Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Mi lesz a városvédőkkel?

2012. március 10. - fovarosi.blog.hu

A BKV támogatása, fenntartása érdekében a fővárosnak máshonnan kell forrásokat elvonnia - hallhattuk már sokszor idén. És tavaly. De mit is jelent ez a gyakorlatban? A források elapadása kritikusan érinti a támogatással élő civileket, köztük a városvédőket is. Először az alkalmazásban állottakat küldték el, de hamarosan ki kell költözniük a Kossuth Lajos utcából is. Az alábbiakban Ráday Mihály februári levelét közöljük, "vágatlanul".
 


Tisztelt Barátaim, Városvédők,

össze kell fognunk, ha meg akarjuk menteni a mozgalmat, az egyesülete(ke)t. Lehet, hogy csak én nem látok elég pozitívumot, de lehet, hogy valóban nincs sok, nincs elég. Sokszor mondtam magam is, sokszor fogalmazták meg mások is: fiatalítani kell!

Igaz.

Sokan voltunk olyanok, akik úgy érezték, úgy éreztük a rendszerváltás előtt jóval, hogy szükség van a civil összefogásra, az összetartásra, megtaláltuk a feladatot, a közös tennivalót az épített és a természeti környezet megismerése, értékeinek felmutatása, népszerűsítése terén, tenni tudtunk külön-külön és együtt is az értékek védelméért, megóvásáért, felújításáért és új értékek létrehozásáért. Az akkor csatasorba állt, s saját településén, valamint országos közösségünkben is feladatot, sok munkát vállalt társaink közül sokan elmentek, s csak az emléküket őrizhetjük ma már. Sokan pedig megöregedtek, s ezek közé tartozom én is.

Vannak, jönnek ötletek, mit kellene csinálni, de van-e aki az ötletek megvalósításában, kivitelezésében érez magában erőt? Ki az a fiatal – az alapító atyáknál és anyáknál mindenképpen fiatalabb – aki érez magában késztetést és elég erőt a közösség további szervezéséhez, nem csak az egyes "projektek" megvalósításában?

A Budapesti Városvédő Egyesületben 2011-ben is voltak események. Sikerült megszervezni néhány kiállítást a Kossuth Lajos utcai székhelyen. Ha szobor-állítást, renoválást nem is szerveztünk, de egy emléktábla állításában (a Siklónál) részt vettünk, beszálltunk néhány könyv megjelentetésébe, s továbbra is foglalkoztunk könyvek és kiadványok értékesítésével. Úgy tűnik, újjászerveződik a legrégebbi (még az alapítás előtt életre hívott) csapat, a fotográfusoké, s a helyiségeink megfelelőnek bizonyultak néhány tagcsoportunk összejövetelei számára. Ugyanakkor - sajnos - nem vagyunk ott az internetes világban, amely - úgy tűnik - ma már megkerülhetetlenül fontos. Vajon ki az, kik azok, akiknek tehetségük és kedvük van ahhoz, hogy életben tartsanak, s frissítsenek egy honlapot, vezessenek egy facebook rovatot? Az öregebbeknek biztos vannak, lennének ötleteik, mihez kellene híveket, „lájkolókat” keresni, akár mozgalommá szervezni egy-egy ügyben a közös fellépést, megmozdulást. Egy-egy újságcikkben megírni a bosszúságainkat, vagy javító szándékú ötleteinket, bizony, ma már nem elég. Ki akar ebben a továbblépésben segíteni?

Időközben szépen elfogytak az anyagi tartalékok. A fűtésszámla, a villanyszámla csak jön, a bérleti díj nem lealkudható. Az önállóan bárhová máshová költözéssel ugyanezek, vagy a hasonló költségek megmaradnának. A pályázaton nyerhető működési összegek a minimálisra zsugorodtak, a Fővárosi Önkormányzat nem költ u.n. "nem kötelező" feladatokra, s a civil szervezetek ebbe a kategóriába tartoznak...

Nem tudok egyetlen olyan javaslatról sem, amellyel a mai "székhely" további működtetése megoldható lett volna. Anyagiak hiányában – már, mint tudható – meg kellett válnunk azoktól, akik állásban voltak az egyesületnél, a Kossuth Lajos utcában, s most már magától a helytől is.

Most szóljon, aki jobb megoldást tud, kérem!

Ha ilyen nincs, költözünk, költöznünk kell.

A Város és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) tulajdonában van öt kisebb-nagyobb helyiség a XII. kerületi Böszörményi úton egy irodaházban.

A legelfogadhatóbb elképzelés az, hogy ott összezsúfolódunk - már ami az irodai munkát illeti, meg a könyvtárat, fotótárat, s - ha szükség lesz rá, mert van ilyen igény - másutt, vendégként rendezünk kiállításokat, nagyobb összejöveteleket. Volt korábban is ilyen fölvetés, de akkor még én tartottam ezt elképzelhetetlennek. Mostanra beletörődtem.

Még mindig mondom: ha valaki tud jobbat, látja akár a K.L. utcai három szint fenntartásának lehetőségét, szóljon, segítsen!

A Böszörményi úton, osztozva a Szövetséggel a fizetnivalókon – remélhetően – az Egyesület továbbélése megoldható. A csoport-üléseknek is meg lehet teremteni a lehetőséget. Ehhez az kell, hogy mindenki, aki ebben segíteni képes, jöjjön, segítsen selejtezni, csomagolni, költözni, kipakolni, újra-elhelyezkedni.

Van ajánlatunk egy költöztető cégtől, a fedezetét valahogyan előteremtjük. Baliga Kornél méricskél, hogyan lehet a bútorainkat átvinni, beépíteni? A szép kis garnitúrának, a nagy szekrénynek vagy találunk egy helyet valahol, vagy el kell adni, nem tudom... És hová tegyük a száz összecsukható széket?

Kérem, jelentkezzen, akinek ötlete van, segítőkész kezei, írjon drótpostán (budapesti@varosvedo.hu), telefonáljon (321-1696), vagy szóljon Vándor Évának (06/20/4939011), vagy nézzen be a Kossuth Lajos utca 12-14-be.

Jó lenne, ha mindenki magáénak érezné a gondot, a BVE továbbélésének megoldását. No meg a fiatalítást, valóban.

Tavasszal egészen biztosan tisztújítást kell tartanunk, s ehhez jó lenne egy fiatalított küldött-közgyűlés!

Kérek mindenkit, nézzen körül azok között, akikkel együtt dolgozik a vállalt, a szeretett ügyön, van-e a fiatalabbak között mozdítható, mozgósítható városvédő társunk, akire számítani lehet a jövőben? A legszebb - ha a helyben-maradás megoldhatatlan, márpedig ez nagyon valószínű - az lenne, ha a Város, és Faluvédők Szövetsége tulajdonában lévő irodákat eladhatnánk, s együtt költözhetnénk - annak árából - egy újabb (saját tulajdonú) helyre, nagyobb üzlethelyiségbe együtt, mely megközelíthető az utcáról, mint eddigi bérleményünk, s amelynek a fenntartását meg tudjuk oldani... Összetett feladat, nem látom át jelenleg, hogyan lenne megoldható.

Március végén elköltözünk (ha más ennél jobb javaslat nincs), április első hetében elhelyezkedünk, intézzük az átjelentkezéssel járó adminisztrációt (ebben is lehet segítséget nyújtani), s aztán megint teljes erővel lehet tervezni, kitalálni, hogyan és mit tehetünk Budapest értékeinek megismertetése, megszerettetése és megóvása érdekében!

Ráday Mihály
elnök
Rendkívüli könyvvásár a Belvárosban, az V. ker. Kossuth Lajos u. 14-16. sz. alatti Budapesti Városvédő Egyesület Podmaniczky termében 2012. március 7-től, március 23-ig 11- 17 óra között. Monográfiák, kismonográfiák, albumok, dokumentum kötetek Budapestről az eredeti ár feléért, 200, 500, illetve 1000 forintos egységáron. Elköltözik székhelyéről a Budapesti Városvédő Egyesület, értékes kiadványainak raktárkészletéből limitált példányszámban kínál fel könyvritkaságokat Budapest, és a város öröksége iránt érdeklődő, városszertő közönségnek.

A Fővárosi Blog az alábbi helyeken is elérhető:


A bejegyzés trackback címe:

https://fovarosi.blog.hu/api/trackback/id/tr404299503

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.12. 10:12:01

A bejegyzésed bekerült a Mandiner blogajánlójába.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Axum 2012.03.10. 16:04:25

Milyen civil szervezet az, amelyik nem tud létezni az Önkormányzat rendszeres támogatása nélkül? Mi lesz, ha egyszer az Önkormányzat ellen kell harcolniuk? És csodálkoznak, hogy nem jönnek a fiatalok?

darnmarquee 2012.03.10. 16:24:39

emlékszem egyszer láttam ezt a belvárosi irodát, az utcáról nyílik közvetlenül, nagy üvegfelületek. gondoltam, ha más nem, hát ők nem rondítják egy borzalmas portával a városképet. tévedtem. ennyire igénytelen utcai frontot a belvárosban még nem láttam. és ők védik a várost?

fidesz = házmesterek pártja 2012.03.10. 16:24:53

@Axum: egy államilag ellehetetlenített szervezet. Mert ugye Ráday Mihály SZDSZ-es volt, az ingatlan neppereknek is nem egyszer sikerült keresztbe tenniük, ha jók az emlékeim stb.
Aki meg örül neki, hogy elfogyott a pénzük... hát egy csótányt többre tartok, mint az ilyet.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2012.03.10. 16:41:34

@al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp: Kéretik kulturáltnak maradni.

@Axum: Nyilván attól civil egy civil szervezet, hogy nem gazdasági szervezet, nem él meg önállóan, valakiknek a támogatásával él. Ez lehet a tagság, a város, az állam, a cégek támogatása stb. A tagság itt nem igen jöhet szóba, pár cég támogatta őket, meg van a saját forrásuk: könyvkiadás, kiállítás jegyek, ilyenek - ez mondjuk aprópénznek nevezhető. És itt lépne be a város - de a város inkább kilépett...

moTmeN 2012.03.10. 17:13:36

@Axum: Magyarorszagon kb az osszes civil szervezet ilyen. Onkormanyzati/allami/eu-s penzek, norveg alap jelenti a koltsegvetesuk gerincet. Maganadomanyozasok ritkan folynak be. D Sanyi bacsi is ritkan jar pokerezni, mas se nagyon osztogat.

fidesz = házmesterek pártja 2012.03.10. 18:13:11

@fovarosi.blog.hu: te még nem láttad, milyen az, ha nem vagyok kulturált.

@darnmarquee: gondolod, hogy ők csinálták azt a portált olyanra, amilyen?

Parafon 2012.03.10. 18:40:34

Szomorú dolog ez. :( Kisgyerekkoromban terelgetett Ráday Mihály tv-s műsorával a városvédelem, a lokálpatriotizmus felé. Milyen (többé-kevésbé) tiszta eszme marad, ha ők szétszélednek? :"(

Mindenesetre, jó magyar módjára, lehet a hétvégén elnézek venni pár könyvet, mintegy a bajbajutottak szerencsétlenségéből hasznot kovácsolva. :(
süti beállítások módosítása