Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Itt "lakik" a Józsefvárosi Önkormányzat

2020. október 20. - fovarosi.blog.hu

"Elöljáróság" - hirdeti ma is a felirat a Baross utca 63-67. alatt álló önkormányzati épület homlokzatán. De mióta is áll itt az épület, és mi látható a timpanonján?

baross_utca_63-67_vorosnikolett_1.JPG

"Elöljáróság" - hirdeti ma is a felirat a Baross utca 63-67. alatt álló önkormányzati épület homlokzatán. Tervezője a viszonylag ismeretlen, hol építészként, hol építőművészként hivatkozott Sivirszky (Sivirsky) Antal. A ház 1897-1899 között épült fel. Sivirszky egyik jelentősebb munkája volt, hogy élete vége felé megbízást kapott az Ördög-árok beboltozására, ezt azonban késedelmesen teljesítette, az emiatt kirótt bírság eltörléséért viszont már örökösei küzdöttek 1899-1900-ban.

A józsefvárosi Elöljáróság épületéről az Építő Ipar 1899-ben közölt hosszabb ismertetést.

Az elöljáróságok létrejöttével szükség volt arra, hogy ezek szétszórtan, több helyszínen működő munkaerejét egy-egy kerületi központi épületbe gyűjtsék össze. Így jöttek létre az új elöljárósági épületek először a X. kerületben, a VIII. kerületben, majd az V. kerületben és a VI. kerületben is.

jozsefvarosionkormanyzat-1899-tavlatikep-epitoipar-18991005-small.png

Korábban három kisebb épület állt a 63, 65 és 67 szám alatti telkeken, ezek egyesítésével, valamint a Hunyady utcának a meghosszabbításával jött létre az építkezéshez szükséges kellő terület. Így az épületnek a Baross utcára, a Hunyady utcára és a Kis Stáció utcára is nyíltak ablakai.

A pincébe került a fűtés gépháza, az irattár, raktárak, valamint egy népkonyha és egy munkásotthon is. A földszinten eredetileg üzlethelyiségek voltak, míg a fennmaradó területet az irodák és két szolgalakás foglalták el. Az első emeletre az elöljáróság és az anyakönyvi hivatal került, amelyek közösen használhatták a két szint magasságú nagytermet. A nagyterem, valamint a főlépcső és előcsarnok együttese képzik az épület középponti magját. A második emeleten eredetileg a város-bíróság, a pénztár és az adó-számvitel helyiségei sorakoztak. Érdekesség, hogy az átadáskor még a gőzfűtés mellett "légszeszvilágítás" volt, az áramot csak később vezették be a világításhoz.

Az épület viszonylag egyszerű, reneszánsz ihletésű díszítést kapott. Ahogy az Építő Iparban írták: "A tervező nem kapkodott szecessziós vagy más hangzatos című motívumok után, hanem helyes arányok keresésével és alkalmazásával igyekezett a múló divatnál maradandóbb hatást elérni. S habár mindenesetre nehézséggel járt a főrysalit hatalmas teremablakait az oldalszárnyak szoba-ablakaival összhangzásba hozni, mégis elég nyugodt hatást tesz reánk az épület s annak középületi jellege el nem vitatható." A homlokzat felső timpanonjában Mátrai Lajos szoborkompozíciója látható. Ez az elöljáróság működési körét jelképező alakokat mutat be, mégpedig: közoktatás, közegészség, közélelmezés és vásárügy, ipar, közjótékonyság és szegényügy. Az épület építésekor ez a szoborkompozíció és a nagyterem kialakítása volt csupán drága elemnek mondható.

baross_utca_63-67_vorosnikolett_3_-small.jpg

A kivitelezés vállalkozóit is ismerjük. A kőműves munkát Sivirszky Antal, a kőfaragó munkákat Andreetti Anselm végezte el. Az asztalos Madary Gábor, a lakatos Pick Ede volt, a az üveg-fedél és vas-munkákat a Schlick gyár szállította. Az ornamentikai szobrászati munkákat Verán József, a figurális szobor munkákat a már említett Mátrai Lajos készítette.

Ha tetszett a poszt, kérlek támogasd munkámat anyagilag is - 1000 forintot elérő támogatásodért ajándékba kapsz tőlem egy letölthető könyvet (pdf), benne az 1971. év legfontosabb fővárosi híreivel! Támogatásod segítségével tudom fizetni a fotók szerkesztéséhez szükséges Photoshop előfizetést, könyvtári tagságot, szakkönyveket tudok beszerezni antikváriumokból, és egy új laptop megvásárlását is segíted. Cserébe mindenféle jó kis posztokat olvashatsz Budapest jelenéről és múltjáról. Segítségedet nagyon köszönöm! >>> Patreon >>>

(A szöveg a Budapest100 épületkutatásához készült.)

Források:
Déry Attila: Józsefváros - VIII. kerület. Budapest építészeti topográfia 4. Terc, Budapest, 2007.
A VIII. kerületi "elöljárósági épület". In: Építő Ipar, 1899. október 5.


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Weißkopf 2020.10.21. 12:15:47

A utolsó fotón látszik, hogy a korabeli helyesírás megmaradt az épület nevében: ELŐLJÁRÓSÁG van a ma (talán 1954 óta) hivatalos ELÖLJÁRÓSÁG helyett.
süti beállítások módosítása