Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

A Szent György tér rendezése a Várban

2008. január 02. - fovarosi.blog.hu

Szent György tér régen

A Honvéd Főparancsnokság épülete 1900 előtt. Forrás


A budai Várra általában úgy gondolunk, mint az ország egyik legreprezentatívabb, legrendezettebb területére. Ám itt is van mit rendbetenni, átépíteni. Ha a turista a 16-os busszal érkezik a várnegyedbe, az egyik első épület a baljára eső volt Honvéd Főparancsnokság épülete (Dísz tér 17.). A régi épületet akkori funkciója miatt erőteljesen bombázták a második világháborúban, így mára csak az eredeti falak töredéke maradt meg. (Az épület szomszédos "toldaléka" volt a Honvédelmi Minisztérium.) 1994-ben az Expó kapcsán születtek rendezési tervek (erről példa itt).
 

1999-ben a korona elhelyezésének helyszíneként is felmerült a Dísz téri épület. 2001-ben gyerekvárat terveztek kialakítani az épületben. Már a pályázati anyag is elkészült, de végül is a kulturális tárcánál megváltozott a koncepció, az ötletet elvetették. Közben a Várszínház helyére a Táncszínház került, a Várbazárból pedig kiköltöztették az utolsó bérlőket is. 2003-ban építészeti pályázatot írtak ki az épület kulturális, turisztikai célú átalakítására. A pályázaton 2004-ben Kis Péter építészirodája nyert, egy merész, rózsaszín ráépítéssel. Az épület egy kiállításnak egy konferenciateremnek és egy turisztikai központnak adott volna helyet, ha megépül. De nem történt egy kapavágás sem. Viszont 2004 vége óta a rom műemléki védettséget kapott a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól.


2004-ben egy, a kormány által felkért 17 tagú bizottság azt javasolta, hogy a "magyar államiság kiállítóhelye (Államkincstár)" ide kerüljön. Itt lenne a magyar államiság történelmének állandó kiállítása, amely az ezeréves magyar államiság folytonosságát jelképezné. Költségvetési források híján ez is megrekedt egy ötletelés szintjén. Ez alkalommal se jutottak el az első kapavágásig. Az akkori kormány úgy rendelkezett, hogy 2006 márciusáig kell elkészülnie a Vár-rekonstrukció 8-10 éves programjának. A volt honvéd főparancsnoksággal kapcsolatos tervezési munkákra 15-20 millió forintot javasoltak elkölteni. Aztán jött a kormányfő-váltás, jöttek a választások, ismét elsüllyedtek a tervek. 2007-ben már az EU-s fejlesztési pénezk kerültek előtérbe, a rózsaszín tetőt ekkorra már hivatalosan is törölték. A Vár-rekonstrukciós programot felélesztették hamvaiból: először 20 milliárd forintos keretről lehetett hallani, ebből 6 milliárd jutott volna a rom kiegészítésére és újjáélesztésére. Az első ütem (2009-ig) 10 milliárdról szólt. Aztán az összeget megvágták 7 millió forintra. A terv szerint a Szent György téri ásatási területen három kisebb palota visszaépülne, a romok bejárhatóak lennének, a Várszínház kormányzati rendezvényterem funkciót is kapna, a szomszédos karmelita kolostor a kormány vendégházává alakulna át. 2012-ig aztán a Ferdinánd kaput megnyitnák a forgalom előtt (most csak gyalogosan járható), feltárnák az Oroszlános udvart, és új fogadócsarnokot is telepítenének.
 

A jelen állapot szerint miniszteri biztos is felügyeli a Vár déli felének megújulását - Szőke Balázs személyében.
 

Mivel az eredeti épület jóval nagyobb a mostani romnál, az újjáépítésnél is a jelenleginél nagyobb magasságú épületet terveztek - de úgy, hogy a Szentháromság tér felől érkezve az épület ne takarja ki a Vár kupoláját. A megmaradt épületrészek fölé egy nagy, a tér felé szélesedő ráépítés kerül a terv szerint. Az új felülépítés téglaszínű, kerámialapos burkolású. Szakmai körökben sikert aratott a terv, de a pályázatot kiíró Budai Várgondnokság Kht már óvatosabb volt: továbbtervezésre javasolta a tervet - és itt meg is rekedt a folyamat. Idén nyáron megint előkerült az ügy, és "előkerült" hozzá 10 milliárd forint (a környezet rendezését is beleértve; anélkül 5 milliárd forint körüli összeggel számolnak). Az ásatások most is zajlanak, de az épület ügye botrányba fulladt. Új tervet kértek, de a 2010-es szoros határidő miatt pályázat nélkül. Egy újonnan létrehozott szervezethez, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálathoz került az ügy. A Magyar Narancs információi szerint Mányi Istánt szemelték ki az új terv elkészítésére. Az épület funkciója a "magyar alkotó szellem pantheonja" lesz - ha megvalósul. 2008 február közepéig ugyanis (első körben) már jelezni kellene, hogy mi lesz a tér rendezése utáni helyzet. A kulturális tárca lépése, mellyel Kis Péterék tervét elvetették, és új pályázat nélkül bíztak meg valakit az új terv elkészítésére, nagy felháborodást váltott ki építész körökben. Jogilag akkor volna lehetséges ilyen lépés, ha állami tulajdonú tervezési intézmény keretein belül végeztetik az új tervet - például ha a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat készíti el a terveket, amellyel egy külsős építész leszerződik. Csakhogy a régi pályázat érvénytelenítésére így sincs ok, hisz az épületnek szánt funkción (eddig legalábbis) nem kívánnak változtatni.
 

Az ügy tehát tovább húzódik. A legfrissebb hírek (összefoglaló itt olvasható) szerint mégis pályázatot fognak kiírni az újratervezésre. A témában megjelent cikkekből néhányat az Építészfórum is szemlézett - katt ide!
 

Te milyen funkciót telepítenél az épületbe? Játékvárat? Turista információt? Múzeumot? Írd meg kommentbe!



Források:

http://www.epiteszforum.hu/node/7880

http://www.hg.hu/cikk/hadtap_kiegeszites

http://www.nol.hu/budapest/cikk/470183/

http://www.hg.hu/cikk/kinek_a_var__kinek_a_lekvar
http://www.nol.hu/cikk/470183/
http://www.nol.hu/budapest/cikk/471183/
http://www.nol.hu/budapest/cikk/474620/

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása