Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Mi épült a Vár oldalában?

2008. július 03. - fovarosi.blog.hu

Ha a Lánchídon keresztül, a 16-os busszal érkezünk a Várba, a várfal mellett egy új, nagy villaépületre lelhetünk. A Sándor-palota, a Várszínház, és a talán lassan már tényleg újjáépülő volt Honvéd Főparancsnokság szomszédságában Lónyay Menyhért egykori magyar miniszterelnök villáját építették fel újra.
070-Hatvany-villa
A Királylépcső tetejénél lévő meredek területen Lónyay Ybl Miklóssal (Operaház, Várkert bazár stb.) építtetett villát 1870-ben. Az épület 1932-ben a nagy műkedvelő Hatvany Ferenchez került, ezért Ybl-villaként és Hatvany-villaként is szokták emlegetni az épületet. Hatvany itt helyezte el festménygyűjteményét, amelyben Manet-k, Picassók és Cézanne-ok is szerepeltek. (Ma ez a gyűjtemény nagyobbrészt az oroszoknál van.) 1944-ben súlyos bombatalálat érte az épületet. A háború után úgy döntöttek, hogy nem építik újjá az épületet, mindössze egy kis játszóteret alakítottak ki a helyén.
071-Hatvany-villa
1995-ben a Budapanoráma Kft vette meg a telket. Először egy modern épületet terveztettek volna ide, de a műemlékvédelem nyomására végül az elpusztult villa újkori másának megépítése mellett döntöttek. Ennek is készült egy olyan változata, amely szerint egy nagyobb részen üvegfal pótolta volta a régi ablakokat, de ezt is el kellett felejteniük. Régészeti feltárások során korábban már megtalálták a ház alatt és mellett a törökkori Aranybástya falainak maradványait. Az új épület aljában e régi falak maradványait is igyekeznek majd bemutatni az egyik lenti előadóteremben.
 

Az új épület terveit Kerényi József készítette. Ha elkészül, rendezvényközpont lesz majd belőle. Az utcaszint alatt még további két mélyszint található, így bőven lesz hely a rendezvényekhez, miközben a felső szintekről garantált az örökpanoráma. A földszinten étterem vagy kávézó nyílik majd, innen lehet majd a rózsalugatos kertbe hátrasétálni. A belső terek modern kialakítást és bútorzatot kapnak majd, a külső kőfaragványokat az eredeti épületnek megfelelően készítik el régi rajzok és fotók alapján. Összesen (bruttó) 2721 nm beépített terület épül meg 2444 négyzetméternyi telken, 1950 nm zöldfelület mellett. Vendégeket 2010-től terveznek fogadni.


A ház honlapja: http://www.budapanorama.hu/


Forrás:
http://www.hg.hu/?hg3=cikk_print&cikk_id=4000
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása