Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Irodaház körkép

2008. szeptember 29. - fovarosi.blog.hu

-Túl van a táv felén a Capital Square irodaház építése a Váci út 76. szám alatt (a Dózsa György út metróállomásnál). Közel 38,5 ezer nm bruttó alapterület, 650 férőhelyes parkoló 3 mélyszinten. Az átadás 2009 nyarára várható. A beruházás becsült költsége 71 millió EUR.

http://www.capitalsquare.hu/images/plans_1.jpg

Így fog kinézni. (A kép forrása)


-Szintén a Váci úti irodaházak sorát bővíti majd a Forgách utcai metróállomásnál épülő új irodaház, a Cornerstone
. Az alapkőletétel 2008. július 29-én volt, az építés folyamatban van. Az A kategóriás irodaház fejlesztője, az SBI a balatoni Club Aliga tulajdonosa is egyben, de nevükhöz fűződik az Új Udvar bevásárlóközpont és a Stefánia Ház is. Az irodahelyiségek mellett a földszinten üzlethelyiségeket is kialakítanak, és egy 250 négyzetméteres bérelhető konferenciaterem is helyet kap majd az épületben. A bérlők kényelmét szolgálja majd ezen felül a parkosított belső udvar és a kávézó-étterem is. Az első szakasz átadása 2009 végére várható.

 

-2008. május 28-án ünnepélyes keretek között került sor a Galéria irodaház alapkőletételére. A 27 080 négyzetméter összterületű irodaház különlegességét az adja, hogy a földszinten egy hatalmas, nyilvános tér kerül kialakításra: itt kiülhetünk kávézni, beugorhatunk egy bankba vagy akár egy új művészeti galériába is. A Gestesa Magyarország 30 millió eurós beruházásának a kivitelezője a Fomento de Construcciones y Contratas - ők építették meg a Santiago Calatrava tervezte Természettudományi Múzeumot Valenciában.
 

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/150_800_w428nx_16_latvanyterv_bajcsy.jpg-Július 24-én került a Központi Tervtanács elé a Bajcsy-Zsilinszky út 57. szám alatti 19. századi ház irodházzá alakításának terve, amelyet Basa Péter és Fernezely Gergely készített el. A tömb belseje felé haladva az épület egyre magasodik, igazodva a tűzfalak emelkedéséhez. A régi épületre egy visszahúzott előtető kerül. Az épületegyüttesen fedett passzázs húzódik majd végig. A homlokzat elé rozsdamentes acéhálóból készülő modern árnyékolók kerülnének, ezzel még eklektikusabbá varázsolva az eredetileg is eklektikus stílusban megépített házat. Az acélhálót és az előtető méretét érte elsősorban kritika, de összességében jónak, megvalósítandónak ítélték a tervet.
 

-A volt Úttörő Áruházat elbontották, a helyére irodaház és szálloda kerül. A 35 millió eurós építkezés 2009 tavaszára lesz kész. 2008 július elején tartották meg a bokréta ünnepséget. A szálloda 190 szobás lesz, és a First Site Hotel nevet kapta. Ehhez csatlakozik majd egy A-kategóriás irodaház.

-A Wing Zrt. a Planetárium közelében, a Könyves Kálmán körút - Benyovszky Móric - Reguly Antal utca által határolt területen építi a k3 irodaházat. 16000 négyzetméteren négy irodatorony és egy központi épület épül. Itt végre elkezdődik az, ami Nyugat-Európában már inkább standard: napkollektor elemeket szerelnek az épület falára, felhasználják az esővizet, és a korábban megszokottnál jobban szigetelik az épületet - így a ház melegvíz ellátását és fenntartását környezetbarát módon biztosítják.
 

-A Lágymányosi öböl partján, a félszigeten megvalósult fejlesztésről korábban már írtam. Most az öböl másik fele, a Budafoki út - Kelenföldi Hőerőmű - Déli vasúti híd által körbevett terület kerül terítékre: ide tervez irodaházakat építeni a WING Zrt. (korábban Wallis). A projekt első eleme az "Öböl Project PU 6.3" jelű irodaház, ennek tervei 2008. június 26-án kerültek a tervtanács elé. A több mint 100 méter hosszú, 30 méter magas tömb 15 000 nm bruttó alapterületű lesz. A ház a terület fennmaradó részének nyújt takarást, védelmet, de igyekeztek a hosszú tömböt többször megtörni, a homlokzatokat változatossá tenni, hogy az épület ne tűnjön embertelen monstrumnak. Az épület alatt 3 szinten 300 férőhelyes parkolóház kap majd helyet.

 

Az irodaházak kihasználtsága az elmúlt egy évben lassan csökkent, miközben a kínálat az utóbbi években lényegesen nagyobbá vált, mint az alábbi ábra is mutatja:

http://www.napi.hu/newsimages/photos/bpirodakihasznagy.jpg

(A kép forrása)

 
A budapesti irodapiac mérete elérte hamarosan eléri a 2 millió négyzetmétert. Jelenleg Budapesten kb. 50 focipályányi irodaterület nincs kiadva, a kihasználatlanság foka 12,6%-os.

 
Források:

http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=375867&place=

http://tozsdeforum.hu/index2.phtml?menu=6&submenu=onearticle&news_id=380791

http://www.octogon.hu/index.php?pa=index&sess=&lan=0&kat=10&cik=7904

http://epiteszforum.hu/node/10276

http://www.mno.hu/portal/574322

http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=235254&fr=rss

http://index.hu/gazdasag/blog/2008/08/15/megharomszorozodott_az_irodakinalat_budapesten

http://www.metro.hu/itthon/budapest/cikk/270038

http://epiteszforum.hu/node/10022

http://www.hg.hu/?hg3=cikk_print&cikk_id=4754

http://origo.hu/ingatlan/20080729-irodahaz-angyalfold-sbi-red-zvi-frank-cornerstone-irodahaz.html

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása