Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1966 január

2016. január 21. - fovarosi.blog.hu

Kihirdették a Nemzeti Színház pályázatának eredményét, új lakótelep épült Pesterzsébeten, elindult Budapest első házgyára és elhunyt a Palatinus strand tervezője - ez történt 50 éve, 1966 januárjában Budapesten.

fovarosi.blog.hu: 196601-MALEV-Hirdetes - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: PesterzsebetiLtp-1977 - indafoto.huJanuár 4: Négy év alatt új városközpont épül Pesterzsébeten. A következő négy évben - a Pesterzsébet szívében kialakuló lakótelep létrehozásával - új városközpontot kap a XX. kerület. A Fővárosi Tanács által jóváhagyott terv 22 épületben 1065 lakás építését irányozza elő a Dózsa György út, a Kossuth Lajos utca, a Vörösmarty utca és a Nagy Sándor utca közötti területen. 1966-ban mintegy 200, a következő években pedig 300, illetve 565 családi otthon építését kezdik meg. Minden lakás beépített fürdőszobával, beépített szekrényekkel és ugyanilyen konyhával készül. Az oda költöző mintegy ezer család gyermekei számára nyolc tanteremmel bővítik az Attila utcai Általános Iskolát, ezenkívül saját óvodát és bölcsődét kap az új negyed. A kereskedelmi hálózat kialakítása során a többi között fűszer-csemege boltot, valamint éttermet és bisztrót rendeznek be. (Népszabadság)

Január 6: Legyenek-e szobrok a budavári palota homlokzatán. Sok vita folyik a budavári palota képzőművészeti alkotásokkal történő dekorálásáról. Különösképpen a tekintetben oszlanak meg a vélemények: díszítsék-e szobrokkal a palota Duna-partra néző középső traktusának oromfalát vagy hagyják-e csupaszon a kupola környékét. A tervezők, akik a dekorálás mellett foglalnak állást, javasolták, hogy próbaképpen állítsanak szobormaketteket a palota oromzatára és ilyen gyakorlati módon állapítsák meg, milyen hatást nyújt a szobrokkal díszített palotaszárny a pesti Duna-partról nézve.
 
fovarosi.blog.hu: BudaiVar-1960asEvek-Fortepan.hu-20513 - indafoto.hu
(kép: fortepan.hu, 20513)
 
Két évvel ezelőtt került sor a három méter magas szobormakettek elhelyezésére. A kupolától balra és jobbra öt-öt gipszszobrot állítottak fel, allegorikus alakokat, mert a vita akörül is forgott, vajon személyeket ábrázoljanak-e a szobrok, vagy csak fantáziaszülte művészeti alkotások legyenek. Egyes tervek szerint ugyanis - tekintettel arra, hogy a palota e szárnyában, a Nemzeti Galéria gyűjteményeit állítják ki -, stílusosnak tartanák, ha az épületet díszítő szobrok a magyar képzőművészet nagyjait örökítenék meg.

A szobormakettek e hét elején lekerültek a budavári palotáról. Két év alatt a közönség annyira megszokta a szobrok látványát, hogy most, a leemelésük után sokaknak hiányzik a palota sziluettjéből. A probléma azonban most is fennáll. A döntés most az arra hivatott művészeti fórumok kezében van. Azok mondják majd ki a végső szót: legyenek-e szobrok a budavári palota Duna-parti homlokzata felett, vagy sem. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: FlamencoHotel-1970esEvek - indafoto.hu

Január 7: Szép lesz a Sport Szálló, de sok még a javítanivaló. Impozáns, hétemeletes, lábakon álló épület magasodik Lágymányoson a Feneketlen-tó mellett, a készülő Sport Szálloda. Előreláthatólag márciusban beköltözhetnek az első vendégek. A budapesti szállodai férőhelyek számát 364 ággyal, 182 szobával bővíti. Az előregyártott elemekből, mintegy 36 millió forintos költséggel épült szállót - amelyben, nevén kívül semmi sem utal a sportra - gyermekes családok nem vehetik igénybe, mert a szobák kétágyasak. Eredetileg idényszállónak szánták. Később bekapcsolták a Kelenföldi Hőerőmű távfűtési hálózatába és így egész éven át nyitva tarthat.

- Az épületet a KÖZTI munkatársának, Brieska Istvánnak tervei alapján (jelenleg Kubában tartózkodik) a 41-es Építőipari Vállalat építette - mondotta Meinhart Lajos szállodaigazgató. (Ő már innen végzi az üzemeltetés előkészítését, az áruk beszerzését, raktározását.) - Az épület érdekessége, hogy a főbejárat belga automata üvegajtó lesz: ha a vendég a lábtörlő szőnyegre lép, az ajtó kitárul előtte. (...)

Király József, a KÖZTI belső építésze: - Az étterem és a cukrászda padlója, mennyezete fenyőléces burkolatot kap, s erre, az étterem egyik falán képzőművészeti alkotás kerül. A Sport Szálló ablakai számára az Iparművészeti Vállalat készíti a közepesen nagy mintás függönyt filmnyomással.

Nagyon várjuk már, hogy megnyíljék az új szálloda, amely az utolsó "simítások", s a parkosítás befejezése után kellemes látványt is nyújt majd. Most, még nem is egészen a "finisben" persze a szépség nem túlságosan szembetűnő. A frissen gyalult padlókon még ott a fa sárga pora. A szemlélő ezt természetesnek veszi, de azt az érzést mégsem titkolhatja el, hogy egy-két dolgot gondosabban is elkészíthettek volna. A hetedik emeleten műszaki átadás folyik. A beruházó, a Kereskedelmi Beruházási Iroda műszaki ellenőre járja a szobákat, s bosszankodik a hibák miatt. A padló néhány helyen nyomásra süllyed, a lábazathoz használt léc befulladt, halott fa, a gombák kitűnő tenyészhelye. A toalett-tükör asztalkája lötyög. Szerencsére van még idő arra, hogy a hibákat kijavítsák. (...) A hátralevő időben van még tennivaló, hogy a Sport Szálló vendégei remélhetően mindennel elégedettek legyenek. (Magyar Nemzet)

Január 9: Az idén megépül a Blaha Lujza téri aluljáró. A főváros egyik legforgalmasabb csomópontja a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződése, ahol csúcsforgalom idején óránként 20 000 gyalogos és sok száz jármű halad át. Zsúfoltságának van egy olyan szomorú bizonyítéka is, hogy a két főútvonal kereszteződésében az utóbbi három évben több mint másfél száz közlekedési baleset történt. Mindez sürgetővé tette a Blaha Lujza téri gyalogos-aluljáró megépítését, amelynek előmunkálatai két hónapja folynak. (...) A csaknem 2400 négyzetméter területű aluljárót, amely mintegy kétszer nagyobb lesz az Astoria gyalogos-aluljárónál, 11 lépcső köti össze a felszínnel; négy lépcső a villamosperon-szigeteken, hét pedig az útkereszteződések sarkain, az árkádok alatt, illetve a Blaha Lujza téren lesz. Az idén elkészülő aluljáróval az útkereszteződés átbocsátóképessége 15-25 százalékkal megnövekszik, s a gyalogos baleseti veszély megszűnik. A gyalogos-aluljáró építésével egy időben korszerűsítik a Rákóczi útnak a Kaluzál utca és Osvát utca közötti szakaszát, valamint a Nagykörútnak a Dohány utca - Népszínház utca közti részét, a villamosvágányokkal együtt. Átépítik, illetve korszerűsítik a Blaha Lujza tér és közvetlen környékének villamosforgalmát is. (...) (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: Csemege-BlahaLujzaTer-1960asEvek-EjjelNappali - indafoto.hu

Január 11: Hétfőn este megszűnt az önkiszolgálás a Csemege áruházban. Szerdán hozzáfognak az árkádépítéshez. Hétfőn délelőtt megjelentek a kivitelező vállalat szakemberei az éjjel-nappali Csemege Élelmiszer Áruházban és közölték, hogy szerdán az áruház Lenin körúti frontján megkezdik az építési munkát. A villamos sínpárokat rövidesen áthelyezik közvetlenül a gyalogjárda mellé. Az élelmiszer áruház Lenin körúti részén folytatják az árkád-kiképzést és ebből a célból igénybe veszik két kirakatnyi hosszan az áruház belső területének egy részét. Hétfőn délután már megkezdték az önkiszolgáló osztályok kiürítését, mert egy éven át, amíg az aluljáró és az ezzel összefüggő környékrendezés tart, a Csemege áruházban csak hagyományos módszerrel fognak árusítani. (...) (Magyar Nemzet)

Január 11: Új iskolák a Fővárosban. Az idén is több új iskola épül a fővárosban. A ma már szűknek bizonyuló Mester utcai technikum és a Wesselényi utcai közgazdasági technikumban ideiglenesen elhelyezett felsőfokú külkereskedelmi szakiskola részére új, közös épületet emelnek a IX. kerületi Ecseri úton. Az épület földszintjén helyezik el a 600 személyes főzőkonyhát és az éttermet, az emeleten tantermek, gyors- és gépírószobák, nyelvi laboratórium kapnak helyet. A soroksári Hősök terén 16 tantermes általános iskola építését kezdik meg, Pestlőrinc pedig 8 tantermes gyógypedagógiai iskolával gazdagodik. (Népszabadság)

Január 13: Részleges kalauznélküli közlekedés újabb három villamosvonalon. Január 17-én, hétfőn üzemkezdettől újabb három, a 10/a, a 15-ös és a 61-es vonalán rendszeresítik a részleges kalauznélküli közlekedést. Ezeken a vonalakon ikerkocsis szerelvények járnak. Az első kocsin kalauz nem teljesít szolgálatot, a második kocsi jegykezelője azonban időnként ellenőrzi a "KN" jelzésű kocsin utazók jegyeit is. Kísérletként a 61-es mindegyik kocsijára perselyt szerelnek. Az utas a vonaljegy árát a perselybe ejti és leszakítja a jegyet. Ennek alkalmazásával a "KN" jelzésű villamosra azok is felszállhatnak, akik vonaljegyet akarnak váltani. (...) (Magyar Nemzet)

Január 14: Hivatásának teljesítése közben meghalt Janáky István Ybl-díjas főépítész. (...) Tizenegy óra 30 perc. Íróasztalán álló telefonja nem felel. Munkahelye, a Kecskeméti utca 10-12. számú modern épület homlokzatán fekete zászló. Tervei mozdulatlanok.

Ő alkotta a jelenlegi Könnyűipari Minisztérium épületét, a margitszigeti Palatinus Strandfürdő épületeit, a hódmezővásárhelyi Petőfi Művelődési Házat, ő tervezte a miskolci egyetem elhelyezését, a kecskeméti Aranyhomok Szállodát. És most, ezen a napon, január 13-án a kecskeméti fedett uszoda tervein dolgozott. Reggel, mint mindig, pontosan, csendben jelent meg munkahelyén, 11 órakor még egyik, közvetlen munkatársával tárgyalt, aztán néhány perc múlva, grafittal a kezében íróasztalára, tervei fölé hanyatlott. Alkotó volt. Hatvanöt éves korában sem gondolt arra, és munkatársainak sem említette soha, hogy nyugdíjba vonul. Akarata volt, hogy élete utolsó pillanatáig dolgozzon. Akarata teljesedett. (...) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: ClarkAdamTer-1960asEvek-Fortepan.hu - indafoto.huJanuár 14: Kiállításon mutatják be a Roosevelt tér és a Clark Ádám tér korszerűsítési terveit. A Roosevelt tér és a Clark Ádám tér forgalmának korszerűsítésére beérkezett pályaműveket december közepén bírálták el. A legjobbakat nyilvános kiállításon láthatják az érdeklődők. A kiállítást még szak-viták követik, s a végleges rendezési terv elkészítésével a fővárosi tanács közlekedési igazgatósága bízza meg egyik tervező intézetünket. A Roosevelt és Clark Ádám tér kétszintű átalakítására 1970. után kerül sor. (Magyar Nemzet)

Január 15: Próbaüzem a házgyárban. Tavaly szeptemberben Óbudán befejeződött a szovjet gépekkel felszerelt első hazai házgyár építése, s ezt követően elkészült az üzemet kiszolgáló automatikus betongyár is. (...) A háromhajós, korszerű, üvegfalú üzemcsarnokban gombnyomásra működő gépsorokon készülnek az építéshez szükséges tipizált homlokzati és válaszfalak, beépített ajtókkal, beüvegezett ablakokkal, utána a lépcsőelemek, a födémek stb. A kész házalkatrészeket a rakodótéren különleges szállítókocsikra emelik, s a szovjet Diesel-motoros vontatók, a "Bölények" (a folyamatos termelés megkezdésekor majd pontos menetrend szerint és rádióirányítással) nekivágnak a városnak. Irány: Budafok, a kísérleti építkezés helye. Az ötemeletes épület első szintje már csaknem teljesen kész. Itt már elmarad a szokásos vakolás - a teljesen sima falakat csak tapétázni kell -, elmarad a falvésés, a festés, megszűnik a hagyományos építkezések befejező periódusára jellemző zsúfoltság, szervezetlenség. Tavasszal, ha a kísérleti épület már elkészül, a házépítő kombinát dolgozói megkezdhetik a kelenföldi lakótelep építését, ahol az idén már több mint ezer házgyári lakást kell átadniuk. (Népszabadság)

Január 16: A csillagos ég földi mása: a Planetárium. 1962 január 16-án nyílt meg az első magyar Planetárium. Mintegy 6000 kisebb-nagyobb előadását több mint 130 ezer néző hallgatta végig.

(...) A magyar kis planetáriumot fix felállítású betonkupolával a Vidám Park egy régebbi épületébe építették be. A kis planeátriumok 5000 csillagot vetítenek ki, valamint a szabad szemmel is látható bolygókat, továbbá a Napot és a Holdat. A plaetáriumok igen látogatott intézmények. A pekingi, moszkvai, New York-i és Los Angeles-i planetáriumok évi látogatóinak száma megközelíti az egymilliót. A magyar kis planetárium bár kategóriájában a világ leglátogatottabb intézménye, még sincs teljesen kihasználva, különösen a téli-tavaszi hónapokban. Ennek okát abban látjuk, hogy bár mindenütt a világon közép- és felsőfokú iskolák tanulói számára évente egyszer kötelező a helyi planetárium meglátogatása (éppen ez biztosítja a nagy nézőszámot), hazánkban nem hívták fel a figyelmet a planetárium rendkívül fontos világnézeti szerepére, látogatása tanulók számára, sajnos, nem kötelező. A planetáriumok a korszerű, baljós égi jelektől és babonáktól mentes, modern kozmikus világkép leghatásosabb demonstratív eszközei, amelyeknek előadásait megismerésre vágyó ember nem nélkülözheti. (Magyar Nemzet)

Január 18: 10 milliárd forint új iskolákra, diákotthonokra, színházak felújítására, filmekre. Az országgyűlés kulturális bizottságának ülése. (...) Az idén befejezik a Nemzeti Színház Hevesi Sándor téri épületének rekonstrukcióját, a Vígszínház Kamaraszínházának felújítását, folytatják az Operaház homlokzatának és elektromos hálózatának korszerűsítését, megkezdik a Fővárosi Operettszínház, s előkészítik a Szegedi Nemzeti Színház, valamint a Fővárosi Nagycirkusz teljes rekonstrukcióját. Az új Nemzeti Színház építészeti vázlatterveinek kialakítására kiírt pályázatra 92 pályamű érkezett. A bíráló bizottság a hazai és külföldi szcenikai szakemberek véleményének meghallgatása után január 31-ig nyilvánosságra hozza döntését. Ezután dolgozzák majd ki előbb a tervezési, majd a beruházási programot, s készítik el végül a kiviteli terveket. Ez a munka előreláthatólag 1968-ra fejeződik be. (...) (Magyar Nemzet)

Január 23: A Fehérvári úti piac bővítésére most már időben sor kerül. A BEAC a szomszédos sportpálya területének egy részét átadta a piac megnagyobbítására, a fővárosi tanács pedig biztosította a munkálatok költségeit. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: VorosmartyTer-Regi-04 - indafoto.hu

Január 25: Még ez évben hozzáfognak a Vigadóhoz kapcsolódó kultúrközpont építéséhez. Kevés építkezést előzött meg annyi vita és tervezgetés, mint a Vörösmarty téri volt Haas-palota telkének beépítését. Eredménytelen nyilvános tervpályázat után közvetlen megbízások alapján is több terv készült, de egyik sem kerülhetett kivitelezésre. Most egyszerre sürgőssé vált az építkezés és az előzetes tanácskozások eredményeként az Országos Tervhivatal is jóváhagyta a legutolsó tervdokumentációt és megszavazta a munka végrehajtásához szükséges költségeket.

(...) A Középületépítő Vállalat mérnök kollektívája Tallós Elemér és ifj. Hübner Tibor építészek, Kurucz József statikus mérnök, Solymosi Antal gépészmérnök - készítette a Vigadó mögé kerülő reprezentatív, modern épület megvalósításra készülő tervét. Az épület kilenc méterrel beljebb épül a Vörösmarty téri fronton, mint ahol a Haas-palota állott. Különféle kultúrintézmények központi székháza lesz a nyolcszintes épület.

Most végleg megállapították az épületbe költözködő, ott korszerű otthonhoz, munkahelyekhez jutó intézmények névjegyzékét. Ezek szerint ide költözködik az Országos Filharmónia, az Országos Rendező Iroda, a Nemzetközi Koncert Iroda, a Szerzői Jogvédő Iroda, a Hanglemezgyártó Vállalat, a Közönségszervező Iroda, a Zeneművészek Szövetsége, a Magyar Népköztársaság Zenei alapja, a Képcsarnok Vállalat, a Képzőművészeti Kiadó Vállalat, a Zeneműkiadó Vállalat, Bartók Gyermekszínház igazgatósága, és több könyvkiadó vállalat adminisztrációja.

Különlegesen oldották meg a tervezők a kulturális intézményközpont helyiségének kiképzését. Minden emelet U-alakban egy összefüggő helyiséget alkot, amelyet mozgatható válaszfalakkal tetszés szerinti méretű és számú helyiségre lehet majd osztani. A földszinten a teljes utcai frontot kultúrcikkeket árusító áruház foglalja el. Az áruházat a Képcsarnok Vállalat és a Képzőművészeti Kiadó fogja üzemeltetni. A kultúrközpontban stúdió, hangverseny- és kamaraterem, zenekari és énekkari próbaterem is létesül. A tíz méter belmagasságú hangverseny-próbaterem padozata három méterrel helyezkedik majd el a föld felszíne alatt. Ezekben a stúdiókban és kamaratermekben készülnek majd a hangfelvételek, itt zajlanak le a külföldi érdeklődők előtt a zenekari, kórus- és magánszám-bemutatók, amit mindjárt követhet a számok lekötése, a szerződés aláírása.

A 70 ezer köbméterre tervezett építkezést gondosan előkészítik. Köztudomású, hgoy amikor a Haas-palotát lebontották, a pincét megtömték törmelékkel. Most mintegy 20 ezer köbméter törmeléket kell majd kiemelni és elszállítani a pincéből. Az új épület közvetlen összeköttetést kap a Vigadóval, ahonnan több helyről lesz átjárás. Páternoszter és négy gyorslift bonyolítja le az előreláthatóan nagy személyforgalmat. Még tárgyalások folynak az autóparkolás megoldásáról. Föld alatti parkolóhelyet az adottságoknál fogva nem tudnak kialakítani. Az építkezést ez év közepén kezdik meg. (Magyar Nemzet)

Január 27: Négyemeletes ifjúsági lakóházak épülnek Budafokon, a harmadik ötéves terv időszakában. A KISZ mintegy 3500 lakás építtetését tervezi. Pestlőrincen ABC-áruházak épülnek. Egy év múlva megnyílik a Lakatos utcai lakótelep ABC áruháza, s a Szarvas-csárda téren ugyancsak nagyobb áruház. (Magyar Nemzet)

Január 29: Kihirdették a budapesti Nemzeti Színház tervpályázatának eredményét. Péntek este a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában dr. Reischl Antal egyetemi tanár, a szövetség elnöke, a tervpályázat zsűrijének ügyvezető elnöke ismertette a sajtóval annak a nemzetközi tervpályázatnak az eredményét, amelyet az 1000 személyes új budapesti Nemzeti Színház építésére nyújtottak be 92 pályaműben. A tervpályázaton egy bolgár, tíz csehszlovák, hat jugoszláv, tizenegy NDK-beli, 11 lengyel, 36 magyar és 17 szovjet tervezőkollektíva vett részt. A bíráló bizottság három hónapon át alapos munkával részletesen átvizsgálta a terveket, meghallgatta a legkiválóbb hazai és külföldi színházépítési szakemberek véleményét, s eredményesnek, megoldásokban gazdagnak ítélte a benyújtott pályaműveket. Az elbírált anyagból kiválaszthatók azok a megoldások, amelyek felhasználásával a Nemzeti Színház új otthonának kulturált, korszerű és gazdaságos építészeti terve véglegesen kidolgozható.

Dr. Reischl Antal hangsúlyozta, hogy a feladat újszerű és rendkívül összetett volt. Az utóbbi húsz esztendőben világszerte alig épült kizárólag prózai nagyszínház, az újabban létesült színházak zöme prózai és zenei előadásokra egyaránt alkalmas; pedig a két előadásfajta között komoly igénybeli eltérés van. (...)

A bíráló bizottság lényegesnek és alapvetőnek tartotta a színházépület külső megjelenését, városképi hatását, s azt, hogy a színházépület megjelenésében is jellegzetesen magyar nemzeti színház legyen. A pályázat további különleges igénye a felvonulási útvonal díszlelátójának helyes kialakítására irányult. A pályázati kiírás rendkívül összetettsége magyarázza, hogy olyan pályamű, amely minden szempontból, minden részletében egyértelműen, s a legkisebb változtatás nélkül is alkalmas a végleges kivitelezésre - nem akadt, ezért a zsűri az első díjat nem adta ki. (...) Még az idén elkészítik a felépítendő színház beruházási programját, s 1968-1970 között megkezdődik a kivitelezés a különböző tervek felhasználásával. (Népszabadság)

 
A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpgg_logo.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása