Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

BKV sztrájk krónika

2008. május 28. - fovarosi.blog.hu

A szakszervezetek április 18-án 24 órás sztrájkot tartottak. Követeléseik között szerepelt a paraméterkönyv visszavonása, a cég gazdasági gondjainak megnyugtató rendezése, a csoportos létszámleépítés felfüggesztése. 

2008.04.24: Folytatódnak a tárgyalások a BKV és a szakszervezetek között. A szakszervezetek az egyszeri tőkeinjekciót nem tekintik megfelelő megoldásnak, tartós megoldást várnak a finanszírozási problémákra.
2008.04.25: A sztrájkbizottság határozatlan idejű sztrájkot jelent be, a kezdés időpontjáról még nincs döntés. " A tárgyaláson a sztrájkbizottság tagjai átnyújtottak a cég vezetőségének egy javaslatcsomagot (BKV Zrt. kibontakozás csomag), amely elvárásokat, rendelet- és törvénymódosítási javaslatokat, továbbá indítványokat tartalmaz a cég gazdasági és műszaki problémáinak megoldására. A dokumentumban foglaltak szerint a szakszervezetek indítványozzák a közúti közlekedésről szóló 1988-as törvény módosítását, szeretnék tisztázni a tömegközlekedést érintő paragrafusokat. Pontosabb megfogalmazásokkal, évenkénti felülvizsgálattal módosításra javasolják a költségvetési törvénnyel kapcsolatos, normatív szabályozásról szóló rendeletet, de indítványozzák az árkiegészítésről szóló rendeletet megváltoztatását is. Elvárják, hogy a kormány és az önkormányzat olyan finanszírozási rendszert dolgozzon ki, amely megállítja a BKV Zrt.-nél az adósságspirál-növekedést és garantálja 2008 és 2012 között az adózás előtti nullszaldós működést." - írja a NOL.hu.
2008.04.28: Kirúgták Somodi Lászlót, a BKV közlekedési vezérigazgató-helyettesét, aki a paraméter-könyv módosításába bukott bele. A kötöttpálya.blog.hu siratta a menesztést.
2008.04.30: Az érettségi alatt lehet a következő sztrájk?
2008.05.06: A keddi tárgyaláson sem jutottak megegyezésre a szakszervezetek és a BKV képviselői. A 300 fős elbocsátás tervét a BKV egy közleményben elvetette, de az üzleti tervben még mindig szerepel. Amennyiben 2-3 héten belül nem születik megállapodás, több napos sztrájkot hirdetnek a szakszervezetek.
2008.05.08: Nem vezettek eredményre a tárgyalások, így május 27-től jön a többnapos BKV sztrájk - közölte a sztrájkbizottság vezetője, Nemes Gábor.
2008.05.15: Miután korábban a BKV már jelentetett meg hirdetéseket a sztrájk ellen érvelve, a szakszervezetek ellenlépésként saját plakátjaikat helyezték el egyes végállomásokon és járműveken. A hirdetés lényegi része: "Tudta-e Ön, hogy a BKV Zrt., azért veszteséges, mert a Főváros nem fizeti ki az általa megrendelt szolgáltatást? Tudta-e Ön, hogy olyan járműveken utazik, melyek pénz és alkatrészhiány miatt nem minden esetben felelnek meg a BKV Zrt. belső szabályzatában előírtaknak?" (Forrás)
2008.05.15: A sztrájkbizottság megállapodás-tervezetet adtak át a BKV-nak. Eszerint a szakszervezetek elállnak a tüntetéstől, a BKV leállítja a létszámleépítést, és a szakszervezetekkel együttműködve feltárja a cég valós gazdasági helyzetét, 2012 nem ad el telephelyeket, és nem ad bérbe buszvonalakat üzemeltetésre, továbbá 1012 június 30-ig meghosszabbítják a kollektív szerződés érvényességét. A NOL.hu cikke.
2008.05.21: Közeledtek az álláspontok, a BKV egy részletesebb dokumentumot adott át, de a két legfontosabb kérdésben, azaz a paraméterkönyv újraírásának és a kollektív szerződés 2012-ig szóló meghosszabbításának kérdésében továbbra sincs megegyezés. Az Origo cikke.
2008.05.22: Ma találtam meg, de valószínűleg már az előző napok valamelyikén feltöltötték a BKV honlapjára a BKV saját paraméterkönyv-tervezetét.
2008.05.23: Az Origo szerint ma kiderülhet, hogy lesz-e sztrájk 27-én, az érettségik utolsó napján, vagy sikerül addig megegyezni. A Népszava információját a megegyezésről a sztrájkbizottság nagyon hamar cáfolta. Délutánra kijött egy újabb hír: Hagyó és Ikvai-Szabó a főváros részéről jóvá hagyta a BKV javaslatát. A sztrájkbizottság átvette az anyagot, még tanulmányozzák, hétfőre ígértek választ.
2008.05.26: Hétfő estére már csak egy kérdés maradt. Ha ebben nem sikerül megállapodásra jutni legkésőbb holnap, akkor szerdán már a sztrájkra készülnek, nem tárgyalnak. A hiányzó pont a kollektív szerződések meghosszabbítása 2009-ig. Ha sztrájk lesz, akkor nem keddtől, hanem csütörtöktől. Így az érettségizők mindenképpen megússzák, hogy egy BKV sztrájk közepén kelljen érettségizniük. A villamosok és a metrók mindenképpen járnak majd. Az Origo cikke.
2008.05.27: A szakszervezetek és a BKV megegyeztek. A szakszervezetek feladták a paraméterkönyv tervezet visszavonatását, a BKV pedig belement a kollektív szerződés 2009 végéig történő meghosszabbításába.
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása