Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1966 december

2016. december 03. - fovarosi.blog.hu

Ötven éve van távfűtés a Budai Várban. Szovjet hősi emlékművet avattak a Kerepesi úti temetőben. Nemzeti Színházat terveztek a Városligetbe. A Ménesi úton kertet bontottak és építettek. Nagy vita folyt a Corvin Áruház új homlokzatáról. Ezzel foglalkoztak Budapesten pont 5 évtizeddel ezelőtt.

December 2: Az első étkezőkocsi a Ligetben. Érdekes múzeumi tárggyal gazdagodott a Közlekedési Múzeum, és az a terve, hogy a friss szerzeményt a közönség szolgálatába állítja. Nemrég felhívták a múzeum figyelmét egy különös vasúti kocsira, amely egy külső pályán a vasúti munkások szállásául szolgált. Megtekintése után kiderült, hogy ez volt a Magyarországon közlekedő első étkezőkocsi, amelyet annak idején a Wagons Lits Társaság állított forgalomba. Az étkezőkocsi kiszolgált, kiselejtezésre került és berendezésének leszerelése után így lett belőle szálláskocsi. A Közlekedési Múzeum megszerezte ezt az ősi étkezővagont és elhatározta, hogy teljesen, eredeti állapotába újjáépítteti. (...) (Magyar Nemzet)

December 2: Elkészült a budai Vár távfűtő fővezetéke. Az ÉM Mélyépítő Vállalat dolgozói befejezték a budai Vár távfűtő fővezetékének építését. A Kelenföldi Hőerőműnek a Gellért térig kiépített fővezetékétől a tabáni hőközpontig csaknem 1800 méter hosszú, 500 milliméter átmérőjű csővezetéket helyeztek el, majd vékonyabb csövekből további mintegy 500 méter hosszú útszakaszon vezettek leágazást a budavári palotához. A távvezeték utolsó szakaszát már kipróbálták. December közepén a hivatalos műszaki átadás után már bekapcsolhatják a távfűtésbe a palota első épületszárnyát, amely a Budapesti Történeti Múzeumnak ad új otthont. (Népszabadság)

December 3: Négyezer új vonallal nőtt a Ferenc távbeszélő központ kapacitása. A Budapesti Távbeszélő Igazgatóság és a Beloiannisz Híradástechnikai Gyár dolgozói a kongresszus tiszteletére, harminc nappal a kitűzött határidő előtt, pénteken délelőtt 9 órakor átadták az új üzemrészt a forgalomnak, 1017 előszerelt állomással együtt. (Magyar Nemzet)

December 6: Két új víztorony épül Kőbányán. A két, egyenként 10 ezer köbméteres víztoronnyal jobb nyomásviszonyokat lehet teremteni Pest - elsősorban pedig Józsefváros - magas épületeiben. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: KossuthTer-Rajz - indafoto.hu

December 9: A földalatti Kossuth Lajos téri állomásának építésére befejeződött a felvonulás, csupán a már megépített függőleges aknába kell beszerelni a liftet. Amint ezt befejezik, a meglevő földalatti térségeket sűrített levegőnyomás alá helyezik, hogy folytathassák az újabb térségek, illetve a mélyállomás építését. (Magyar Nemzet)

December 10: A régi Országház vendéglő péntek este megnyílt a Várban. A vendéglő összesen 160 vendég befogadására alkalmas. Érdekessége a törökkorabeli, fáklyától füstös, kormosfalú börtön-pinceborozó, ahol állva, vagy gyalult asztaloknál, gyertyafény mellett, ászokfákon levő hordókból 12 féle bort lehet kóstolgatni. (Magyar Nemzet)

December 11: Szovjet hősi emlékművet avattak a Kerepesi temetőben. Kegyeletes gyászünnepség színhelye volt szombaton a Kerepesi temető: 93 szovjet katona, Budapest felszabadításáért 1944-45-ben életét áldozott hősi halott tért végső nyughelyére a főváros adományozta díszsírhelyen. (...) A beszédet követően a főváros, a kerület, a budapesti szovjet nagykövetség és a szovjet fegyveres erők, valamint a magyar néphadsereg képviselői elhelyezték a hála és a megemlékezés koszorúit az emlékmű talapzatán. Az emlékünnepség az Internacionálé hangjaival ért véget. (Népszabadság)

December 11: Milyen új építkezések kezdődnek a következő években Zuglóban, erre a kérdésre ad választ a XIV. kerületi tanács részletes terve. A zuglói lakótelepen, továbbá a Nagy Lajos király útja és a Fogarasi út mentén épülő városnegyedben a következő években 3000 családi otthont emelnek, s folytatódik a Kacsóh Pongrácz úti új körzetek kialakítása, ahol 1968-ig további 1400 lakást adnak át. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: NemzetiSzinhaz-1960asEvek-HoferMiklosTerve-Akvarell - indafoto.hu

December 11: Elkészült a Nemzeti Színház beruházási programterve. Az ÉM Középülettervező Vállalatnál Hofer Miklós Ybl-díjas építész és munkatársai, a Nemzeti Színház tervpályázat magyar nyertesei, elkészítették a színház végleges otthonának rövidített beruházási programtervét. A beruházók kérésére meg kellett gyorsítani a munkát, hogy a korábbi határidő előtt három hónappal hamarabb befejezzék. (...) A korábbi tervpályázati programnak megfelelően a 300 személyes kamara-színház is a Nemzeti Színház épületében kap helyet. A tervezők módot nyújtottak arra, hogy szükség esetén egybe nyithassák a kamaraszínház és a nagyszínház közlekedőterét. A tervek kidolgozásához nemcsak a feladattal közvetlenül megbízott mérnökök, hanem a KÖZTI, az Építésügyi Minisztérium, a Művelődésügyi Minisztérium és más vállalatok, intézmények munkatársai is odaadó és gyors segítséget nyújtottak. Így már minden készen áll arra, hogy a kormány gazdasági bizottsága is megtekintse a terveket és határozzon az építésről. (Magyar Nemzet)

December 14: Korszerű kutatási bázist kap a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola. Szerkesztőségünkhöz többen fordultak azzal a kérdéssel: miért bontják a Ménesi úton a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolához tartozó Budai Telep növényházát. Sokan hagyománytiszteletből érdeklődnek: ezen a területen épült több mint egy évszázada a Haszonkertészeket Képző Gyakorlati Tanintézet, majd a Budai Vincellériskola, ebből fejlődött ki a Kertészeti Tanintézet, majd a Kertészeti Akadémia és a jelenlegi Kertészeti és Szőlészeti Főiskola. Miért bontják le?

Valamennyi kérdést egybegyűjtve, felkerestük a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola rektorát, dr. Kozma Pált.

- (...) Főiskolánk ma már világviszonylatban is ismert. A XI. kerület az ipar mellett a mezőgazdasági felsőoktatás nemzetközi találkozó helyévé vált. Ugyanakkor a gyakorlati oktatáshoz szükséges tangazdaság és a kutatási célokat szolgáló költségvetési üzem Budapest városellátó övezetében terül el és ma már nagyjából megalapozottnak tekinthető. Mindez adottságok mellett azonban főként a főiskolai elméleti oktatást kívánatos továbbfejleszteni, jobb feltételeit biztosítani. Nincs ugyanis kielégítő helyzetben az a főiskola, amelynek egyetlen korszerű tanterme van és kénytelen idegen iskolák tantermeiben oktatni. Nehéz körülményeket teremt az is, hogy - a zömmel mezőgazdasági tájakra támaszkodó beiskolázás mellett -, a rendelkezésre álló kollégiumok csak a hallgatók 45 százalékának kollégiumi elhelyezését biztosítják. Nyomasztó az a tény is, hogy egy dolgozóra átlagban a szükséges alapterület alig 60 százaléka jut, egy hallgatóra pedig még egy négyzetméternyi terület sem esik a laboratóriumokban. A nevelést kiegészítő kultúrélet feltételei is hiányoznak. Ezek a körülmények nem teszik lehetővé a korszerű oktatást. A körülmények indokolják azokat a távlati terveket, amelyeknek alapján új, korszerű oktatási épülettel és kollégiummal kívánják biztosítani a hiányok felszámolását, vagyis: ezért bontják a Ménesi úton a Budai Telep növényházait.

fovarosi.blog.hu: Corvinus-Kozigazgatasi-20100609-02 - indafoto.hu

(...) - Mikor keződik az építkezés?

- 1967 tavaszán, az Agrár Közgazdaságtudományi Intézet székházával. 1968-ban pedig az addig elkészülő kiviteli tervek alapján megindul a főiskola rekonstrukciós építkezése is. (...) A nemzetközi viszonylatban is jelentős szakmai alapkönyvtárunk megfelelő helyiséghez jut és az oktatás, kutatás, a nemzetközi csere érdekében akadálytalanul teljesítheti hivatását. A jelenlegi arborétum Somlói úti oldalán felépülő új kollégiummal biztosítani lehet, hogy a mezőgazdasági tájakról felvett vidéki hallgatók teljes mértékben kollégiumi elhelyezéshez juthassanak. A tervekben szerepel egy nagy bemutatóterem is, ahol egész éven át szemléltetni tudjuk majd a növények fejlődését. Végeredményben tehát a fejlődést gátló múlt korszerűtlenségét dinamikus fejlődés váltja fel az elméleti oktatás Ménesi úti központjában. (...) Kozma Pál rektor még arról informált bennünket, hogy a Somlói úttól a Villányi útig elterülő terület egységes elképzelés szerint kialakított arborétummá válik és a kerület egyik legszebben kiképzett zöld területe lesz. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: RudasFurdo-Regi01 - indafoto.huDecember 14: Teljesen újjászületik a Rudas - Január elején megnyílik a főváros legértékesebb gyógyvizű fürdője. A Rudas uszoda 1963 óta folyó helyreállításának lendületes irányú "finise" folyik. Lezárták az egész Rudast, mert a termálfürdő-rész, a török kupolacsarnok, az emeleti gyógyosztály, a Juventus kádfürdő teljes karbahelyezésére, bővítésére is sort kellett keríteni. A Fővárosi Csatornázási Művek mélyépítési csoportjának építői váltott műszakkal, lázas igyekezettel dolgoznak a fürdő helyreállításán, mert az utolsó, immár tovább nem halasztható megnyitási terminus: 1967 január 2. A frissen meszelt homlokzat mögött az uszoda már a mennyezetig halványzöld csempéktől ragyog, medencéje újbóli betonozáson esett át, lapozása, piszkei márvánnyal való peremkiegészítése, a lépcsők építése most folyik. Az 1890-es évekből származó régi tetőt egészében kicserélték, felette napozó teraszok épültek. Az öltözőterek is tágasak, szekrényes megoldásúak, 300-300 férőhelyesek a női és férfi oldalon egyaránt. Felsőruhák elhelyezésére külön ruhatár szolgál majd az előcsarnokban.

A zuhanyozók is újjászületnek, a KÖJÁL szigorú egészségügyi előírása szerint, tíz-tíz lesz belőlük az uszodánál, négy-négy a napozó teraszok férfi oldalán. E napozó teraszokat úgy alakították ki, hogy egyrészt a Gellérthegy szélárnyékában, megfelelő mennyiségű napot kapjanak s a teljes dunai panorámát átfogó kilátás a Margitszigetig vihesse majd a tekintetet. A fürdő a kelenföldi hőerőműtől a Várba vezetett távfűtő rendszerre csatlakozik, melynek üzembe helyezésére már jövő évben sor kerül. Ezért az egész épület fűtési csőrendszerét, fűtőtesteit újakkal cserélik ki; korszerű boylerek, ételmelegítők kerülnek a 30 ágyas szanatóriumi rész tálalójába is.

fovarosi.blog.hu: RudasFurdo-1940esEvek-Fortepan.hu-24127 - indafoto.huA török kupolacsarnok egy részében s a csatlakozó zuhanyozókban a falakig leverik a régi márványburkolatot. Itt különös problémát okozott az egyik hatalmas, régi mészkőoszlop megroppanása, majd kicserélése. A kupola két szomszédos ívét 60 fagerendával kellett kidúcolni, míg az 1,8 méter magas, több kődobból álló több mint 30 mázsás oszlopot sikerült kiváltani, újjal pótolni. A török fürdőhöz csatlakozó hidegvizes helyiségek s a tágas pihenő fehér csempeburkolatot kapnak, a kupolaterem medencéit ismét piszkei vörös mészkővel burkolják.

Az épület emeletén vizeink balneoterápiás felhasználása dolgában jelentős előrelépés lesz a modern fogíny-sugárfürdő, mely mind a külföldön - Karlovy Varyban és különböző német fürdőhelyeken -, mind a Hévízen szerzett tapasztalatok szerint (hol dr. Tóth és dr. Strecker ért el kiváló eredményeket) a fogínybetegségek kezelésében jelent új, korszerű gyógymódot. Hat kezelőhelyiségben hat hazai gyártmányú készülékkel folyik majd a kezelés fogorvosi rendelőrészleg keretében. (...) A Juventus kádosztályon a kádak újracsempézése, falak színes csempeburkolása, ajtótokok cseréje folyik; a környezet pszichológiai gyógyhatását sem hagyják figyelmen kívül: változatos kék, zöld, krém színű burkolattal más-más hangulatú effektust kapnak e fülkék. (...)

A rekonstrukciós munkánál is szembetűnik, mennyire hiányzik a háború folyamán elpusztult egyemeletes szállórészleg. Külföldről ma is felkeresik a fürdő orvosát, szívesen laknának a Rudasban, a világhírű Juventus forrás vizével kúrálva panaszaikat - hiányolják a kis gyógyszállodát.

Maguk az ivóforrások csarnokot kaptak az új Erzsébet-híd feljárójában, de nagyon hiányzik az ivópark, ahol jó időben vizüket kortyolgatva az orvosilag is javallt gyógysétájukat elvégezhetnék a betegek. Pedig a hídfeljáró fedett oszlopsorai révén a híd északi részén szinte adva vannak a lehetőségek egy természetes, talán csak néhány üvegfallal védett ivókolonnád kialakítására.

Nem volna-e célszerű a Műegyetem végzős építész-hallgatóinak, a friss szemléletű fiatal építészeknek tervfeladatként kiírni a Rudaspark, az ivóforrások környékének rendezését, melynek előbb-utóbb mégiscsak be kell épülnie Budapest fürdőváros egyre gazdagabban kibontakozó fejlesztési elgondolásaiba. (Magyar Nemzet)

December 14: A Rókus-kórházon nem okozott károkat az alagútfúrás. A földalatti gyorsvasút építői az Astoria-állomástól kiindulva, a Rákóczi út alatt már túljutottak az alagútfúrással a Rókus-kórház alatti részen. Gál Imre mérnök, az Astoria-állomás egyik építésvezetője elmondotta: a mérések bizonysága szerint a Rókus-kórház épülete mindössze 20 millimétert süllyedt, s ez a minimális süllyedés nem okozott kárt az épületben. A továbbiakban még egy-két milliméteres földmozgással számolnak, de már ebből sem keletkezhet épületkár. Az építők jelenleg a Blaha Lujza tér közepéig értek el. (Magyar Nemzet)

December 14: Miért ilyen? - Nyilatkoznak az érdekeltek a Corvin Áruházról. Az Emke-aluljáró átadása után az új arculatú Blaha Lujza téren egy másik újszerű építészeti megoldásra terelődött a közfigyelem: a Corvin Áruház rekonstrukciójára. A járókelők érdeklődve figyelik, hogyan burkolták be a vakolt falakat fémes műanyag lapokkal. A budapestiek máris élcelődő jelzőkkel látták el az ország legnagyobb áruházát, hűtőháznak, konzervdoboznak, alumínium kasztninak becézik. (...) A közönség véleménye tehát nagyjából ismert. De mit szólnak hozzá az érdekeltek? (...)

A LAKÓTERV új áruházakat tervező irodájának vezetője, Hollay György az első kérdezett. Ő így indokol: - Tudom, feltűnő, hogy a főváros egy mindenki által megszokott és ismert épületének megváltozik a homlokzata. Ezt csak tetézi, hogy szinte egy időben megváltozott az egész Blaha Lujza tér arculata: eltűnt a Nemzeti Színház, új forgalmi gócpont keletkezett. Így a közönségre sokszorosan hatnak az új benyomások. Ezért nem volt könnyű a dolga az áruház tervezőjének, Batka Istvánnak.

fovarosi.blog.hu: CorvinAruhaz-1967 - indafoto.hu
A Corvin Áruház 1967-ben

A Corvin Áruház minden részében megérett a korszerűsítésre, amelyeket 1960 óta már több változatban megterveztünk. A tervek többsége olyan volt, hogy meghaladta az adott gazdasági lehetőségeket, így tehát az anyagiakhoz is alkalmazkodni kellett.

Amit jelenleg a Corvin látnak, az még befejezetlen valami. Hátravan a kirakatsor teljes átépítése, a kirakatok és a homlokzat közé ékelődő előtető megépítése és a fényreklámok, feliratok felszerelése. S hogy miért ilyen tömör homlokzatot terveztünk? Néhány esztendeje Európa-szerte bevált gyakorlat, hogy nyílás nélkül áruházhomlokzatokat építenek. Ez több szempontból előnyös. Először is a természetes és mesterséges fény keveredése nem a legelőnyösebb. A falon levő nyílások akadályozzák, hogy jobban ki lehessen használni az eladóterület falfelületét, s a külső homlokzaton sem lehet megfelelő reklámot elhelyezni. Az NSZK-beli Mercur és a Kaufhof, majd a holland Byenkorf-cégek alkalmazták először ezt a formát és kitűnően bevált. Egyébként is gyakori, hogy az ablakos áruházak belseje sem kap természetes fényt, mert ezeket a nyílásokat polcokkal, pultokkal, dekorációkkal takarják el. Az az árucikk, amely megkívánja a természetes fényt, olyan helyre kerül majd, ahol marad ablak, de lehet gondoskodni megfelelő belső világításról is.

Másik kérdés, hogy miért ezt a fémes műanyagot használtuk, s miért nem műkövet. Az első változatok között készült egy olyan terv is, hogy műkőrácsos homlokzatot építünk. Ehhez hasonló látható például a düsseldorfi Mercur áruházon. A műkő rács azonban olyan súlyos, hogy meg kellett volna erősíteni az épület külső pilléreit, ez pedig nagy költség. Ezzel sem oldódott volna meg a Corvin régi homlokzatának problémája, mert a jelenlegi vakolat állandó javítást igényelt. Így esett a választás az úgynevezett luxaflex anyagra, amely könnyű, és nem a falon, hanem attól 60 centiméterre, vasvázon nyugszik. Szerintem megszokás kérdése az egész, a tervezők és a kivitelezők már régebben ismerik a problémát és célszerűnek tartják. (...)

Az áruház igazgatója, Buck Imre is bekapcsolódik a beszélgetésbe: - Mindenesetre előnyös, hogy a Rókus felől, valamint a környező utcákról nappali fényt is kapunk. Egyébként az első emeleten, valamint a földszinten eddig sem volt nappali fény. Néhány helyre, mint például a női konfekcióhoz, majd napfénypótló kék lámpákat szerelünk. Csak a mértékszabóságot kell áttelepíteni, hogy több világosságot kapjon. Szerintem szép lesz az áruház, de még szebb akkor, ha a portál után fokozatosan 1968 végéig korszerűsítik a Corvin belsejét is. (...) (Népszabadság)

December 15: Ifjúsági Ház létesül a Marczibányi téren. A kerületben két szakosított orvosi rendelőt is építenek, az egyiket a Vérhalom téren, a másikat a Lotz Károly utcában. (Magyar Nemzet)

December 15: Újabb idegenforgalmi érdekességgel gazdagodik a Balaton déli partja. A Somogy megyei tanács megvette a budapesti mezőgazdasági kiállítás gömbpavilonját, s Balatonboglár fenyvesekkel övezett legmagasabb dombján állítja fel, ahonnan festői kilátás nyílik a Balatonra. Az új idegenforgalmi létesítményben presszót rendeznek be. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: CsarnokTer-20100331-02 - indafoto.hu
A Csarnok tér 2010-ben

December 16: Korszerű transzformátor-állomások építésével segítik elő a főváros területén a kisfogyasztók villamos energia ellátását. A Csarnok téren üzembe helyezett alállomással lényegesen javult a Belváros déli és a IX. kerület északi részének áramellátása. A Madách tér mögött épülő alállomás 1968-tól a V. és VII. kerület zavartalan energia ellátását biztosítja majd. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: MoszkvaTer-1960 - indafoto.hu
A Moszkva tér 1960-ban

December 17. Tervpályázat a Moszkva tér és a Magyar Jakobinusok terének rendezésére. Az új földalatti vasút megépítésével rendkívül megnövekszik a Moszkva tér és a Magyar jakobinusok terének forgalma. Ezért szükséges, hogy a két teret átalakítsák, mégpedig úgy, hogy a kisebb arányú rendezést 1973-ig befejezzék, és az megfeleljen még a 80-as években jelentkező forgalmi igényeknek is. A második ütemben pedig a nagyarányú rendezést a 80-as években oldják meg, figyelembe véve a századfordulóra várható forgalom nagyságát.

A rendezési terv kialakításánál sok tényezőt kell figyelembe venni, a többi között azt, hogy a Moszkva téren halad át a budai nagykörút, az Alkotás utca, a Krisztina körút, az Attila út, illetve a Szilágyi Erzsébet fasor között alakul ki az egyik budai észak-déli forgalmi tengely, s hogy a Várnegyed és a Vár rekonstrukciójának befejezése után a mostaninál lényegesen nagyobb lesz a közúti forgalom a Vár és a Moszkva tér között. A két tér és környéke rendezési tervének elkészítésére a fővárosi tanács közlekedési igazgatósága pályázatot hirdet. A tervpályázat részletes feltételeit tartalmazó dokumentumokat az érdekeltek január 2-től a fővárosi tanács közlekedési igazgatóságán vehetik át. A pályaműveket május 2-ig kell beadni, a legjobb alkotásokat - összesen 170 ezer forinttal - jutalmazzák. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: Sajtohaz-1960asEvek-Fortepan.hu - indafoto.hu

December 17: Négyszínű fényújság lesz a Népszabadság-székház tetején. A Villamos Automatika Intézet elkészítette a nemzetközileg is újdonságszámba menő négyszínű fényújságot, amelyet a Népszabadság-székház tetején, a Blaha Lujza tér felé néző oldalon szerelnek fel. A 16 méter hosszú és 1,6 méter széles fényújságon piros, sárga, fehér és zöld színű mozgó betűk vagy ábrák gyúlnak ki; a programozóberendezés segítségével híreket, illusztrációkkal tarkított hirdetéseket egyaránt közölni lehet. A táblát több mint 6600 lámpa hálózza be, s az említett négyféle színt akár külön-külön, akár egymással kombinálva fel lehet villantani. A vasszerkezet szerelését a jövő hét végén kezdik el, és kora tavasszal megjelenik fővárosunk új színfoltja. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: Vagyonkezelo-AluminiumipariTroszt-APV-20120710 - indafoto.huDecember 17: A Pozsonyi úton 55 millió forintos költséggel fölépült az új alumíniumipari székház, ahol az Alumíniumipari Tröszt, az Alumíniumipari Kereskedelmi Vállalat és az Alumíniumipari Tervező Intézet kap otthont. Eddig a három vállalat öt különböző helyen "lakott". Az új tulajdonosok a hónap végéig birtokukba veszik a nyolcemeletes új székházat. (Népszabadság, cím nélkül)

December 18: A II. kerület fejlesztése során a közeljövőben a Vizivárosban mintegy kétezer, a Budakeszi úton 200, a Fény utca és a Fillér utca környékén 280 lakás épül, megfelelő üzletekkel és járulékos intézményekkel. A hárshegyi kempingtelepen új szállodát, a Szilágyi Erzsébet fasor és a Rédey utca sarkán kisáruházat, a Pasaréti téren és Pesthidegkúton szolgáltató üzletházat építenek. (Magyar Nemzet)

December 18: A Fővárosi Szállítási Vállalat új forgalmi telepe. December 20-án adják át a forgalomnak a Fővárosi Szállítási Vállalat új központi telepét a Gyömrői úton. A hatalmas kombinát több száz tehergépkocsi garazsírozásárhoz és javításához biztosít megfelelő körülményeket. Itt kaptak helyet a vállalat irodái és szociális épületei is. (Népszabadság)

December 21: Húszezer lakást kapcsoltak be a távfűtésbe. A főváros levegőjének tisztítása érdekében a XI. kerületben, Kőbányán és Angyalföldön több mint húszezer lakást kapcsoltak be a távfűtési hálózatba. Tizenöt lakóépületben a régi központi fűtéses kazánok helyett gázkazánokat szereltek fel, míg tíz lakótömbben a füstöt és kormot okozó fűtőberendezések helyett áttértek a központi fűtésre. Tizenkétezer cserépkályhát is építettek a gyenge fűtőképességű vaskályhák helyett. A házkezelési igazgatóság mintegy ezer fűtővel végeztet továbbképző tanfolyamot. (Magyar Nemzet)

December 22: Ma nyit az Uránia Élelmiszer-áruház. A fényesen kivilágított kirakatok és az ízlésesen elhelyezett áruk sokasága már szerda este sok nézőt vonzott a Rákóczi út 19. szám alatti új KÖZÉRT élelmiszer-áruházhoz. Elkészült a főváros legújabb önkiszolgáló áruháza. Budapest talán legszebb boltja. Az ezer négyzetméter alapterületű üzlet reggel 6-tól este 10-ig áll a vásárlók rendelkezésére. (...) Az üzemeltető VIII. kerületi KÖZÉRT Vállalat vezetői úgy tervezik, hogy egyben ez lesz a specialitások boltja is; álandóan lesz primőr gyümölcs és zöldség, s az országban kapható édesség és cukrászáru teljes választéka is megtalálható itt. Mivel az Uránia mozi szomszédságában van, ezért kapta az üzlet az Uránia nevet. (...) Az Uránia Élelmiszer-áruház - amelyet havi négymillió forintos forgalomra terveztek - ma délután nyitja meg ajtóit a vásárlóközönség előtt. (Népszabadság)

December 22: Százezres lélekszámú új lakótelep Káposztásmegyeren - Kihirdették a tervpályázat eredményét. Budapest az elkövetkező években újabb nagy kiterjedésű és nagy lélekszámú lakóteleppel fejlődik. Káposztásmegyert szemelték ki az új építkezés helyéül és az Építésügyi Minisztérium, a Fővárosi tanács Végrehajtó Bizottságával együtt meghirdette az új lakótelep beépítésére a tervpályázatot. A kitűzött határidőre 18 szabályos pályamű érkezett be, amelyeket a zsűri gondosan áttanulmányozott. Eredetileg 70 ezer lakosra tervezték a lakótelepet, de a tervezők elgondolásaiból és javaslataiból kitűnik, hogy ennél sokkal több, 100-120 ezer lakos elhelyezésére is alkalmas lesz a kiépülő új városrész.

A zsűri 60 ezer forintos első díjban részesítette Callmeyer Ferenc - Mester Árpád - Tenke Tibor - Környei Ottó pályaművét. Az ötvenezer forintos második díjat Pongrácz Pál - Kovács Ferenc - Vojnits István terve kapta. A 35 ezer forintos harmadik díjat ítélték Dunai Imre - Palotás Lajos - Pongrácz Pál - Kálnoki K. Sándor - Szentes László pályamunkájának. (...)

Ahhoz, hogy a kívánt lakosságszámú városrész a területen elhelyezhető legyen, tömör beépítésre van szükség. Ez a követelmény a pályaművek szerint kizárólag középmagas és magas épületek által oldható meg. A pályaművek nagy része a városrész formálásánál megfelelően alkalmazkodott a létesülő házgyár termelési adottságaihoz. A városközpontban 20-30 garzonházat kívánnak létesíteni. Az egész lakótelepet távfűtéssel látják el. (...) (Magyar Nemzet)

December 24: Megtárgyalta a tanács a Várnegyed jövő esztendei építési programját. (...) Ebben az évben a Várnegyed lakóházainak restaurálására több mint 27 millió forintot használt fel a Házkezelési Igazgatóság műemléki osztálya. Befejezték több mint 30 lakóház újjáépítését.

Több évig eltart még az Úri utca 49-53. és az Országház utca 28-32. alatti komplexum helyreállítása, amely a Magyar Tudományos Akadémia kutatási intézményei részére szolgál. A jövő évben igyekeznek ezeknek az épületeknek utcai homlokzatát rendbehozni. Az Országház utca felől új összekötő szárnyat építenek. Az Akadémia átvette az Úri utca 62. és az Országház utca 21. számú ingatlanokat is. Az utóbbi az átalakítás után az Akadémia házi szállója lesz. Mindkét épület helyreállítását a jövő évben megkezdik. (...)

fovarosi.blog.hu: Hilton-BudaiVar-1950esEvek-fortepan.hu-24264 - indafoto.huMajdnem 100 millió forintot irányoztak elő a Hess András téren tervezett reprezentatív szálloda létesítésére. A megvalósítást ennek az ötéves tervnek az időszakában irányozzák elő. A Táncsics Mihály utca 1. számú épületet az Országos Műemléki Felügyelőség részére utalták ki, a helyreállítás után a Dísz tér 4. alól ide költöznek át a Műemléki Felügyelőség hivatalai. Kiadták az építési engedélyt a Tárnok utca 9-11. alatt tervezett új iskola építésére, a munkálatokat a jövő évben megindítják. A Dísz tér 6. alatt a Külügyminisztérium propaganda helyisége létesül.

Tovább folytatják a Halászbástya helyreállítását. Még 3 millió forint szükséges a munkák befejezésére. A várfalak helyreállítása 1970-ig befejeződik, évente mintegy 1 millió forintot költenek ezekre a munkálatokra. Folyamatban van a Mátyás-templom belső restaurálása. A rendkívül igényes művészi munkálatok előreláthatóan 1969 végén fejeződnek be. A költségekre még 5 millió forintra lesz szükség. Jövőre fejezik be a Szentháromság-szobor helyreállítását. A Bécsikapu téri evangélikus templom program szerinti felújítására 1969-ben kerül sor. A Kapisztrán téri romkert kialakítását a jövő évben kezdik meg. Még folynak a tárgyalások a Magdolna-torony idegenforgalom szempontjából való megfelelő felhasználására. A Hébe-kutat a jövő évben állítják fel.

fovarosi.blog.hu: BudaiVar-1960asEvek-Fortepan.hu-10917 - indafoto.hu(...) Tájékoztatták a tanácsot a Budavári Palota helyreállításának helyzetéről és további ütemezéséről is. A Gazdasági Bizottság határozatot hozott a Budavári Palota-együttes és környéke helyreállításának 1973. évi befejezéséről és az ehhez szükséges feltételek megteremtéséről. (...) Az elfogadott program szerint 1970. április 4-én, hazánk felszabadulásának 25. évfordulóján kerül sor a palota-együttes nagy részének átadására. Az A-épületben a Munkásmozgalmi Történeti Múzeum, a Sándor-palotában a Legújabbkori Történeti Múzeum és az MTA Irodalomtudományi Intézete, a B-, C-, D-épületekben a Nemzeti Galéria, az E-szárnyban a Budapesti Történeti Múzeum, az F-épületben a Nemzeti Könyvtár, a Karmelita-épületben a Színháztudományi Intézet, a helyreállított Várszínházban pedig a Budai Kamaraszínház kap otthont.

A jövő év végéig gondoskodik a főváros a Budavári Palota keleti felvezető útját és a Clark Ádám teret összekötő út megépítéséről. 1972 végéig elkészül a Dózsa György tér, a Palota út és a Várhoz csatlakozó parkok, sétányok kialakítása. (...) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: SZOTSzallo-1972korul - indafoto.huDecember 25: Üdülőszállót építtet a SZOT a Rózsadombon. A reprezentatív üdülőszállóba terv szerint a budai hőforrások vizét is bevezetik. Az 500 személyes üdülőszállóban kezelésük ideje alatt a gyógyfürdőket használó SZTK-betegeket is elhelyezik. (Magyar Nemzet)

December 29: Átadták rendeltetésének a lágymányosi kenyérgyárat. Befejeződött az ország legújabb, s egyben a legkorszerűbb sütőüzemének, a Lágymányosi Kenyérgyárnak több mint kéthónapos próbája. A kenyérgyárat szerdán délelőtt Kovács Imre élelmezésügyi miniszter, Bondor József építésügyi miniszterhelyettes, a tanács, valamint az ÉDOSZ képviselőinek jelenlétében Sarlós István, a fővárosi tanács vb-elnöke ünnepélyesen adta át rendeltetésének. (...) (Magyar Nemzet)

December 30: Naponta két és félmillió utas - Kevesebb a baleset - Jövőre új trolibuszok és csuklós villamosok. Száz évvel ezelőtt, 1866-ban avatták fel a budapesti lóvasút első vonalát a mai Kálvin tér és Újpest között. Ettől az időtől számítják a szervezetten irányított budapesti közlekedés történetét. Ennek alapján ünnepeltet az idén évszázados jubileumát a Fővárosi Villamosvasút. Az év végeztével Fáskerti Sándortól, a vállalat vezérigazgatójától érdeklődtünk a jubileumi esztendő eredményeiről és az FVV 1967-es terveiről, újdonságairól.

- Az idén már több mint 860 millió utast szállítottunk; azaz naponta körülbelül két és fél millió ember utazik a budapesti villamosokon és trolibuszokon - mondta a vezérigazgató. (...) A nagyarányú létszámhiány is megszűnt ebben az esztendőben: a kalauz nélküli közlekedés megszervezésével 1400 helyett ma már csak 200-zal kisebb a kalauzlétszám a szükségesnél. (...) Már több mint egymillió bérletes utazik a pesti villamosokon, s ez lehetővé teszi a jól bevált kalauz nélküli közlekedés továbbfejesztését. Az 50-es jelzésű szerelvényeken egy ideje kísérletképpen két-két KN-kocsit közlekedtetnek. Máris elég tehát, ha csak az utolsó kocsiban van kalauz. Ezt jövőre több vonalon is bevezetik. A végleges terv szerint a villamosokon és a trolibuszokon megbízható működésű jegyosztó automatákat szerelnek fel. Minden szerelvényen marad azonban egy kalauz, aki egyrészt ellenőri munkát végez, továbbá az utasokat informálja, szükség esetén a váltókat állítja, vagy például baleset alkalmával intézkedik.

Hatvan új trolibusszal és tíz csuklós villamossal gyarapodik jövőre az FVV járműállománya. Korszerűsítik a meglevő villamosokat is: a kocsik legtöbbjébe gumirugózású kerekeket szerelnek, és a Körúton is közlekedő, úgynevezett UV motorkocsikból - hogy a férőhelyet növeljék -, kiszerelik a második vezetőállást. (Népszabadság)


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpgg_logo.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.12.04. 15:31:28

"Főiskolánk ma már világviszonylatban is ismert." Ja mint a Magyar konyha kb. :)
A külföldön lévő Magyarok ismerik.

Lehet én látom rosszul, de mind ha több pozitív hír lett volna. Persze lehet csak azok lettek kiemelve.

7esbusz 2017.01.04. 19:13:14

Kicsit torz képet adnak ezek a cikkek, az emberben az a benyomás támad, hogy minden szupi-csudi jó volt 1966-ban, minden nap épült valami új, minden csupa fény és csillogás. Pedig ezek kicsit ugyanolyan propaganda cikkek is, mint akár maiak. Ettől még jó kortörténeti dokumentumok, csak esetleg oda lehetne fűzni egy-egy cikk alá, hogy ez örökre terv maradt, mint a Nemzeti, vagy az építkezések folyamatosan megcsúsztak, és ha el is készültek, sokszor silány minőségben, stb.
süti beállítások módosítása