Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Hasonmás: Terézvárosi Palazzo

2009. november 13. - fovarosi.blog.hu

A Palazzo Strozzi építtetését a dúsgazdag firenzei kereskedő, Filippo Strozzi kezdte el 1489-ben, ám a palota csak 1538-ra készzült el teljesen. A kétemeletes épület három utcára néz. Homlokzatán különböző nagyságú kváderkövek sorakoznak. Ezek felfelé haladva egyre kisebbek. A földszint ablakai viszonylag kicsik, az emeleti kettős ablakok már jóval díszesebbek, és az épületet felül egy különlegesen finom kiképzésű párkány koronázza.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Palazzo_Strozzi_2.jpg

A Palazzo Strozzi (Kép: wikipedia)


És hogy mindez miért érdekes egy Budapesttel foglalkozó blogon? Mert most ugrunk egy nagyot térben és időben. 1884, Budapest. Hauszmann Alajos kétemeletes, neoreneszánsz lakóházat tervezett:

http://muemlekem.hu/images/jelentes/2008-09/886_20080925_14522637.jpg

(A kép forrása: muemlekem.hu)


A képen egy többfunkciós nagykörúti épület látható az Oktogon közelében. Talán arról a legismertebb, hogy népszerű házasságkötő terem van benne. Az épület a terézvárosi önkormányzat irodáinak is otthont ad. A fent említett firenzei Strozzi-palotára emlékeztető neoreneszánsz Batthyány-palota építtetője gróf Batthyány Géza, tervezője Hauszmann Alajos volt. A kétemeletes quattrocento főhomlokzat mögött két lépcsőházas, belső udvaros palota terül el. Az eredeti reneszánsz, a budapesti neoreneszánsz stílusú épület. És hogy miért pont ez a firenzei épület lett a minta? Egyrészt mert a megrendelő ezt kérte (tán saját nagyságát igazolandó), másrészt mert Hauszmann tanulmányai végeztével olasz körutat tett az itáliai reneszánsz tanulmányozására, tehát alaposan ismerte a stílust.

 

(Köszönet Aesculusnak a beküldésért!)

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása