Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

A Foster and Partners Budapesten

2009. április 13. - fovarosi.blog.hu

Korábban már írtam a Lágymányosi öböl félszigeti részének rendezéséről. A kommentek alapján sokan siratták a régi állapotot, én azt nem ismertem, viszont örülök az újnak, jó irányú fejlesztésnek tartom. 2009-ben indulhat be a Lágymányosi híd pesti oldalán a fejlesztés párja, az átadást most 2015-2016-ra datálják. Ehhez a világhírű Foster and Partners építészirodát nyerte meg a Wing Zrt. (korábban Wallis Ingatlan Rt.), így ők fogják elkészíteni a fejlesztés alapkoncepcióját és a meghatározó épületek terveit is. Irodaházak, kereskedelmi területek és lakóházak is épülnek majd, közel 240 ezer négyzetméteren. Várhatóan 80 milliárd forintot költenek el a teljes megvalósításig.

Norman Foster építészirodájához olyan beruházások kötődnek, mint a berlini Reichstag újjáépítésének tervezése, a londoni új Wembley stadion, a frankfurti Commerzbank székház, a londoni városháza, illetve az új pekingi reptér.

Az új épületegyüttes a fenntartható építészet jegyében születik majd meg: a beépítés módja, az épület tájolása, a felhasznált anyagok és gépészeti megoldások mind könyezettudatosan kerülnek majd kialakításra. A nemzetközi sztárépítészet nem példa nélküli már Budapesten sem: Kas Oosterhuis a Közraktárak CET-té formálásán, Erick van Egeraat pedig a Dózsa György úti ING székház után a Városháza Fórumon dolgozik (bár a projekt nem áll éppen túl jól). Igaz, a válság közben elsodorta Zaha Hadid Szervita téri irodaházát, és nem épül meg Hani Rashid ikertornyos épülete sem a Váci út 190. alatt.

Visszatérve a Foster and Partners-re, úgy gondolom, ilyen referenciákkal megalapozottnak tűnik a reményem, hogy ide valami tényleg ütős, tényleg színvonalas épülhet - már ha a Foster and Partners kibírja a helyi viszonyokat. A pekingieket kibírta...

Forrás:
http://www.origo.hu/print/ingatlan/20080701-a-fosterspartners-budapesten-epitkezik-wing.html
http://www.hg.hu/cikk/epiteszet/4593-norman-foster-budapestre-tervez
http://civertan.blogter.hu/277166/a_fosterpartners_vilaghiru_epitesz_iroda_tervezi_a_wing_uj_projektjet_-_uj_horizont_budapest_deli_felen
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása