Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

A Dísz tér dísze

2008. július 31. - fovarosi.blog.hu

A Budai Várnegyed rekonstrukciójának első szakasza 1984-ben zárult le, ekkorra alakították ki a Vár épületében a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum és az Országos Széchenyi Könyvtár tereit. 1994-ben kezdődött meg a Sándor-palota rekonstrukciója, és már ebben az évben elkezdtek a volt Honvéd Főparancsnokság felújításával is foglalkozni.

2008. július 25-én a kormány a terület rendbetételét a kiemelt projektek közé sorolta. Ekkor volt egy pályázati nyertes terv (Kis Péterék építészirodájától), amely ellen a kerület és a lakosok is tiltakoztak, és egy nagyon szoros határidő, ha EU forrásokat is reméltünk a projekthez. Április 15-ig kész dokumentációval, részletes tervvel és költségvetéssel kellett az EU előtt állni. Így aztán jött az ötlet, hogy akkor ne legyen pályáztatás, mert akkor gyorsabb. Szerencsére erre a szakma hördült fel olyan hangosan, hogy ez az ötlet megbukott, és azóta Kis Péterék újabb terve
lett a legújabb befutó egy oszlopsoros ráépítéssel.

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/150_800_9rdp82_nappal%20002.jpg

(A kép forrása)

Közben persze az április 15-iki határidő tarthatatlanná vált, így aztán a határidőt 2008 decemberéig kitolta a kormány, valamint 30 jogszabályt módosítottak, hogy a kiemelt nagyberuházásokat - köztük a Dísz tér rendezését - felpörgessék. Még így is feszes a határidő, pedig ha ezt a kitolt határidőt sem tudjuk tartani, végleg elesünk 10 milliárd forintnyi EU támogatástól. És akkor marad az a helyzet, amit Katona Tamás, a kerület volt polgármestere úgy foglalt össze, hogy "cirmos baromság".
 

Ha megvalósul Kis Péterék legfrissebb, oszlopcsarnokos terve, akkor a legfelső szinten, az oszlopok között szobrok kapnak helyett, és itt egy "városi agóra" jellegű tér jön létre, alatta pedig az állami protokoll által is használható turisztikai, illetve kiállítási funkciójú helyiségek jönnek létre.
 

Ha innen csak egy picivel arrébb sétálunk, észrevehetjük, hogy időközben átadásra került a Szent György tér sokáig ásatás alatt álló területe. Itt egykor 3 nagy épület állt: a királyi istálló, a Teleki-palota és Habsburg József főherceg luxusistállója és kertje. Az ásatások 1998-ban kezdődtek meg. Mára a terület 2/3-át állították helyre. A várfal mentén folytatták a Tóth Árpád sétányt. A rekonstrukció során főleg kőből és téglából építkeztek. A pincékben több kutat is restauráltak. A pincerendszer várhatóan október elejétől lesz látogatható.


A helyre voltak már ötletek: az Antall-kormány kormányzati negyedet álmodott ide. 1997-ben az volt a terv, hogy inkább az istállók és a Teleki-palota előtti házsort állítsák helyre. 1999-ben magántőke bevonásával tervezték a terület rendezését. 2004-ben egy határozat szerint állami reprezentációs célokra is használták volna a területet - a beruházásba itt is bevonva a magántőkét. A jelenlegi tervek szerint 10 milliárd állami forint mellé 13 privát érkezne a már rendezett részre, hogy végül három új épülettömb építésével turisztikai célú fejlesztés valósuljon meg. A még feltárás alatti rész legalább a feltárás végéig állami felügyelet és tulajdon marad.

 

Források:

Vár: elkerülhető a kudarc. Budapesti7Nap, 2008 május 11., p.4.

http://www.epiteszforum.hu/node/8828

http://nol.hu/kultura/cikk/462935/

http://www.nol.hu/budapest/cikk/487848
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása