Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Opera Patika, Andrássy út 26.

2008. szeptember 02. - fovarosi.blog.hu

Szomorú hírről értesülhettünk júniusban: bezárt az Andrássy úton Budapest egyik legszebb gyógyszertára, az Opera Patika. 1889-ben alapította Török Sándor (akkor még a 29-es szám alatt) gyógyszertárát, tehát jövőre az üzlet beindulásának 120. évfordulóját ünnepelhettük volna. 1931-től már itt, a 26-os szám alatt működött a patika, és itt dolgozott Lám Elemér, aki a pemetefű cukorkát feltalálta. Ekkor egészítették ki az eklektikus-neoreneszánsz stílusú bútorzatot a koloniál galériával és annak lépcsőjével. A bútorzat már 1967 óta védett. 1993-ban privatizálták a korábban állami gyógyszertárat, ami idén áprilisban még nyitva volt.

http://www.mult-kor.hu/attachments/21068/patikas.jpg

(A kép forrása)

Az épület május 5-ike óta van ideiglenes műemléki védettség alatt, a gyógyszertár jelenlegi tulajdonosa ez ellen adott be fellebbezést. Ő ugyanis kávézóvá alakítaná a helyiséget, majd eladná. A műemléki védelem ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a jövőben is kötelező lenne patikaként üzemeltetni a helyiséget, a funkcióváltás elképzelhető. Az ideiglenes védelem 1 évre áll fenn, utána még 1 évre meghosszabbítható.
 

Egyszerűen nem értem, hogy miért nem lehet egy ilyen helyet Budapesten fenntartani. Fontos turistalátványosságként mutogatni és ajánlani kellene, nem bezárni, és elhordani. Van még egy nagyon szép patika a Lukács fürdő mellett - remélem, az nem jut az Opera Patika sorsára...

 

Források:

http://index.hu/politika/belfold/ptk0702/

http://www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=284734

http://www.mult-kor.hu/cikk.php?article=21068

http://www.portfolio.hu/tool/print.tdp?k=14&i=98902
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása