Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Mi lesz az ál-törökfürdő helyén?

2008. július 23. - fovarosi.blog.hu

500 barlangkutató és természetbarát adott be petíciót, amelyben a Lukács fürdővel szemben található egykori "török fürdő" területének beépítését ellenzik. Szerintük az új fürdőszálló veszélyezteti a világ egyik legnagyobb (!) hévizes barlangját, a 2002-ben felfedezett Molnár János barlangot. A törököt azért írtam idézőjelben, mert nem a törökök építették, csak a török építészet stílusában készült el az épület 1896-ban a Frankel Leó úton. A fürdőt 1965-ben zárták be annak leromlott állapota miatt, ekkor bontották el a régi építések zömét, azóta csak a romos állapotú törökfürdő-utánzat áll. A fürdő Magyarország első vasbeton kupolás építménye, ezért műemléki védettségű. Emiatt építési ügyekben nem a kerületi építésügyi hatóság, hanem a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) az illetékes.
 

A telken a Dakar ralikról ismert Szalay Balázs cége építene szállodát. A telket koncesszióba kapta a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGyH) Zrt.-től. Az ál-törökfürdőt helyreállítanák, mellé pedig 13 szobából és 3 apartmanból álló szálloda kerülne. (Szalay Balázsé a szomszédos Malomtó étterem is.)
 

A tiltakozók, köztük Leél-Őssy Szabolcs, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat elnöke azzal érvelnek, hogy a barlangrendszer feltárása még nem fejeződött be, így nem lehet tudni, hogy az alapozás hogyan és milyen mértékben befolyásolná a vízforrásokat. A búvárok már a 60-as években is jártak a barlangrendszerben, de 2002-ben is találtak újabb, további feltárásra váró ágakat. A feltárt járatok hossza már megközelíti a 6 kilométert! A kutatók attól tartanak, hogy mindez hozzáférhetetlenné és veszélyeztetetté válik, ha megépül a szálló. Szalayék cége ezt cáfolni igyekszik, azzal érvelve: ők is végeztek felméréseket, szerintük nyugodtan lehet építkezni, és ígérik, hogy a barlang bejárata továbbra is hozzáférhető marad.


A fürdőszállóra a KÖH már megadta az építési engedélyt, amelyet a barlangászok és természetvédők megfellebbeztek. Az ügy júliusban kerül bíróság elé. A barlang az állam tulajdona, a telek a főváros tulajdona a BGyH Rt. kezelésében, amit Szalayék cége 99 évre bérelt ki. A 4000 négyzetméteres telekre épülő szálloda + fürdő komplexum 5-600 millió forintból épülne meg.


Jómagam a Halastó kórus előadásán jártam a helyszínen 2008 július 6-án, akkor készültek az alábbi képek:


Források:
http://www.nol.hu/budapest/cikk/491085/

http://index.hu/politika/belfold/bar0508/

http://www.ingatlanmagazin.com/4068/Birosag_elott_a_Malom_to_ugye_video
 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása