Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Károlyi István Városközpont

2008. június 11. - fovarosi.blog.hu

Korábban már volt szó egy újpesti projektről: a Városháza környéki tömbök megújulásáról. A napokban egy másik projekt 19 beérkezett pályázati anyagát bírálták el. A projekt neve: Károlyi István városközpont. A helyszín a Váci út - József Attila utca - Attila utca - Károlyi István utca által határolt nagy tömb:
068-KarolyiIstvanVaroskozpont
Újpest nagyon is megtanulhatta az elmúlt évtizedekben, hogy a városi sűrűség az életminőség meghatározó eleme. Az új központ megterveztetésénél is fontos szempont volt a beépítettség foka, a használható városi terek létrejötte. Sokarcú, nem monolit tömbös, jól használható teret szeretnének látni, amelyhez a lakók pozitívan tudnak viszonyulni, és ami flexibilisen, emberi módon használható. A pályázat célja ennek megfelelő tervek, ötletek begyűjtése volt, amiből befejezhető a tervezési program. A Károlyi István utca felől már néhány új lakóház meg is épült, az átalakulás tehát itt már meg is kezdődött. És Budapest egészének is jót tesz az ilyen városközpontok létrejötte, mert segíti a decentralizálódást: legyenek erős kerületközpontok is, ne kelljen minden ügyben bemenni a legbelső városrészekbe.
http://www.epiteszforum.hu/files/imagelist/150_800_5mvnj6_kész.jpgElső helyezett lett az Ásztai Bálint, Bakó Attila, Niczki Tamás és Trummer Tamás nevével fémjelzett terv, 12 millió forintos jutalommal. A bírálóbizottság nagyra értékelte a terv szerint keletkező városi teret, az épületek tagoltságát, és az "orangerie"-nek nevezett növénykert ötletét.



http://www.epiteszforum.hu/files/imagelist/150_yf5jm7_latvany_5.jpgMásodik helyezett lett az Artonic Design nevével fémjelzett pályamű. Ebben az esetben is többfunkciós épületek jönnének létre, így elkerülhető, hogy egy éjszakára kiürülő irodanegyed, vagy egy nappal kiürülő lakónegyed keletkezzen: lenne itt iroda, lakás, üzlet, közpark - ha megvalósulna. A föld alá szorított közlekedők azonban túl zegzugosak, nem megvalósíthatók. Az épületek nemhogy nem egyformák, hanem túlzottan is sokfélék, egymással nem harmonizálók.
http://www.epiteszforum.hu/files/imagelist/150_800_zks62c_05.jpg

Harmadik helyezett lett az X.Y.Z. Építész Stúdió terve
. A tömbök itt egyetlen, hosszan cikk-cakkozó épületsorrá állnak össze. Az ötlet érdekes, ugyanakkor túl kicsi és túl széttagolt köztereket hoz létre. Az összes épület kettős homlokzatú lenne, így két "bőrréteg" fedné az épületsort, ezzel egységes, ám talán kissé egysíkú látványt hozva létre. A gépkocsi és a gyalogos forgalom jól elválik.

Ki volt Károlyi István?
Gróf Károlyi István a reformkor egyik nagy nemesi családjának sarja, a Széchenyiekkel jó kapcsolatot ápoltak. 1840-ben ő alapította meg Újpest községet. Támogatta az ipar fejlődését, az iparosok itteni letelepedését. A megvalósítandó építkezések külső alakjával kiemelten foglalkozott: "... köteleztetnek a vállalkozók és minden építeni vágyók házokat homlokkal az utca felé építeni és úgy, hogy oda semminémű dísztelen és a jó ízléssel ellenkező épületek ne tétessenek, a tető cserépből, vagy zsindelyből legalább, a kerítés kőfal vagy deszkából engedtetik, sövényezés és körül árkolás egyáltalán tiltatik..." Újpest neve korábban Új-Megyer volt. 1907 óta város, de a városiasodás egyértelmű jele volt már 1845-ben a Városháza megépítése - ehhez Károlyi István jelentős tégla adománnyal és 200 pengő ajándékkal járult hozzá. Újpest 1950 január 1. óta Budapest része.

Források:
http://epiteszforum.hu/node/9594
http://epiteszforum.hu/node/9634
http://epiteszforum.hu/node/9596
http://epiteszforum.hu/node/9601
http://budapestjovoje.freeblog.hu/archives/2008/05/16/Ujpest_uj_kozpont/
http://www.lakas-ingatlan.hu/
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása