Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

A Lágymányosi I épület

2011. január 08. - fovarosi.blog.hu

Cikksorozat Finta Józsefről

Az BME-ELTE informatika épülete még az Expo'96-ból eredeztethető. A Magyar Pavilonra (amiből lett volna később az Építész Kar épülete) kiírt pályázaton harmadik díjat nyert a Finta Stúdió csapata, és a zsűri olyan ajánlást tett, hogy a pályázat részét képező Informatikai Épület tervezői megbízását megkapják. A Magyar Pavilon elkezdett építése leállt, s olyan döntés született, hogy az építkezés munkagödre felhasználásával szülessen meg az Informatika épülete. Így egy már elkezdett épület alapjaira kellett új házat tervezni (kábé mint később a Gödörnél az Erzsébet téren.) A feladatnak az adott súlyt, hogy a tervezendő építmény a formálódó egyetemi együttes nyugati oldalának első elemévé vált, így kihatott a további építkezésekre is. A helyszínnél is az Expo öröksége bukkant fel: onnan ered ugyanis az Infopark félköríves utcahálózata, ami a ház telkét körcikk-formára szabta.
 
Épül az I épület (A kép forrása)

A program is elég bonyolult volt: a két egyetem közös épületének épült, mégis, fokozatosan erősödött az elkülönülési szándék. (Ma már a BME-é az épület, az ELTE Informatikai kara a bordó épületben található.) Ebből egy elég bonyolult belső struktúra következett - a kisebb-nagyobb előadóktól a könyvtárig, laboratóriumig, tanszéki szobáig. Ehhez a tervezői program geometriai formákat rendelt: négyzetekből, félkörörből, vonalakból áll össze az épület. Az aula-zsibongó közösségi tere fölött tetőterasz is létesült. Az épület földszintjén egy 400 fős, négy 200 fős előadó, könyvtár, klub, mintalabor és büfé találhatók, az emeleti szinteken tantermek, laborok és tanszéki helyiségek helyezkednek el. A 2 pinceszint felett földszint és 4 emelet áll. 3 nagy tömbből áll össze: a délkelet-északnyugati irányú fő tengely hosszúkás blokkjából, a körútra néző négyzetes elem, illetve a nagyelőadót és a BME laborjait befogadó félhengeres egység. Ezek között pedig közlekedőterek, lépcsőházak adnak összeköttetéseket.

fovarosi.blog.hu: Műegyetem Informatika 2010

Az informatika egyszerre kíván puritán és cizellált lenni. A homlokzati anyagok kiválasztásánál két szempontot követtek. Egyrészt, kapcsolatot teremteni a századfordulós, Hauszmann-féle egyetemmel, annak homlokzati színeivel - innen jöttek az okkeres és vörös téglás színek. Másrészt vállaltan mai, a kornak megfelelő épületet terveztek, acél idomokkal, mai nyílászárókkal, hideg színű üvegfelületekkel. A házat 1998 őszén adták át.

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kozmokrator · http://www.tudtad.com 2011.01.08. 18:40:55

Hasznos kis cikk lett. Jó kis nyomozás lehetett utánanézni ezeknek :)

Krutzifix 2011.01.08. 20:47:00

Fantasztikus....micsoda nem várt fejlemények! :)

fingerbangs 2011.01.08. 20:48:29

én fintának már a neve hallatán is hidegrázást kapok
csak én tartom rossznak amit csinál?

paso 2011.01.08. 21:01:52

Az épülettel az az egyetlen egy probléma, hogy ha meg akarsz találni benne egy helyiséget, ahol még sosem voltál, akkor a megtalálás kb. 5 perc és a végtelen között változik, mert teljesen átláthatatlan a belső terek logikája...

vgab 2011.01.08. 21:13:52

A nagyelőadó csak 300 fős, sokáig itt voltak a Mindentudás Egyeteme előadásai. Az eredetileg ELTE-s, illetve BME-s részek közt egyébként elég nehézkes az átjárás.

Bruno 2011.01.08. 21:17:49

@paso:

Nálad a pont. Valóban komoly lecke itiner nélkül ismeretlenként megtalálni egy adott szobát.

Katanahana 2011.01.08. 21:24:07

@vgab: A nagyelőadó csak 300 fős

De bizony 400 fős.

A számozás is elég érdekes: a 4 egymás melletti előadó IB25, IB26, IB27 és IE007.

Egyébként ennek már "hagyományai" vannak a BME-n. A K ép-letben még nehezebb eligazodni. Viszont ahhoz már készítettek internetes útvonaltervezőt. Az I-hez még nincs.

MAti 2011.01.08. 21:30:46

Itt dolgozom évek óta... és egyre jobban szeretem az épületet.
A formavilága egyre többféle szögből tetszik, a fényei pedig nagyon ki vannak találva.

boldii10 2011.01.08. 21:45:21

A -2 ázik, ázott. Vannak olyan praktikus tárgyalók, szinte minden szinten, kb. 3 ahol a környező folyosók nincsenek leválasztva: minden kihallatszik, és természetesen minden behallatszik. Az összes wc büdös. Állítólag a levegő beszívás a csatorna szellőzés mellett áll.
Sokmillió forintért kellett a tetőt újraszigetelni, mert csöpögött 2 évig a tető, vagy tovább, egy 10 éves házban. Egyes falak között kör keresztmetszetű oszlopok vannak, az illesztésnél már centis részek díszelegnek, merthogy süllyed szegényke. Komoly kérdés, hogy szilót kell benyomni, vagy előbb valami műanyagcsövet, mert a szilónak már túl vastag.

Klíma: vagy fűt vagy hűt. Kezdődik a nyár, a déli fél már túl meleg, az északi fagyos. De nem, vagy fűtünk, vagy hűtünk, a csövek eresztenek, nem bírják a hideg-meleg átmenetelt, a szelepekre 5 ft-os érméket kell szerelni, hogy működjenek. A távvezérlővel, ami nem ott mér, ahol kellene, és gyakrolatilag fűtés mellett van nyitva az ablak, mert túl meleg van, vagy klíma mellett, mert túl hideg van, bármit csinálsz. A klíma kezelőjén nincs "off", csak 1-es fokozat, vagy auto.

Nincs hely leülni, nincs elég konnektor, a diákok ölre mennek, hogy a notebookot beudgják. A hálózat nem is bírná persze. A két oldal között átjárás csak az 1. emeleten, sok tanszék szétválasztódott. a történelmi okok miatt a szobák számozása illogikus és követhetetlen, senki nem tudja, mi hol van.

Bónusz: A wc-kben nincs wc papír a fülkékben, mert ez takarékos. Egy központi guriga van, mert így jó. Persze ez pazarlásra serkent, hisz ki az aki kevesebbet visz?! A külföldieknek meg lehet magyarázkodni.

Most akkor bunkó voltam, hogy ezt így leírtam?

Mezzanine 2011.01.08. 21:56:01

Én ide jártam és szerettem az épületet.
Szerintem az elrendezés is jó, nyilván annak figyelembe vételével, hogy két külön egyetemet terveztek az épületbe anno. (Ezért a szeparáltság.) A kis termeknél kicsi folyosó, nagy termeknél, nagy hely, szóval praktikus. És legtöbb helyen sok természetes fény. Nem unalmas betonkocka az egész, mint egy panelház. Persze lehet, hogy van olyan, aki azt szereti.
Az, hogy szarul kivitelezték és ázik, reped, az már más kérdés... Az "új építésű" épületek mostanság mind ilyenek.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2011.01.08. 21:57:52

@vgab: Én is onnan ismerem az épületet, hogy annó ide jártunk a Mindentudás Egyeteme néhány előadására egy kolleganőmmel.

boldii10 2011.01.08. 22:51:26

@Mezzanine: Ja a természetes fény: A földszinten a büfés egy napernyőt állít fel nyáron, mert a tetőtéri ablakon bejövő fény gyilkos sugarai felmelegítik a büféprotékát. Ahol egyébként ugye leülni sem lehet (már), mert az luxus...

libikoka 2011.01.09. 00:27:30

@boldii: En az infoparkban dolgozom, valamivel ujabb epulet. Minden szobaban van kulon klima(es elvileg futes)szabalyozo. Az egyik szobaban rengeteg ember, rengeteg gep, egyfolytaban nagyon meleg van. A masik szobaban keves ember, keves gep, hatalmas uvegablakok.

Tavaly telen kozoltek a karbantartok, hogy az egesz irodara csak egyben lehet a futest beallitani. A klimaszabalyozo elvileg futesre is jo, de nem ugy szereltek be.

Megoldas: a csillivilli irodaepuletben hazi hosugarzoval futenek a lanyok telente. Iden kaptunk a cegtol olajradiatort ;)

Ami persze pazarlashoz vezet, tobbszor elofordult, hogy ebedbol visszaerve nyitott ablak es bekapcsolt hosugarzo fogadott. Mert szelloztetni kell, de a lanyok azert faztak...

Barmilyen epuletet el lehet rontani sporolos kivitelezessel. Az ott dolgozok/lakok aprosagai meg csak azutan kovetkeznek...

boldii10 2011.01.09. 00:43:12

Ja és ne feledkezzünk meg arról a banális hibáról, hogy ez nem az I épület. Az I épület a színesre festett szolgáltatóház. Ez a BME Informatikai Épület, bár a taxisok eltévednek. A Fronton "D tűzveszélyességű épület" alapján többeknek D. Egyébként meg senki nem tudja hogy mondja meg a taxisnak/futrának, hogy ide jöjjön. De az I épület nem megfelelő kifejezés...

ui2. A mélygarázsba természetesen egy szekcionált kapu vezet. Most is rossz kb. Ha befele behal - akkor kifele is behal, mert ugye nem két félkapu működik. a Q-ban megismétlődött ugyanez....

boldii10 2011.01.09. 00:46:45

Ja és még egy: A "gyárilag" kapott bútorokat kb. csak úgy lehet elhelyezni, hogy a mesterien tervezett ablakok nyitásához az asztalokon levő enyhén perverz jellegű mozgássor enged lehetőséget. Nyilván nem Finta bűne, ahogy soha, semmi sem. Ő egy szegény szerencsétlen alakja a történelemnek, akivel csak mindenki kicseszik. De sajnos még egy éljen Finta kórust sem hallottam a Qpán...

nemeza 2011.01.09. 01:05:24

Az az inforpark-szervezés baromsága, hogy nem veszi / vette az egyetemi épületeket a betűzésbe..
Egyébként a Q(1) kivitelezése még rosszabb. Szerintem át is kéne nevezni LQ-ra.. Arról nem is beszélve, hogy az épület (Q1) nem az egyetem tulajdona, csak bérli, és majd 20 év múlva lesz rá elővásárlási joga.. A Q2 pedig nem is lesz egyetemi épület..
Az építészek jobban járnak a K-val, főleg, ha nem költözne el az egész kar..
Az I egyébként nekem sem tetszik túlzottan.. Az IB és IE jelölések megőrizték a hajdani BME-ELTE együttélést..

BrickTop 2011.01.09. 01:25:23

Szerintem az "I" egészen jól sikerült, főleg ha a "Q" épületre is vetünk egy pillantást. Az új épület beltereinek elrendezése véleményem szerint katasztrófa, nem beszélve azon kivitelezési hibákról, melyek számomra, laikusként feltűntek; a homlokzaton esőben végigcsurog a víz, a tetőteraszon (ahonnan egyébként meglehetősen szép kilátás tárul elénk) a padlózat úgy került kialakításra, hogy 5 méterenként volt egy pocsolya - ezt utólag orvosolták, az aulában folyamatos huzat van, (egyelőre ez az egyetlen helység, ahol le lehet ülni órán kívül, tanulórész az smafu), de lehetne említeni a lift és a lépcsőház előterét is, ahol az emberek frekventáltabb időpontokban egymás orrára nyitják minduntalan az ajtókat. És akkor a miliőről nem is szóltam, bár az még a későbbiekben változhat, ha sokat nem is tud..

sanyix 2011.01.09. 02:38:16

el kéne már felejteni ezt a fosszínű téglás soknégyzetablakos dizájnt, mert randa, és unalmas, ezt tolják egy ideje mindenhol.

az az ugar körülötte meg... katasztófa az a környék budapest legrondább része, még a betonbunker tenyészet is szebb :D

tkazmer 2011.01.09. 08:49:01

vártak volna vele 5 évet, ez is PPP-ben ment volna, és nem lenne gond a beázásokkal meg hasonlókkal...

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2011.01.10. 12:57:17

Mondjuk egész Lágymányosi Campus egy vicc, így olvasva. Az már felháborító és elszomorító, hogy két egyetem nem képes együttműködni és el kell különülniük. Ez látszik a Bogdnáffy-telep kapcsán is, ahelyett, hogy egy közös egyetemi sporttelep jönne létre, helyette kettévágják...

Azt már meg sem említem, hogy mért kell külön IK és mért TTIK, ahogy Szegeden is van. No mindegy. A terület meg tényleg rémes, elvileg a két kocka (É-tömb, D-tömb) között lett volna étterem, de hát..., aztán van elvileg egy mínusz 7-es szint asszem az északiban, de azt meg elöntötte a víz! (ez atomreaktor lett volna emlékeim szerint). És a csillagvizsgáló sem működik. Érdekes. És természetesen az egész terület süllyed.

nocomment...

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2011.01.10. 14:56:28

Csak kívülről ismerem ezt az épületet, mindenesetre pluszpont nálam, hogy a dísztéglák nem meszesedtek ki az elmúlt tizenkét év során. :)

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2011.01.10. 14:57:09

@Myta: Na, végre valaki talált valami pozitívat is az épületben :-)))

Ray2 2011.01.10. 18:46:56

Én nagyon nem komálom Finta munkásságát, de ez (meg a Rendőrpalota) nálam kivétel. Ezen a környéken jól néz ki, nekem tetszik hogy az egész területet ezen koncepció mentén fejlesztették, a vörös tégla meg jól áll neki.
Eltöltöttem jópár évet a a falai között is, én közel nem éreztem hogy ennyire használhatatlan épület lenne (mondjuk a tanszéki területeket kevésbé ismerem). Az épületautomatizálás tényleg hagy némi kivetnivalót maga után, de ne felejtsük hogy a 90-es évek műszaki színvonalát jelenti. Ma már egészen más filozófia mentén terveznék valószínűleg. Kivitelezési hibák biztos voltak benne (én is emlékszem az állandó beázásra), de mindent összevetve egy százszor érdekesebb és használhatóbb épület mint mondjuk a régebbi egyetemi épületek (V2, E meg a 70-es évek egyéb borzalmai). Ez a ház sokkal jobban követi sztem az ős-kampusz (Gellért tértől délre) szellemiségét mint a Goldmann téri izék.

OFF: A szomszédos Q1 épületről nincs valahol leírás? Tökre érdekelne hogy mi a véleménye a diákságnak az új épületről!

vgab 2011.01.10. 18:49:29

@Katanahana: De bizony 300 fős. Sajnos Boldiinak egyébként nagyon sok mindenben igaza van.

Ray2 2011.01.10. 18:56:02

meg még egy: logikátlan számozás nem lehet ellenérv, az bármikor megváltoztatható, mint ahogy ai ib028-as a Kozma László terem, az IE 007 pedig Mogyorósi(?) terem lett az évek során.
Logika valamilyen szinten egyébként lehetett benne: az E-vel jelölt termek valszeg az ELTE a B-sek meg a BME helyiségei lettek volna eredetileg. (emlékeim szerinte a porta fölött lógott is valami tábla hogy ELTE balra BME jobbra, más kérdés hogy asszem van "L" jelzés is, de azok meg laborok)

Katanahana 2011.01.10. 19:07:48

@vgab: De bizony 300 fős.

Heti 2 előadást tartok ott 400 diáknak. Beférnek.

Contemplor 2011.01.12. 13:21:08

Az új BME épüeltek nevei, Q és I épület. Ezért mondjuk mi ELTÉsek, hogy nálunk van a BME IQ-ja.:)))))) Muhahaha^^
süti beállítások módosítása