Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Budapest legtutibb irodái 2014-ben

2014. december 17. - fovarosi.blog.hu

Lezárult a nevezés az Év Irodája versenyre. Idén már ötödszörre vágnak neki, hogy megkeressék a legjobb magyar irodákat. A nevezés lezárult, január 20-ig a nagyközönség is szavazhat. Átlapozva az idei kínálatot, azt tapasztaltam, hogy a pályázóknak jó harmada inkább tisztes iparosmunkákat tud felmutatni, a "you take my breath away" érzése nélkül. De azért született jó néhány remekmű is - az alábbiakban szubjektív válogatásom következik.

fovarosi.blog.hu: Iroda01 - indafoto.hu

Az alábbi kategóriákban lehetett indulni: az év irodája, az év design irodája, az év coworking irodája, az év irodaháza, az év új ingatlanfejlesztése, az év legzöldebb projektje, az év üzemeltető cége, az év ingatlanpiaci személyisége. Az összes nevező megtekintéséhez katt ide.

fovarosi.blog.hu: Attaboy01 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: Attaboy02 - indafoto.hu

Attaboy Bajnok Office: A Bajnok utca egyetlen új építésű irodaházában található ez az iroda, amelynek tereit a Szupernova design alkotta meg. Az Attaboy bisztró nevét egy régi angol kifejezésből vette: a "That’s a boy" (jelentése: na, ez aztán a srác!) szófordulatból alakult ki, ami akkor hangzott el, amikor valaki jól oldott meg egy feladatot. Részben a bisztró adminisztrációja található az irodában, részben startup cégeknek is helyet adnak. Ők egy egybenyitott, tágas irodatéren osztoznak. Egy kisebb és egy nagyobb tárgyaló, egy konyha egészíti ki az irodatereket. A mennyezetet nem takarja álmennyezet, a gépészet és a vasbeton szerkezet látható maradt. A falakat szürke-barna falfestés, nyers beton, és durván megmunkált faanyagok jellemzik, de jutott azért egy kis méregdrága tapétából is a falakra. Jópofa megoldás a pultok frontjainak régi térképekkel feldíszítése.

* * *

fovarosi.blog.hu: Dealogic01 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: Dealogic02 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: Dealogic03 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: Dealogic04 - indafoto.hu

Dealogic: Míg az Attaboy természetes anyagokkal van tele, az Eiffel Irodaházban található Dealogic iroda igazi high-tech alkotás. A Nyugati pályaudvar szomszédságában felépült irodaházban két szintet is bérelnek - ez tette lehetővé, hogy a felső szintről csúszdát építsenek az alsó szintre, ami nyilván nem kicsit fokozza a hangulatot :-) 2000 négyzetméteren 180 fejlesztőnek, kutatónak biztosítanak itt munkahelyet. Ami még tetszik ebben az irodában, azok a kis sarkok, terek, ahová tárgyalóterem foglalása nélkül be lehet ülni egy megbeszélésre, vagy öt perc kávészünetre. És mindehhez az irodaház legfeleső szintjén egy jókora tetőterasz is párosul. Ha itt dolgoznék, kábé tavasztól őszig itt ülnék. Télen meg a zöld igluban. Mert van itt madárcsiripelős dzsungel, kávébár, nagy étkező, X-box-szal és boxzsákkal felszerelt játékszoba, teraszon kialakított több étkező hely, többszintes auditórium és parafa puffokból kialakítható "tárgyaló" is. Bár ekkora méretekben elég zajos tud lenni egy egybenyitott irodatér, a fentiek egyértelműen jelzik: ez már az Y-generáció irodatere.

* * *

fovarosi.blog.hu: Spiritcom01 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: Spiritcom02 - indafoto.hu

Spiritcom: Több reklám- és médiaügynökség összeköltözésével alakult ki ez az iroda a Riverloft Irodaházban: a már évek óta a Riverloftban dolgozó JWT Budapest és Crane szövetkezett az új irodahelyet kereső Spiritcom Kommunikációs Kft-vel. Közös lett a recepció, a nagy tárgyaló és a konyha területe. Buzogány Ildikó belsőépítész (Geppetto Belsőépítész Iroda) vezette az átalakítást, amelybe a dolgozókat is bevonták. Az egykori gyárépület valódi loft tereket nyújt a bérlőknek, sok téglafallal, hatalmas ablakokkal. Mivel több cég összeköltözéséről van szó, kiemelt hangsúlyt kapott az iránymutatás, a tájékozódás. A liftektől kezdődő sávok a padlószőnyegről a pultra és a falakra is felfutnak, a céglogóknak is helyet adnak. A Spiritcom irodájának bútorsorát óriási képregény-képek díszítik. A tárgyalóról meg sem mondanánk, hogy tárgyaló - inkább egy téglafalú nappalira hasonlít, fotellel, dohányzóasztalkával, bisztró-blokkal.

* * *

fovarosi.blog.hu: HPS01 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: HPS02 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: HPS03 - indafoto.hu

HPS Group: A többek között a Pöttyös Túró Rudi, a Milka, a MOL és a Danone márkák számára is dolgozó ügynökség 2003 óta bérel irodát a Hold utcában. Az évek alatt a csapat a sokszorosára nőtt létszámban, így 2013-ban belevágtak egy teljes felújításba, amivel 2014 elejére végeztek. Ebben a műfajban nem a csendes elvonulás a lényeg, hanem a közös ötletelés, a folyamatos kommunikáció - ennek megfelelően alakították az iroda tereit minél közösségibbé. A fő gondolat egy "műhely" kialakítása volt, így a belső tereket tervszerűen megrajzolt, szándékoltan befejezetlen hatású beton felületek, nyitva hagyott mennyezet, nyers anyagok határozzák meg. A falakon sorakozó graffitiket a cég egyes divíziói tervezték meg. Az új terek többfunkciósak: az étkezőasztal egyben az ötletelések helyszínéül szolgáló tárgyalóterem is, a kávézó egyben a közös megbeszélések központja is.

fovarosi.blog.hu: Prior01 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: Prior02 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: Prior03 - indafoto.hu

Prior Games: A játékszoftvereket fejlesztő cég 2014 elején költözött a RiverPark irodaház egyik kisebb, 155 négyzetméteres irodarészébe. A nyersen hagyott tégla pillérek és mennyezetek az 1920-ban épült irodaház eredeti tartozékai, ezeket szándékosan látni engedték. Ez az eredeti hangulat határozta meg az anyaghasználatot: valódi szegecselt vasszerkezetekből, öregített tömörfa deszkából, illetve drótüveg elemekből épültek meg a belsőépítészeti részek. A tárgyaló több feladatot is kapott: nem csak a hagyományos tárgyaló funkcióra használják, hanem itt tesztelik az új szoftvereket is, és helyet ad az egyik tulajdonos "muzeális értékű" játékkonzol gyűjteményének is.

* * *

fovarosi.blog.hu: Ustream01 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: Ustream02 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: Ustream03 - indafoto.hu

Ustream: A Ustream a világ egyik legdinamikusabban fejlődő, magyar fejlesztésű és bárki által elérhető élő videó platformja. A cég a Graphisoft Parkban kinőtte a helyét, és úgy döntöttek, bejönnek az Andrássy útra. A Párisi Nagyáruház tetején levő irodatérben béreltek ki 1700 négyzetmétert. A helyszínt maximálisan kihasználták: a kristályt formázó üvegtető tökéletes megvilágítást ad az alatta kialakított közösségi tereknek, míg oldalában tavasztól őszig teraszra is kiülhetnek a dolgozók. Az új épületrész alatt pedig ott van a felújított áruház, a Lotz-teremben kávézóval, a nagy átrium szintjein könyvesbolttal, borszaküzlettel.

* * *

fovarosi.blog.hu: Market01 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: Market02 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: Market03 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: Market04 - indafoto.hu

Market: A Market Építő Zrt. az óbudai Bojtár utcában építette fel saját központját. Egy hatalmas üzemcsarnokot alakítottak át, miután korábbi székházukat eladták. Az új, 1600 négyzetméteres csarnokot 3 hónap alatt felépítették, 2000 négyzetméteres összterülettel. Közel 100 fő jár ide dolgozni, a kialakításkor a közöttül kialakuló minél jobb kommunikáció volt a kitűzött cél. A recepciós pult szürke alumíniumhab-téglákból kialakított puritán műtárgy. A tárgyalókat a fogadóterekben helyezték el, így az itt dolgozók úgy tudnak a külső partnerekkel tárgyalni, hogy az üzletfélnek ne kelljen áthaladni a nagyterű irodán. A hatalmas terű iroda középén fut végig a közösségi-rekreációs zóna: itt kényelmes kanapék, fotelek, bambuszliget, "nomád" munkahelyek, telefonkuckók és sporteszközök (biliárd- és pingpong-asztal, csocsó) sorakoznak, sőt, még egy kis kandallót is elhelyeztek itt. Ettől balra a Market saját dolgozói, míg jobbra a cég három leányvállalatának munkatársai kaptak helyet. Utóbbi térfelen kékre mázolt konténerek tűnnek ki az íróasztal-tengerből, amelyek stílszerűen a vezetőség irodájaként és tárgyalójaként funkcionálnak. A zaj csökkentése érdekében a nagy csarnok mennyezetére akusztikai hangelnyelőket szereltek fel. A belsőépítészeti kialakításban és a layout felvázolásában szerepet vállalt Kis Péter és Keszthelyi Kristóf, valamint a dolgozókat is bevonták a tervezés folyamatába. Ennek során ötletpályázatot írtak ki, hogy mely a magyar történelemben nagyot alkotó személyek képét függesszék ki a fogadótérrel szemközti hatalmas falfelületen. Így került a magasba aranyozott keretben Hajós Alfréd, Széchenyi István, Szent-Györgyi Albert, Rubik Ernő, Neumann János és Puskás „Öcsi”. A kávézóban egy-két unikális bútor is helyet kapott, így például a kávézóasztalok a Ferencváros már elbontott stadionjának esti világítóberendezéséről származnak, vagyis a kávénkat egy-egy hatalmas reflektorra helyezhetjük a beszélgetés során.

* * *

Az említett kategóriákban közönségszavazni itt lehet. Hajrá!

(A Fővárosi Blog az Év Irodája verseny médiatámogatója. A képek forrása: www.azevirodaja.hu)


A Fővárosi Blog az alábbi helyeken is elérhető:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eliot Rosewater 2014.12.18. 00:11:56

Nálam a Spiritcom a nyerő, de a Ustreamé se rossz. A Market szörnyű.

Az attaboyosoknak meg szóljatok, hogy a méregdrága bérleti díj kitermelése helyett (egy hamburgerező-pizzázónak tényleg kell egy ilyen színvonalú iroda?) inkább a 2012 óta ígérgetett szállítási terület budai kiterjesztésén munkálkodjanak, mert imádtam őket a Ferencvárosban.

Eliot Rosewater 2014.12.18. 00:28:26

Megnéztem a nem kiposztoltakat is, visszavonom a korábbit, a Marketé csodálatos a Sauflon szörnyűségéhez képest. Úgy a 3. napon lennék öngyilkos, ha ott kellene dolgoznom, de előtte a másodikon hóvakságot szenvednék.

A Whitepagesé nem nagy eresztés belsőépítészetileg, de a panormáma nálam a dobogóra repíti őket.

firg_firg 2014.12.18. 07:52:20

Csalodas a IKEA butor egy -egy ilyen menonek gondolt irodaban.
süti beállítások módosítása