Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Panel a gesztenyésben: a Novotel és a Kongresszusi Központ

2010. július 24. - fovarosi.blog.hu

Cikksorozat Finta Józsefről


A Novotel szálloda tervezése 1977-ben kezdődött, az átadásra 1982-ben került sor. 324 szoba van a 22000 nm-es szállodában. A tervezéskor még az volt a terv, hogy a Móricz Zsigmond körtértől egészen a Moszkva térig haladóan egy új városközpont jöjjön létre, élelmiszer- és iparcikk áruházzal, uszodával stb. Az akkori terv nem valósult meg - bár a terület kétségkívül felértékelődött. Azóta a több évtizedes álom a Sportmax-szal, az Alkotás Point irodaházzal és a MOM Park-kal 21. századi köntösben látszik megvalósulni. A szállodára először egy házgyári nagypaneles változat készült el a korábbi szállodák mintájára. Ám mivel a szálloda az osztrák hitelprogram része volt, az engedélyezési terv már az osztrákokkal egyeztetve módosult.

A szálloda korábbi társainál tagoltabb tömeggel épülhetett meg: a felsőbb emeletek visszalépcsőzése bármelyik oldalról jól érzékelhető. Mivel a terep 4-5 métert lejt, a gépkocsiforgalmat sikerült lényegében az első emeleti bejárathoz vezetni, miközben a park felőli oldal védett maradt a forgalomtól. A főbejárat tehát az emeleti szinten kapott helyet, innen egy kis uszoda-rész felé van átjárás az egyik irányban, míg a másik irányban egy háromszög alaprajzú éttermi részhez érkezünk. Ez az üvegfalú étterem a szálloda egyik legszebb része: két szintes, és remek kilátással bír a park felé.

A Novotel barnás színe eredetileg sötétebb tónusú volt. Ez abból az igényből született, hogy a közlekedési csomóponttal ellentétben, attól vizuálisan is elhúzva álljon az épület, és inkább a parkhoz idomuljon, annak színvilágába igyekezzen ilyen módon beleolvadni az óriási épületegyüttes. De a sötét színválasztás abban is segít, hogy a homlokzat koszolódása, kopása ne legyen olyan szembetűnő. Mai festése sokoldalúbb: sötétebben hagyott részek váltakoznak világosabb, sárgásabb részekkel. Ez talán jobban kiemeli az épület kubusait.

A belső és külső tereket műalkotások hosszú sora díszítette, ezek nagy része ma is megvan még: Segesdy György acél plasztikája az Alkotás utca sarkán, Buczkó György üveg világórája a hallban, Stremeny Géza cégérei a vendéglátó terek bejáratainál, Szilasy Anna textíliája az étterem falán, Fajó János festett eternitburkolata az emeleti parkoló felülvilágítóján és a szentendrei műhely grafikái a szobákban.

Bár az építtető Pannónia Szálloda és Vendéglátó Vállalat terve is a bővítés volt, tulajdonképpen politikai megrendelésre született a Budapest Kongresszusi Központ ötlete. Korábban a MÉMOSZ-székház 1200 fős nagytermét használták ilyen célokra. A Zeneakadémia nagytermét kinőtte a zenehallgató közönség. Az Erkel színházat az Opera foglalta el. A Vígadó háta mögötti területre tervezett belvárosi hangversenyterem koncepciója megdőlt, helyére az Elizélt Palotának csúfolt irodaház került. (Pár éve meg a Vörösmarty1.) Nagy igény mutatkozott tehát egy új, kongresszusokat és egyéb rendezvényeket befogadó épületre Budapesten. És amikor ez az igény a politika szintjén is jelentkezett, beindult a motor.

Egy pártkongresszus igényeit kellett kielégítenie a megtervezendő új központnak, erre szólt a megbízás. A tervezést és kivitelezést emiatt meglehetősen gyorsan kellett elvégezni. Ez 1983-84-ben le is zajlott, az épületet 1984-ben adták át.

A park felőli homlokzat egy posztmodern "geggel" kezdődik. A kicsit nosztalgikus hangulatú árkádsor ívei egy kicsit ironikusak is. Finta így írt erről: "Abban azonban van bizonyos irónia, hogy a háztól egy kicsit kifordul, el is megy az árkád, a hatalom jelképe. Ez az elválás, elkülönülés, a rátett elem tulajdonképpen nagyon sokat kifejez az adott pillanat, az adott kor furcsa ellentmondásaiból. A hatalom világa és a valóság ekkor már hajmeresztően különbözött."

A beépített összalapterület 10756 nm. Az épület több zónára oszlik a funkciók szerint. A Novotelhez tapadóan és külön bejárattal a szekciótermek zónája áll, a nagyterem előcsarnok-rendszere három szinten szolgál közlekedőként, előtérként, társalgóként egyben, és persze van az 1923 fős nagyterem (Pátria terem) közel 300 nm-es színpaddal, emelőplatókkal, elő- és háttérfüggönnyel, technikai híddal, és van a kiszolgáló helyiségek kétszintes helyiségsora és a pinceszint blokkja. (A tervezés során 500, 1000 és 2000 fős nagyterem lehetősége is felmerült.) A háromszög alakú telekből következően legyezőszerűen kinyiló nagytermet lehetett itt elhelyezni. Ez viszont hangversenyekhez nem jó megoldás, inkább egyetemi előadónak való. Márpedig Finta tovább akarta vinni a koncepciót, és a nagytermet jó akusztikájú térré akarta varázsolni. Végül olyan terem jött létre, amely kongresszusok, konferenciák, hangversenyek, de akár divatbemutatók megtartására is alkalmas. Ma is tartanak komolyzenei rendezvényeket a Pátria-teremben, melynek jól ismert óriási dísze a színpadon Király József életfája. Ez nem csak dísz, a terem akusztikáján is javít.

A központ aulájában található Váró Márton kompozíciója. A mészkő domborművet az ott dolgozók "robbantott nőnek" nevezték el :-) Az összekötő folyosó felé látható a Bacchanália című dombormű-csoport, a tetején egy macskával. (Macsekot találsz a Kálvin téri aluljáróban is, keresd meg!) 

A központ ugyanakkor torzó maradt abban az értelemben, hogy térfogatánál fogva (kb. 50 ezer légköbméter) eltörpül külföldi versenytársai mellett. Szófiai versenytársa ennek közel a tízszeresét tudja nyújtani. Bővíteni kellene ahhoz, hogy versenyképes, jegyzett központtá válhasson. A szekciózónák kicsik, újabb kiállító terek, éttermek kellenének ide - a Novotel és a BKK után egy harmadik ütemben. Az 1800 fős előadóból kiáramló vendégek most mindössze 3-400 fős részletekben tudnák itt megtartani szekcióüléseiket, márpedig a nemzetközi standard az azonos létszám lenne, nem annak az ötöde. Mondhatnánk: így legalább az épület nem nyúlik a fák fölé. Mégis: ma az intézmény - Budapest Congress & World Trade Center néven - túl kicsi térben működik.

Az épülettel szomszédos Gesztenyés park a felszámolt Németvölgyi temető helyén terül el, és rengeteg képzőművészeti alkotásnak adott és ad helyet. Valamikor a BKK előtt állt Paizs László 1980-as kettős gömbje. Mivel megsérült, visszakerült hozzá javításra, ám a szobrász időközben elhunyt, így nehéz megmondani, mi lesz a mű sorsa. A parkban álló legnagyobb mű a fasizmus áldozataira emlékezik - 1984 óta. A nőalak körül macskaköves falazat ad hátteret. Alkotói Somogyi József és Finta József voltak. Ha pedig továbbsétálunk a MOM Kultúrház felé, a park végében egy stilizált bimbót formázó díszkutat kerülgethetünk. Ez Rétfalvi Sándor 1984-ben felállított kútja, de sajnos ma már nem folyik végig süttői márvány felületein a víz. A legújabb alkotás pedig egy új 1956-os emlékszobor lesz, a pályázatot már kiírták.

Sír az egykori Németvölgyi Temetőben

A Novotel és a BKK elhelyezését a mai napig éri kritika: vannak, akik inkább parkot látnának a központ helyén. (Annak ellenére is, hogy 1984-ben több ezer növényt ültettek ki a parkba.) Novotel kategóriájú szállodák a világ más részein inkább reptéri utak mellett találhatók, mint a város belsejében. Mások viszont pont a bővítését hiányolhatják: az épület tulajdonképpen torzó maradt. A szálló és a Kongresszusi Központ áll, ám az 1000-1500 férőhelyes újabb szekciózóna, valamint a kiállítási terek konglomerátuma emelte volna az épületegyüttest európai szinten is jegyzett kongresszusi - kiállítási - kulturális központtá. (A bővítés elmaradása már csak azért is nehezen érthető, mert ez remek üzleti lehetőséget kínálna.) Te mit tennél vele, Nyájas? Lebontanád? Bővítenéd? Újat emelnél a helyére?
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macskafaraok 2010.07.24. 09:43:03

bontanám, de csak ha a belvárosi rémtetteket is lebontották...

A Kárpátok Ostora 2010.07.24. 16:44:43

Bombát rá, legyen a helyén közpark.

Swind 2010.07.24. 17:16:35

Bombat ra? Ezzel az erővel a gazdagréti lakótelepet is lebonthatnák, mert az is egy rémtett a város látképe ellen.

Szarvas_láma 2010.07.24. 17:30:33

A képeket nézegetve, egyáltalán nem gáz, funkcionálisan is működőképesnek tűnik. Az ott lévő park meg kellemes. A szocreál meg úgyis divat lesz cca. 50 év múlva :D

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.07.24. 17:55:29

A szomorú, hogy megint egy elhalt koncepció kicsike darabjainak koszlott környezetéről van szó.

Kongresszusira szükség van, ha elbontanák még kevesebb ekkora hely maradna mindenféle rendezvényeknek és biztosak lehetünk, hogy legalább 10 évig épülne a helyére álmodott.
Előtte a nyomorult parkoló, a Gesztenyés a Sportmax építése (3-4 éves csúszással)tönkretette a parkot. A Sportmax oldalát/tetejét képesek voltak rozsdaszínűre festeni: az egész Novotel/Kongresszusi/Sportmax egy nyomorult romnak néz ki. Ahogy a Finta épületek nagy része. A BAH csomópont a burkolatlan beton felüljáróval, a szakadozó vakolatu házakkal igazi szakadt budapesti látvány.

Akár szép, vagy legalábbis normális helyet is lehetne csinálni. Ha már modernet akarunk.
architecture-now2.blogspot.com/2009/03/concert-and-congress-hallpalacio-de.html
www.sicusynergy.org/finlandiatalo2.jpg
finnhits.blogspot.com/2008/02/superlife-lab-think-big.html
www.easyvoyage.co.uk/images/zooms/472/5_big.jpg

De ehhez városkoncepció is kéne...

sofalwy 2010.07.24. 18:21:24

A jelen helyzetben luxus lenne lebombázni ezt a kongresszusra és szállásra is megfelelő ákom-bákomot. Mondjuk Finta urat érdemes lenne visszafogni az újabb zsalukölteményektől. Ami segítene: naprakészen gondozni a parkot, szabályozni benne a kutyusok helyét és ösztönözni a XII. kerület nagyembereit arra, hogy a gumit szedjék össze kedvenceik után még a fűből is. Legalább ennyi park maradjon arra, hogy a kerület és a környék ifjúsága zavartalanul tudjon egymáshoz közeledni a dús növényzet jótékony árnyékában.

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2010.07.24. 19:09:29

Jó volt itt egy hónapot dolgozni:) Jó volt a kaja.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.07.24. 20:27:58

Nekem bent jártamkor egy döbbenetem volt: a kb. 240-es beltéri magasság a felső szinteken. Amilyen klassz az üvegfalú éttermi rész panorámája, olyan nyomasztóak a szobák szintjei... Persze nyilván nem Finta találta ki ilyennek, hanem ilyet kért a beruházó. Azért a Novotel nem egy 6 csillagos kategória...

jacksy 2010.07.24. 21:06:07

Az épületek így jók, a parkot kell rendbetenni. Ha bontás, akkor bontani kellene itt minden mást is.

lüke 2010.07.24. 21:20:18

szar francia láncolat,szar magyar tervezés
az egyetlen nagyszabású bp-i közcélú beruházás
a 80-s években
azóta se sok :Müpa+ Nemzeti
igy állunk
ami épült a monarchiában épült, s az ötvenes években a gumigyár és a Ny- pu mellett a Népstadion

CernaGeza 2010.07.24. 21:21:06

- Szerintem egyáltalán nem ronda az épületegyüttes, amióta meg magát a szállót lefestették, az is elég kulturáltan néz ki.. A park felőli bejárat a "world trade centerbe" (Lol!) meg kifejezetten jól fest.

Viszont az emlékműveket összefirkálják az agysebész fiatalok, a gesztenyefák harmada meg haldoklik.

A "kettős gömb" c. alkotásra emlékszem gyerekkoromból, felmászkáltam a tetejére..Remélem visszakerül még.

Titus_sb 2010.07.25. 01:23:57

Szerintem is bontani kellene... :)
a technikai hid kifejezes konkretan 150kg-ig terhelheto treger rendszert jelent, amibol jopar elgorbult az evek folyaman.
a fantasztikus akusztika egy rakas... a galeria alatt visszacsap a hang, es igy konkretan olyan visszhang van, hogy a dobosok eltevednek a darabokban. mostanara csak hakni MLM-bulik vannak itt, es (vajon melyik) partrendezvenyek. sajnos. Regen allitolag jobb volt a felhozatal, de mara elsilanyodott. Ja, es mivel az egesz Patria konkretan a foldszint alatt van, neha feljon a szennyviz is. Nameg az arameloszto szobaba is. (ergo budos is van (de rettenetesen) es meg is b*sz ha nem vigyazol) az emelorendszer rendszeresen csodot mond,
ennek eklatans peldaja a staffparty volt, amikor a liften jott volna fel a vacsora, de ehelyett a liftszerelot vartak a melosok kb. 3 orat.
A rakodorampan van egy esoelvezeto csatorna, ami kb 2 eve beszakadt, ami sokat segit a pakolasban.

Mit is mondhatnek meg. Laci bacsi viszont nagyon jofej ott!

totálandi 2010.07.25. 08:29:09

A Finta-irodához kapcsolódik a Fórum Debrecen megtervezése is.
Vitatott produkció.
Inkább nézzétek meg a helyszínen.
www.collegehostels.hu/

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.25. 19:45:00

"A tervezéskor még az volt a terv, hogy a Móricz Zsigmond körtértől egészen a Moszkva térig haladóan egy új városközpont jöjjön létre, élelmiszer- és iparcikk áruházzal, uszodával stb." Nem akarok kötözködni, de ez kicsit fura. Nem a Moszkva és a Móricz közötti terület (al)központjának tervezték? Annak a résznek, amitől túl messze van a Böszörményi úti, és a kriszinavárosi alközpont.

Aranylab6 2010.07.26. 14:26:39

szerintem a kongresszusi még oké is lenne (főleg belül elég szépen karban tartják, igényesnek is mondanám), de a novotel elég ciki. annyira lerí róla a 80as évek "hiánygazdaságos" kivitelezése, meg a szoci módra modernnek csúfolt ötlettelenség. viszont a két dolog összeépült, úgyhogy, ha marad az egyik, marad a másik is. sokkal nagyobb gáz szerintem a bah csomópont, úgy en bloc, a gusztustalan felüljáróval, meg a totál elhanyagolt környezetével. ezt kéne alaposan újragondolni, mostmár egész jól kiépült a nullás is, semmi szükség arra, hogy a nyugat-kelet/kelet-nyugat átmenő forgalmat átzavarjuk a belvároson. ez is melyik főokosnak pattant ki az agyából, annak idején?!

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.07.26. 19:35:55

@Aranylab6: El lehetne bontani az egyiket a másik megtartása mellett is. És igen, a BAH csomópont nagyon elszúrt várospolitikát őriz. A hatvanas-hetvenes évek Magyarországa a motorizáció lázában égett, az autót istenítette - igaz, a mai forgalom töredéke mellett. A városon belül akartak gyorsforgalmi utakat építeni - aztán ez jól megbukott...
süti beállítások módosítása