Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Melba, de nem kocka

2009. augusztus 24. - fovarosi.blog.hu

Melba01.jpg

Ott laktam a közelében (egy kerületben vele), és mégsem írtam még róla. Ejnye, gyorsan bepótolom! :-) A Népsziget déli vége közelében, pár perc remek sétára a Gyöngyösi utcai metrótól egy egészen egyedi épületet húztak fel. A vasbeton keretbe foglalt üvegfalak között az öböl új jachtkikötője is irodát kapott, de bőven maradt hely egy étterem számára is. A jachtkikötő tervezői a Mérték Építész Stúdió munkatársai, Paulinyi Gergely és dr. Reith András voltak. A Melba étterem belső kialakításának tervezői és egyben kivitelezői Bara Ákos, Kövessy Szabolcs, és M. Tóth Miklós voltak.

Melba02.jpg

A héjszerű betonkeret és a sok üvegfal kevés helyet hagyott a vezetékek számára - ezeket végül a mennyezetbe vágott, láthatatlan álmennyezetbe rejtették el. A konyhai tárolás és a főzés pedig egy szinttel lejjebb költözött - így az összesen kb. 350 nm-nyi területből 250-et sikerült megmenteni a vendégtér számára. A belső tér hihetetlenül tarka-barka, de valahogy mégis működik. Egy hajszállal, de elkerülték a győzikés giccsbe fordulást. Ez elsősorban a minőségi anyaghasználatnak, az újbarokk mérsékelt használatának köszönhető. A padló fényes fekete-fehér csíkos felületei felett áll az étterem Váci út felőli végében a nagy, ovális bárpult, a Duna felé eső felében pedig több teremre osztva sorakoznak az asztalok. Felettük króm világítótestek, barna és krémszínű ülőbútorok. A falakon madaras mintás, sötét tapéta. A belső tér a cizellált neobarokk és az egyszerű-de-nagyszerű minimalizmus merész elegye.

Melba03.jpg

Jobbról-balról transzparens üvegfalak nyújtanak egyszerre védelmet és remek kilátást. Észak felé a jachtkikötő és a Népsziget öble látszik, háttérben a hajógyár maradványaival és az északi összekötő vasúti híd első szakaszával, dél felé pedig a tavaly átadott Prestige Towers (más néven Prestige City) lakótornyai, és az előtte elterülő díszburkolatos sétány látható. Nem véletlen tehát, hogy ennyi itt az üvegfal - remek a kilátás szinte minden irányba.

Melba04.jpg

Ezek alapján persze mindenki azt hiheti, hogy egy puccos, elit, drága helyről van szó. Ezért is volt nekem kellemes meglepetés ellátogatni oda. Hétköznap napi menü van, egy szép nagy jegeskávé kb. 600 forint - az árak és a vendégkör korántsem korlátozódik egy szűk elitre.

Melba05.jpg

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása