Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

A Hilton Budapest építése

2023. február 10. - fovarosi.blog.hu

Az ötvenes években még iskolát terveztek ide, majd a hatvanas évek elején Matthias Rex néven álmodtak ide szállodát, végül azonban 1968-ban a Hiltonnal állapodtak meg: a magyar fél építi fel és üzemelteti a szállodát, a szállodalánc pedig beleadja a "Hilton technikát" - azaz lényegében egy korabeli franchise modellt kapott a magyar fél. Az új szálloda tervezőjének ezekkel az adottságokkal kellett számolnia.

hilton-budaivar-1970esevek-fortepan_hu-28851.jpg

A hetvenes évek elején készült fotón a a torony egyik oldalán üres telek, a másik oldalán egy állva maradt homlokzati fal látszik (fortepan.hu, 28851, Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ)

Tovább

A templom, amit eltoltak

A Krisztinavárosban álló templom gazdag történetében egy érdekes műszaki megoldásra is lelhetünk - a templom egy részét szó szerint eltolták, hogy így oldják meg kibővítését. Az eredmény ma is látható.

krisztinavarosiplebaniatemplom-1970korul-fortepan_hu-5909-fortepan.jpg1970 körül (fortepan.hu, 5905)

Tovább

Frissült a fortepan

2022 augusztusában két szerző képeiből válogatott a Fortepan – én pedig a budapesti képekből adok át ismét egy csokorral. A nemrég elhunyt Faragó György fotóriporter hagyatékát családja ajánlotta fel a fortepan.hu-nak. Fotózott áruház belsőket, Domus áruházakat, rengeteg reklám- és termékfotót készített. Gyulai Gaál Krisztián pedig játékfilmek, MTV-s produkciók tucatjainak volt operatőre, de fotózni már korábban elkezdett. Fotózta a tabáni koncertek fiataljait, de rejtett kamerával a pesti utca népét is megörökítette.

56osoktere-felvonulasiter-1965korul-fortepan_hu-261226-faragogyorgy.jpg

Tovább

Így épül a Liget Budapest a Városligetben

2022. március 15-én megtartották a Néprajzi Múzeum szűk körű megnyitóját. Ennek kapcsán átnéztem a Liget Budapest projekt legújabb fejleményeit.

milleniumhaza-olofpalmehaz-20191124-04.jpg

A projekt kezdetei oda vezethetők vissza (részletesen lásd itt: A Városliget beépítésének sztorija: a kezdetek), amikor 2011-ben Szőcs Géza akkori kultuszminiszter javaslatot tett egy, a Várnegyedből az Andrássy úton át a Városligetig tartó kulturális tengely kiépítésére, röviddel azután, hogy lefújták a Szépművészeti Múzeum korábban tervezett bővítését. Akkor még csupán az egykori Felvonulási tér beépítése merült fel, ám a következő években - számos kanyarral és visszalépéssel tarkítva (részletek: A Városliget beépítésének sztorija, 2014-2016) - a projekt a Városliget beépítésének projektjévé alakult át. A 2017-18-as évek áttekintése után (részletesen lásd itt: A Múzeumi Negyed építése, 2017-2018) az elmúlt bő három év tervmódosításai, építkezései és milliárdjai következnek.

Tovább

Fortepan & Főmterv

A FŐMTERV (Fővárosi Mélyépítési Tervező Vállalat) archívumából válogatott fotókat a fortepan, én pedig ezekből közlök egy budapesti témájú válogatást. A fortepan-t idézve: "A cég fotósa, Domonkos Endre megörökített minden jelentősebb helyszínt, ahol a FŐMTERV dolgozott. Igy szemünk előtt fut el a Kádár-korszak Budapestjének számtalan építkezése, felújítása, átépítése. Villamospályák és bekötőutak építése, strandok és fürdők rekonstrukciója, a Nagykörút, Népköztársaság útja, Bajcsy Zsilinszky út átépítése. A cég tervezte az összes jelentősebb fővárosi felül- és aluljárót az Astoriától Aquincumig. De a FŐMTERV fotóarchívuma még ennél is több!" Az azonosító számra kattintva a kép nagy méretben is letölthető.

albertfalvakitero-1966korul-fortepan_hu-252312-fomterv.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása