Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Graffiti: bűn vagy művészet?

2009. március 09. - fovarosi.blog.hu

Speciális graffitioldószert fejlesztettek ki a szegedi egyetem kémia tanszékén. Azt mondják, hogy ezzel az anyaggal harmadannyi pénzbe kerülne eltüntetni a falfirkákat. Így is 700 millió lenne, csak Szegeden. Országosan pedig még megbecsülni sem lehet. (TV2 Tények, 2008. október 04.)
 

(A videó forrása)

De vajon pusztítsuk-e? Művészet ez, vagy bűnözés? Street art, vagy rongálás?

A firkaláz hazánkban a rendszerváltás után robbant be, és mindig is tinédzser műfaj volt. A 90-es évek elején a tag-ek még azt jelezték, hogy az illető kinézte magának a falat egy későbbi nagyobb alkotáshoz. Ma már inkább "területfoglalást" jelent - itt jártam, ez az én területem. Vagyis inkább hogy a miénk: a nevek mögött egyre inkább csoportok állnak, akik magukat cégnek nevezik (pl. FVF, CK...). A firkák elsősorban nem a nagyközönségnek készülnek, hanem azoknak, akik képesek értelmezni őket. A csoporthierarchiában betöltött szerepüket az is jelzi, hogy ki mer minél extrémebb helyeket megcsinálni. Így aztán másznak háztetőkre, mennek őrzött telepekre is. Egyikük a metró 30 méteres szellőzőaknájában halt meg néhány éve. Nagy álom köreikben, hogy egyszer "megcsináljanak" egy repülőgépet Ferihegyen.

https://m.blog.hu/ke/kepgyar/image/saenredam.jpg

Pieter Saenredam 1644-es festményén egy templom falára firkálnak. (Forrás)


A falfirkák több milliárd forint kárt okoznak Budapestnek. A graffitisek nem kímélik a társasházakat, az üzleteket, a padokat, a közlekedési eszközöket, a buszmegállókat és a hirdetőoszlopokat sem. A BRFK ifjúságvédelmi osztályán már saját graffiti ügyosztály is van. Ők a csoportok működését dokumentálják, és keresik a cégek tagjait. A pár tízezer forintos károkat meghaladó cégekre utaznak, a nagyobb halakat szeretnék lefülelni. Akit elkaptak, eddig többnyire meg is tört a kihallgatásokon, és beismerték tetteiket. A bandák egyre erőszakosabbá, pofátlanabbá kezdenek válni. Ennek egyértelmű jele volt egy villamos kisiklatása.

"Ez nem rendpártiság. Észre kell vennünk, hogy nem lehet mások magántulajdonán alkotni. Az egymásnak üzengető szubkulturális csoportok menjenek a francba. Szórakozzanak otthon. Ez a jelenség egyáltalán nem az esztétikáról szól."
(Bojár Iván András)


Szegeden él (élt?) a hazai street art talán legaktívabb képviselője. 2006-ban indult be a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, és a sok ötletes, vicces felirat hamarosan országos hírnevet hozott a szerzőnek. Akit eddig kétszer akartak beperelni: egyszer a Fiat egy óriásplakát átalakítás miatt, egyszer a MÁV a direkt nem takarítjuk a vonatokat feliratos papírok miatt.


Az MKKP szegedi alkotásai (Forrás)

Budapesten pedig néhány hónapja tevékenykedik egy NBG (Nemzetüdv Bizottság GUERILLAZ) nevű csapat. Telefonfülkén "Neo Exit" matrica, Metró 4(0 év múlva) felirat, időjárás-szabályozó automata, BKV busz hátulján Tolni felirat jelzik, hogy merre jártak. Az egyik legelgondolkodtatóbb: Magyarországot formázó papírdarab, rajta a felirat: "Normális vagyok, ments ki innen!!!"

Külföldön a máig ismeretlen Banksy a leghíresebb művész. Vagy elkövető. Ahogy tetszik. Nála visszatérő téma a graffiti világa mellett a patkány, mint motívum. De a Tesco szatyros is egész érdekes jelenet, ha figyelembe vesszük, hogy milyen jelképpé nőtte ki magát a Tesco-s nylonszatyor hazánkban. Az omladozó vakolatok alkotta egyedi formák őt is megihlették - hasonlókat találunk az MKKP-nél is. Banksy össze nem illő elemek egymás mellé rakásával gondolkodtatja el a nézőt: rózsaszín szalagos harci helikopter, smiley a rendőr rohamsisakja alatt, éhező kisgyermek a mekis bohóc mellett. Világunk rákfenéivel, a graffiti tiltott mivoltával foglalkozik elsősorban. Nem diktál, elgondolkodtat. Ízelítő:


(Forrás)

Na, ez a street art műfaja három példán keresztül. A graffiti világáról az Angyalföldi Helytörténeti gyűjtemény kiállítást szervezett, ami 2009. május 10-ig tart nyitva a Váci út 50. szám alatt, a Lehel térnél.

Furcsa világ ez, annyi szent. Egyrészről magam is fel vagyok háborodva, amikor nem látok ki a busz ablakán, úgy össze van karcolva. Vagy ha a házam falára firkálnak. Vagy a buszmegállóra firkálnak fel 3-4 hatalmas betűt, csak úgy, jelzendő, hogy itt jártak. De a street art is létezik - az a művészeti forma, amelyik nem a hagyományos utat követi, viszont meg akar nevettetni, vagy éppen el akar gondolkodtatni. És a kettő között nehéz éles határt húzni.

 

Források:
http://mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=18219
http://www.nepszava.hu/OnlineCikk.asp?ArticleID=1144730&printer=1
http://hvg.hu/print/20090120_graffiti_kiallitas_angyalfoldon.aspx

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása