Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Az Orczy kerti mókusok

2009. április 03. - fovarosi.blog.hu

A főváros legnagyobb angolparkja a 11 hektáros Orczy-kert. A lerobbant állapotú park rekonstrukciójára 300 millió forintot költenek, Józsefváros eddig 100 millió forintot áldozott a nemes célra. Felújították a kertet átszelő sétányokat, új kandelábereket, új pihenőpadokat és szemétgyűjtőket telepítettek. Helyrerakták a vizeket is: kigyomlálták a tavacska partját, kicserélték a tóparti kerítést, levágták a veszélyessé vált faágakat. És épült két sportpálya és egy játszótér is. Ja, és a mókusok! A mókusok! Egy tucatnyi szürke mókus és kb. 20 vörös mókus lakik itt, nekik menedékhelyet és etetőt építettek, plusz kaptak egy ígéretet arra, hogy permetszerrel nem mérgezik meg a kajájukat a kertben. Mily nagyvonalú gesztus ez az embertől. (ld. még L'art pour l'art társulat: "És a vesédet se rúgnám le soha // és nem hívnálak úgy, hogy büdös szuka...")
http://balkon.c3.hu/balkon_2001_08/images/csaszar_p_09.jpg

(Forrás)

A park sajátos látnivalója a 2001-ben épült kis házikó a fák tetejénél. Ez Császár Péter alkotása, aki eredetileg kisebb kiállításokat és mechanikus liftet álmodott a "failak"-ba. A XIX. században Európa-szerte híres volt ez a park, több király is megfordult itt. Bár az Orczy-kert állami tulajdon, az állam az elmúlt évtizedekben nagyjából letojta az ezzel járó felelősséget, és most sem az állam, hanem a kerületi önkormányzat végezteti el a felújításokat. És hogy ne vesszen kárba, térfigyelő kamerát és őröket is "telepítenek" a parkba. Így, remélem, nem lesz néhány év alatt újra az enyészeté a szép Orczy-kert.

Van is mit tenni: valamikor autóbuszgarázs is volt a területen, így 900 millió forintért kellene az erősen szennyezett talajt kicserélni két méter vastagságban. Ennek volt már olyan érdekes külföldi alternatívája, hogy egyszerűen lefedték az egész szennyezett területet - erről bővebben JDS előadásában. A felújítás után vendéglátóipari egységek, mélygarázs, sportpálya és tornacsarnok várná a közönséget. Az egykori halastavat csónakázótóvá alakítanák - akár a Csinibabában. A film egyes jeleneteit is itt forgatták, a tó partján. Nem kellett sok átalakítás a kor hangulatának felidézéséhez...

Az Orczy-kert
"Az Orczy-kert a VIII. kerületben a Nagyvárad tér és a Klinikák között elterülő 11 hektáros 200 éves park. A területet Orczy Lőrinc báró vásárolta meg 1783-ban. Halála után fia látott hozzá az akkori Pest legnagyobb és legszebb angolkertjének kialakításához. A kert a XIX. század elejére készült el és rövid idő alatt divatos kirándulóhellyé vált. 1829-ben megvásárolták a magyar katonatisztképzés számára. Ezután nyilvános kert jellege megszűnt, 1836-ra felépítették rá a Mária Ludovika királynéról elnevezett Magyar Hadi Tanodát, a későbbi Ludovika Akadémiát. A második világháború után a Kossuth Lajos Katonai Akadémia foglalta el az épületet. A területen évtizedeken át a BKV autóbusz garázsa volt. Az egykori Lovardából Alfa Mozi lett, amely 1992-ben leégett. A kerítéssel körülvett, 26,3 hektáros terület az állam tulajdona és műemléki védelem alatt áll a volt Ludovika épülettel együtt. A védettség ellenére napjainkban csak a terület belső része - mintegy 11 hektár - működik közparkként a VIII. kerületi önkormányzat kezelésében, a terület többi részén összesen 11 kezelő található 11 különböző funkcióval. Az Orczy-kertet ma a józsefvárosi önkormányzat működteti, mint kulturális és sportlétesítményt. Az elmúlt években megindult a területen egy fejlődési folyamat. A volt Ludovika épülete egy részében a Bárka Színház működik, immáron ötödik éve, az épületegyüttes jelentős részében pedig a Magyar Természettudományi Múzeum kapott helyet, amely 1995 óta folyamatosan épül. A térség további fejlesztésével egy - fővárosi viszonylatban is - meghatározó kulturális központ alakítható ki."

(Forrás)

 

Források:
http://www.nol.hu/budapest/cikk/494391
http://orczy.blogter.hu/244422/ot_ev_alatt_teljesen_megujulna_az_orczy-kert
http://mitus.xw.hu/mitus_page5/uzsi1.doc
http://www.orczypark.hu/
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása