Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Útikalauz a 4-es metróhoz: Szent Gellért tér

2015. szeptember 20. - fovarosi.blog.hu

Pest felől a Duna alatt áthaladva a Gellért tér az első budai metróállomás a 4-es vonalon. A Duna két partján fekvő állomásokat nem véletlenül emlegetik ikrekként: jól látszik rajtuk, hogy azonos tervezőcsapat tervezte mindkettőt. A sporaarchitects építész csapata (Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya) a 21. századba hozta át a hetvenes években megálmodott metróvonalat, egy művész pedig pszichedelikus álommá varázsolta a peronszint elosztóterét.

A tervezőcsapat szem előtt tartotta, hogy olyan terek jöjjenek létre, amelyeket a város lakói szívesen használnak. Hogy újra "szexi" legyen a tömegközlekedés. Hogy amit építenek, az köztér lesz - köztér a földfelszín alatt.

fovarosi.blog.hu: Metro4-2003Korul-GellertTer - indafoto.hu
A tér a metróépítés előtti utolsó állapotában, 2003-ban.

fovarosi.blog.hu: Metro4-GellertTer-Rajz01 - indafoto.hu
Az állomás elhelyezkedése a tér alatt (kép: archdaily.com)

fovarosi.blog.hu: Metro4-GellertTer-Rajz03 - indafoto.huA Gellért téren a Duna közelsége és az építési hely kötöttségei összetett szerkezetet eredményeztek. Úgy igyekeztek elhelyezni az állomást, hogy a Gellért-hegy hőforrásaitól minél távolabb maradjanak - így került az állomás részben a Műegyetem legészakibb épülete alá. Egy kisebb réselt doboz mellett egy nagyobb, alagútként fúrt rész adja ki az állomás egészét. Mivel a fő kijáratot csak az állomástól északra lehetett elhelyezni, szükségessé vált a mozgólépcsők két részre bontása és egy középső közlekedő szint beiktatása. A dobozszerkezetet töbszintű vasbeton gerendarács tartja össze - ez a rácsszerkezet veszi fel a föld nyomását. A doboz építészetét ez a gerendarács hálózat határozza meg: nyersbeton felületekkel, corten acéllemez falburkolatokkal, a rácsszerkezetre reflektáló világítótestekkel. Fel- vagy lenézve érthetjük csak meg igazán, hogy mekkora léptékű építkezés volt a 4-es metró építése. Csak ezen az állomáson 31 500 köbméter vasbeton épült be!

fovarosi.blog.hu: Metro4-GellertTer-20150716-03 - indafoto.huAz állomásnak két lejárata is van. Az egyik egy "mini folding" épület a rakpart felőli oldalon: ferde, geometrikus határoló falakkal, nyersbeton felületekkel, amelyeket meghökkentően ellenpontoztak egy fatörzsből lett paddal a lift és a lépcsők között. Ez a kis épület szándékoltan szerény: nem konkurál a régi egyetemi épületekkel, nem akarja túlnőni vagy kiegészíteni azokat. Hogy milyen visszafogottak voltak a felszíni építkezések terén, azt a számok is jól mutatják: a földfelszín felett 80 köbméter tér épült, a felszín alatt 160 000 köbméter! Innen egy elosztó térbe juthatunk le, ahonnan sárga csempék között, egy hosszú üvegfalon át nézhetünk le a szédítő mélységbe. A peronszint 29,8 méterrel van a felszín alatt - a Fővám téri és a Gellért téri állomások a vonal legmélyebb állomásai. Érdemes is kipróbálni a metróvonal liftjeit: több helyen is fantasztikus föld alatti panorámát kínálnak az üvegfalakon át. (És ki tudja, melyik meddig lesz üzemben tartva...)

fovarosi.blog.hu: Metro4-GellertTer-20150716-15 - indafoto.hu
Látszólag véletlenszerűen futnak a különböző vastagságú vonalak - valójában egy átgondolt és sokszor átszámított rendszer részei. (kép: Fővárosi Blog)

fovarosi.blog.hu: Metro4-GellertTer-20150716-14 - indafoto.hu
A "galériaszint" a két mozgólépcső sor között. Remélem, nem lepik el a hirdetések és a péksütis, mobiltelefonos vagy éppen újságos bódék ezt a területet a jövőben sem. (kép: Fővárosi Blog)

fovarosi.blog.hu: Metro4-GellertTer-20150716-08 - indafoto.hu

Az alagutas építésű állomásrészt íves falairól könnyen felismerhetjük. A falakat és a pilléreket egyedi üvegmozaikkal burkolták, amelyek a tervezők szándékai szerint távoli rokonai lehetnek a Gellért szálló Zsolnay kerámiáinak. Mintázatára több változat is született, a megvalósult változat Komoróczky Tamás munkája. A mozaik erős mintázata, kontrasztos színvilága mozgásba hozza a statikus teret. A minta kettős elforgatással készült és hatásával optikailag tágítja az egyébként meglehetősen szűk teret. Kb. 2,8 millió darab (!) mozaikcsempét láthatunk az állomáson, amelyet közel 1700 négyzetméternyi Corten acél felület egészít ki.

fovarosi.blog.hu: Metro4-GellertTer-20150716-04 - indafoto.hu
Itt is eltértek a metróvonal standard ülőbútoraitól, helyettük a Konstantin Grcic által a Magis számára tervezett "Chair One" székek bukkannak fel. Egészen közelről jövünk csak rá, hogy nem műanyag, hanem fém székekről van szó. Ha Darth Vader le akarna ülni, feltétlenül ilyen széket szánnánk neki. (kép: Fővárosi Blog)

fovarosi.blog.hu: Metro4-GellertTer-20150716-21 - indafoto.huAz állomás fő kijárata a tér és a villamosok, buszok felé ad kapcsolatot. Valamikor itt még egy szovjet hősi emlékmű oszlopa állt, a metróépítés kapcsán foganasított átépítéssel viszont egy forgalomtól mentesített kis belső tér jöhetett létre, a forráskút környezetének párjaként. Padok kihelyezésével, vizes medence létesítésével igyekeztek a tervezők (Dévényi és Tsa Építész Kft.) a metró lejárat közvetlen környezetét barátságosabbá tenni. Ha a Dunával nem is sikerült kapcsolatot létesíteni a tér átépítései során, egy kis vízfelülettel sikerült "vízpartivá" tenni a teret. Ezt a motívumot követi a padok hullámzó vonalvezetése is. A tér rendezettebb megjelenését szolgálja az is, hogy egy-egy oszlop egyszerre szolgál villamos felsővezeték tartóként és kandeláberként is. Bár a járműforgalom még mindig nagyarányú a téren, az átépítésekkel mégis sikerült a forgalom által uralt teret lecsökkenteni - a Kálvin tér után a Gellért téren is.

Az építészek a Gellért tér és Fővám tér állomásokért elnyerték az Architizer A+ Awards díját a zsűri és a közönségdíj kategóriáiban is, valamint az ArchDaily "Building award of the year" díját is!


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jegkoko 2015.09.20. 23:41:38

Hát szerintem meg iszonyatosan ronda a gellért téri állomás, azzal az sztk várótermi csempékkel, amik a maga idöjükben is rondák voltak.

tavolirokon2 2015.09.21. 01:41:48

A betongerendas plafonokat mar kitargyaltuk, hogy a quake-bol vannak, de ez a spiralos folyoso a ketchup/mustar automataval a vegen nekem uj.
Engem egy SuperTuxKart palyara emlekeztet, de biztos van valami mainstreamebb space racer amirol en mar lemaradtam.

Burpi Turpi 2015.09.21. 09:01:28

egyszer az mondhatná meg valaki,hogy ez egy tömegközlekedési állomás. Miért nem egy állomás akkor ,hanem építészeti "remekmű" épül ezeken a helyeken....Nem kell már atombunker ide ,elég lenne egy kis alagút,metroval és kész....

Anselmo 2015.09.21. 09:09:01

Lehetett volna egyetlen állomás a Duna alatt, egyik kijárata a Gellért, másik a Fővám térre.

czjanos 2015.09.21. 09:34:48

Biztosan nagyon szép a Gellért téri megálló, de nekem inkább szemkápráztató.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2015.09.21. 09:35:40

@Burpi Turpi: Mert ha már építkezünk, akkor a kor legmagasabb építészeti színvonalán igyekezzünk tenni. Az összes építészeti "extra" a csempétől a látszóbetonon, dekorálásokon át az összköltségnek még 1%-át sem érte el. Akkor meg már miért ne tegyük oda azt az 1%-ot, és építsünk egy dögunalmas valami helyett érdekesebb, izgalmasabb állomásokat? Szerintem megérte. Nem a mozaikcsempe miatt lett drága a 4-es metró, hanem a szarul összeállított szerződések miatt. Emlékszünk még, amikor a Bamco-s konzorcium napokra leállt a munkával a több milliárdos követelései miatt? Na, az vitte a pénzt, meg a töketlenkedés miatt elhúzódó építkezés...

Digitális Dzsihád 2015.09.21. 10:10:09

@Anselmo: Igen, megspóroltak volna egy megállót - és annyival kevesebb pénzt lehetett volna lenyúlni...

Amúgy az ötlet nem hülyeség, a Móricz és az Újbuda (Október 23. úti) megállók 190 méterre vannak egymástól, ott is lehetett volna a kettő közé félútra egy megálló, aminek a két végéből a két jelenlegi megállóba visz fel mozgólépcső.

pólyásbaba 2015.09.21. 11:53:46

a négyes metróban jelentős építészeti közreműködés volt tapasztalható, véleményem szerint a kornak megfelelő, modern stílus alkalmazásával. itt a probléma azzal van, hogy építészeti koncepciók válnak döntő jelentőségűvé közlekedési műtárgyaknál. szóval, nem az a baj, hogy nem lett modern, meg szép, hanem az, hogy az építészek ilyen jelentős beleszólással bírnak egy infrastrukturális projekt kialakításába. ezek kérem szépen közlekedési műtárgyak és mint ilyen építőmérnöki főtervezéssel valósulnak meg. normális esetben az ilyen jellegű beruházásoknál az építész csak kiegészítő funkcióként szerepel, mert elsődleges a technológia. sajnos egyre erőteljesebb az építész dominancia. ez nem jó, mert indokolatlanul drágítja a projekteket, továbbá az építészek nem értenek az ilyen műtárgyakhoz. álmodni magánberuházásoknál és bizonyos épülettípusoknál. a közlekedési infrastruktúra fejlesztés és annak műtárgyai elsődlegesen építőmérnöki feladatok. az építészet csak egy a többi kapcsolódó szakággal együtt. ebbe az irányba kellene elmenni, de sajnos nem ez a trend.
proléma, hogy az átlag embereknek lövésük sincs arról, hogy van egyáltalán építőmérnök. a mérnököknek sajnos nincs idejük, erejük lobbizni. az építészek viszont mást sem csinálnak, mert a látványtervek készítése is csak egyfajta lobbi. lobbiznak, hogy az ő álmukat valósítsák meg. az már lényegtelen, hogy az álom megépíthető-e vagy milyen többlet költséggel, nehézséggel kivitelezhető. még egyszer mondom, ennek van helye, de az nem a közpénzen épülő infrastruktúra fejlesztés, amely elsődlegesen funkcionális alapú műtárgyak együttese, bejáratott építési technológiákkal. sajnos a funkció az élet sok területén háttérbe szorul. elsődlegesen a dizájnnal próbálnak eladni mindent..

pólyásbaba 2015.09.21. 12:01:12

@fovarosi.blog.hu: elég drága építész koncepció látszóbeton felületek létrehozása 25-30m magas víznyomás mellett... elég drága építész koncepció az óriási nyitott terek létrehozása (semmi funkciója nincs, nem takarítható, reklám, üzlethelyiség vagy akár felszín alatti parkoló nem helyezhető el, BKV-nak nem termel semmit, a tériszonyosok, meg nem mernek lemenni a metróba...). elég drága építész koncepció a corten acéllemez burkolatok alkalmazása.

pólyásbaba 2015.09.21. 12:30:26

@fovarosi.blog.hu: felsleges bármit is belekeverni. a metró azért drága, mert egy mély vonalvezetésű metrót építeni az drága mulatság. ennyi.... az igazság az, hogy még az előbb felsorolt építész koncepciók sem befolyásolták jelentős mértékben az árát. azok inkább funkcionalitás vesztést, tervezési/kivitelezési nehézségeket okoztak (tervezési szinten főleg azért érdemleges háttérmunkát nem tudtak az építészek biztosítani, tekintettel arra, hogy nem értettek a metróhoz, de sok esetben még még a saját szakmájukhoz sem csak álmodozás szintjén).

illetve azért tűnik drágának az ár, mert abban a beruházással kapcsolatban ejtett összes építési munka költsége benne van. ezzel sokat lehet ám játszani....

a metró költségéről és építési idejéről soha nem kérdeztek meg egyetlen mérnököt sem. az igazság az, hogy a 4-es metró teljesen normális idővel és teljesen normális pénzen épült meg. az előzetes költségbecslések is helytállóak voltak. a növekmény lényegében mind olyan utólag keletkezett többlet munkákból adódott, amik nem voltak előre jósolhatók. nem rossz indulatból, de az igazság az, hogy egy átlagember semmilyen mértékben nem képes átlátni, hogy milyen léptékű feladatot jelent egy 450 milliárdos beruházás. normális az lenne, ha büszke lenne a társadalom, hogy egy ilyen komoly léptékű műszaki alkotás megvalósulhatott Magyarországon, magyar mérnökök részvételével. örüljetek, hogy ilyen szintű mérnöki gárda kínlódik még mindig az országban és nem vándorolt el mindenki a jobb fizetésekért. nem ártana megbecsülni a mérnökök munkáját legalább erkölcsi szinten, mert anyagilag nincs elismerés az biztos.

sajnos itthon csak addig hír egy beruházás, amíg kritizálni lehet. amint kész van, utána az emberek teljesen természetesnek veszik, hogy az ott van és használják. köszönetet nem mond érte a kutya sem... ez így nem teljesen korrekt...

mismásoló szalon 2015.09.21. 13:03:53

Szerintem inkább eléggé el lett baszva, milliárdokat áldoztak fel funkciótlanul.
Ráadásul úgy néz ki az egész, mint félbehagyták volna építés közben. Rettentően ronda.

mismásoló szalon 2015.09.21. 13:06:31

@pólyásbaba:
Hát lehet, hogy jobb lett volna, ha ezek a mérnökök elvándoroltak volna.
Nézd meg, milyen metrót építettek Madridban harmadáron, 200 km-t 7 év alatt, nem 7 km-t 22 év alatt, horrorösszegekért.
Ja, és ott nem kocognak a poharak a polcon, ha elmegy a metró. Nálunk meg a XI. kerületben igen. Szóval mind a tervezés, mind a kivitelezés elég szar lett.

pólyásbaba 2015.09.21. 14:26:46

@mismásoló szalon: eleve csak az utolsó vonalat szokták összehasonlítani a 4-es metróval. már az is marhaság, nehogy már a teljes madridi metróhálózatot akard a budapesti metróhálózattal összehasonlítani.
a madridi metró kőzetben épült, a felszín közelében. nincs értelme összehasonlítani a 4-es metró mély vezetésű, pajzsos technológiájával. ezt a zéró műszaki végzettségű újságírók szépen az emberek szájukba adták, magánvéleményként. egy értelmetlen baromság, amivel a polgárt meg lehet vezetni. olyan mintha, almát körtével hasonlítanál össze.... semmi értelme...
két teljesen különböző technológiai vonzattal, épp ezért teljesen más költséggel építhető műtárgy. ráadásul az sem mindegy mint írtam, hogy mit tartalmaz az a költség, amit összehasonlítasz. merthogy a madridi metróban csak minimális szerkezetet kellett építeni, itt meg a térfelújítások teljes költsége is szerepel a végösszegben.

valóban igen, inkább el kellene vándorolni, mert az ilyenek mint te is egyszerűen nem érdemlik meg a mérnöki alkotásokat...

pólyásbaba 2015.09.21. 14:28:12

@mismásoló szalon: az meg kizárt dolog, hogy kocognak a polcon a poharak ha elmegy a metró, mivel az épület alapozása alatt mintegy 15m-rel helyezkedik el. a kettő között pedig talaj van, ami elnyeli a rezgést. ami megkocogtatja a poharaidat az a villamos-x-

pólyásbaba 2015.09.21. 14:33:00

@mismásoló szalon: a metrónak van funkciója. maga a metró az egyetlen valóban hatásos tömegközlekedési eszköz egy ilyen szinten sűrűn települt nagyvárosban, mint Budapest. csak nem a negyedik, hanem a hetedik metrónknál kellene tartani. illetve a 4-esnek is meg kellene építeni a hosszabbítását mindkét irányba, akkor lenne igazán hatékony és akkor hozná a valóban jó utasszámokat. addig viszont nincs is értelme elemezgetni, hogy hányan használják, mert közel sem 100%-os a kiépítettsége. ehhoz képest viszont igen szépen teljesít utasszámban már most is.
süti beállítások módosítása