Fővárosi Blog

Sétáljunk végig az Andrássy úton!

2020. július 10. - fovarosi.blog.hu

Miután bejártuk a földalattit és láttuk az Andrássy út megszületésének történetét, most nézzük végig a legszebb, legérdekesebb épületeket Budapest legelegánsabb sugárútján!

andrassyut-regi13.jpg

Tovább

Ötven éve írták - 1970 július

Eltűntek a kalauzok, őrült tervek születtek az Astoriához, nevet kapott a Libegő, és épült a HÉV alagútja a Batthyány tér felé.

Július 1: "Az 1890-ben végzett első szabadtéri ingakísérlet helyén..." - Eötvös Lóránd-szobor avatásra készül a XVIII. kerület. Eötvös Loránd a múlt század utolsó és e század első évtizedében gyakran keltezte leveleit Pusztaszentlőrincről, ahol szívesen tartózkodott ottani nyaralójában. Egyetemi előadásainak megtartására - akkoriban még nem közlekedett villamos a mai kilencvenezer lakosú Pestlőrincre - rendszerint lóháton járt be a tudományegyetemre Pusztaszentlőrincről, amely a századforduló éveiben még nagyon kis település volt, alig háromezer lakosával.

eotvosvilla-1890korul-pusztaszentlorinc.jpg

Lőrinci villájához nagyobb kert tartozott. Ez a kert nevezetes szerepet kapott a tudománytörténetben: a nagy fizikus itt végezte a később világhírűvé vált műszerével, az általa szerkesztett torziós ingával az első szabadtéri méréseit. (...) A Hazafias Népfront keretében működő pestlőrinci helytörténeti bizottság kezdeményezésére most szép terv van megvalósulóban. Még évekkel ezelőtt elhatározták, hogy emléktáblával jelölik meg Eötvös Loránd egykori pusztaszentlőrinci házát. Ezt a tervet később módosítaniuk kellett, még pedig oly módon, hogy a kert helyén felállítják a nagy fizikus mellszobrát. Ugyanis Eötvös Loránd pusztaszentlőrinci villája már nem létezik. (...) ...Szőke Béla gépészmérnök, c. egyetemi docens 1966-ban kiderítette, hogy Eötvös Loránd egykori szentlőrinci villáját már lebontották, két holdas kertjét tizenhét felé parcellázták és beépítették, de a kert közepe közterület maradt, két zsákutca találkozásában. Ide kerül most az Eötvös Loránd-szobor. (Magyar Nemzet)

balkankismotor-197007-magyarnemzethirdetes.jpg

Tovább

Ötven éve írták - 1970 június

Új aluljáró, új művház, új panellakások, új hétvégi telkek: így éltünk Budapesten 1970-ben.

mexikoifocivb-197006-magyarnemzethirdetes.jpg

Június 4: Aluljáró épül az Üllői út és a Ferenc körút kereszteződésében. A most elfogadott beruházási program szerint a jövő esztendő végére készül el a főváros legújabb közlekedési objektuma, az Üllői út - Ferenc körút kereszteződésének aluljárója. Alapterülete 1800 négyzetméter lesz, alakja az ellipszishez hasonlít.

ferenckorut-ulloiutsarok-1960asevek_1.jpg

Az építők már hozzáláttak az előkészítő munkákhoz. Áthelyezik a különböző csatornákat, vezetékeket, kábeleket. Az előkészítő szakasz várhatóan augusztus elejéig tart. A terveken már kialakultak a leendő aluljáró körvonalai. A kereszteződés nyolc pontjáról, illetve négy villamosmegállóból lehet majd lejutni a föld alatti csarnokba, amelyet nagysága az Astoria és az Emke aluljáró közé sorol. (...) (Népszabadság)

Tovább

Ilyen lett a kibővített MOME Campus

Bár az egyetem maga most kényszerű szünetet tart, a kerítés nélküli campus parkja remek lehetőséget kínál egy egyéni látogatáshoz is. Végre kiteljesedhetett a MOME több évtizedes álma, nézzük meg a régi és az új épületeket, irány a Zugligeti út!

mome-2019-dronfoto-magyarepitok_hu.jpgKi drónon száll fölébe (fotó: magyarepitok.hu)

Tovább

Ötven éve írták - 1970 május

Hosszú sorbanállás volt a vasárnap is nyitva tartó Csemege előtt. Letették a Marczi alapkövét. De mennyit ért akkor egy állatkerti zsiráf és egy orrszarvú?

marczibanyi-regi01-marczi_hu.jpgMájus 1: Új ifjúsági ház alapkövét helyezték el ünnepi külsőségek között csütörtökön a Marcibányi téren a II. kerület párt- és tanácsi vezetői. Az egyemeletes létesítményben különböző szakköri és klubhelyiséget alakítanak ki. Berendeznek egy 500 személyes színháztermet, s az ifjúsági házban kapnak új otthont a kerületi úttörők is. (Magyar Nemzet)

Tovább

Újabb fortepan képek Budapestről

Lenin kötélen, egy régi 0 km szobor, szalmakalapos lovak, Hadik lovasszobrának titka és az óbudai kísérlet Bojár Sándor régi felvételein. (A kép azonosító számára kattintva a fotó nagy méretben is letölthető.) 

0kmko-1967korul-fortepan_hu-178866-adomanyozobojarsandor.jpg

178866: Az 1967 körül készült felvételen a Clark Ádám téren még nem a ma jól ismert 0 km kő, hanem annak elődje áll. 1953-ban állították fel, így nem csoda, hogy szocialista realista módon egy munkást ábrázol, aki büszkén tekint a jövőbe. Másik kezénél egy autógumit láthatunk - hiszen azt a pontot jelöli a szobor, ahonnan számos országos főútvonal kilométer számlálása indul. 1974-ben váltotta őt le Borsos Miklós ma is látható alkotása (bővebben itt >>>) a téren. A jómunkásember akkor került át a rákoshegyi vasútállomás előtti kis parkba.

Tovább

150 éves lenne a Közmunkatanács

150 éve, 1870. április 10-én szentesítette a király a Fővárosi Közmunkák Tanácsa felállítását elrendelő 1870: X. törvénycikket (a törvény itt olvasható). De mi is volt a Közmunkatanács, mi volt a szerepe, és mit tudott elérni?

Bár egy hasonló szervezet létrehozását már Széchenyi István is javasolta, József nádor pedig Szépítő Bizottságot ("Verschönerungs Commission") hozott létre a város szépítésére, a Közmunkatanács megalapítása a kiegyezés után Andrássy Gyula nevéhez fűződik. Létrehozásakor sok megoldandó feladat várt a város új vezetőire: a Lánchidat meg kellett váltani, hogy újabb hidak épülhessenek, a Dunát szabályozni kellett, új utakra és terekre, jobb városszerkezetre volt szükség. A három nagy városrész - Óbuda, Buda, Pest - egyesítését nem csak papíron, hanem városszerkezetileg is el kellett végezni. Mindezen feladatok elvégzésére olyan szervezetet kellett létrehozni, amely hatékonyan és megfelelő felhatalmazással tudja a dolgát elvégezni.

Tovább

Ötven éve írták - 1970 április

Kutyát ölt a harmadik sín, átadták a 2-es metrót. A vadászati kiállításra új szállodákkal készült a főváros. Ez történt 1970 áprilisában Budapesten.

aerohotel-1980asevek-fortepan_hu-25736.jpgAz Aero hotel újkorában. Kép: fortepan.hu, 25736, adományozó: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

Április 1: Budapest legújabb szállója, az Üllői úti Aero-hotel falait előre gyártott elemekből tíz nap alatt szerelték össze. A Pannónia Vállalat júniusban nyitja meg a fővárosnak a Ferihegyi repülőtérhez legközelebb fekvő szállodáját, ahol 150 kétágyas fürdőszobás szoba, étterem és drink bár várja majd a vendégeket. (Magyar Nemzet)

Tovább

Ötven éve írták - 1970 március

Másodszorra is felavathatták az Astoria aluljáróját. Dunakeszinél elindult a harmadik házgyár. Szupermarketokat és bevásárlási központot terveztek Budapestre. Erről írtak 50 éve.

Március 1: A Lánchíd új fényköntöse. Budapest már eddig is hangulatos esti városképe újabb látványossággal gyarapszik: hazánk felszabadulásának negyedszázados évfordulója tiszteletére díszkivilágítást kap a főváros több jellegzetes pontja. A legnagyobb feladatot a Lánchíd kivilágítása jelentette. A szakemberek választása - több megoldási lehetőség közül - az úgynevezett "pontvilágításra" esett. A láncívekre és a korlát hosszában a hídpályára több mint ezer kisméretű lámpatestet helyeznek el. A kapuzatok eddigi, hagyományos világítását megtartják, s jódlámpák fényével erősítik. (...) (Magyar Nemzet)

Tovább