Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Dunaparti Budapest

2007. május 04. - fovarosi.blog.hu

2003 óta lendületesen zajlik a Dunaparti területek megújulása / beépítése. Ezek közös jellemzője, hogy mivel a belváros már csontra beépült, mindegyik a Nagykörút vonalán kívülre esik. Az első fecskék a Duna-Pest Rezidenciák és a Marina Part első üteme voltak 2003-ban. A legkedveltek területek a XIII. és a III. kerület dunaparti részei, de a dél-pesti területek is egyre népszerűbbek lettek az elmúlt években. Sok a külföldi vevő is, ír, angol, spanyol befektetők is felfedezték már ezt a piacot. A Duna panorámájáért jellemzően 15-20 százalék felárat kell fizetni.

Vegyük sorra a legnagyobbakat!


1. Mediterrán lakópark (XX. kerület, Vízisport utca, 650 lakás): eddig 12 épületét adták át. A közelben uszoda épül, és már elkészült a jégcsarnok.


2. Dunagyöngye lakópark (XX. kerület, Vízisport utca, 132 lakás): az épületek a Dunától 100 méterre állnak, közvetlenül a Dunára néző lakás nincs.


3. Duna City (IX. kerület, Kvassay út - Soroksári út, 2300 lakás): közel 33 hektáron (!), 2300 lakás, 158 ezer négyzetméter iroda és 65 ezer négyzetméter kereskedelmi ingatlan, valamint konferenciaközpont és hotel is épül. Idén készül el az úthálózat és a közművesítés. Különlegesség, hogy loftházak és a vízfelületre épített úszóházak is épülnek majd.


4. Duna-Pest Rezidenciák (IX. kerület, Lechner Ödön fasor, 340 lakás): A Nemzeti Színház közelében álló épületekben uszoda, sportcentrum, és még bortrezor is található. A Dunára nézésért 30-35 százalékkal kell többet fizetni.


5. Castrum-ház (IX. kerület, Lechner Ödön fasor, 55 lakás): A szerintem igazán egyedi megjelenésű épületben az első 3 szinten irodák lesznek, a felső szinteken kapnak helyet a lakások. Az árak sem alacsonyak: 520 ezer forinttól közel egymillióig tartanak négyzetméterenként.


6. RiverLoft (XIII. kerület, Révész utca, 175 loftlakás): Az épületek a Margitszigetre, illetve a budai hegyekre néznek, az építkezés 2004 decemberében kezdődött.


7. Sun Palace (III. kerület, Nagyszombat utca, 550 lakás): A közelben található az óbudai amfiteátrum, közel a HÉV, de az autós közlekedés sem túl nehézkes. A Dunára néző lakások 20-45 százalékkal magasabbak az utcai fekvésűeknél.


8. Marina Part (XIII. kerület, Meder utca, I. ütem: 224, II. ütem: 273 (átadva), III. ütem: 350 (többsége átadva), IV. ütem: 299 lakás (épül)). A legújabb ütem az igazi prémium: itt lesz konferenciaszoba, faxolási és internetezési lehetőség, bortrezor, és klubhelyiség is.


9. Prestige Towers (XIII. kerület, Meder utca, 126 lakás): A lakótornyok közvetlenül a Duna partján állnak, előttük már megújult a kikötő, amelyhez új fogadóépület is épül. (Prestige Towers volt az első név, ma Prestige City néven fut ugyanaz a projekt.)


10. Nánási Kert (III. kerület, Nánási út, 112 lakás): A Római-part beépülését sajnálatosnak tartom, jobban örülnék a vizisport funkció erősítésének ezen a területen. Az ingatlanosok viszont kőkeményen nyomulnak itt is, dacára az árvízvédelem megoldatlanságának. Ebben a projektben minden lakáshoz épül erkély, illetve a földszinti lakásokhoz saját kertrész.


11. Római Wellness Otthon (III: kerület, Nánási út, 130 lakás): A Római-part sajnálatos beépítésének másik nagyobb projektje. Öt épület épül, és némi vigaszt jelent, hogy egy romos állapotú műemlék csónakházat is felújítanak, és fitneszteremmel, közösségi helyiséggel egészítenek ki.


12. Nánási83 lakókert (III. kerület, Nánási út, 14 lakás): Minden appartmanhoz terasz, tároló és parkolóhely is tartozik, a teremgarázsban pedig csónakok is elhelyezhetők. Egész emberi léptékűnek tűnik ez az utolsó projekt.


Mindezen példákat áttekintve, átbogarászva ön hogy gondolja: ez a fejlődés örömteli jele, vagy a túlzottan beépített Budapest épül most be még jobban? Írd meg kommentben!


(Felhasznált forrás: HVG Ingatlan melléklet, 2007 áprilisi szám)

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása