a Reichstag újjáépítése vagy a Millau-i Völgyhíd. A fejlesztés első hallásra egészen jól is hangzik: új épület, tetőterasz, sztárépítész, a Fashion Street folytatása stb. Csak egy bibi volt: a helyszín már "foglalt" volt.


Korai, nem végleges látványterv

A hg.hu portál szedte össze egy hosszabb cikkben, hogy milyen épületek álltak az új útjában. A Bécsi utca 10 alatt egy elég behemót küllemű, lerobbant homlokzatú ház áll - ez volt valamikor Fischer Simon kereskedő áruháza, Budapest első nagyáruháza. Nagy vitát váltott ki, hogy a kerület kérésére a főváros - igaz, sok vitát követően - megszüntette az épület védettségét. Szomszédja egy Kallina Mór tervezte lakóház, melyet 1921-ben két szinttel megmagasítottak. A 6. szám alatti ház eredetileg egy eklektikus bérház volt, de ez a második világháborúban súlyosan megsérült. Maradványait felhasználva 1949-re készült el a ma (még?) látható hétemeletes irodaház, amely évtizedeken át az IPARTERV székházaként funkcionált. Érdekesség, hogy több kiállítását is ide szervezte az a hazai avantgárd művészcsoport 1968-69-ben, amely aztán az épület után az Iparterv nevet kapta. A Bécsi utca 4. alatti ház pedig Gulyás Zoltán (1930-2000) tervei alapján készült el 1960 körül. A szocreál zubbonya után ez volt az egyik első kiemelkedő kortárs ház. Eredetileg az Erzsébet híd bontásából származó szürkés gránittal burkolták - akkor még Chemolimpex székház néven futott. 1988-89-ben az OTP használatára átépítették: ekkor kapta a ma is látható vörös "köpönyegét", és üvegpiramisát. Az épület ma is az OTP-é, de eladásra kínálják. Végül, a 2. szám alatti ház egy keskeny telekre épült eklektikus bérház a 19. század második feléből. Tervezője, Bukovics Gyula jegyzi a Földművelésügyi Minisztérium, a Kodály Köröndön álló Andrássy Udvar és a turai Schossberger-kastély épületeit is. Ez lenne az az öt épület (Bécsi út 2.-4.-6.-8.-10.), amelynek mennie kellene ahhoz, hogy az Új Városközpont megépüljön.
"Ez a város mindig akkor fejlődött lendületesen, amikor új dolgokat csinált. Tehát, amikor a XIX. század végén itt készült másodszorra a világon kisföldalatti, amikor itt készült először fogaskerekű, amikor több olyan új rendhagyó megoldás volt, ami miatt figyelt Budapestre a világ. Én azt gondolom, erre a változásra Budapestnek mai is szüksége van, hiszen az elmúlt 20 évben csak toldozgatták-foldozgatták a várost. (Rogán Antal nyilatkozata. Forrás)
Az építésziroda a Chemolimpex székháznál azzal érvelt, hogy a belső terek annyira szűkösek, összenyomottak, hogy így nem lehet magas színvonalú funkciót telepíteni ide, ezért javasolják az épület lebontását. A tervtanácsi ülésen az opponensi véleményt prezentáló Gunther Zsolt négy épületet bonthatónak ítélt, egyedül a Chemolimpex-székháznál voltak fenntartásai. Rogán Antal és Cselovszki Zoltán a kerület részéről azt hangsúlyozták, hogy a cél egy "kortárs építészeti jel" megalkotása, amely a 21. század javát hozza el a város szívébe. Finta József többek között azt firtatta: szabad-e régi értéket újért lebontani? - mindazonáltal nem vitatva az új épületben rejlő lehetőségeket. Aztán jöttek a tiltakozók: többek között Orkutay Miklós, Ferkai András és Cséfalvay Gyula is a még álló épületek, elsősorban a Chemolimpex-székház és a Fischer-áruház megőrzése mellett szólalt fel. Érdekes, de a bontások ellen oly sokszor tiltakozó Ráday Mihály igennel szavazott az új tervre, amelyet feltételekkel, de elvi engedélyezésre javasoltak az ülés végeredményeként. A kerületi önkormányzat még két feltételt támasztott: egyrészt a beruházónak rendeznie kell a Brit Nagykövetség előtti biztonsági oszloperdő jelentette áldatlan állapotot, másrészt közterületet kell növelnie. Előbbire ígéretet kaptak, utóbbit az épület tetején építendő közparkkal akarják teljesíteni.


Jókora szivart kapnánk

A tervek nyilvánosságra kerülése után pár nappal beindult a nyilatkozat-özön. A Magyar Építészkamarának címzett levélben öt építész tiltakozott a bontások ellen, mondván: "...elfogadhatatlan, hogy a városrombolást, kétes és kommersz megoldásokat, álértékeket a fejlesztés, jelkép-teremtés, Budapest-brand jelszavaival próbáljanak legalizálni." Noll Tamás reagált a MÉK nevében: "A MÉK elnöksége (...) felkérte a két tagozat elnökét, hogy a 2010. július 30.-i elnökségi ülésre az anyagok tanulmányozása után készítsenek szakvéleményt, amelyben részletesen elemzik a helyzetet és a kamara teendőit." A Központi Építészeti - Műszaki Tervtanács és a Fővárosi Tervtanács együttes ülésén született tervtanácsi vélemény szerint az új épület "példa nélkül álló építészeti lehetőség a Belváros városszövetében", de az épületek értékeit tovább vizsgálandónak tartja, különösen a Chemolimpex-székház esetében. Az aláíró Fegyverneki Sándor országos főépítész volt. Bardóczy Sándor tájépítész mérnök arra mutatott rá: ha a Budapest Szíve programban hangoztatott elveket tényleg komolyan venné a város és a kerület vezetése, akkor egy ekkora irodaház-komplexum fel sem merülhetne. Az IPARTERV elnök-vezérigazgatója, Borostyánkői Mátyás pedig a volt Chemolimpex-székházzal kapcsolatban arról számolt be, hogy 2007 során ők már készítettek egy tanulmánytervet az OTP-nek az épület újbóli hasznosítására, azaz létezik olyan terv, amely az épület lényegének meghagyása mellett adna neki új funkciót. Magyarul: az épület megtartása mellett is létezik gazdaságos, rentábilis megoldás. Az ICOMOS (az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete) magyar szervezete szerint "a pesti Bécsi utcában, a Harmincad és a Deák Ferenc utca között tervezett radikális bontás és a tervezett új épület nincs tekintettel a történeti településszerkezet védelmére, az ott álló épületek értékére, és így a világörökségi terület látványának védelmére sem". A július első napjaiban bejelentett nagy projekt a hónap végére már ezer sebtől vérzett. A Magyar Építőművészek Szövetsége "kiemelten fontosnak tartja a Gulyás Zoltán Chemolimpex-irodaház és a Fischer-féle ház műemlékké nyilvánítását." A MÉSZ támogatását is felajánlotta egyben, egy a fenti kérdéskörrel foglalkozó, programalkotó fórum illetve folyamat létrejöttéhez. Többen hivatkoztak Csipak Péter másik beruházására, a Fashion Street-re is: ha ott sikerült bontások nélkül, a meglévő épületekkel újat létrehozni, akkor itt miért nem lehet?

Ennyi tiltakozás hatására - biztos vagyok benne -, ez a projekt megy Zaha Hadid irodaháza és a Kormányzati Negyed után: a "meg nem épült Budapest" című fiókba.


Források:
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/valora-valik-a-budapesti-alom-2022320
http://epiteszforum.hu/node/16291
http://hg.hu/cikk/epiteszet/9835-becsi-utca-agyo
http://index.hu/belfold/budapest/2010/07/02/rogan_barikadmentesitest_kert_a_leghajo_hotelert/
http://tervlap.hu/index.php?id=201007071751budapest_belvarosi
http://epiteszforum.hu/node/16523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kodó tamás 2010.07.31. 09:48:13

Átcseszés a cím.

Azt csak a blog írója reméli! Egyébként csak összefoglalja az eseményeket. Uj info nincs.

Volt egy (fülke)forradalom! A zembereknek óhaja ez, erre adtak felhatalmazást. Plusz a társadalom (13 tervtanácsi építész) is támogatja. Ez ... akarata.

A városközpont MEG FOG ÉPÜLNI!!!!

aszekelyek 2010.07.31. 10:06:01

Sokféle vélemény van erről. Ahogy demokráciában mindig, mindenről. A Tervtanács azért van, hogy döntsön. A zemberek soha semmiről , építészetileg nem döntöttek. HA ez így lett volna, A spenót-ház biztosan nem épül meg és nem adnak el óriási értékű épületeket, pld a Four Seasonnak.Már a régi ORI székház helyére biggyesztett üvegmarhaság is lerontotta a szép régi milliőt.Ilyen épületek, mint a tervezett, minden világvárosban építenek. Most globális cégek rongyai vannak a patinás lLuxus áruház épületében. Az mennyivel jobb? Az egész Vörösmarty tér eléggé rászorulna némi kipofozásra.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.07.31. 10:06:08

@kodó tamás: Most lefogadom egy fiktív Sport szeletbe (abba szoktam fogadni :-) ), hogy ez a projekt is be fog halni.

Bohun 2010.07.31. 10:06:32

Nagyon remélem, hogy a szerzőnek igaza van, bárcsak úgy lenne, s ez is meghiúsulna. Ez is ugyanolyan megalomán, túltervezett, ízléstelen, értékromboló terv, mint a végén megamlített másik kettő.

2010.07.31. 10:12:54

Erre nem vennék mérget! Sok embernek csak a szája jár, sem pénze sem valós érdeke/érve nincs a megörzés mellett.
Evvel szemben áll Csipak, akinek remek terve, pénze és kapcsolatai vannak. Ugyancsak nem az az ember, akit mások véleménye eltérít a céljától.
Aki szerint meg kell őrizni azokat az épületeket az legyen szives hozzon egy hasonlóan jó üzleti tervet és referenciákat. Mert úgy hagyni azokat az épületeket csak azért mert ott vannak vétek. Fejlődni kell, csak akkor maradhat Budapest a térképen!

Vak Bottyán szobor 2010.07.31. 11:05:53

Annyira komoly ez a terv + 40 milliárd Ft rendelkezésre is áll, hogy Rogán Antal már elpályázik a kerületi polgármesteri székből, csapot-papot maga mögött hagyva...

kodó tamás 2010.07.31. 11:41:15

@fovarosi.blog.hu: hm na fogadjunk...
1. narancshenger erőből nyomja le a torkodon, aki mást blogol az megy kinjába
2. ha nem ússzák meg és ősszel (nagy) tiltakozás lesz akkor rogán is bukta (nem lesz főpolg helyettes se)
3. nem lesz tiltakozás mert a NÉP nek teccik. simán megy, sikosító se kell.
4. ha meg nem teccik a NÉP nek még se, de-rogán is lét akar (nem talicskával, hanem dömperrel), akkor simán megvárja a választást (hogy a kérdés nem aktuális, átgondoljuk stb...), utána meg tesznek kis változtatást... pl egy épületet meghagynak, az utca másik oldalán és a szintterület így drasztikusan 12,0 ról 11,0-ra csökken. plusz a harmincad utcai tüskék nagy vállalásán túl (plusz tetőkert) a környezőjárdákat is bevállalják...

ÖSZZESÉGÉBEN: a nép kicsit izél majd, de komoly tiltakozás nem lesz. eltolják pár hónapot és MEGÉPÜL, kicsit kisebb és több vállalással.

erre fogadok... birtokaim egyéves jövedelmét...

kodó tamás 2010.07.31. 11:45:00

de azért szimpatikus ez a bájos naivság:
"Az Új Városközpont meg nem épülésének története"
a remény hal meg utoljára
a fenti (1.-4.) verziók közül melyikre fogacc?

kodó tamás 2010.07.31. 11:49:04

a projekt behalás az elég nagy áldozat lenne... csipak nagyon beleélte magát. sokat bevásárolt már, hogy most mondja azt, hogy jo igaz ez nem való ide... pár miliárdja benne van. plusz az otp-csányinak is megjött a kedve hogy áron alul épp eladhassa... hm komolytalannak nemn mondanám a nyomulást... tartok tőle hogy nem vicc volt, mert annak ugye durva lett volna...

haacsee 2010.07.31. 12:02:01

azért az vicces, ahogy elvileg komoly magyar építészek teljes mellszélességgel kiállva védenek, sőt: műemlékileg védetnének elsősorban egy jellegtelen, kurvaronda, teljesen értéktelen szocreál irodházat (chemolimpex). nem hiszem el, hogy ezt bárki komolyan gondolja - ha mégis, az egy óriási szegénységi bizonyítvány a nevezett hazai építészekről.

nagyon úgy tűnik, mintha nem lenne másról szó, mint egyfajta kifacsart mundérbecsület-védelemről: nehogymár hagyjuk, hogy egy magyar építész munkáját (legyen az bármilyen értéktelen adott esetben) valami külföldi tervek alapján lerombolják (még akkor se, ha az átépítések miatt már ma is alig van köze az eredetihez, hát még egy újabb alapos átalakítás után..). illetve talán még a hiúság és az irígység beszélhet belőlük: a tiltakozók csőrét talán piszkálja, hogy valóban és méltán világhírű külföldi építészek munkái valósulnának meg itthon. és hát tanácskozásokon pampogni és rendeletileg tiltani valamit nyilván jóval egyszerűbb, mint tervezőasztalhoz ülni, és valami valóban kiemelkedő, értékes alternatívát tervezni.. "dögöljön meg a szomszéd tehene is" elv egy jó adag provincializmussal vegyítve.

az a baj, hogy egy idő után ránk unnak ezek a sztárépítészek, aztán örülhetünk, ha majd a másod-, harmadvonalból sikerült bárkit tervek készítésére csábítani (főleg, ha egyszer valóban fellendül kicsit a világgazdaság). és azzal semmi baj nem is lenne, ha magyar építészek munkái valósulnának meg (sőt!), csak hát ez nehéz, ha kreatív ötletek és tervezés helyett a pampogás megy csak. tessék letenni az asztalra értékelhető alternatívákat! a feladat és a lehetőség adott..

kaktusztea 2010.07.31. 12:05:42

Az nem zavar senkit, hogy beb*sznak egy üveg-vasbeton-alumínium izét a teljesen más stílusú környezetbe?
(ezt csak úgy laikusként)

És miért ilyet? Mert _óccsó_ és a művész úrnak így sült el az agybaja. A szakmát lehet tanulni, de a stílusérzéket nem.
Olyan k. nehéz volna egy belváros stílusához illeszkedő házat építeni kő burkolattal?

Nem vagyok építész és biztos sötét és korlátolt vagyok, mert nem értem a sztárolt építész guruk nagyságát, de ezt az utca népe fogja bámulni, ez _nem_ az önkifejező művész eszköze!
Ajánlom olvasásra:
urbanista.blog.hu/2010/07/29/borzalmas_pesti_latvanyterv_igy_nezne_ki_a_belvaros_latkepe_ha_minden_sztarepitesz_megvalositotta_vo

Párizsban van egy külön negyed, ahol minden sztárépítész kiélheti az exhibicionista agybajait, ott miért nincs egy ilyen üveg szar sem a belvárosban, hm?

kodó tamás 2010.07.31. 12:14:28

2010.07.31. 12:05:42 kaktusztea. balusztrád is köll?

gitáros 2010.07.31. 12:17:05

@kaktusztea:
Ja. A Louvre-t is hogy elbaszták, mi?
:)

kodó tamás 2010.07.31. 12:22:20

a tervezett foster(v) nem szarul néz ki. itt a méret a lényeg... 5ször akkora mint ami odafér és a közterület alatt fölött stb is épít. óccsón megkapja a placcot, oszt megy a talicska

balfék 2010.07.31. 13:01:34

Amennyiben Steiner Pál lenne még a polg.mester és pld. Leisztinger csinálná meg ugyanezt lehordanák mindenféle nemzetvesztőnek, hazaárulónak , Rogán lenne a leghangosabb.

norbi2k 2010.07.31. 13:25:33

@kaktusztea: még hány száz évig kell őrizgetni a romos házakat, meddig kell még 100 évvel ezelőtti stílusban építkezni? hihetetlen, hogy ez a város mennyire maradi.. tessék már elmenni világvárosokba és körül nézni milyen épületek vannak... bocs, de nekem rondák a koszos szürke világháborús házak amikre senki nem költ, mindenki szarik rá, de ha le akarják rombolni, akkor máris mindenkinek kurva fontos...

norbi2k 2010.07.31. 13:28:02

@kaktusztea: a pompidou központot is oda építették, mármint ahol minden sztárépítész kiélheti magát...

London-t esetleg tetszett e már látni?

satho 2010.07.31. 14:20:08

Közterületet kiváltani tetőterasszal-tetőkerttel, nevetséges és dilettáns. Zöld, fás, levegőt adó terület helyett lesz majd kavicsos, fakérges, gagyi valami, padokkal. A közpark az mindenkié válogatás és kirekesztés nélkül, a nap 24 órájában. Ehelyett lesz majd egy biztonsági őrös tetőkert, ahová majd a Csipak válogatja meg ki mehet be, ez dilettáns!

Remélem ez a szar nem épül oda, és lesz helyette egy a környezetébe funkcionálisan és stílusban is illeszkedő épületegyüttes.

A Fidesz is arról pofázik, hogy az elmúlt 20 évben a Demszky 2 városligetnyi zöld felületet tűntetett el. Na most ez a Tóni gyerek ugyanezt teszi ....

tolsztoj 2010.07.31. 14:45:12

@kodó tamás:

A Városközpont már réges - rég megépült - azóta csak mindig elb@sznak rajta valamit - minden újabb "modern" építészeti megoldás csak ront a történelmi városszerkezeten - az egész ún. "modern" építészet fabatkát sem ér.
Igazán nem az amerikai városokat látogatják az emberek, akik valami szépet akarnak látni - igazi esztétikai, emberi élményt csak olyan városokban kap az ember mint pl. a régi Prága, Olomouc, Innsbruck, Figeac, hogy kissebbet is említsek, vagy nálunk Sopron, Kőszeg, Eger, Győr - egyiket sem a "modern" építészet "szépségeiért" látogatnak a turisták.
Voltam a Párizsi Defénse-ben: örültem amikor kiestünk ebből a ronda , hideg beton-üveg sivatagból.
Budapest legnagyobb értéke a gótikus, barokk műemlékeken kívül)éppen az egységes szecessziós - eklektikus egységes városkép, amelybe már elég "jól" belerondítottak mindenféle ócska a mai ízlésficamnak megfelelő förmedvények....

tolsztoj 2010.07.31. 14:50:03

Ha meg Rogánnak dunsztja sincs az esztétikáról, akkor ne ossza az észt - maradjon az irodai politikánál, és ne rondítsa el ezen a városon ami még szép - és egyre kevesebb van belőle....
Ha meg exhibicionista építészek mindenáron be akarják mutatni "csodaötleteiket" - legyenek szivesek ne a belvárosben tegyék - tessé ott vannak az otromba óriási betonpanelekből épült lakótelepek - ott egy-egy elfogadható "modern" épület csak javítana a helyzeten - DE CSAK OTT!!!!!!

tolsztoj 2010.07.31. 14:56:08

@norbi2k: te nagyon, de nagyon el vagy tájolva apus, azért illene egy kicsit művelődni is, valószínűleg még nagyon fiatal vagy - nem fogom részletezni mire gondolok mert kár a gőzért - de az az érzésem, nem is tudod miről
beszélsz - olyan ez mint mikor valaki az orvossal összevitatkozna azon, hol van a máj, és azt állítaná, hogy a bal fül mögott - bolond lenne aki ilyennel leállna vitatkozni...

billy reed 2010.07.31. 15:03:39

@norbi2k: Így van! Teljes mértékben egyetértek! Senkinek nem tűnik fel, hogy Budapest szimbólumaként még mindig nem tudunk mást felmutatni,mint a Lánchidat?
Átadták: 1849-ben...
Jó lenne, ha nem csak azok hallatnák a hangjukat, akik állandóan meg akarnak vétózni minden változást, arra hivatkozva, hogy ez nem illik ide...
Utalnék az Eiffel-torony történtére...ott is volt tiltakozás bőven /Maupassant stb./
Nem, ne érttsétek félre: tudom, h ez nem az Eiffel-torony...de attól még lehet modern és klassz!

kodó tamás 2010.07.31. 16:37:05

@tolsztoj: bocsika, de ez pénzről szol.
nem nokia doboz, nem talicska, hanem dömper!
majd utólag papcsák megvizsgálja... :)

norbi2k 2010.07.31. 16:52:30

@tolsztoj: Na szeva mr művelt, hamár ilyen közvetlenül sikerült megszolitanod, de kosz nem vagyok apus, min írtad is fiatal lehetek:) mi is aproblema, hogy más a véleményem mint atied, irhatod az erveid illetve a véleményed nem a korom és a muveltsegem a téma, köszönöm apus.

kodó tamás 2010.07.31. 17:02:06

rogán csak had pakolássza a házakat. a főváros egy nagy homokozó. majd jön a vár is.
már tavaly döntött a zorbán a sorsáról. költözik fel.

zzz3 2010.07.31. 19:55:45

Milyen hatással van Budapesten zajló kereskedelemre +44.000 m2 üzlet? Így is hihetetlen sok üresen álló bolt, és kiszolgáló helység van. A plázák így is meggyilkolták a kiskereskedelmet. Milyen plusz funkciót ad, az épület a városlakók számára.. Ezek csak kérdések amik nem hagynak nyugodni..

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.08.01. 07:26:45

A Magyar Urbanisztikai Társaság Elnökségének állásfoglalása:epiteszforum.hu/node/16557

"Az Elnökség határozott véleménye az, hogy a sajátos karaktert, városképet tükröző városrészekben) nem engedhető meg olyan léptékű és minőségű építési beavatkozás, ami nem a meglévő értékek továbbfejlesztésével, azok kellő mértékű figyelembe vételével, hanem azok helyett próbál meg új értéket teremteni."

kodó tamás 2010.08.01. 07:59:25

millen korán kelő blogger.
viszont ha rogánnal akarsz vitázni,
ahhoz korábban kell kelni

samtelen 2010.08.01. 11:08:58

Index főoldal volt hogy ennyi sutyerák kommentel ide?

Egyébként szerintem sem lesz a dologból semmi.

norbi2k 2010.08.01. 13:20:05

@samtelen: te nem onnan jöttél? :)

( ne vedd komolyan... )

kodó tamás 2010.08.01. 21:24:57

dézsavű. nemzeti színház.
a szakma tiltakozott, don vittore házi színházigazgatójának a mindenese megizélte,
a szakma utána is huzóckodott oszt,
a népnek meg teccik, sokkal jobban mint a müppa.
még siker is lesz a végén. tapsolni fognak.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.08.01. 22:56:53

fura aggódás mozgat fidó. kicsit mintha mégis csipakisták felé hajlanál...

Aranylab6 2010.08.03. 14:04:15

bohóckodunk itt ezzel, hogy régi vs. új, és ha régi, akkor idejétmúlt gondolkodás, meg provincializmus, ha meg új, akkor ronda, beton-aluminium, városszövet-idegen, stb. ezen el lehet vitatkozni, de szertinem a fő baj az, hogy amit ideterveztek, az egy f@s. nem azért mert modern, vagy mert sok benne az aluminium portálszerkezet, hanem csak mert szimplán szar. volt szerencsém látni még régen a velencei biennálén a reichstag kupola-felújításának látványterveit. az a terveken is nagyon király volt. ez meg a tervek alapján irtó kommersz, és gagyi. attól, hogy a foster nevével reklámozzák, még nem biztos, hogy értéket képvisel. vagy mondjuk nem akkorát, hogy egy kisebb falura való négyzetmétert bontsanak el érte.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.08.03. 23:27:16

@norbi2k: Ennél azért színvonalasabban is érvelhetnél a modern építészet mellett. Amit mondasz ugyanis, az csak annyi, hogy azért mert ma nem tartják karban a régi házakat, akkor rögtön bontsunk le mindent. Holott ugye senki nem a koszt és az omló vakolatot védi: lehetne régi házakat felújítani is ám.

És most ne gyere azzal, hogy arra nincs pénz meg befektető: lenne, ha lenne jó szabályozás és lenne a városvezetésnek vér a pucájában és nem hagyná a könnyebb ellenállás irányába menni azt, aki a pénzt hozza.

norbi2k 2010.08.04. 10:28:38

@promontor: lehetne... de felújítjuk?... nem. akkor meddig őrizgetjük még őket? vagy megvárjuk amik összedőlnek?
egyébként sem a modern építészet mellett érveltem, arról beszéltem, hogy miért kell minden régi épületet megtartani csak azért mert már x éves... tehát van két lehetőség, vagy marad minden ahogy volt, mert ugye a régiekkel senki nem akar foglalkozni, felújítani vagy jön egy új és lesz valami változás...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.08.04. 10:47:30

@norbi2k: Látom nem érted: pont arról van szó, hogy nem csak az a két lehetőség van. Jelenleg az történik, hogy jön valaki sok pénzzel és azért mert neki érdeke, rögtön kizárja a felújítás lehetőségét. Pedig az ott van, egészen addig, amig le nem rombolják teljesen a régit.

És az sem igaz, hogy ha a szabályzók és a hatóságok a felújítás felé nyomnák a befektetőket, akkor nem jönnének. Erre még Pesten is van példa (pl. New York palota vagy éppen a Fashion Street).

Aranylab6 2010.08.04. 11:12:59

@norbi2k: "marad minden ahogy volt, mert ugye a régiekkel senki nem akar foglalkozni" - pont ez a baj. de erre nem megoldás az, hogy akkor dózer, és kész. hívunk egy feketekaftános úristen-akkora-művész-vagyok-hogy-beletúrok-a-saját-fekete-bugyimba építészt, aki hoz egy nagy adag hulladékot, mondván: "ezeknek a kis hülyéknek ez is jó lesz, holnap meg a kávé után szarok egy ugyanilyet, mondjuk.... hova is? mondjuk tadzsikisztánba." ez nem fogja meghozni a fővárosnak azt a friss, új lendületet, amire talán tényleg szükség lenne. de ha láttunk volna bármilyen kimutatást arról, hogy adott területre adott funkció kéne, nézzük meg, hogy a meglevő átalakítása lesz-e jobb, költséghatékonyabb, stb., vagy ha tök újat rakunk oda. nem azért, hogy az egyszeri ember lakossági fórumokon döntsön, hanem csak hogy hiteles legyen egy politikus (oké, ez elvi hiba), vagy egy befektető amikor egyik, vagy másik megoldás megvalósítását propagálja.

Gallion 2010.08.04. 11:45:40

A Zaha Hadid azért nem épült meg mert nem volt rá pénz. Az Orco kvázi tönkrement. Ráadásul ez nem egy állami beruházás ahol olyan hude érdekes lenne hogy mit panpognak különféle Ybl meg egyéb dijas megmondóemberek. Ugyhogy ez a cikk most elég fail. Nyugodtan fogadhatunk is valamiben: meg fog épülni.

wamp 2010.11.09. 00:34:08

kellene újra beszélni erről a dologról afejlemények tükrében.
süti beállítások módosítása