Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1968 december

2018. december 07. - fovarosi.blog.hu

A Római-part megvédésére egészen meghökkentő tervvel álltak elő. Elkezdődött az Örs vezér tere kiépítése. Megkapta a MALÉV az első TU-134-est. És egy 5 és fél méter magasan vezetett belvárosi út terve is felbukkant.
fovarosi.blog.hu: GazdasagiMiniszterium-MargitKrt-1970esEvek-11 - indafoto.huDecember 1: Új székházat kap a KGM. A Mártírok útján épül a Kohó- és Gépipari Minisztérium új székháza. A tízszintes, alumínium függönyfalas épületet a 21. sz. Állami Építőipari Vállalat 1966-ban kezdte el építeni és előreláthatólag 1969 második felében adja át. (Népszabadság)

December 3: Megnyílt a Patyolat 150. fiókja. Hétfőn, a Patyolat vállalat megnyitotta - a XXII. kerületi budafoki kísérleti lakótelepen - a 150. fióküzletét. Ebből az alkalomból László György, a vállalat igazgatója sajtótájékoztatót tartott. Elmondotta, hogy a Patyolat az idén összesen 9 fióküzletet nyitott. Új szolgáltatásként bevezette a szintetikus ingek mosását, fehérítését, vasalását. (...) (Népszabadság)

December 4: Óbuda fejlesztési terve a tanács előtt. Óbuda újjáépítési tervéről tárgyalt tegnap a III. kerületi tanács végrehajtó bizottsága. Hozzávetőleges adatok szerint jelenleg 87 ezer ember él a patinás városnegyedben. A rekonstrukció eredményeként a kerület lakosságának száma megkétszereződik.

fovarosi.blog.hu: FlorianTer-1960asEvekVegen - indafoto.hu

Óbuda központjában - elsősorban a lebontásra ítélt, elavult, öreg házak helyén - 12 ezer új lakás épül. A szanálás során 1200 lakást ürítenek ki, főként a Vörösvári út mentén és a Szentendrei út - Folyamőr utca által határolt területen.

Eredetileg úgy tervezték, hogy 1970-től minden évben 3000 új lakás készül el. Miután az első 650 lakst már jövőre átadják az építők, az újjáépítés üteme jelentékenyen meggyorsul. A korszerűsítést szolgálják az olyan kezdeményezések, mint a Pamutnyomóipari Vállalaté, amely - az OTP-vel együttműködve - 180 új lakást épít fel a Monostori úton.

A fővárosi tanács hitelkeretéből bővítik az üzlethálózatot. Döntés született egy áruház megépítésére. Az új lakónegyedekben több, úgynevezett szolgáltató bolt, gyógyszertár és bisztró is nyílik. A rekonstrukció első negyedében, vagyos 3900 lakáshoz hat óvodát, illetve bölcsődét építenek.

Köztudott, hogy a mai Óbuda már a rómaiak idejében lakott hely volt. Ezért a nagyszabású városfejlesztés párosul majd a régészeti feltárásokkal. A műemlékek számbavétele már megtörtént. Határozat született több, az újjáépítés útjában levő üzem kiköltöztetésére. A Fővárosi Gombgyárat már kitelepítették, más üzemek 1972-ig költöznek vidékre. Mintegy 80 millió forintos költséggel, a Pomázi út mentén, egy autóbuszgarázs épül. A Könnyűipari Felsőfokú Technikum új óbudai létesítményeire 35 millió forintot áldoznak. (Népszabadság)

December 5: Házgyári házak Csepelen. A 43. sz. Állami Építőipari Vállalat a dán házgyár elemeiből négy, egyenként 132 lakásos házat épített a csepeli városközpontban. A korszerű házgyári építkezés eredményeképpen egy-egy ilyen tízemeletes épület összeszerelése csupán öt-hat hétig tart. Az épületeket még decemberben átadják a lakóknak. (Népszabadság)

December 5: Hat százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom - Korszerűsítik a Római-partot. Szerda délelőtt ülést tartott a fővárosi tanács végrehajtó bizottsága. A többi között napirenden szerepelt a kiskereskedelmi áruforgalom háromnegyed éves tapasztalata és a Római-part fejlesztéséről szóló jelentés. (...)

fovarosi.blog.hu: RomaiPart-1967-Csonakhaz - indafoto.huCsónakház a Római-parton, 1967

A Római-part védelmére mindenekelőtt új védőtöltést kell építeni az árvíz ellen. A jelenlegi töltés a Nánási út mentén húzódik. Úgy tervezik, hogy az új védőfalat a mostani parttól 50-80 méter távolságban építik fel, vagyis benn a Dunában. Ezzel mintegy ötödével megnövekszik majd a part területe.

A közelmúltban épült csónakházak maradnak, sőt számos, úgynevezett úszó csónakházat létesítenek, amelyek az árvízvédelmi töltést szegélyezik, s amelyekben 10-12 ezer csónakot lehet elhelyezni majd. A töltés dunai oldalán lesznek a napozók, a nyugati lejtőn pedig parkokat, sétányokat, vendéglátó helyiségeket építenek. Bővítik a strandokat, hogy 40-50 ezer vendéget fogadhassanak egyszerre. Szállodák, turistaházak, motelek, új üdülők és campingek is létesülnek. Ezekben tartósan 15-20 ezer vendég üdülhet, szórakozhat. A közlekedés megkönnyítése érdekében korszerűsítik a HÉV vonalát, rendszeres, sűrű vizibuszjáratokat indítanak. (...) (Népszabadság)

December 6: A Vízművek 1970-re megközelítőleg naponta egymillió köbméter vizet kíván szolgáltatni a főváros részére. Ehhez azonban újabb nagyarányú mély-, felszíni és magasépítkezésekre lesz szükség. A többi között új vízmű épül Horány-Surány térségében. Az itt nyert víz Budapestre szállításához 4,3 kilométer hosszú vezeték lefektetése szükséges. Jövőre elkészül a 3/3 jelzésű főnyomóvezeték, amely Káposztásmegyerről vezet a IV., a XV. s a XIV. kerületeken át a X. kerületbe. (Magyar Nemzet)

December 6: Új korszerű ABC-áruházat nyitott csütörtökön a Baross utca 127. szám alatt a VIII. kerületi Közért Vállalat. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: KelenfoldiLtp-1971-EteleUt-fortepan.hu-94250 - indafoto.huAz Etele út 1971 körül. (fortepan.hu, 94250)

December 6: Etele útból Szakasits Árpád út. Szakasits Árpádnak, a munkásmozgalom kiemelkedő harcosának emlékére, az épülő kelenföldi lakótelep fő útvonalát, Budapest egyik legmodernebb útját, a volt Etele utat, Szakasits Árpádról nevezték el a fővárosi tanács vb határozata értelmében. Csütörtökön, a névadó tiszteletére, születésének 80. évfordulóján, az út 2. számú épületének falán márvány emléktáblát avattak. (...) (Népszabadság)

December 7: Elkészült a gyalogos aluljáró-folyosó a Baross tér torkolatában. Az aluljáró-folyosót előreláthatólag december közepén adják át a közönségnek. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: 196812-FenyesSzelek - indafoto.hu

December 8: Észak-Buda távlati fejlesztési tervét, illetve a már megkezdett óbudai rekonstrukciót ismertették szombaton a Városházán, a kerületi tanácsok vb-elnökeinek értekezletén. Elmondották, hogy az eddigi felmérések szerint Óbuda jelenlegi központjában mintegy 16000 családi otthont lehet majd emelni. Az Újlaki részen 2700, a Szentendrei út környékén 2500 lakás számára van hely. Csillaghegyen, amely idővel a városrész második központja lehet, 5500 család részére alkalmas negyed alakítható ki. Aranyhegyen pedig 4000 lakás létesítését tervezik. (Magyar Nemzet)

December 10: Megoldják a Tabán jövendő gyógyfürdőjének vízellátását. Gyógyfürdőink helyzetéről és jövőjéről tárgyaltak hétfőn az Egészségügyi Minisztériumban. A vitát a minisztérium vezetői és a Hazafias Népfront országos gyógy- és üdülőhelyi bizottságának munkatársai rendezték. (...)

A Margitsziget gyógyfürdője a fővárosi tanács és a Belkereskedelmi Minisztérium költségén épülne meg. A szigetet a külföldiek gyógykezeltetésére szánják. (...) A tabáni gyógyfürdő megvalósításáról jelenleg már tárgyal a fővárosi tanács, a Belkereskedelmi Minisztérium és a SZOT. A Kessler Huber által feltárt gellérthegyi szökevényforrásokon kívül még három forrás bőséges vízmennyiségét vezethetik majd az új tabáni fürdő épületébe, s ez a víz elegendő is lesz a fürdőszálló ellátására. Három-négy év múlva megépül a Paszkal-malom helyén az új strandfürdő. (...) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: CartographiaIrodahaz-BosnyakTer-20120706 - indafoto.huDecember 11: Új nyomda- és irodaház. A Bosnyák téren épül az Országos Földmérési és Térképészeti Hivatal irodaháza és nyomdája. Az épületben kap helyet a Kartográfiai Vállalat, valamint a Geodéziai és Térképészeti Vállalat is. A Középületépítő Vállalat a létesítményt 1969-ben adja át rendeltetésének. (Népszabadság, fotó: Fővárosi Blog, 2012)

December 11: A Lipót telefonközpont nyolcezer állomásos bővítése határidő előtt 21 nappal elkészült. Az Angyalföld telefongondjain enyhítő Lipót központ nyolcezer új állomását - négyezer különvonalú és négyezer ikerállomást - kedden adták át rendeltetésének. A központ új egységének üzembe helyezésével egyidőben a XIII. kerületben több mint ezer új előfizetői állomást kapcsoltak be a fővárosi telefonhálózatba. (Magyar Nemzet)

December 13: Népfrontvita a II. kerületben - Rózsás út a Rózsadombra. (...) Dr. Várday György, a II. kerületi munkabizottság vezetője vitaindításul ismertette a kerületben közeljövőben megvalósuló terveket. Eszerint a Rózsadombon a Mechwart tértől egészen a Felső-Törökvész útig rózsasávot telepítenek, a hűvösvölgyi Nagyréten pedig Bokányi Dezső emlékligetet létesítenek a munkásmozgalom néhány történelmi nagyjának szobrával. A Viziváros bontásánál napvilágra kerülő történelmi rekvizítumokat kiállításon mutatják be, majd ezeket a nevezetes tárgyakat múzeumoknak ajándékozzák. (Magyar Nemzet)

December 13: Megnyílt a Rákóczi úti új aluljáró. Aluljáró épült a Rákóczi út Baross térbe torkolló végén, a tér rendezésének első lépéseként. A 200 négyzetméter alapterületű folyosót, amely összeköti a nagyforgalmú főútvonal két oldalát, csütörtök este adták át a forgalomnak. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: FiumeiUtiNemzetiSirkert-1960asEvek-fortepan.hu-32335 - indafoto.hu(kép: fortepan.hu, 32335)

December 14: A kormány elé terjesztik a Nemzeti Panteon tervét. A terv, mely nemzeti nagyjaink temetkezési helyét, a Kerepesi temetőt rendezné mintegy 200 millió forintos költséggel, a Budapesti Városrendezési és Tervezési Iroda tervezőinek munkája. (...) A Kerepesi temetőben parkok, gondozott ligetek között a felállítandó Panteonban kapnának helyet azok síremlékei, akik dicsőséget szereztek hazánknak. Korok szerint csoportosítva látnánk itt a legnagyobb magyar írók, politikusok, színészek, tudósok, szobrászok és zeneszerzők szobrait és emlékműveit.

fovarosi.blog.hu: FiumeiUtiNemzetiSirkert-20061101-02 - indafoto.hu (...) A Deák-mauzóleum tetőcserepei igen csak megfogyatkoztak már, a lyukas boltozaton pedig - amelyen bokrok nőttek - beesik az eső. Hasonlóan rossz állapotban van a Kossuth-mauzóleum. A belső falak, és főként a díszes mennyezet pusztulásnak indult, máris több millió forintba kerülne a helyrehozatala. Az emlékmű külsejét most renoválják, ám ez nem lehet indok arra, hogy a mauzóleumban (amelyet a munkások öltözőnek használnak!) Kossuth koporsójának talapzatát lavórok, ruhák, szétdobált újságpapírosok borítsák.

(...) A fővárosi tanács 1952 óta foglalkozik a gondolattal, hogy a nemzet elhunyt nagyjainak méltó temetkezési helyet létesítsen. A végrehajtó bizottság ezért, mint temetkezési helyet, lezárta és védetté nyilvánította a temetőt, s egyben indítványozta: legyen Nemzeti Panteon. E határozat alapján döntöttek úgy, hogy lehetőség szerint ide kell áthozni más temetőkben nyugvó nagyjaink maradványait.

(...) Az ügy akkor mozdult ki a holtpontról, mikor a Hazafias Népfront budapesti bizottsága megalakította a Nemzeti Panteon létrehozását előkészítő akcióbizottságot. A fővárosi tanács vb. és a Hazafias Népfront budapesti elnöksége ugyanakkor vállalta, hogy közös együttműködéssel gondoskodik a Panteon létesítésének lebonyolításáról, beleértve a tervek bírálatát, a munkák ellenőrzését és irányítását is. (...) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: BarossTer-1970esEvek-02 - indafoto.huDecember 15: Új világítást kap a Baross tér. Az átépítés során új, korszerű közvilágítást kap a Baross tér. Tizenöt higanygőzlámpákkal felszerelt kandelábert állítanak fel egyenként 5600 watt teljesítménnyel. (...) (Népszabadság)

December 18: Buda egyik legnagyobb lakótelepe épül a Szabadság-hegy lejtőjén. A mind jobban kiszélesedő társasházakció keretében új lakótelep építését kezdik meg jövőre Budán, a Szabadság-hegy város felé néző délkeleti lejtőjén, a Fodor utca, Istenhegyi út, Denevér út és Mártonhegyi út által bezárt területeken. Erről tájékoztatták munkatársunkat a XII. kerületi tanács építési osztályán.

(...) Valamennyi lakóépület társasház lesz. A tervezők az eddigi lakótelepekkel ellentétben teljes változatosságra törekednek, mindenhol alkalmazkodva az enyhébb, meredekebb lejtésű domborzathoz, mégpedig úgy, hogy a szép kilátás lehetőleg mindenütt meglegyen. Tíz-tizenkét emeletes magasházak és félkörszerűen ívelt, hosszú sávházak, földszintes, szétszórt szőnyegházak, a meredekebb hegyoldalakba épített lépcsőzetes teraszházak és másféle típusúak váltogatják majd egymást, változatosan, kisebb csoportokban elrendezve. A házak többsége két-három emeletes lesz, közöttük pedig majd a lakók kertjei, parkok, játszóterek, udvarok kapnak helyet. A lakótelephez bölcsődét, óvodát, iskolát, új szolgáltató és kereskedelmi egységeket építenek. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: OrsVezerTere-1969 - indafoto.huAz Örs vezér tere 1969-ben

December 18: Gyalogos-aluljárót építenek az Eörs vezér terén. A fővárosi tanács végrehajtó bizottsága határozatot hozott: 1970-ig ki kell alakítani a metró végállomásánál - a Fehér út, Nagy Lajos király útja, Kerepesi út kereszteződésénél - az Eörs vezér terén az új forgalmi gócpontot, s egyidejűleg itt gyalogos aluljárót kell építeni. A metró üzembe helyezése után a gödöllői vonalról beérkező HÉV, valamint több autóbuszjárat és egy villamosjárat végállomását helyezik el a Kerepesi út, Nagy Lajos király útja, illetve a Kerepesi út - Fehér út találkozásánál. A fogalmi csomópont alatt gyalogos-aluljáró húzódik majd a metró végállomásához és ebbe a széles folyosóba torkollnak a tér különböző részén megépülő lejáratok. A gyalogos-aluljáró megépítése feltétlenül szükséges: az utasszámlálás adatai szerint a reggeli csúcsforgalomban óránként 10-12 ezer utas igyekszik majd az autóbusz-villamos-BHÉV végállomásról a metróhoz.

A 89 millió forintos beruházás munkálatai a tereprendezéssel, közműáthelyezésekkel a napokban megkezdődik. (Népszabadság)

December 19: A Vári lakónegyed jövője: 1970-re befejezik a helyreállítást. A Budavári Palota és a vári lakónegyed helyreállításáról tárgyalt szerdán a fővárosi tanács vb. A felszabadulás óta 581 millió forint értékű munkát végeztek a Vár helyreállításán és egy-két létesítményen kívül 1970-re a lakónegyed rekonstrukcióját teljesen befejezik. Az IKV műemléki osztálya által végzett lakóház tatarozások eredményesek voltak, azokat gondos kutatómunka előzte meg, a feltárások folyamán sok műemléki érték került napvilágra.

A folyamatban levő vagy ezután sorra kerülő munkák közül említésre méltók a foghíbeépítések. Többségük OTP-lakóház, kivétel a Várnegyed két legexponáltabb üres telke, a Szentháromság tér 7-8. és a Tárnok utca 13. számú ingatlan, ahol tanácsi lakóházakat építenek. A Tárnok utca 9-11. szám alatt épülő tizenhat tantermes iskola az eredeti határidőre felépül. Nem tervezik egyelőre a Dísz tér 1-2. és Tárnok utca 15. szám alatti üres telkek beépítését, városképi szempontból ezek a foghíjak nem zavarók.

fovarosi.blog.hu: Hilton-BudaiVar-1970esEvek-fortepan.hu-28851 - indafoto.hu

A középületek céljaira történő helyreállítások közül jelentős a Hess András téren épülő 500 ágyas szálloda építése. Megnyitása 1972-re várható. Az Állami Nyomda Kapisztrán téri épületeinek rekonstrukciója is a most következő évek programjában szerepel. A távfűtés bevezetésével lehetővé vált az elavult kazánház lebontása, helyén a nyomdaüzem új épületszárnnyal bővíthető.

Most kezdték meg a Bécsikapu tér és a Halászbástya közötti szakaszon a várfalak helyreállítását, a Halászbástya tatarozása pedig már befejeződött. A Mátyás-templom belső helyreállítása a szükséges szerkezeti munkákkal, új díszítőfestéssel és világítással folyamatban van, a jövő év végére várható befejezése. (...) (Népszabadság)

December 22: Gyors ütemben épül a metró: a jövő év végén megindulnak a próbajáratok. A földalatti vasút építkezése gyors ütemben halad. Az egyik alagútban már végig futnak a sínek, a másik alagútban januárban kezdődnek a vágányfektetési munkálatok. Ez körülbelül négy hónapig tartó munka. A forgalmi diszpécserközpont a Deák téri mélyállomásra kerül.

fovarosi.blog.hu: DeakTer-Regi1 - indafoto.hu

Az állomások belső kiképzése jelenti a nagyobb munkát. A Népstadion állomás oldalát beburkolták már csiszolt kővel és márvánnyal. A szellőző és egyéb elektromos berendezéseket is beszerelték erre az állomásra, amely áprilisban teljesen kész lesz. A Blaha Lujza téri ferde alagútban már szerelik a mozgólépcsőket. A Kossuth Lajos téri mélyállomást a jövő év közepére alakítják ki. Egyidőben megkezdődik a Batthyány téri és a Moszkva téri állomások építése. Egy év múlva, 1969 december végén a Fehér úti végállomástól a Deák térig már közlekednek a metrószerelvények, de még utasok nélkül. Az üzemi próbák után 1970. április 4-én adják át Budapest közönségének a metró első szakaszát. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: Ferihegy-20151003-14 - indafoto.huDecember 23: Gázsugár-hajtóműves MALÉV-gép: Megérkezett az első TU-134-es Budapestre. Vasárnap délután a Ferihegyi repülőtérre érkezett a Magyar Légiközlekedési Vállalat első TU-134 típusú gázsugár-hajtóműves utasszállító repülőgépe. Ezzel a MALÉV is tagja lett a repülőtársaságoknak, amelyek "lökhajtásos" gépeket használnak.

(...)

A TU-134-es közepes nagyságú repülőgép, 64-72 utast szállíthat, óránként 850-920 kilométeres sebességgel; maximális utazómagassága 11 ezer méter, hatótávolsága pedig 3 ezer kilométer. A gépet két, egyenként 6800 kilogramm tolóerőt képviselő kétáramú gázturbinás sugárhajtómű működteti. A motorok olyan erőt képviselnek, hogy ha az egyiket valami hiba következtében nem lehetne használni, a másikkal még mindig biztonságosan tudnak manőverezni. (...) 1969. április 1-én állnak szolgálatba a MALÉV európai vonalain. Az új gépek lehetővé teszik, hogy a légiközlekedési vállalat tovább bővítse útvonalhálózatát és tárgyalásokat folytathasson új járatok üzembe helyezéséről. (...) (Népszabadság; fotó: Fővárosi Blog, 2015)

fovarosi.blog.hu: DunaparkKavehaz-1968-TavolEsKozelKonyv - indafoto.huA Dunapark Kávéház 1968-ban.(kép: Távol és Közel c. könyv)

December 23: Megnyílt a Dunapark kávéház vasárnap a Pozsonyi út 38. szám alatt. A bankfiókból "visszaalakított" 360 személyes modern kávéház ebéd- és vacsoraidőben háromféle menüt tart. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: LloydPalota-KoronazasiDombbal-KloszFotoja-Regi - indafoto.huAz egykori Lloyd palota a koronázási dombbal Klösz György felvételén

December 23: Irodaház és szálloda épül a Lloyd-palota telkén. A pesti Duna-parton, a Roosevelt tér és a Dorottya utca sarkán levő telek - amelyen egykor a Lloyd-palota állt - felhasználásáról régóta tárgyalnak a városrendezők. Sokan az új Duna-parti szállodasor céljára javasolták igénybe venni az értékes telket, néhány évvel ezelőtt azonban olyan döntés történt, hogy itt épüljön fel a Magyar Tudományos Akadémia új könyvtára. Tervpályázatot is rendeztek a könyvtár kialakítására, jelentős díjakat osztottak ki a legjobb tervek szerzői között. Időközben azonban ez az elhatározás módosult. Az akadémiai könyvtár részére nem építenek új épületet, hanem a Budavári Palotában nyer majd elhelyezést.

fovarosi.blog.hu: AtriumHyatt-1983 - indafoto.hu

A Duna-parti telek ilyenformán felszabadult és újból megindultak a tanácskozások a beépítés érdekében. A jelek szerint most már véglegesen megállapították, mi épüljön az exponált belvárosi telekkomplexumon. A MALÉV és a Pannónia Szálloda és Vendéglátó Vállalat megegyezett, hogy közös befektetéssel, mintegy 130 millió forintos költséggel szállodát és irodaházat építenek a telken. A fővárosi tanács ehhez a felhasználáshoz hozzájárult. A Duna-parti és a Roosevelt téri fronton épül majd a kilenc emeletes, több mint 300 szobás szállodai szárny, a Dorottya utca felőli részben pedig a MALÉV központi székháza. Ebben az épületszárnyban kapnak még helyet külföldi légiforgalmi társaságok kirendeltségei, utazási irodák.

A tervezéssel a finanszírozó vállalatok a KÖZTI-t bízzák meg és az új esztendőben ehhez már hozzá is kezdenek. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: 196812-OlympiaTV - indafoto.hu

December 23: Új strand épül a fővárosban. (...) A budai Gellért fürdőben megkezdték a teljes felújítást. Hat részletben jövő év végéig készülnek el a gőz- és kádfürdők csőcseréjével, a hideg-meleg víz vezetékeinek kicserélésével, a falak újraburkolásával. A hasonló gyógyvizű Király fürdőben januárban kezdődnek az egy évig tartó tatarozási munkálatok.

Pesten a Rákos-patak mentén a Paskál-malom helyén még 1961-ben eredményes kutató fúrásokat végeztek: a városligeti Széchenyi fürdő vizével azonos, 72 fokos gyógyvíz tört fel itt s ezért gyógyfürdő és strand építését határozták el. A területrendezést a közelmúltban kezdték meg és tavasszal 3000 fát ültetnek el az Egressy út, Vezér utca és Rákos-patak között, 7 és fél hektár területen. A hatalmas fürdőhelyen 2000 köbméteres úszómedence, valamint melegvizes és gyermekmedence épül. 1970-ben nyílik meg a strand egy része a zuglói új gyógyforrás környékén. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: KalvinTer-1970esEvek-fortepan.hu-25752 - indafoto.hu(kép: fortepan.hu, 25752)

December 28: Kihirdették a Kálvin téri tervpályázat eredményét. (...) A főváros hosszabb távlatban három ütemben kívánja a nagy forgalmú tér és környéke rendezését végrehajtani. Az első ütem kivitelezését azonban a földalatti gyorsvasút megépítése sürgeti, erre tehát rövid időn belül sor kerül. Későbbi távlatban építik majd meg a Budapest közelekdési fejlesztési tervében szereplő, magasan vezetett gyorsforgalmi útvonalat, amely az Élmunkás térről kiindulva a Váci úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Tanács körúton, a Kálvin téren, a Közraktár utcán át a Boráros térig fog haladni. A Kálvin tér rendezésénél a lábakon álló, 5,5 méter magas gyorsközlekedési pálya megépítését ezen a szakaszon már figyelembe vették.

fovarosi.blog.hu: SzaboErvinTer-1971-fortepan.hu-98101 - indafoto.huA Baross utca torkolata a Szabó Ervin térnél, még az Üllői út felé átkötő névtelen utca nélkül (kép: fortepan.hu, 98101)

A térbe torkolló utcáknál gyalogos aluljárókat fognak építeni, a tervek lebontásra javasolják a későbbiekben a Kálvin téri áruház épületét, a Szerb utca és a Királyi Pál utca sarkán levő épülettömböt. A Baross utca és az Üllői út között a Vörösmarty mozi vonalában áttörést terveznek. Egyirányú közlekedést javasolnak az Üllői út - Baross utca és a Kecskeméti utca - Királyi Pál utca vonatkozásában. (...) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: AporVilmosTer-1976-PeterHaseldineFelvetele-HamsterBlog - indafoto.huAkkor Lékai, ma Apor Vilmos tér. Peter Haseldine felvétele 1976-ból

December 29: Új szövetkezeti szolgáltatóházat avattak Budán. Szombaton délelőtt, a XII. kerületi Lékai János téren Kelenhegyi Emil, az OKISZ elnökhelyettese felavatta Budapest legkorszerűbb és építészetileg legszebb szövetkezeti szolgáltatóházát. Az 1200 négyzetméter alapterületű szolgáltatóházban női és férfi fodrászatot, kozmetikai, kvarcoló-, manikűr- és pedikűrrészleget nyitottak. A két fodrászat közös váróterme egy, a Gellérthegy környékére nyíló 80 férőhelyes panoráma eszpresszó. Az épületben kapott helyet a Gyorsszolgálat Ktsz exportcsomagoló részlege és 500 négyzetméteres tranzitraktára. (Népszabadság)

December 30: Meghalt Sávoly Pál. A magyar műszaki társadalmat fájdalmas veszteség érte. 75 éves korában meghalt Sávoly Pál, a nagy hídépítő nemzedék egyik kiemelkedő képviselője. Hat évtizeden át tervezett hidakat. Hazánkon kívül Hollandiában, Luxemburgban, Belgiumban, Indiában, Kínában, Mexikóban, Egyiptomban állnak hídjai, váltak valóra tervei. Szinte az egész világon tisztelik nevét. (...) Tehetségét büszkén hirdeti egyik kimagasló alkotása, az Erzsébet-híd. Tervei alapján készült az Árpád-híd, a bajai Duna-híd, a dunaföldvári híd, a Petőfi-híd, a komáromi Barátság-híd. Számos hidat a felszabadulás után az ő tervei alapján építettek újjá, ezek sorába tartozik a Lánchíd. (Magyar Nemzet)


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása