Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1969 február

2019. február 01. - fovarosi.blog.hu

Épült a város háború utáni első nagy parkolóháza, és célegyenesbe ért a színes televíziózás bevezetése a Széchenyi-hegyen. Az MTESZ székház még csak épült a Kossuth téren. A metró fúrópajzsai átértek a Duna alatt.

fovarosi.blog.hu: 196902-Videoton-ScanzenTumblr - indafoto.hu

Február 1: Miért egyhangúak és szürkék új lakótelepeink. Húsz esztendővel ezelőtt alakult meg a Fővárosi Tervező Intézet, amelynek jogutódja a mai BUVÁTI. Az évforduló alkalmából Győry László, a vállalat igazgatója tájékoztatta a sajtó képviselőit a BUVÁTI tevékenységéről és jövő terveiről. A vállalat dolgozta ki Budapest fejlesztési tervét. Ennek a nagyszabású koncepciónak a helyességét az utóbbi évek bebizonyították, ennek ellenére szükség mutatkozott az általános rendezési terv felülvizsgálatára, amit szintén a BUVÁTI végzett. Elhangzott olyan vélemény, hogy az iparosított technológiával történő tervezésnél és a lakóépületek tömeges előállításánál városaink egyhangúvá, szürkévé, uniformizáltakká válnak.

- Átmenetileg talán. Részben azért, mert nem vagyunk eléggé ellátva kellő mennyiségű és minőségű tervvel, hogy kielégítsük a változatosság igényét, másrészt nehézségek vannak az építőanyag területén is, megmondom őszintén, egyelőre színben nincs nagy választékunk. Rövidesen megkezdik az Új-Lipótváros, valamint Pesterzsébet és Rákospalota új lakótelepeinek építését. Több kifogás hangzott el amiatt, hogy a Larsen-Nielsen gyár házain, amelyeket a Dunaparton építenek, nincsenek erkélyek. Az igazgató azzal érvelt: a Duna-part olyan szeles, hogy a lakók örülnek, hogy nincs erkélyük. (Csepel nem szeles, s még sincs az új házak nagyobb részén erkély!) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: ORIszekhaz-1966-fortepan.hu-103282 - indafoto.hu
Az ORI-székház építése előtt, 1966. (kép: fortepan.hu, 103282)

Február 2: Épül a Vörösmarty téri kulturális központ. Budapesten, a régi Haas-palota helyén, a Vörösmarty téren épül a főváros új kulturális központja. Az építkezés összefügg a Vigadó helyreállításával. A két, egymáshoz kapcsolódó épületben hangversenyterem és több próbaterem lesz. (Népszabadság)

Tovább

Ötven éve írták - 1969 január

Az új év első szülése: egy ikerpár! Elindult Budapest neonfényekbe öltöztetése. Bejelentették, hogy a Hilton fog építkezni a Várban. A metró fúrópajzsa átért a Duna alatt Budára. Ez történt ötven évvel ezelőtt Budapesten.

Január 3: Az új esztendő első budapesti újszülöttjei: ikrek - Szilveszter éjjelén 24 gyermek született. Az Egészségügyi Minisztériumhoz érkezett jelentések szerint 1969. első éjjelén 24 gyermek született az országban: nyolc a fővárosban, 16 vidéken. A lányok most is vezetnek, a budapesti nyolc bébi közül öt, a vidéki tizenhat közül tizenegy a kislány. A főváros 1969-es első újszülöttje - ikerpár. A Baross utcai 1-es számú klinikán pontosan éjfélkor született meg Máté Lajcsi és rögtön utána Józsika. Az ikrek mamája 21 éves, az ÁFOR gépírónője, az apa nemcsak az ÁFOR-nál autószerelő. Az Állami Biztosító vezetői rövid telefontanácskozás után úgy döntöttek, hogy a hagyományos újévi 20000 forintos életbiztosítási kötvénnyel mindkét újszülöttet megajándékozzák. A kettős ajándékot szerda délelőtt Erős Rezső, az Állami Biztosító osztályvezetője adta át a klinikán. Az Állami Biztosító másik - illetve ezúttal harmadik - 1969-es bébije Kiss Mónika ugyancsak pontban éjfélkor az ózdi kórházban jött világra. Édesanyjának csütörtökön adták át a 20000 forintos kötvényt. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: 196901-KamaraVariete-ScanzenTumblr - indafoto.hu

Tovább

Ökogazdálkodás 1938-ban

temp1.png

"A főváros Soroksári úti csatorna-szivattyútelepének gépeit újabban szennyvízből nyert gázzal tartják üzemben" - számolt be a Filmhíradó 1938 végén. Szóval ne higgyük, hogy ez a sok "öko" meg "újrahasznosítás" meg "zöld" ma lett kitalálva :-) 


További Filmhíradókhoz katt ide!  (A videó megtekintéséhez engedélyezned kell a Flash-t a böngésződben. Ha így sem jelenik meg, kattints ide!)


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Válogatás a legújabb fortepan képekből

A Fortepan.hu fáradhatatlanul bővíti adatbázisát, ezzel a Budapestről szóló, ingyenesen hozzáférhető képanyagot is bővítve. A novemberi frissítés főleg a Magyar Rádió évtizedekkel előtti életébe enged bepillantást, de számos egyéb téma is felbukkan a képeken. Az alábbiakban a budapesti képekből látható egy kis válogatás - a kép azonosító számra kattintva a fotó nagyban is letölthető! 

56osokTere-FelvonulasiTer-1964Korul-fortepan.hu-148132

148132: A Felvonulási tér 1964 körül. A betonlapokkal burkolt teret a Városliget zöldjéből hasították ki, hogy ott tartsák meg a kommunista és szocialista korszak nagy erődemonstrációit. A területet nem kapta vissza a park zöldje - a Nemzeti Galéria épülete kerül ide. (Fortepan/Hegyi Zsolt, Balla Demeter felvétele)

BarossTer-1956-fortepan.hu-148102

Tovább

Ybl munkássága utolsó éveiben, 1878-1891 között

fovarosi.blog.hu: Ybl-1882-Portre-EpitesiIparMelleklete - indafoto.hu"Amíg megmagyarázom, addig megcsinálom"
- Ybl Miklós egyetlen fennmaradt mondása
(Ney Béla cikkéből - Vasárnapi Újság 1879)

Ybl élete fent jelzett időszakának kiemelt, jelentős dátumai:

1878. december 7. Az Operaház bokrétaünnepe
1882. december. 5. Ybl 50 éves építészi jubileuma
1882. december. 5. Ferenc Józseftől elnyeri a Lipót-rend lovagkeresztjét
1884. szeptember 27. Operaház megnyitása
1885. június 21. Ferencz József Főrendiház tagjává nevezte ki.

"Ybl megtett annyit, amennyit a művészet és építészeti fejlődésünk érdekében, a fennforgott szerfölött nehéz hazai művészeti viszonyok közt tennie lehetett… nagyobb joggal követelheti hazai építészetünk terén nemcsak a mester, hanem az úttörő címét is, mint bárki más, mert első volt, aki oly téren, amely eddig mondhatni, csaknem teljesen parlagon hevert, tenni mert és tenni bírt!” – írta a mesteréről Ney Béla 1879 decemberében a Vasárnapi Újság hasábjain. Így folytatja: „Már külső megjelenése rokonszenves, de egyszersmind imponáló. Hatalmas, majdnem atlétai alak, oly arccal és fejalakzattal, mely a művészek prototípusául is beillenék. Szemei, beható tekintete elárulják szelleme folytonos működését, s hallgatása – mindig eszméket, gondolatot rejt, mely gondolatoknak kifejezője azonban nem a szó, hanem – a rajzón."

A felkérésekre készült ismertetések utolsó részében – az előzőekben a kor Budapestjét már sokszor részletezve – essen most, képzavarral élve: szó csak a Mesterről. Ismételten – de már hányadszorra – elképedünk a tárgyalt jó két évtized alkotásain, nemcsak a számain, hanem a sokrétűségén is, kastély és kúria, székház és bérház, palota és istálló, nyaraló és menhely, síremlék és templom, pavilon és kút, fürdő és királyi vár…

Tovább