Fővárosi Blog

Titkos udvar Újlipóciában: a Phönix-Turul ház

2020. szeptember 18. - fovarosi.blog.hu

A Budapest100-on most belülről is megnézheted az egyik legnagyobb "titkos" kertet: A Phönix-Turul ház kinyitja kapuit.

phonix-turulhaz-19291006-pestinaplokepesmelleklete-01.png

Tovább

Ötven éve írták - 1970 szeptember

Volvo-Ikarus buszok készültek Stockholmba. Az ország első, "úgynevezett bevásárlóközpontja". Fúrták a 2-es metrót. Ferihegyre 10 forintért lehetett kijutni. Ez történt 50 éve a fővárosban.

Szeptember 1: Fáznak-e majd az új lakótelepeken? (...) Az óbudai lakótelep fűtőműve az új városrész végleges elkészültével körülbelül 15 ezer lakást szolgál majd ki. Az idén ebből kétezer épül meg, s elkészül egy 100 személyes óvoda, illetve egy 60 személyes bölcsőde is. Ezek összes hőigénye óránként 15 millió kalória. A Föld utcában az elmúlt évben láttak hozzá egy nagy teljesítményű, földgázra állított építéséhez, amely teljes elkészültével 200 millió kalória meleget ad majd óránként. A zuglói lakótelepen csaknem 1100 lakás, egy óvoda, egy bölcsőde és egy 24 tantermes iskola készül el az idén óránként 12 millió kalória hőigénnyel. Ezt csupán a Rákos-patak mellett épülő új fűtőmű tudja kielégíteni. Itt egy 50 millió kalória teljesítményű szovjet kazán épül, s ezt az ígéretek szerint decemberben kapcsolják rá a hálózatra. Átadási határidejének csúszása azonban komoly gondot okoz.

Az újpalotai lakótelep 1970-ben körülbelül 1300 lakással gyarapszik, s tető alá kerül egy 16 tantermes iskola, egy 150 személyes óvoda és egy 100 személyes bölcsőde is. Fűtésükhöz óránként mintegy 10 millió kalória melegre van szükség - ezt a kemény hidegek beálltára a telep déli részén épülő hőközpont már biztosítani tudja. (Magyar Nemzet)

Szeptember 1: Volvo-Ikarus autóbuszok. Újabb 31 Volvo-alvázra szerelt Ikarus autóbusz szállítására kötött szerződést a Mogürt, valamint az Ikarus Karosszéria és Járműgyár több svéd vállalattal. Az új buszok közül tíz Stockholm közlekedési vállalataihoz, a többi a svéd államvasutakhoz kerül majd. (...) (Népszabadság)

Tovább

A Hősök tere

Az Andrássy út díszes lezárása, a milleniumi kiállítás főbejárata, számos történelmi esemény helyszíne, és történelmi arcképcsarnok - a Hősök tere sokkal több, mint egy átlagos tér. Járjuk körbe a teret, majd a környéket: nézzük meg a Műcsarnokot és a Szépművészetit, a Gundelt és a Szecskát, a tavat és a Vajdahunyadvárat!

hosoktere-1890utan-kloszgy-fortepan_hu-82457.jpg

Tovább

Sétáljunk végig az Andrássy úton!

Miután bejártuk a földalattit és láttuk az Andrássy út megszületésének történetét, valamint házait az Erzsébet téri torkolatától az Oktogonig, most nézzük végig a legszebb, legérdekesebb épületeket a sugárút külsőbb részein is!

andrassyut-1880asevek-kloszgy-fortepan_hu-82283_1.jpg

Klösz György felvétele az 1880-as évekből (fortepan.hu, 82283)

Tovább

Ötven éve írták - 1970 július

Eltűntek a kalauzok, őrült tervek születtek az Astoriához, nevet kapott a Libegő, és épült a HÉV alagútja a Batthyány tér felé.

Július 1: "Az 1890-ben végzett első szabadtéri ingakísérlet helyén..." - Eötvös Lóránd-szobor avatásra készül a XVIII. kerület. Eötvös Loránd a múlt század utolsó és e század első évtizedében gyakran keltezte leveleit Pusztaszentlőrincről, ahol szívesen tartózkodott ottani nyaralójában. Egyetemi előadásainak megtartására - akkoriban még nem közlekedett villamos a mai kilencvenezer lakosú Pestlőrincre - rendszerint lóháton járt be a tudományegyetemre Pusztaszentlőrincről, amely a századforduló éveiben még nagyon kis település volt, alig háromezer lakosával.

eotvosvilla-1890korul-pusztaszentlorinc.jpg

Lőrinci villájához nagyobb kert tartozott. Ez a kert nevezetes szerepet kapott a tudománytörténetben: a nagy fizikus itt végezte a később világhírűvé vált műszerével, az általa szerkesztett torziós ingával az első szabadtéri méréseit. (...) A Hazafias Népfront keretében működő pestlőrinci helytörténeti bizottság kezdeményezésére most szép terv van megvalósulóban. Még évekkel ezelőtt elhatározták, hogy emléktáblával jelölik meg Eötvös Loránd egykori pusztaszentlőrinci házát. Ezt a tervet később módosítaniuk kellett, még pedig oly módon, hogy a kert helyén felállítják a nagy fizikus mellszobrát. Ugyanis Eötvös Loránd pusztaszentlőrinci villája már nem létezik. (...) ...Szőke Béla gépészmérnök, c. egyetemi docens 1966-ban kiderítette, hogy Eötvös Loránd egykori szentlőrinci villáját már lebontották, két holdas kertjét tizenhét felé parcellázták és beépítették, de a kert közepe közterület maradt, két zsákutca találkozásában. Ide kerül most az Eötvös Loránd-szobor. (Magyar Nemzet)

balkankismotor-197007-magyarnemzethirdetes.jpg

Tovább