Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Friss képek a Fortepanról

2023. június 30. - fovarosi.blog.hu

Nemrégiben újra frissült a fortepan, így ismét megoszthatok egy válogatást a legújabban feltöltött képekből. Több, mint ötven adományozó kb. 4000 képe került ki. Darabszámra (több mint 400 kép) a Flanek-Falvay-Kováts gyűjtemény a legjelentősebb, benne egy remek sorozattal a budapesti neonokról. Készültek fotók az 56-os forradalomról is, Horváth Péter pedig a rendszerváltás időszakában készült képeivel szerepel. Én a budapesti vonatkozású képekből válogattam. 

barosster-1966korul-fortepan_hu-274919-kristekpal.jpg

274919: A Baross tér 1966 körül, Kristek Pál felvételén. A felvétel érdekessége, hogy még több minden hiányzik a tér végéből. Még nem áll az a ház, aminek az aljában az átadása óta folyamatosan cipőbolt működik, nincs még meg a Rottenbiller utcát a Fiumei úttal összekötő felüljáró, és nincs meg Budapest egyik legnagyobb szállodája, a Grand Hotel Hungária sem. 

beketer-1965korul-fortepan_hu-275004-kristekpal.jpg

275004: Csak az idősebbek emlékezhetnek erre az emlékműre, hiszen a rendszerváltás után elszállították a képen látható helyéről. A Kristek Pál által adományozott felvételen a Béke téren 1965-ben felavatott Felszabadulási emlékmű látható. A második világháború végének 20. évfordulójára készült emlékmű két alakja egy kb. másfél méteres talapzaton állt, mellette egy hatalmas vasbeton tömbbel, amely egy zászlót volt hivatott jelképezni. Ez nincs már meg, de a két alak a Memento Parkban még megtekinthető. 

boraroster-1937korul-fortepan_hu-227555-vizkeletylaszlo.jpg

227555: A Boráros tér ma már szinte felismerhetetlen formájában látszik a Vízkelety László által adományozott képen. Az 1937-es datálás és a tömeg a hídon arra enged következtetni, hogy a híd átadásakor készülhetett a felvétel. Nem csak a pesti oldal feljárója hat ma szokatlanul, de két, azóta eltűnt építményt is láthatunk: az egyik a jobbra látható Elevátor a Nehru park helyén, amelynek gőzgépes berendezései a dunai hajókról emelték ki a gabonát, majd a raktározást követően innen mentek tovább a ferencvárosi malmokba. A híd túlsó végében pedig a Haditengerészeti Emlékmű látható, amely a Császári és Királyi Haditengerészetnek és a világháborúban hősi halált halt magyar tengerészeknek állított emléket.

budaivar-1946korul-fortepan_hu-273348-kerncsalad.jpg

budaivar-1946korul-fortepan_hu-273352-kerncsalad.jpg

273348, 273352: A Kern család által adományozott képeken a második világháború végére teljesen kiégett, romos Budai Várpalota látható. Helyreállítása évtizedeken át elhúzódott. 

clarkhotel-1954korul-fortepan_hu-227657-vizkeletylaszlo.jpg

227657: Ma már felismerni is nehéz a helyet, annyira megváltozott. A Vízkelety László által adományozott képen a Lánchíd Eszpresszó látható. Korábban az Ybl Miklós által tervezett Budai Takarékpénztár épülete (erről bővebben lásd itt >>>) állt itt, ami a világháborúban elpusztult, majd a Clark Ádám tér átépítésével, a körforgalom kialakításával az újjáépítése is ellehetetlenült. A kevéske maradványból már a szocializmusban tákoltak egy presszót. Ez az épülettorzó felbukkant a Ripacsok c. filmben is: a vécében verekedős jelenetet itt forgatták. A telek évtizedeken át üresen állt, míg öt évvel ezelőtt át nem adták a ma itt álló Clark Hotelt (a szállodáról bővebben lásd itt >>>). Érdemes benézni, a recepció tere körül még megnézhető néhány utolsó maradvány Ybl palotájából, a tetőbárból pedig csodás panoráma nyílik a Lánchíd és a pesti belváros felé. 

corvinaruhaz-1930korul-fortepan_hu-272942-flanek-falvay-kovats.jpg

272942: 14 napos téli Corvin vásár - hirdeti a Corvin Áruházon a fényreklám. Az 1926-ban átadott áruház a kor legmagasabb színvonalán épült Reiss Zoltán tervei alapján, Díszes, klasszicizáló palotahomlokzatot kapott, amely mögött 1931-től üzemelt az ország legelső mozgólépcsője. Az áruház előtt, a Blaha Lujza téren pedig az országban először itt működött forgalmi jelzőlámpa, avagy villanyrendőr. A homlokzat az 1960-as években akkor modernnek mondható, de a régi épülettel nem harmonizáló aluflex borítást kapott. A legújabb felújítás részeként 2023-ban helyreállították a régi homlokzatot, amit a belső terek megújítása kísért. Korábban felmerült az is, hogy egy összekötő folyosó létesüljön a Corvin Áruház és az Europeum között, ez azonban nem valósult meg. 

erzsebetter-1946korul-fortepan_hu-226525-fortepan.jpg

226525: Az Erzsébet tér 1946 körül. A kép érdekessége a bontás alatt álló házsor. A Bajcsy-Zsilinszky út elejének ugyanis volt egy házsora a tér felé eső oldalon is. Ezt a második világháború után, több részletben bontották el. Ma az Akvárium működik a házak helyén. A képen a Kemnitzer ("Két török") ház bontása zajlik, a teret pedig éppen Sztálin térnek hívják...

jozseffohercegpalotaja-1934korul-fortepan_hu-228586-flanek-falvay-kovats.jpg

228586: József főherceg palotája az 1930-as évek derekán. A palota éppen napjainkban épül fel újra, ezúttal vasbeton vázzal. Az eredeti még 1787-89-ben épült a Teleki család részére, majd 1892-ben József Károly Lajos főherceg tulajdonába került, aki historizáló stílusban alakította át. Tőle fia, József Ágost főherceg örökölte. A palota a második világháborúban súlyosan megsérült, 1968-ban lebontották. A mostani palota felépítése 2021-ben kezdődött, új funkciója még nem ismert. (Adományozó: Flanek-Falvay-Kováts) 

marcius15ter-1934korul-fortepan_hu-228581-flanek-falvay-kovats.jpg

228581:A Március 15. tér 1934 körül. A képen nem csak a korabeli autók látványa érdekes, hanem az a kis rondella-szerű építmény is, amelyet ma már nem láthatunk. Sissi halálát követően gyűjtés indult egy hatalmas Erzsébet-emlékmű felállítására. Ezt követően pályázat pályázatot követett, míg a pénzügyi lehetőségeket lassan elemésztette az infláció. Az eleinte még a fél Gellért-hegyet utakkal és lépcsőkkel beborító, hatalmas építkezéseket mutató tervek végül egy egyszerű szoborrá egyszerűsödtek. Erzsébet királyné szobrát eredetileg 1932-ben állították fel a képen látható gloriett védelmében. A szobor ma is megvan: 1986 óta az Erzsébet híd budai oldalán, a lehajtó által körülölelt kis parkban látható. (Adományozó: Flanek-Falvay-Kováts) 

mucsarnok-1914korul-fortepan_hu-228990-flanek-falvay-kovats.jpg

228990: A Schickedanz Albert által tervezett Műcsarnok 1914 körül. A kép érdekessége, hogy az épület díszítettsége még nem teljes. A timpanon betétjébe ugyanis csak 1941-ben helyezték el  Haranghy Jenő "Szent István a művészetek pártfogója" című mozaikját. Az épületet legutóbb a millecentenáriumi ünnepségekre készülve, 1991–94 között restaurálták. (Adományozó: Flanek-Falvay-Kováts)

ujkoztemeto-1989-fortepan_hu-272474-horvathpeter.jpg

272474: Az Új Köztemetőben járunk, és itt az évszám is pontosan meghatározható. Nagy Imre és társainak újratemetésére 1989-ben került sor, a rendszerváltás egyik fontos aktusaként. A ravatalozásra a Hősök terén került sor, az itt beszédet mondók között szerepelt az akkor még fiatal Orbán Viktor is. Az újratemetés az Új Köztemető 301-es parcellájánál történt, itt áll 1992 óta Jovánovics György szobrászművész alkotása, az 1956-os forradalom emlékműve is. 

vajdahunyadvar-1975korul-fortepan_hu-229679-ladinekviktor.jpg

229679: A Ladinek Viktor által adományozott fotón a városligeti Vajdahunyadvár látható légifelvételen a hetvenes évek közepén. Ekkoriban még a Városligetben működött a BNV is, amelyet 1973-tól kezdtek el kiköltöztetni a mai Hungexpo területére, Kőbányára. Ezért látható annyi furcsa kisebb-nagyobb építmény a Mezőgazdasági Múzeumnak otthont adó, Alpár Ignác által tervezett épületegyüttes körül. Ha szeretnéd jobban is megismerni ennek az érdekes épületnek a történetét, akkor ajánlom figyelmedbe a Pestbudai Séták városi sétáját!


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása