Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Mit csináljunk decemberben Budapesten?

2016. november 27. - fovarosi.blog.hu

A hideg idő ellenére egy csomó izgalmas programot találhatunk Budapesten - nézzünk szét a decemberiek között! Lesz gazdagréti retró túra a Szomszédokkal, karácsonyfa kiállítás Nagytétényben, második világháborús bunker túra Csepelen, és még egy csomó egyéb érdekesség. Az alábbi válogatásban olyan programokat ajánlok, amelyeken keresztül jobban megismerhető Budapest múltja és jelene.

December 3-án, szombaton 10.30-tól 13.00-ig rendezik meg az immár hagyománnyá vált Kiscelli adventi készülődést, amelyre szeretettel várják az alkotó kedvű gyerekeket és szüleiket! A foglalkozáson adventi koszorúk készülnek moha alapra, választható színű gyertyák felhasználásával, de készíthetünk karácsonyi csillag- és ajtódíszt is. A foglalkozás ára 800 Ft/fő, a családi kedvezményes jegy 2.400 Ft (szülők + összes gyermek). További infó itt.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2016. december 11-én 17:00 órakor kezdődik a Média Építészeti Díja közönségdíjának átadó ünnepsége. A szavazást 2016. november 28-án hétfőn, 14:00 órakor zárják le, addig itt lehet szavazni!

kelenfoldieromu-20160911-01.jpg
December elejére is sikerült bejárásokat szerveznie a Miénk a Ház! csapatának a kelenföldi erőműbe. A december 3-iki bejárások részletei és jelentkezés pedig ide kattintva lehetséges. Túrák indulnak 10, 11, 12 és 13 órakor, ezek időtartama kb. 1,5 óra. Fotózni szabad!

A Miénk a ház! szervezésében lehet meglátogatni az Andrássy út 3. alatti palotát is december 4-én és 11-én. A neoreneszánsz épület 1884-ben épült, első emeleti lakása azon kevés rezidencia egyike, amely szinte sértetlenül maradt fenn, megőrizve a korabeli főúri élet pompáját. Részletek és jelentkezés itt.

Öt évvel ezelőtt a blogomon is beszámoltam a Hűvösvölgyi úton épült szocreál palotáról, amely az ötvenes években épült, és a hazai film szinkronizálás központja volt egykor - itt működött a Pannónia Filmstúdió. A mára szinte teljesen kiürült, "félholt" állapotú épület látogatása ritka alkalom! December 4-én és 10-én lehet bejutni, részletek és jelentkezés itt.

A Budapest Scenes kis csapata továbbra is rendszeresen szervezi az alapos gyűjtőmunkával támogatott túráit a Csepel Művek területére. A 2-es bunker meglátogatása közben felidézik a Weiss Manfréddel induló csepeli gyár történetét, fókuszban a második világháború itteni eseményeivel. Aki még nem járt ilyen létesítményben, ne hagyja ki! Péntek este és szombat délelőtt indulnak bejárások, további részletek a Budapest Scenes Facebook oldalán. (Egy korábbi beszámolóm itt olvasható.)

December 17-én, szombaton a beat korszakba kalauzolja vissza vendégeit a Hosszúlépés csapata: "A sétából többek között kiderül, hogy mi a kapcsolat a Táncdalfesztiválok és a Kárpátia étterem akkor még füstös sörözője között, ki volt az ELTE Hordójának a twisztkirálya, létezik-e olyan együttes, amely egyszerre adott jazz- és a beatzenészeket a korszaknak, illetve, milyen veszélyeket rejt magában egy underground klub próbaterme." Jelentkezés itt.

A BUPAP a budapesti muszlim közösség rejtőzködő életébe enged bepillantást december 17-iki, szombati sétáján. "Miben hisz másfél milliárd ember világszerte? Miben különbözik és miben hasonlít a legfiatalabb ábrahámi vallás, illetve a zsidó és keresztény hit? Hogyan élnek és hol gyakorolják a vallásukat Budapesten a muszlimok?" - ezekre a kérdésekre is választ kaphat, aki a BUPAP-pal tart. A túra során "ellátogatunk Budapest egyik legrégebben működő lakásmecsetébe, útba ejtünk egy szír csemegeboltot, valamint megtudjuk, hol lehet halal húst kapni és honnan öltözködnek a muszlimák. Utunkat a Budapest Mecsetben zárjuk, ahol megismerkedünk a legnagyobb helyi közösséggel." Részletek és jelentkezés itt.

A rendszerváltás előtt indult Szomszédok teleregény köré is szerveztek már túrát, ezen a Gazdagréten forgatott sorozat kulisszatitkaiba lehet bepillantani: "Megtekintjük a postát, aminek kirablását Kutya úr megakadályozta. Meglátogatjuk az iskolát, ahol Vágási Jutka tanított. A tanáriban szinte most is ugyanaz a berendezés, és az udvaron is ott a focipálya, ahol Vágási Feri rúgta a gólokat. Az aradi vértanúk emlékére ültetett fák viszont nagyot nőttek azóta, és a templomot is felújították, aminek kriptájában Laci atya nyugszik. A lakótelepen végigsétálva megtudjuk, mi lett Lenke néni közértjéből, és hogyan alakították ki Juli kozmetikaszalonját. Utunkat a híresneves Muskátli presszóban fejezzük be, ahol annak idején nemcsak a szereplők, de a stáb is kipihente a napi fáradalmakat." A túra december 28-án, szerdán kora délután indul. Részletek és jelentkezés itt.

December 4-én a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum is csatlakozik a "Tél a Krúdy-negyedben" programjaihoz. Kiemelném, hogy 14 és 16 órakor is indul tárlatvezetés az "MKVM 50" évfordulós kiállításon! Részletek itt.

fovarosi.blog.hu: Nagyteteny-20101204-20 - indafoto.hu

A karácsonyi készülődés egyik legkedvesebb programja lehet, ha ellátogatunk a Nagytétényi Kastélyba. Immár hagyományosan, minden évben iparművészek díszítenek fel egy-egy karácsonyfát, amelyeket a kastély bútorkiállításainak remekművei között csodálhatunk meg. Az idei program gazdag kínálatát itt lehet szemlézni. (A 2010-es látogatásom szubjektív, képes beszámolója remek ízelítő lehet ehhez a programhoz.)

Ha van programajánlatod a következő hónapokra, küldd el ide: 7788fido (kukac) gmail (pont) com. Köszönöm!


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása