Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1969 június

2019. június 07. - fovarosi.blog.hu

A Gellért-hegyre került volna a Planetárium. A BKV búcsút intett a kalauzoknak, jött a "KN", és a máig is használt húzókaros lyukasztók. Autópálya szélességűvé varázsolták a Soroksári utat. Visszabontották egy "felhőkarcoló" tornyát.

Június 1: Új autószerviz Budán és Pécsett. (...) Egy szervizállomást adott át a XI. kerületben a Boldizsár úton szombaton Kovács Béla, az AFIT vezérigazgatója. A szervizállomás elsősorban a Fiat “autócsalád” javítására rendezkedik be. ott volt az ünnepségen ludovico Fulci, a budapesti olasz kereskedelmi kirendeltség igazgatója, továbbá a Fiat-művek több képviselője.A szervizállomáson - többek között - olasz autójavító gépek segítségével megoldják a gépkocsik gyors mosását és a karambolozott Fiat kocsik javítását, fényezését is. Az AFIT a nyáron a Balatonon két mozgó-szervizállomást is létesít. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: 196906-62000Lakas - indafoto.hu

Június 1: Korszerű szövetkezeti szolgáltatóházat adtak át szombaton a XII., Zugligeti út 6. szám alatt. Ez a főváros hatodik modern szövetkezeti szolgáltatóháza. Jelenleg újabb szolgáltatóház épül a Normafa útnál, a XVI. kerületi Szabadság úton és a X. kerületi Pongrác úton. (Magyar Nemzet)

Tovább

Tetőteraszos szállodaként kelt új életre a Szabadkőműves Ház

Különleges épületben nyitotta meg kapuit a Mystery Hotel Budapest 2019-ben: az épület egykor a szabadkőművesek titkos gyűléseinek épült. Számos terme a nagyközönség számára is nyitott, érdemes benézni!

MysteryHotel-2019-The Secret Garden Day Spa birdview-1

Tovább

Frissült a fortepan

Hosszabb szünet után hatalmas adaggal, több, mint 5500 képpel frissült a fortepan. Van benne vasúttörténet, első világháború, tánc és 1945-ös Vörös Hadsereg is, szóval ömlesztve mindenféle. Én pedig ismét a budapesti képekből válogattam egy adagot, íme. (Az azonosító számra kattintva a kép nagyban is letölthető.)

Tovább

Mit rejt a Palaház a Fő utcában?

A Fő utca - hatalmas autóforgalma miatt - nem éppen könnyed nyári sétára csábító. Pedig van miért elnézni erre: a Francia Intézettel átellenben, a Pala utca és a Fő utca sarkán álló irodaház, a Palaház Víziváros legöregebb épületének romjait öleli körül.

Palahaz-2012-epiteszforum.hu-01

Tovább

Ötven éve írták - 1969 május

Robbantással tűnt el a régi Duna szálló, és jött az Intercontinental. Épültek a nagy panel lakótelepek Őrmezőn és Óbudán is, és végső hajrájában volt a metróépítés is. Amikor az újságíró a frissen beengedett Coca-Cola felett merengett, az volt Budapest ötven évvel ezelőtt.

fovarosi.blog.hu: GulBabaTurbeje-20060617 - indafoto.hu
2006-ban. (kép: Fővárosi Blog)

Május 1: Impozáns lesz a Gül Baba türbe és környéke - Megtárgyalták a II. kerület fejlesztési tervét. Tanácsülésen terjesztették elő és vitatták meg a II. kerület fejlesztési és beépítési tervének részleteit. (...) A Viziváros rekonstrukciója keretében 1200 új lakást építenek korszerű technológiával. A II. kerület egyik érdekes, városrendezéssel kapcsolatos munkája lesz a Gül Baba környékén tervezett építkezés. A türbét övező, életveszélyesnek minősített úgynevezett Wágner-házat lebontják és ez maga után vonja a környező utcák rendezését is. A tervek szerint a Gül Baba nemrég rendbehozott sírkamráját illő környezetbe helyezik. Rendezik a Gül Baba utcát, a Mecset utcát. Ehhez a tervhez csatlakozik a Rómel Flóris utca és a Mártírok útja sarkán levő terület beépítése is. A telken az Üvegipari Művek és a Fémmunkás Vállalat szándékozik közös irodaépületet építtetni. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: 196905-OFOTERT - indafoto.hu

Tovább

Ötven éve írták - 1969 április

Eredményt hirdettek a Március 15. tér rendezési terveiről. Átért a metró fúrópajzsa a Batthyány térre a Duna alatt, és sorra jöttek az elkészült metróállomások is. Már 6000 lakásnál tartottak Kelenföldön, és építeni kezdték az első panelházakat Óbudán is.

fovarosi.blog.hu: 196904-Moziba - indafoto.hu

Április 2: Útra keltek az első TU-134-esek Ferihegyről. Tegnap a déli órákban Ferihegyen a légikisasszonyok így köszöntötték három külföldi járat utasait: - Üdvözöljük önöket a MALÉV TU-134-es menetrend szerinti járatán. A gép sebessége óránként 850 kilométer, a repülési magasság 9 ezer méter...

fovarosi.blog.hu: RepulogepEmlekpark-20110320-20-TU-134 - indafoto.hu

A nyári menetrenddel életbe lépésekor forgalomba állított TU-134-esek január óta alkalomszerű repüléseket végeztek Londonba, Párizsba, Frankfurtba. Európa néhány repülőterén ezt a géptípust a MALÉV "színeiben" ismerték meg, s mindenütt nagy sikert aratott. Miután az új gépekre kiképzett tíz repülőgép-parancsnok több mint 100 órát repült, sor kerülhetett a TU-134-esek menetrend szerinti közlekedtetésére. Tegnap dr. Fülöp András típusfőpilóta vezetésével startolt az első gép Osló felé. néhány perc múlva Mikó László parancsnoksága alatt Londonba, majd Mohovics Árpád vezetésével Frankfurtba repült el a másik két új repülőgép. Előnyük a nagyobb sebesség (az IL-18-asoknál óránként 200-250 kilométerrel gyorsabban), a rövidebb startolás a kötelező állásidő csökkenése, valamint az, hogy az utastérbe csak igen kevés motorzaj szűrődik be. Londonba az eddigi 2 óra 30 perc helyett 2 órát vesz igénybe az utazás, Frankfurtba pedig a régi menetidőnél 40 perccel kevesebb. A MALÉV 134-es flottája április negyedikén tovább bővül, ekkor érkezik meg Ferihegyre a negyedik gép. A korszerű típus premierjén búcsúzásra is sor került: véglegesen kivonták a forgalomból a légitársaság IL-14-es gépeit. (Népszabadság)

Tovább

Ötven éve írták - 1969 március

Majdnem lebontották a Rácz fürdőt. A BKV-nál bevezették a kalauz nélküli közlekedést, a tévénél pedig indult a színes adás. Letették az újpalotai lakótelep alapkövét.

Március 1: Bővül a távfűtőhálózat. Ez év végére megoldódik a Sertés- és Marhavágóhíd, a szalámi- és a csokoládégyár, valamint a Ferencvárosi pályaudvar hőellátása. A 135 millió forintos beruházással épülő 3 kilométer hosszú távfűtővezeték fogja összekötni az említett gyárakat a Kelenföldi Hőerőművel. (...) (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: 196903-Omnia - indafoto.hu

Tovább

A Múzeumi Negyed építése, 2017-2018

A Városligetbe tervezett Múzeumi Negyedben csak a változás és a költségek emelkedése állandó. Az alábbiakban az elmúlt két év történéseit, terveit mutatom be. 

Az első részben már bemutattam, hogy hogyan lett egy néhány milliárdos ötletből idővel egy komplett múzeum arzenál (bővebben >>>), majd a másodikban azt, hogy hogyan variálták az épület ötleteket az elmúlt években (bővebben >>>). Az alábbiakban az elmúlt két év történéseit és a főbb kérdőjeleket mutatom be.


 

Tovább

Ötven éve írták - 1969 február

Épült a város háború utáni első nagy parkolóháza, és célegyenesbe ért a színes televíziózás bevezetése a Széchenyi-hegyen. Az MTESZ székház még csak épült a Kossuth téren. A metró fúrópajzsai átértek a Duna alatt.

fovarosi.blog.hu: 196902-Videoton-ScanzenTumblr - indafoto.hu

Február 1: Miért egyhangúak és szürkék új lakótelepeink. Húsz esztendővel ezelőtt alakult meg a Fővárosi Tervező Intézet, amelynek jogutódja a mai BUVÁTI. Az évforduló alkalmából Győry László, a vállalat igazgatója tájékoztatta a sajtó képviselőit a BUVÁTI tevékenységéről és jövő terveiről. A vállalat dolgozta ki Budapest fejlesztési tervét. Ennek a nagyszabású koncepciónak a helyességét az utóbbi évek bebizonyították, ennek ellenére szükség mutatkozott az általános rendezési terv felülvizsgálatára, amit szintén a BUVÁTI végzett. Elhangzott olyan vélemény, hogy az iparosított technológiával történő tervezésnél és a lakóépületek tömeges előállításánál városaink egyhangúvá, szürkévé, uniformizáltakká válnak.

- Átmenetileg talán. Részben azért, mert nem vagyunk eléggé ellátva kellő mennyiségű és minőségű tervvel, hogy kielégítsük a változatosság igényét, másrészt nehézségek vannak az építőanyag területén is, megmondom őszintén, egyelőre színben nincs nagy választékunk. Rövidesen megkezdik az Új-Lipótváros, valamint Pesterzsébet és Rákospalota új lakótelepeinek építését. Több kifogás hangzott el amiatt, hogy a Larsen-Nielsen gyár házain, amelyeket a Dunaparton építenek, nincsenek erkélyek. Az igazgató azzal érvelt: a Duna-part olyan szeles, hogy a lakók örülnek, hogy nincs erkélyük. (Csepel nem szeles, s még sincs az új házak nagyobb részén erkély!) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: ORIszekhaz-1966-fortepan.hu-103282 - indafoto.hu
Az ORI-székház építése előtt, 1966. (kép: fortepan.hu, 103282)

Február 2: Épül a Vörösmarty téri kulturális központ. Budapesten, a régi Haas-palota helyén, a Vörösmarty téren épül a főváros új kulturális központja. Az építkezés összefügg a Vigadó helyreállításával. A két, egymáshoz kapcsolódó épületben hangversenyterem és több próbaterem lesz. (Népszabadság)

Tovább

Ötven éve írták - 1969 január

Az új év első szülése: egy ikerpár! Elindult Budapest neonfényekbe öltöztetése. Bejelentették, hogy a Hilton fog építkezni a Várban. A metró fúrópajzsa átért a Duna alatt Budára. Ez történt ötven évvel ezelőtt Budapesten.

Január 3: Az új esztendő első budapesti újszülöttjei: ikrek - Szilveszter éjjelén 24 gyermek született. Az Egészségügyi Minisztériumhoz érkezett jelentések szerint 1969. első éjjelén 24 gyermek született az országban: nyolc a fővárosban, 16 vidéken. A lányok most is vezetnek, a budapesti nyolc bébi közül öt, a vidéki tizenhat közül tizenegy a kislány. A főváros 1969-es első újszülöttje - ikerpár. A Baross utcai 1-es számú klinikán pontosan éjfélkor született meg Máté Lajcsi és rögtön utána Józsika. Az ikrek mamája 21 éves, az ÁFOR gépírónője, az apa nemcsak az ÁFOR-nál autószerelő. Az Állami Biztosító vezetői rövid telefontanácskozás után úgy döntöttek, hogy a hagyományos újévi 20000 forintos életbiztosítási kötvénnyel mindkét újszülöttet megajándékozzák. A kettős ajándékot szerda délelőtt Erős Rezső, az Állami Biztosító osztályvezetője adta át a klinikán. Az Állami Biztosító másik - illetve ezúttal harmadik - 1969-es bébije Kiss Mónika ugyancsak pontban éjfélkor az ózdi kórházban jött világra. Édesanyjának csütörtökön adták át a 20000 forintos kötvényt. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: 196901-KamaraVariete-ScanzenTumblr - indafoto.hu

Tovább