Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Zöld irodaház méhkaptárral: megnéztük a Green House-t

2013. november 22. - fovarosi.blog.hu

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete szervezésében, a Green Walk program keretében szeptemberben megnéztük Budapest egyik legzöldebb irodaházát. A Váci úti irodafolyosóhoz sorolható, de egy-két tömbbel beljebb rejtőző szürke-sárga tömb nem csak energiatakarékos megoldásokat, de remek kilátást is kínál.

fovarosi.blog.hu: Skanska Green House Zold megoldasok - indafoto.hu
Nagyításhoz katt ide
 
A történet még 2010 őszén indult, amikor a Tervtanács megépítésre ajánlotta Pintér Tamás (DPi Design Kft.), Asa Haremst és Anders Svennington (White Arkitekter AB, Svédország) építészek terveit. A Kassák Lajos utca - Lőportár utca - Tüzér utca által határolt területen, U alakban beépített telken megépült irodaház fejlesztője a Skanska volt, a beruházás kb. 32 millió euróból valósult meg. A 17800 négyzetméter bérelhető irodaterületet kínáló épület remek belső udvart, önálló menzát és több üzlethelyiséget is kapott. Az alapkőletételt 2011 május 18-án ünnepelték, 2012 júniusában, azaz bő egy évvel később már a szerkezet elkészültét ünnepelték a bokrétaünnepen. 2012 december 15-én érkezett meg a használatbavételi engedély, így a bérlők, köztük az ABB, a Skanska Property Hungary, az Isys-On és az Avis Budget Group a következő hónapokban be is költözhettek. A gazdasági válság idején szép eredmény volt, hogy már a befejezés előtt ki tudták adni a terület 60 százalékát. (Ma már 90 százalék felett tartanak!) 2013 február 1-én a 300 fős kapacitású étterem is megnyílt, bár az irodaház hivatalos megnyitóját csak kicsit később, február 25-én tartották meg. Az étterem és a kávézó a nagyközönség számára is nyitott, az utca felől is megközelíthető. Május 9-én egy ingatlanos konferencián jelentették be hivatalosan: 93 ponttal megkapták a LEED Platinum minősítést - ez lett az első ilyen irodaház Magyarországon.

fovarosi.blog.hu: GreenHouseIrodahaz-20130916-15 - indafoto.hu

A homlokzatot a sötétszürke kerámiaburkolat határozza meg, amelyet élénk sárga kiugratások törnek meg. Több mint 800, különböző méretű szürke lapot szereltek fel, az üvegezett felületek 4200 négyzetmétert tesznek ki. A kivitelezés fővállalkozója a Narva Építő Kft. volt.

fovarosi.blog.hu: GreenHouseIrodahaz-20130916-07 - indafoto.hu

A plakett büszkén hirdeti: LEED Platinum minősítésre pályáztak, és el is nyerték.fovarosi.blog.hu: GreenHouseIrodahaz-20130916-26 - indafoto.hu

A gépészetet a minél csekélyebb láthatóság érdekében a pinceszinten és a tetőfelépítményben rejtették el. A megújuló energiás megoldások nem teljesen újak, de Budapesten még komoly előrelépésnek számítanak. Az épületet fél-automata időjárás-állomással is felszerelték, ez vezérli az árnyékolást - ezt persze az irodák bérlői felülbírálhatják saját igényük szerint. A ház tetején 23 napkollektor-tábla sorakozik, ez a bérlői konyha/mosdó blokkokat látja el. A talajba került résfalak "aktiválása" szabadon, nem kompresszorosan segíti a klimatizálást. A melegvíz-felhasználást a napkollektorokból nyert energia támogatja. A víztakarékosságot a szürkevíz hasznosítása és a csapadékvíz gyűjtése segíti elő, ehhez egy 70 köbméteres tároló áll rendelkezésre.


fovarosi.blog.hu: GreenHouseIrodahaz-20130916-29 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: GreenHouseIrodahaz-20130916-05 - indafoto.hu

A -1 szinten (P1 szint) nem csak autók parkolhatnak, az egyik lépcsőház/lift blokkhoz közel egy kerékpártároló részt is kialakítottak. A kulturált kerékpáros közlekedést a szomszédos zuhanyzó blokk is elősegíti.

fovarosi.blog.hu: GreenHouseIrodahaz-20130916-19 - indafoto.hu

A belső kertet sok közpark megirigyelhetné. A medence felett egy óriási függőszékben pihenhetünk meg, vagy hátrasétálhatunk leülni a többiekkel egy beszélgetésre. A belső térhez közvetlenül kapcsolódik a részben tetőtkertes fedésű menza. A kert elhelyezése pedig azt is lehetővé tette, hogy az irodaház ne nyomja agyon tömegével a szomszédos telken álló óvodát. A 3000 négyzetméteres kertet az s73 Kft. tervezte.

fovarosi.blog.hu: GreenHouseIrodahaz-20130916-38 - indafoto.hu

A legfelső, hetedik szinten az épület visszahúzódik, itt az irodatereket és a gépészet tereit zöld terasz veszi körbe. Érdekes itt a növényzet: olyan növények is jól elvannak itt, amik máshol gaznak számítanának. A tyúkhúr, vagy éppen a lóhere elszaporodása itt pont hogy jó célokat szolgál: ide szárazságtűrő, gyakorlatilag semmilyen gondozást nem igénylő növények kellenek.

fovarosi.blog.hu: GreenHouseIrodahaz-20130916-02 - indafoto.hu

Az épületen belül több helyen is épült zöld növényfal, összesen kb. 120 négyzetméternyi felületen. Sűrű növényzete a belső terek klímáját is javítja, de persze látványnak sem utolsó ennyi növényt egyben látni.
 
 fovarosi.blog.hu: GreenHouseIrodahaz-20130916-45 - indafoto.hu

És a végére egy bónusz: A legfelső szinti tetőterasz zöldjében még egy "méh hotel" is helyet kapott. A zöld irodaház már nem csak zöld növényfalat és megújuló energiát jelent, elkezdődött az állatvilág integrációja is :-)

Források:
http://epiteszforum.hu/zold-irodahaz-angyalfoldon
http://www.skanska.hu/hu/Projektek/Project/?pid=7319
http://epiteszforum.hu/hazank-legzoldebb-irodahazanak-alapkoletetele
http://iroda.hu/index.php?action=open&id=5172
http://epiteszforum.hu/green-house-juniusi-bokretaunnep
http://hg.hu/cikkek/design/15193-atadtak-a-legzoldebb-hazai-irodahazat
http://www.iroda.hu/news/details?id=83021
http://epiteszforum.hu/green-house-hazank-elso-leed-platina-minositesu-irodahaza
http://hg.hu/blog/15948-megvan-az-elso-hazai-leed-platina-minositesu-epulet
http://s73.hu/?budapest_green_house


A Fővárosi Blog az alábbi helyeken is elérhető:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BNati 2014.06.25. 14:40:26

Nagyon jól néz ki ez az irodaház, legjobban az az óriási zöld növényfal tetszik. Amiről már olvastam máshol is: www.lakberinfo.hu/dekoracio/lakasdekoracio/2014-06-16-onontozos-novenykep-mobilane-livepicture-menjunk-nyaralni-gondok-nelkul/ Én is nagyon szeretnék egy ilyen növényfalat, persze én azért kisebb méretekben gondolkodom.
süti beállítások módosítása