Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Karácsony Nagytétényben

2010. december 24. - fovarosi.blog.hu

Karácsony alkalmából az egyik legjobb budapesti program a Nagytétényi Kastélymúzeum meglátogatása. Már hagyománynak számít, hogy decemberre iparművészek karácsonyfáival telnek meg a bútorkiállítás termei. Így olyan karácsonyi programban lehet részünk, amely egyrészt teljesen mentes az ilyenkor szokásos vásárlási mániától, másrészt mentes mindattól a haszontalan giccstől, ami elég rendesen rátelepedett a karácsonyra. (Én legalábbis 15 perc csilingelő zenés sorbanállás után bárkit meg tudnék ölni a pénztár környékén, és ez nagyon nem az, amiről a karácsonynak szólnia kellene.)

fovarosi.blog.hu: Nagyteteny-20101204-46

fovarosi.blog.hu: Nagyteteny-20101204-03

Lépjünk be! A Száraz-Rudnyánszky kastély a hazai barokk építészet egyik legszebb példája. 1948-ban alakították át múzeummá. Bútorgyűjteménye valóban lenyűgöző: az IKEÁ-n nevelkedett szemünk akkor is leragad a hihetetlenül sok aprómunkával elkészített intarziákon, faragványokon, ha nem először látogatunk el a múzeumba. Most pedig járjuk végig a tárlatot - válogatás következik a több, mint negyven karácsonyfából.

fovarosi.blog.hu: Nagyteteny-20101204-05
Lesznik Angéla Sárospatakon tanulta ki a keramikus szakmát. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja. A karácsonyfa díszítéséhez korongozott porcelánt és kőedénymasszát használt fel.

fovarosi.blog.hu: Nagyteteny-20101204-07
Élisabeth Parragh Pataki Párizsban született, tanulmányait is itt folytatta. Karácsonyfáján gyöngyökből készült hópehely formájú díszek sorakoznak. "...mindig meleg színeket és fényes anyagokat használok a karácsonyfa díszítésére, mert ez az ünnep fája, mely visszahozza a gyermekkori ragyogást, továbbviszi a fényt, és el kell, hogy varázsoljon" - írja.

fovarosi.blog.hu: Nagyteteny-20101204-10
Nyíri Katalin és Szűcs Blanka már Iparművészeti főiskolai éveik óta együtt dolgoznak. Technikájuk lényege: játék a tépett textil csíkokkal és a kézi szövéssel. A karácsonyfa feldíszítése számukra olyan, mint az öltözék tervezés: nem önálló díszekben gondolkodnak, hanem a fát, mint egy testet burkolják be. Ezzel kétségkívül egyedi megjelenést kapott az ő karácsonyfájuk.

fovarosi.blog.hu: Nagyteteny-20101204-12
Bráda Enikő keramikus és Bráda Judit textilművész szintén közösen alkotott karácsonyfát. Már évek óta részt vesznek a múzeum karácsonyfa-kiállításain. Karácsonyfájuk füzéreit a reneszánsz ihlette - nem véletlenül látható ez a fa pont a Reneszánsz teremben. Papírból, műanyag fóliából gyümölcsökből készültek el a füzérek.

fovarosi.blog.hu: Nagyteteny-20101204-17
Kis Iringó Márta textilművész a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett, majd Temesváron tanult tovább. Karácsonyfájának fő motívuma a csomózott, hófehér zsinór háló, amelyet fehér masnik és babák egészítenek ki. Műve meghökkentő, szokatlan, ám hófehérségében nagyon elegáns.

fovarosi.blog.hu: Nagyteteny-20101204-20
Lukács Kata nevét a haute couture divat világából ismerhetjük. Karácsonyfájának feldíszítését így mutatja be a kiállításon: "… egy utazás a fa, az őt körülvevő környezet, az ünnep és a bennem munkáló gondolatok körül: titkok sorának felfedezése, feltárása, amivel remélem, mind a szervezők számára, mind az idelátogató vendégeknek örömöt szerezhetek, ezzel hangulatában előkészítve a karácsony ünnepét." A díszek papírból és bársonyból készültek.

fovarosi.blog.hu: Nagyteteny-20101204-22
Seres Edina bőrtáskák, ruhák és kiegészítők tervezésével foglalkozik. Ez évi munkájával arra hívta fel a figyelmet, hogy indokolatlanul sok fenyő kivágásával nagy kárt teszünk. Ezért ő az alternatívát kereste: hogy lehet a karácsony szellemét úgy megidézni, hogy az ne járjon fa kivágásával. Bambuszból, textilből készült fáján egy kis kulcslyukon nézhetünk be. Hogy mit látunk bent? Nem árulom el, járj utána magad! :-)

fovarosi.blog.hu: Nagyteteny-20101204-32
Ruttka Andrea textilművész a fenyőhöz meglepő módon a cipzárt társította. A kiállítás tablóján olvashatjuk sorait: "A cipzár villámzár, húzózár, valamit megnyit előttünk... ha elég nyitottak vagyunk."

fovarosi.blog.hu: Nagyteteny-20101204-39
Rotter Antónia textiltervező, de a mézeskalácsok nagy imádója is már két évtizede. Négy éve részese a múzeum fenyőkiállítás-sorozatának. Az illatos mézeskalácsok mellett cukormáz, cukorgyöngy, szalagok, és csillámpor is díszítik fáját.

fovarosi.blog.hu: Nagyteteny-20101204-42
Farkas Imola és Nádasdi Katalin egyszerre végeztek az Iparművészeti Egyetemen. Rendszeresen megtalálhatjuk őket a WAMP vásárokon is. Színes és játékos karácsonyfájuk díszei villanykörte és textil felhasználásával készültek.

fovarosi.blog.hu: Nagyteteny-20101204-44
Nagypál Dorottya és Szilágyi Csilla üvegtervezők mesebeli sci-fi világot varázsoltak az ágak közé. Papírból, hungarocellből és üvegből készültek színes díszeik.

fovarosi.blog.hu: Nagyteteny-20101204-60
Bodnár Enikő jelmez- és díszlettervező az Artista divatstúdió tagja. Sokszor dolgozik maradékokból, ipari anyagokból, ezeket új formában láttatja, sokszor át is értelmezve őket. Karácsonyfáján színes magazinok lapjaiból váltak nyíló virágok.

fovarosi.blog.hu: Nagyteteny-20101204-68
Regős Anna textilművész és Regős István festőművész karácsonyfája egy óvoda tökéletes dísze is lehetne. Az egyszerű, geometrikus formákból építkező díszek vidámak és játékosak. Előttem kicsit még Vasarely munkásságát is megidézik. A díszek fából és papírból készültek.





A kiállítás január 2-ig még nyitva tart - érdemes felülni a Móricz Zsigmond körtéren a 33-as buszra!


Tetszett a cikk?
Kövess Facebookon is!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metalhammer 2010.12.24. 12:56:24

Ezekre alapképzôben hány pontot kaptatok volna a 10-bôl?
Kettôt!

travian arany ingyen 2011.03.16. 04:39:05

Nagyon szép volt itt.
Köszönöm
süti beállítások módosítása