Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1966 február

2016. február 05. - fovarosi.blog.hu

Őslények maradványai a 2-es metro építésén. Még épült az aluljáró a Blahán, de már extra szolgáltatásokkal várta lakóit a budafoki kísérleti lakótelep első épülete. Ez történt ötven éve Budapesten.

fovarosi.blog.hu: 196602-Termeszetvedelem - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: KunBela-Szamuely-Landler-Szoborpark - indafoto.huFebruár 2: Felállítják Kun Béla, Szamuely Tibor és Landler Jenő közös emlékművét - Hét kiváló művész vesz részt a Marx-Engels szoborpályázaton. A magyar és a nemzetközi munkásmozgalom kiemelkedő alakjainak emlékművet állít a főváros. Még ebben az évben elhelyezik Kun Béla, Szamuely Tibor és Landler Jenő közös emlékművét, amelynek elkészítésére Olcsai Kiss Zoltán, Farkas Aladár és Herczeg Klára szobrászművész, valamint Gádoros Lajos építőművész kapott megbízást. Valószínűleg dombormű-megoldású lesz az emlékmű, amelyet a Kommunisták Magyarországi Pártja megalakulásának évfordulója alkalmából, november 24-én lepleznek le a VIII. kerületi Kun Béla téren.

Rózsa Ferencnek, a munkásmozgalom mártírjának emlékére díszkutat állíttat fel a Fővárosi Tanács a VII. kerületi Rózsa Ferenc utca és Jósika utca sarkán levő háromszögletű kis parkban. A kőkáván ülő szimbolikus bronszobor - kígyót ölő férfialak - mintáját Mikus Sándor Kossuth-díjas szobrászművész megalkotta, s a kút terve is elkészült. Az emlékművet november 7-én avatják fel.

Marx és Engels közös szobrának elkészítésére a Fővárosi Tanács pályázatot hirdetett, amelyen hét kiváló művészünk - Kiss István, Martsa István, Mikus Sándor, Pátzay Pál, Segesdi György, Somogyi József és Tar István - vesz részt. Az emlékművet a tervek szerint 1968 február 1-én leplezik le. A szobor végleges helyéről még nem döntöttek; lehetséges, hogy a korábbi tervnek megfelelően az emlékmű a Vigadó teret díszíti majd. (Népszabadság)

Február 4: Mammut, cápa és orrszarvú maradványait találták a földalatti gyorsvasút vonalán. Barabás Antal geológus, a Központi Földtani Hivatal osztályvezetője nyilvánosságra hozta a Budapest felszíne alatti rétegekben, különösképpen az épülő földalatti gyorsvasút útvonalán végzett őslénytani vizsgálatok eredményét. A kísérleti fúrások alkalmával és az alagút építése közben kitermelt talajmintákból megállapították, hogy ezekben a felső, legfeljebb 50-60 méteres rétegekben az utolsó húszmillió év írta meg a maga történetét. A leletanyagból ugyanis gazdag állatvilág története bontakozik ki. Felszínre került megszámlálhatatlan mennyiségű csiga és kagyló, ez különösen a Hungária körúttól keletre elterülő részen. A Vérmező táján a halmaradványokon kívül számos gerinces csontját találták. A Hungária körút és Dózsa György sarkánál Barabás geológus a ma élő rágcsálók egyik ősét, az európai ritkaságú őslénytani leletet találta meg, ugyanitt bukkantak egy orrszarvúhoz hasonló ősi emlős maradványaira.

Tömegesen kerültek napvilágra rák ollók, antilop, rinocerosz es delfin maradványai, sőt cápafog is. A Népstadion táján egy 15 centiméter átmérőjű mammutfogra bukkantak. A Baross tér környéke bizonyult a leggazdagabb lelőhelynek. Az itt talált maradványok egy részét egy ősi folyó hullámai görgették fel idáig, s a geológusok szerint ez az oka annak is, hogy ma már egymással elkeveredve találhatók meg a szárazföldi, a tengeri és a parti zónákban otthonos ősi lények maradványai. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: BlahaLujzaTer-19660204-Nepszabadsag - indafoto.hu
(Népszabadság, 1966 február 4.)

Február 5: Vendéglátó kombinátot építenek a Várban. Az I. kerületi tanács végrehajtó bizottsága pénteken megtárgyalta a Vár vendéglátó fejlesztési programját, különös tekintettel a növekvő idegenforgalom igényeire. A Régi országház vendéglő és a Bécsikapu eszpresszó felújítása megkezdődött, a Dísz tér 8. szám alatt épülő lakóház földszintjén pedig sörözőt nyitnak. A Dísz tér 16. szám alatt kávéház vagy eszpresszó lesz, s ennek nyári kerthelyiségeként működik majd a Fehérvári rondella. Újjáépítenek egy patinás, de 21 év óta romokban heverő vendéglőt, a Szentháromság utcai Fehér galambot. Osztályon felüli kisvendéglő lesz. A Szentháromság tér 7-8. szám alatt épülő házban alkohomentes, gyorskiszolgáló büfé nyílik.

A Szent György tér mögötti területen vendéglátókombinátot építenek, a Színház utca és a Királylépcső közötti szakaszon pedig eszpresszót, amelynek félkör alakú kilátóterasza lesz. Vendéglátóhelyet építenek a Halászbástya kőtár épületéhez tartozó részen, borpincével bővítik a Fortuna és az Alabárdos éttermet. A turistákat a Buzugány torony alatt feltárt tágas pince várja borkóstolóval. A Várpalota déli részén levő Ferdinánd-kapu jövőre nyílik meg és ezzel kapcsolatosan a már régebben megépült Aranyszarvas vendéglőt bővíteni fogják. A Várkert Kioszkot jelenlegi műemléki stílusában újítják fel. A nyáron megnyílik a Krisztinában a Zöldfa étterem. (Magyar Nemzet)

Február 5: Április 2-án megnyílik a Közlekedési Múzeum. Évekig tartó munkálatok után befejeződött a Közlekedési Múzeum újjáépítése; most a rendelkezésre álló 3000 négyzetméternyi kiállítási terület berendezését végzik. A régi csarnok területét galériával növelték, s előadóterem, könyvtár, valamint irodaszárny egészíti ki a múzeumot. Világviszonylatban is egyedülálló gyűjtemények, tárgyak láthatók majd itt. A többi között ötödére kicsinyített vasúti járműgyűjtemény, sok ezer szakkönyv, folyóirat, fotoarchívum, rajz- és térképgyűjtemény várja az érdeklődőket az újjáépített Közlekedési Múzeumban, amelyet április 2-án nyitnak meg ünnepélyesen. (Népszabadság)

Február 6: Új modern sebészeti épület létesítését határozták el a Szabolcs utcai Orvostovábbképző Intézet jelenlegi elavult sebészeti épülete helyett. Az Egészségügyi Minisztérium az ÉM-mel közösen szombaton írta ki az erre vonatkozó pályázatot, amely május 5-én jár le. A bírálóbizottság június 4-ig kihirdeti a döntést. A legjobb tervek díjazására és megvásárlására összesen 220000 forintot tűztek ki. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: ZoldfaEtterem-1971-KrisztinaTer - indafoto.huFebruár 8: A Krisztina téri Zöldfa étterem június elején megnyílik, a régi Zöldfa vendéglő helyén épített tízemeletes lakóház földszintjén. A különféle konyhai, vendéglátóipari gépek felszerelését rövidesen megkezdik. A Zöldfa vendéglőnek csak a neve marad a régi, egyébként modern vendéglátóipari kombinát lesz. (Magyar Nemzet)

Február 9: Befejezték az Emke előtti összekötő folyosó földmunkáit. Ezekben a hetekben a Blaha Lujza téri aluljáró építésénél a Közlekedési Építő Vállalat dolgozói a kereszteződés három sarkán, az Emke, a Csemege Áruház és a gyógyszertár előtt az aluljáró nagycsarnokát, s az árkádok alatt kialakításra kerülő lépcsőket összekötő folyosókat képezik ki. Egyelőre a földmunkákat végzik. Az Emke előtt a következő napokban alapozzák az összekötő folyosót, és elkészítik az oldalfalakat is. Az épületsarok alapjait el kell távolítani, helyére acéltámokat szerelnek be. A jövő héten már találkozik az árkádok alatt kiképzett két lépcső az összekötő folyosóval és a közönség előtt kibontakozik, milyen is lesz az aluljáró egyik lejárója. (...) A körúton egy 1200 milliméter átmérőjű főnyomóvezeték húzódik, s ez áthalad a Rákóczi út - Nagykörút kereszteződésében is. Éppen ott, ahol a nagycsarnokot kell kialakítani. Ezért a főnyomóvezetéket az aluljáró alá kell süllyeszteni. Amíg ezt a munkát elvégzik, a kereszteződésben ideiglenes főnyomón vezetik a vizet. Ez előreláthatólag február végére elkészül. (...) (Magyar Nemzet)

Február 10: Művelődési ház lesz az Ecseri úti piac helyén. Az idén befejeződik az Üllői úti városrész építése. Az Üllői úti új lakótelepen befejezés előtt áll a nagy lakásépítkezés. Még két kilencemeletes toronyépületnek kell megépülnie 74 új lakással. Ez a munka körülbelül az év közepéig tart, s a lakásépítési program ezzel be is fejeződik. A minap 53 lakást adtak át, ezek a 40. számú négyemeletes épületben készültek el. Ez az épület mind ez ideig a lakótelep építésvezetőségeinek "főhadiszállása" volt, most lakóépületté alakult. A közeljövőben az úgynevezett középületek építési programját valósítják meg a városrészben. Gyermekorvosi rendelőt, vendéglátó kombinátot, bölcsődét, ABC kisáruházat, nyolc nagy üzletet - köztük Patyolat-boltot -, fodrászboltokat, Gelka-szervizt, belkereskedelmi kölcsönzőt, könyvtárat építenek, az egykori Ecseri úti piac helyén pedig nagy művelődési házat. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: Bebietel-196602-MagyarNemzetHirdetes - indafoto.hu

Február 11: Zöldhullám a Kiskörúton. A József Attila utcában és a Kiskörúton összehangolt automatikus forgalomirányító berendezést szereltek fel az Elektronikus Mérőműszerek Gyára szakemberei. A műszaki próba megtörtént, most folyik a zöldhullám beállítása. (Népszabadság)

Február 13: A legújabb budai mozi építését a Krisztina körút és Feszty Árpád utca sarkán tervezik. A tanulmánytervek már elkészültek. (Magyar Nemzet)

Február 13: Mikorra lesz készen a Margitszigeti Nagyszálló, a Béke és a Continental? (...) Mi a helyzet jelenleg a szállodákat illetőleg? Erről beszélgettünk Rózsa Miklós elvtárssal, a Hungarhotels, a Hungária Szálloda és Éttermi Vállalat igazgatójával. (Ehhez a vállalathoz tartoznak az élvonalbeli budapesti, balatoni és más szállodák, éttermek. (...)

fovarosi.blog.hu: BekeSzallo-1960asEvek - indafoto.hu

- A legutóbbi időkben több új szálloda létesítéséről jelentek meg hírek a lapokban. Mi ebben a helyzet?

-Nem teljesen megnyugtató. Arról már sok szó esett, hogy a további fejlődés első tényezője a szállodai férőhelyek számának növelése Budapesten és a Balaton partján, más idegenforgalmi területek nagyobb fejlesztésére még egy ideig nem lesz erőnk. Sajnos a jelenlegi építkezések üteme lassú. Még egyáltalában nem biztos, hogy a lágymányosi Sport Szálloda márciusra készen lesz. A Szilágyi Erzsébet fasorban épülő Budapest szállodának 1967 májusára, az idegenforgalmi szezon kezdetére kellene elkészülnie, addig még majdnem másfél év van, s ez elég idő lehetne ahhoz, hogy egy ilyen szállodát felépítsenek. A kivitelezők véleménye szerint azonban a befejezési határidő csak 1968-ban lehetséges. (...) Jelenleg három, az idegenforgalmat érzékenyen érintő szálloda van zárva, mégpedig a Margitszigeti Nagyszálló, a Béke Szálló, továbbá a Continentalnak a Dohány utcai 42-es szárnya. Ez összesen 380 szobát tesz ki, 600 ággyal. A Béke remélhetőleg július elejére elkészül, ha a Középületkivitelező Vállalat segít minket. A Margitszigeti Nagyszállóban jelenleg statikai munkák folynak, az ismert beomlás miatt. Az idén már nem számíthatunk rá. Reméljük azonban, hogy jövőre, teljesen helyreállítva, ismét kinyithat ez a szálló. A Continental felújítására megvan a teljes tervdokumentáció, de nincs kivitelező. (...) (Népszabadság)

Február 13: Összeért a földalatti két vonalalagút-szakasza. Nagy erővel dolgoznak a Blaha Lujza téri aluljáró építésén. Jelenleg és még egy-két hétig a Közlekedési Építő Vállalat dolgozóinak és a Vízművek szerelőinek kell a legnehezebb feladatokat megoldaniuk. Az EMKE épülete előtt megkezdték az összekötő folyosók szigetelését, a jövő héten sor kerül a vasbeton keret beépítésére. A Csemege Áruház előtt hétfőn fejezik be az összekötő folyosók földmunkáit, és a jövő héten megkezdik a vasbeton keret szerelését. A gyógyszertár előtt szombaton láttak hozzá az összekötő folyosó földmunkáihoz. Itt lesz a legbonyolultabb a föld kiemelése, mert a munkaterületet keresztezi az újonnan már részben lefektetett, 800 milliméter átmérőjű, ideiglenes főnyomóvezeték. Az ideiglenes főnyomóvezetéket, amely elkerüli az építésre váró nagycsarnokot, még a jövő héten lefektetik. A Fővárosi Út- és Vasútépítő Vállalat a jövő héten hozzálát a Nemzeti Szálló előtt az elterelő villamospálya fektetéséhez, az úttest közepéről a járda mellé kerülnek a sínek. A Blaha Lujza téren nagy erővel dolgoznak a földalatti építői is. A térről a Keleti pályaudvar irányába kiinduló vonalalagút-szakasszal a Metropol Szálló alá értek, és itt elérték a már korábban megépített alagútrészt. (Népszabadság)

Február 16: Megnyílt a Lőrinc étterem, másfél millió forintos költséggel átalakítva, a XVIII. kerületben, a Magyar Csárda helyén. Kulturált étkező- és szórakozóhelyet kapott a lakosság a kerület legfontosabb pontján, amely sokat jelent a városközpont étkeztetésének ellátásában is. (Magyar Nemzet)

Február 17: Népfront megbeszélés a Várnegyed problémáiról. A Hazafias Népfront I. kerületi bizottsága megbeszélésre hívta össze az I. kerületben lakó írókat és művészeket a Szilágyi Dezső téri klubhelyiségbe. Az összejövetelen Barcs Sándor, az I. kerület parlamenti képviselője beszámolt a Vár újjáépítéséről. Az elfogadott tervek szerint 1970-re az I. kerület minden romos háza újjáépül s elkészül a Vár, a Kultúra Vára, hogy múzeumokkal, közgyűjteményekkel, Nemzeti Könyvtárunkkal, szobrokkal megrakott sétányaival, a Vár régi palotájával és föltárt érdekességeivel fogadja a hazai és külföldi érdeklődőket. Egyik kevéssé kismert látványossága máris a Várnak a több kilométer hosszúságú törökkori alagút, amelyet a külföldiek bizonyára nagy érdeklődéssel fognak felkeresni, akár a Vármúzeumot, a Kőtárat. (...) (Magyar Nemzet)

Február 20: A Harmat utcai lakótelepen ebben az évben megkezdik nagyméretű üzletkombinát építését, ABC-áruház, több szolgáltató-javító kirendeltség, eszpresszó lesz a kombinátban. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: BudafokiLakotelep-1967-TenkeTibor - indafoto.huFebruár 24: Összkomfort a házban - Elkészült a budapesti kísérleti lakótelep első épülete. Szerdán a szakembereknek és az újságíróknak bemutatták a budafoki kísérleti lakótelep első épületét. A tízszintes csúszózsaluzatos megoldással készült épület terve az ÉM Típustervező Intézetben, Tenke Tibor építészmérnök irányításával készült, új technológiai eljárásokkal, korszerű anyagfelhasználással.

A kísérleti lakótelep lényege, hogy a lakók a háztartásban előforduló munkálatokat szolgáltatásként kapják, vagyis a takarítást, ételfelhordást, étkeztetést, háztartási gépek javítását. A takarítás költsége egyébként benne van a lakbérben. Rendelkezésre áll a lakóknak külön könyvtár, klubhelyiség és étterem is. Mivel a lakásban a szolgáltatások miatt kevesebb a házimunka, a konyha, és a fürdőszoba mérete kisebb a szokásosnál. Így lehetővé vált a lakótér növelése. A tárolás kérdését nagyszámú beépített szekrényekkel oldották meg. A tízszintes házban ötven lakás van, ezek egy-, másfél-, illetve kétszobásak. Új megoldás az állítható fal. A lakó kívánsága szerint növelheti, illetve csökkentheti az egyik szoba méretét. A falakat műanyag tapétával vonták be, parkett helyett pedig ragasztott szőnyegpadlót alkalmaztak. (...) A kísérleti lakótelep 1967 közepére további két épülettel bővül és 1968 végére teljes egészében el is készül. Ekkorra mintegy 400 lakást építenek fel. A lakosság kényelmét szolgálja majd az étterem, a klubhelyiség, az óvoda és bölcsőde és az orvosi rendelő. (Magyar Nemzet)

Február 24: Megkezdik a Kacsóh Pongrác úton a vasúti gyalogos-aluljáró építését. A Kacsóh Pongrác úton a vasúti pálya alatt megépül a gyalogos-aluljáró; így nem kell - sok esetben - 10, sőt 15 perceket várakozni a sorompók előtt. Az aluljáró építése különösen azóta vált sürgetővé, mióta az 1-es autóbusz egészen a vasúti pályáig viszi az utasokat, akik onnan a vasúti átjárón jutnak el a 25-ös autóbusz végállomásáig. A MÁV, együttműködve a Fővárosi Tanács Közlekedési Igazgatóságával, a lépcsőkkel együtt 33 méter hosszú, 3 méter széles, 2,5 méter magas aluljárót építtet a vasúti pálya alatt. A jövő héten látnak hozzá az építkezéshez, amellyel legkésőbb július 1-ig végezni kell. (Népszabadság)

Február 26: Tanácsülés a Józsefvárosban - A harmadik ötéves terv kerületfejlesztési programja. (...) A harmadik ötéves terv kerületfejlesztési programjában szerepel a Makarenko utcában egy új bölcsőde építésének megkezdése. Tovább folytatják az út- és csatornahálózat felújítását. Az Asztalos János Ifjúsági Parkban befejezik a tanuszoda építését. A Rákóczi út 15. alatt modern kertes óvodát létesítenek. A Vajda Péter utca 37. alatt hetes napközi otthon létesül. Sor kerül a Vörösmarty Gimnázium, a Bacsó Béla úti iskola, a Bezerédi utcai iskola, a Kun utcai óvoda teljes felújítására. Rendezik a Mátyás teret. Hozzákezdenek a Balassa Kórház tatarozásához. (Magyar Nemzet)

Február 27: Hatemeletes raktár épül a Sport és Játék Nagykereskedelmi Vállalat részére Kőbányán, a Mázsa tér és Bihari út sarkán. (Magyar Nemzet)


A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpgg_logo.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása