Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Megnéztük a Laurust

2012. február 25. - fovarosi.blog.hu

fovarosi.blog.hu: LaurusIrodahazak-Logo-2011 2012. február 14-én megnéztük az egyik legújabb budapesti irodaházat. A Laurust tavaly adták át, és a szokásos irodaház funkciók mellett néhány érdekességet is felvillantott. Az épület az Erste Group Immorent első hazai beruházása lett, 2011-re készült el. Egy korábban elkezdett projektet vettek meg és alakítottak át, három "A" kategóriás épülettel. Az építészeti tervezést a S.A.M.O. Kft. jegyzi - ők tervezték többek között a Greenpoint7 irodaházat, az egykori Volga szálló szomszédságában álló V33-at és Budán az Art'otelt. A vezető tervező Streit Ágnes volt. Valamikor a Spartacus sporttelepe és egy autókereskedés működött itt.

fovarosi.blog.hu: LaurusIrodahazak-20120214-13

Az épületek sajátos, szögletes törésű alaprajzokkal helyezkednek el körben úgy, hogy egy nem teljesen zárt belső udvart fognak közre. A zajos környezetben (bevásárlóközpont, Üllői út, ferihegyi gyorsforgalmi út) csak így lehetett egy "intim" belső udvart létrehozni, ahova tényleg ki lehet ülni akkor is, ha csak százötven méterre vagyunk a felüljárótól. (Még élettelibb lehetne ez a belső udvar, ha az utcáról is szabadon megközelíthető lenne. Csak akkor hamarabb pukkanna le.) A homlokzatokat a sárgával kiegészített zöld üveglapos függönyfalak határozzák meg, az épületek rövidebb oldalain cinklemez borítással, a belső udvarokban némi vakolt felülettel is találkozhatunk. A cinklemez borítással a környező ipari tájra "reflektál" a ház.

fovarosi.blog.hu: LaurusIrodahazak-20120214-01

Az irodaházba belépéskor először az egyedi világítótesten ámulhatunk egyet. A higanycseppekere emlékeztető elemekből összeálló, a mennyezetről lelógatott lámpákat belsőépítész tervezte. 130 "cseppből" áll össze, és az előcsarnok megvilágítását adja.

fovarosi.blog.hu: LaurusIrodahazak-20120214-09

Az előtérben, akár a homlokzaton, sok a nagy üvegfelület. A belső tér mégsem visszhangos, mivel az álmennyezet és a terrazzo burkolat hatékonyan nyeli el a hangokat. A hangszigetelést segítik - az eredeti tervekben nem szereplő - forgóajtók is - a hagyományos ajtók nyitott állapotban beengednék az utca zaját. A forgóajtók a huzat megszüntetésében is fontos szerepet játszanak. Az előtérbe belépve jobbra lesz kialakítva az étkezde. A környéken ugyanis szinte csak az Europark bevásárlóközpont étkezdéi állnak rendelkezésre, magasabb színvonalú étkezési lehetőség nincs. És persze itt vannak a "kötelező elemek" is: a recepció pultja, az irodaház logója táblán, a beléptetőkapus rendszer.

Az "a" épület negyedik emeletén egy még üres irodateret, és egy berendezett minta-irodát is megnéztünk. Mint minden új irodaházban, itt is nagy, falakkal meg nem szakított, több száz négyzetméteres egybefüggő területek bérelhetők. A konyhát, mosdókat a terület közepén, egy blokkban helyezték el. Amint a képen is látható, mennyezeti világítás egyáltalán nincs. Az eredeti elképzelésekhez képest ugyanis úgy módosítottak a terveken, hogy álmennyezet csak a közlekedőterekben épült, a bérelhető termekben a vezetékek a 23 cm magasra megemelt padló lapjai alatt futnak. A világítást pedig egyedi állólámpákkal oldották meg. Az energiatakarékosságban itt a világítás fontos szerephez jut. Nem létesült kapcsoló, ami egyszerre 10-20 mennyezeti világítótestet kapcsolna fel. Minden két dolgozó kap egy jelenlét- és mozgásérzékelővel ellátott állólámpát - ezt a bérleti díj tartalmazza -, és a saját közvetlen környezetét világítja meg:

fovarosi.blog.hu: LaurusIrodahazak-20120214-26

A homlokzatok szerelt függönyfalasak, jól hangszigetelő ablakokkal. Kívülről motorosan állítható redőny is segíti az árnyékolást - ez erős szélben automatikusan felhúzódik. Az épület BREAM minősítése folyamatban van.

fovarosi.blog.hu: LaurusIrodahazak-20120214-14 A belső udvarban a gyalogos közlekedésre szolgáló utak kötik össze az épületeket. Az utak és az épületek által határolt zöldfelületeket változatos növényvilággal telepítették be. Müller Krisztina (S.A.M.O. Kft.) tervezte a belső kertet, és beültetett néhány babérmeggyet (laurocerasus) is. Az ágyásokat az alattuk lévő mélygarázs miatt kiemelték, ez a zöldfelületek megóvásához is hozzájárul. A látszóbeton támfalak íves kialakítása játékos kontrasztban áll az épületek ferdeszögű szögletességével. Az ablakok mindegyike egyenként állítható - ennek a nagy terek felosztásakor van jelentősége.

 
fovarosi.blog.hu: LaurusIrodahazak-20120214-22

fovarosi.blog.hu: LaurusIrodahazak-20120214-23

A mélygarázsban 240 személygépkocsi elhelyezésére van lehetőség. Építését megnehezítette, hogy a magas talajvíz miatt különösen erős szigetelésre volt szükség. A tűzvédelmet nagy területen szóró sprinklerek adják.

fovarosi.blog.hu: LaurusIrodahazak-Logo-2011 A logó és a grafikus jelek egyedi grafikai terv alapján készültek el. A szögletes, vastag vonalú betűk egyediek, mégis jól olvashatók. A felső képen a logó, alatta a "b 0" szint (B épület földszint) felirata látható. A tervező Ravasz András volt.

Egyedi világítás, energiatakarékosság, grafikus tervező - itt is mindent bevetettek azért, hogy az irodaház ne csupán a rengeteg ugyanolyan munkahelyek számát szaporítsa, hanem valamilyen kötődést is kialakítson bérlő és bérbeadó között. Hogy mennyire sikerült, azt az első évben és 30%-os telítettségnél még korai megmondani. De ezt a hatást erősíti az is, hogy nem a Váci úti irodafolyosót választották: itt nincs a szomszédban egy pont ugyanazt kínáló irodaház.

fovarosi.blog.hu: LaurusIrodahazak-20120214-36

A lokációt tekintve akár el is csodálkozhatnánk, hogy eddig miért nem épült ide nagyobb irodaház. Van metróállomás, van közvetlen közúti kapcsolat a belvárossal (Üllői út), és a reptér is negyed óra alatt elérhető. E környékről indul a 4-es út Szolnokra és az 5-ös út Szegedre - ez Budapest dél-keleti "kapuja".Talán a környék lepukkant állapota tartotta eddig vissza a beruházókat? Mindenesetre a ház tulajdonosa szeretne részt venni a környék zöldfelületeinek javításában is részt venni, így remélhetőleg a közeljövőben javul a helyzet. A megközelítést az is megkönnyíti, hogy két kerékpáros útvonal is érinti a környéket. Így nem csoda, hogy zárt kerékpártárol, a mélygarázsok szintjén öltöző-mosdó is épült.

A 2011 októberében megnyílt irodaház az iroda.hu 2011-es listáján második helyezést ért el, lényegében csak a központtól távoli elhelyezkedést érte kritika. Az elhelyezkedés hosszú távon inkább nyerő lehet: a reptér közelsége távlatilag új irodaház folyosó kiépítését hozhatja a Váci út után az Üllői út e szakaszánál. És ebben a Laurus az első fecske.


A Fővárosi Blog az alábbi helyeken is elérhető:


A bejegyzés trackback címe:

https://fovarosi.blog.hu/api/trackback/id/tr964200808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nál 2012.02.25. 23:12:15

Az épület nagyon jó, és világítás terén is örvendetes, hogy már nem az egy-nagy-mindenkinek elvet követik. Ezzel szemben a logóban és felfestett jelzésekben használt betűtípus szerintem rettenetesen ötlettelen, én ilyet ki nem mernék adni a kezemből.

beszóló 2012.02.26. 08:32:56

Van olyan kép, amelyiken látszik a látszóbeton?

Vaandor 2012.02.26. 16:16:11

Jó írás, de egy helymegjelölés elférne benne, hátha nem mindenki tudja, hol lakik a Spartacus...

Én pl. simán összekevertem elsőre a (talán egy évvel korábbi?) Népliget Centerrel, ahol szintén van felüljáró (Gyáli út), szintén közel van a 4-es és 5-ös út kezdete, szintén az Üllői út vonzáskörzete, stb.
Sőt, koncepciójában is meglepően ismerős a "három, szögletes törésű épület gyűrűjébe foglalt belső udvar"! Csak az Europark emlegetésekor fogtam gyanút.

nál 2012.02.27. 00:59:54

@Vaandor:
Ez legalább jobban néz ki, mint a Népliget Center. Ott nagy élmény lemenni egy cigire a három szürke tömb közé, ahol mutatóban van egy kis groteszk zöld sziget, miközben azon filózik az ember, hogy vajon direkt tervezték-e így, ilyen tájolással, hogy az épületek között kialakult szélcsatornában repülőgépeket teszteljenek...
A zöld-cink burkolat nagyon feldobja ezt az épületet, itt szívesebben dolgoznék.

nál 2012.02.27. 01:04:25

@nál:
Azt azért még hozzá kell tennem, hogy tipográfiában még a NC is veri ezt. :)

innovation 2012.02.28. 10:49:46

Az utolsó előtti bekezdés örvendetes. :) A ház pedig ízlés dolga. Tetszik, nem tetszik.

Viszont nem értem, miért erőltetik ezeket a nagy, egyterű irodákat. Iszonyat dolgozni bennük.

Másrészt ha pang az irodapiac és tele van a város kiadatlan irodaházakkal (lsd. pl. a Váci utat), minek építenek belőle még többet? o.O
süti beállítások módosítása