Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1969 december

2019. december 06. - fovarosi.blog.hu

Átadták a Baross tér és a Hungária körút új felüljáróit. Üzembe helyezték az 500. nyilvános telefonfülkét, és épültek a panel lakótelepek Zuglótól Óbudáig. Szilveszterkor megnyitották az Intercontinentalt.

December 5: Megnyílt az ország első könyváruháza - Nyolcezerféle könyv kétszázezer példányban. Csütörtökön a főváros központjában, a Rákóczi út 41. szám alatt megnyílt az ország első könyváruháza. Az önkiszolgáló rendszerű, 800 négyzetméter területű korszerű áruházban 30 ezer kötet sorakozik a polcokon, de az áruház teljes készlete: nyolcezerféle könyv, kétszázezer példányban. Az ország 375. könyvesboltját Zala Imre, az AKV igazgatója nyitotta meg. A többi között elmondotta, hogy az új könyváruházat a rádióhallgatók könyvesboltjává akarják fejleszteni. Idegen nyelvű könyveket, irodalmi folyóiratokat és divatlapokat is tartanak az áruházban. A törzsvevőknek részletfizetési kedvezményt biztosítanak. Azt tervezik, hogy a már első nap is sok vásárlót vonzott könyváruházban rendszeresen rendeznek ankétokat, író-olvasó találkozókat. (Népszabadság) (Megj: elírás az eredetiben, a házszám helyesen: Rákóczi út 14.)

fovarosi.blog.hu: 196912-Roltex - indafoto.hu

December 6: Épül az Eörs vezér téri aluljáró. A havas téli időjárás sem gátolja az Eörs vezér téri új forgalmi csomópont építését. Jól halad a kétezer négyzetméter alapterületű gyalogosaluljáró-rendszer építése. Öt kijáratán közelíthetik majd meg a metró, a HÉV, valamint az autóbuszok és villamosok végállomásait a gyalogosok. Átadására 1970. április 4-én kerül sor, a metró avatásával egyidejűleg. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: 196912-ATanu - indafoto.hu

December 7: Tavasszal kezdik a Március 15. tér rekonstrukcióját. Kiállította a Március 15. téri tervpályázat díjazott munkáit a Hazafias Népfront V. kerületi bizottsága. A Belváros egyik leghangsúlyosabb pontja ez a tér, amely valóban szebb, érdekesebb kiképzést igényel a jelenleginél. A fővárosi tanács fél évvel ezelőtt pályázatot írt ki a tér északi részének rekonstrukciójára. A terv kialakításakor figyelembe kellett venni a Belvárosi templom páratlan értékű épületének meghatározó jellegét, a feltárás alatt levő római kori emlékeket, a belvárosi üzletközpontba irányuló járműforgalmat és a Petőfi-szobor vertikális tömbjét.

fovarosi.blog.hu: Marcius15Ter-1960asEvek-Makett1 - indafoto.hu

A pályázó kilenc építész-szobrász pár közül az első díjas pályamű - Hollay Gyula és Tarr István munkája - megfelel ezeknek a követelményeknek. Tervük a római kori leletekre koncentrál és a tér többi részét ehhez a különleges falrendszerhez igazították. Ide illeszkedik majd egy körülbelül 30-40 méter hosszú, 3 méter magas üvegfalú vitrin, amelyben a feltárt műemlékeket helyezik el. A Belvárosi templom homlokzatával egyvonalba kerül Tarr István alkotása, egy kör alakú bronz relief. Az öt lábon álló, népvándorlás korabeli motívumokkal díszített, 4 méter átmérőjű abroncs egy négyzetalakú vízmedence közepén fog állni. A finom és jellegzetes szobor kitűnően egészíti ki a római maradványok csoportját. A tér rekonstrukciójának kivitelezője a Fővárosi Kertészeti Vállalat, amely jubileumi felajánlásként már tavasszal elkezdi a munkát. Körülbelül egy év múlva a Március 15. tér méltó összekötője lesz az Erzsébet-híd és az új Duna Szálló világvárosi impozáns vonalainak. (Magyar Nemzet)

December 10: Az idei 500. nyilvános telefonállomást kedden helyezték üzembe Budapesten a XII. Karolina út 55. számú ház előtti fülkében. A nyilvános hálózat nagyarányú fejlesztésére idén 3,4 millió forintot fordítottak. Az új telefonok másfél hónap alatt 658000 beszélgetést bonyolítottak le, s ugyanazon idő alatt az új készülékekben 190000 forintnyi kárt okoztak a felelőtlen rongálók. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: KrisztinaTer-1968-fortepan.hu-65701 - indafoto.hu
Forgalomirányítás a Krisztina térnél 1968-ban. (kép: fortepan.hu, 65701, orig: Magyar Rendőr)

December 10: Új forgalmi jelzőlámpákat helyeznek üzembe ma a fővárosban. Mától új forgalomirányító berendezéseket helyeznek üzembe az I. kerületi Krisztina körút-Mészáros utca, valamint az Attila út-Alagút utca kereszteződésében; a VI. kerületben a Népköztársaság útja-Nagymező utca kereszteződésében; a IX. kerületben a Soroksári út-Hámán Kató utca s a Soroksári út-Vágóhíd utca kereszteződésében. A nagy fényerejű lámpák ködben és napsütésben egyaránt jól láthatók s minden forgalmi sáv külön jelzőlámpát kap. A Villamos Automatika Intézet ugyancsak ma adja át a Népköztársaság úti jelzőlámpa-rendszer következő láncszemét, a Nagymező utcai kereszteződést. A munkálatok itt egyébként tovább folynak, hogy a Népköztársaság úti összehangolt lámparendszer minél előbb elérjen a Tanács körúton át az Astoria Szállóig. Az Október 6. utca, a József Attila utca és a Münnich Ferenc utca lámpái is szinkronban fognak működni a Bécsi utcai és a Népköztársaság úti lámparendszerrel.

A Vilati a Baross téren december 22-ig elkészíti az ottani új forgalomirányító rendszert s még ebben a hónapban - az útépítési munkáktól függően - korszerűsíti a Róbert Károly körút-Lehet út, a Róbert Károly körút-Reitter Ferenc utca, a Hungária körút-Ajtósi Dürer sor, a Hungária körút-Kacsóh Pongrác út kereszteződésének forgalomirányító rendszerét. A jugoszláv Tesla-cégtől vásárolt lámparendszerek kapcsolószekrényeibe egyébként hét különböző programot lehet betáplálni, s miután külön jelzést adnak minden forgalmi sávra, használatukkal meg lehet szüntetni a kiegészítő táblákat, lámpákat. (Népszabadság)

December 12: Új otthonba költözik a Bolgár Kulturális Központ. Január 20-án reprezentatív új helyiségekbe költözködik a Bolgár Kulturális Központ, amely 16 éve eredményesen ápolja Budapesten a magyar-bolgár barátságot. Jelenlegi helyiségei nem alkalmasak nagyobb rendezvények tartására, ez volt az oka, hogy eddig az ország különböző vidékein rendezte legtöbb kiállítását, hangversenyét, ünnepségeit. (...)
- A Népköztársaság útja 14-16. szám alatt megnyíló új otthonában a Bolgár Kulturális Központnak alkalma lesz nagyobb területekre szélesíteni tevékenységét - mondotta munkatársunknak Rumen Gercsev igazgató. - A bolgár művészek által tervezett bútorokkal berendezett helyiségekben lesz nyolcvanszemélyes filmvetítő terem, ahol hangversenyeket és irodalmi esteket is tarthatunk. A földszinten és a félemeleten kiállítási termeket rendezünk be. Könyvtárt, olvasótermet, a nyelvtanfolyamok hallgatói részére oktatótermet létesítünk.

A január 20-i ünnepélyes megnyitóra Szófiából érkeznek meghívott vendégek, köztük élvonalbeli művészek. Az első képzőművészeti kiállítást Eugeni Bugaev festőművész alkotásaiból rendezik. A központban a Balkanturist idegenforgalmi iroda is képviseletet nyit. (Magyar Nemzet)

December 14: 240 személyes új nevelőotthon épül a XIX., Hungária úton. A többemeletes internátusban az Erzsébetváros, a Józsefváros, a Ferencváros és Kispest veszélyeztetett környezetben élő gyerekei kapnak helyet. Az építkezést a jövő év elején kezdik meg, s a bentlakásos általános iskola az 1971-72-es tanévtől fogadja majd a diákokat. (Magyar Nemzet)

December 14: A Baross tértől Óbudáig - Év végi helyzetkép budapesti beruházásokról. A lakosságot közvetlenül érintő nagy beruházások döntő éve az idei. hol tartanak ezek az építkezések most?

Premier előtt az aluljárórendszer: A leglátványosabb a negyedmilliárd forintos költséggel kialakított Baross téri gyalogos-aluljárórendszer. Az eredeti tervek szerint a teret átívelő felüljáró híd és az aluljárókat övező felszíni utak csak a jövő év nyarára készültek volna el. A létesítmény, amely meglehetősen hosszú idő óta okoz forgalmi krízist Budapesten, alighanem még az idén elkészül. Az építésben jelenleg a felüljáró híd a legbiztosabb pont. Bár az időjárás nem kedvez az Aszfaltútépítő Vállalat brigádjainak, az aszfaltozás és a híd világításának elkészülte hamarosan várható. Mához egy hétre, vasárnap reggel már a 165 méter hosszú híd teherpróbájához látnak hozzá. Kaviccsal, sóderral teli dömperek, tehergépkocsik, 160 tonnányi álló és és mozgó súly vizsgáztatja majd a Rottenbiller utcát és a Mező Imre utat összekötő híd szerkezetének biztonságát. Ha a vizsga sikerül, a forgalom nyomban megindulhat rajta.

fovarosi.blog.hu: BarossTer-1972 - indafoto.hu

Az aluljárórendszer januárban teljesen készen lesz. A befejező munkálatok, a portálok, üzletek kialakítása és a kisebb szépítkezések, utolsó simítások azonban nem zavarják a forgalmat, a gyalogos-aluljárók tehát megnyílhatnak karácsony táján a nagyközönség előtt. A felszínen már végleges helyükre kerültek a villamosvágányok, elkészült a teret övező mintegy 48 ezer négyzetméternyi út felújítása.

2500-zal több lakás Óbudán

fovarosi.blog.hu: ObudaiLtp-1972 - indafoto.hu
1972-ben

A Flórián tér-Vörösvári út-Szentendrei út környékén új városközpont alakul ki, amely az első ütemben a tervezett négyezer lakás helyett 6500 családi otthon lakóival népesül majd be. Új terv készült a járulékos létesítmények építésére is: a többi között 340 bölcsődei, 550 óvodai férőhely, 50 tanterem és 15 ezer négyzetméternyi tanácsi, kereskedelmi, illetve szolgáltató létesítmény épül fel a kétmilliárd forintos beruházás keretében. Ebben az évben 180 millió forintot használnak fel az építők; jelenleg nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy az első két lakóház - egy 180 lakásos és egy 472 lakásos - 4-6 héten belül beköltözhető legyen. hamarosan hozzálátnak ugyanitt, a városközpontban az ország első bevásárlóközpontjának építéséhez is. A százmillió forintos beruházás a Vörösvári út és Flórián tér torkolatánál épül majd fel, négy pavilonjának egyikében 15 ezer négyzetméter alapterületű áruházat alakítanak ki, a többiben szupermarket, éttermet és mintegy 24 üzlet, illetve szolgáltatóhelyiség épül.

Autóbuszgarázs helyett Luca széke

fovarosi.blog.hu: ObudaiBuszgarazs-1975Korul-fortepan.hu-99365 - indafoto.hu
Az óbudai buszgarázs a hetvenes években. (kép: fortepan.hu, 99365, orig: UVATERV)

Szintén Óbudán, a Pomázi út és a vasútállomás kereszteződésénél épül az autóbuszgarázs. Tekintettel arra, hogy a Fürst- és a Récsey-garázs már most is túlzsúfolt, megkülönböztetett figyelem kíséri az óbudai autóbuszgarázs építését. A létesítmény körülbelül 75 millió forintjába kerül a Budapesti Közlekedési Vállalatnak, felépítése után 250-300 autóbusznak parkolási, javítási, mosási lehetőséget, kétezer dolgozónak pedig korszerű munkahelyet, oktatási és szálláslehetőséget biztosít. Sajnos hosszú huzavona és tervezési hibák után késve, 1965-ben kezdtek csak építéséhez, s abban az évben a tervezett kétmillió forint értékű beépítés helyett alig 57 ezer forintot használtak fel. Ez az adósság az eltelt négy és fél év alatt hol csökkent, hol nőtt, de mindmáig sem tűnt el. A határidők halogatása, módosítása mindennapos jelenség lett. Most újabb időpontot, a jövő év tavaszát jelölték meg az építők. (...)

Hídpróba, mint karácsonyi ajándék

fovarosi.blog.hu: HungariaFeluljaro-1968 - indafoto.huA Hungária körúti felüljárórendszerre: a Róbert Károly és a Hungária körutat összekötő hídra, a hozzátartozó felüljárópályákra, a Reitter Ferenc utcától az Ajtósi Dürer sorig húzódó két kilométer hosszúságú, négy sávra kiszélesített utakra a jövő év nyara, ősze helyett már néhány nap múlva ráhajtanak a gépkocsivezetők, akiktől korábban rengeteg időt raboltak el a vasúti kereszteződés sorompói, a Dózsa György út zsúfolt forgalma. Az ország e legkorszerűbb közúti felüljáróján október közepén sétálhattak végig először az ott dolgozók és a kiváncsiskodó gyalogosok, akkor épült meg a vasúti sínek felett húzódó, 25 méteres középső szakasz, amelynek révén összeért az acélkábelekre erősített vasbeton szerkezetű híd. A teherpróbára napokon belül sor kerül, a 173 millió forintos költséggel készült létesítmény tehát közvetlenül az avatás előtt áll. Fekete Gábor. (Népszabadság)

December 14: Szilveszterkor nyit a Hotel Duna Intercontinental. Hajrájához érkezett a Hotel Duna Intercontinental építése. még mintegy ezer építő, szerelő, berendező tevékenykedik a hatalmas épületben, amelyben a terv szerint, egy hét múlva minden a helyén lesz. Utána már csak a takarítás, a végső elrendezés, az utolsó igazítások, az egész szálloda s a több, mint 500 főnyi személyzet “bejáratása”, főpróbája következik. nyitás - pontosan határidőre - az év utolsó napján: délután a hivatalos ünnepség, este 8 órától pedig a vendégeké, a közönségé a főváros legújabb, legmodernebb luxusszállodája. Összes helyiségeiben mintegy ezer hazai és külföldi vendég nemzetközi szilveszteri mulatsággal zárja az óévet, köszönti 1970-et.

fovarosi.blog.hu: Intercontinental-Marriott-1970esEvek-fortepan.hu-70020 - indafoto.hu
Duna Intercontinental felirattal a hetvenes években. (kép: fortepan.hu, 70020, orig: Zsanda Zsolt / Vajszada Károly felvétele)

A hotelben 349 fürdőszobás, loggiás, Dunára néző szoba, elnöki lakosztály, három étterem, egy éjszakai és drinkbár, kongresszusi terem, és két különterem van. A szálloda egyebek között saját mosodával, vegytisztítóval, 100 gépkocsit befogadó garázzsal rendelkezik. A Duna Intercontinental valamennyi helyisége, étterme, bárja nyilvános, egyaránt áll a hazai és a külföldi vendégek rendelkezésére. Jövőre egyébként már lefoglalták a szálloda szobáinak 50-80 százalékát, s nemzetközi rendezvényre már 1971-re is van előjegyzésük. A hotelt ugyan teljesen üzembe helyezik Szilveszterkor, tartozékait azonban még építik. Májusra készül el a pergola-üzletsor, ahol fodrászat, butik, konsumturist-üzlet, virág- és ajándékbolt lesz, s akkorra nyitják meg a régi Duna Szálló pincéjében kialakított Tokaj borozót. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: AtriumHyatt-19691217-MagyarNemzet-02 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: AtriumHyatt-19691217-MagyarNemzet-03 - indafoto.hu

December 17: A Roosevelt tér új arca - Hárommilliárd értékű építkezések terveit készíti el a KÖZTI. A Középülettervező Vállalat a most záruló esztendőben 140 százalékra teljesítette előirányzatát 2,5 milliárd forint kivitelezési értékű különböző rendeltetésű épület tervei kerültek ki a KÖZTI műtermeinek rajzasztalairól. Ez 900 millió forinttal nagyobb értékű, mint az elmúlt évben. Skoda Lajos, a vállalat igazgatója munkatársunknak hangsúlyozta, hogy a hazai tervezési igények kielégítése mellett a KÖZTI mérnökeinek szellemi alkotása mind nagyobb arányban készül külföldi rendelésre. Az idén készült építési tervek 15 százaléka külföldön valósul meg. Egyes országokban már annyira bedolgozta magát a KÖZTI, hogy több helyen állandó tervezői irodát tart fenn, és ezek kapcsolatai révén mind újabb és újabb megbízásokhoz jut. Sok új közintézmény kiviteli terveit fejezik be még ebben az évben. Folyamatban van a székesfehérvári Alba Regia Szálloda, a kiskunhalasi kórház, a budapesti Geofizikai intézet székháza, a veszprémi Művelődési Ház, a keszthelyi új szálloda, a Vörösmarty téri kultúrintézmény, irodai székház építése, a KÖZTI tervei alapján. Dolgoznak több színház rekonstrukciós tervein. Elkészült a Magyar Kereskedelmi Kamara székházának, a zuglói Pascal strandfürdőnek, a Fővárosi Vízművek új székházának terve. A budai Várszínház és a mellette levő műemléképületben elhelyezendő Színház- és Filmtudományi Intézet tervezése befejezés előtt áll. A Budavári Palotában helyezik el a Munkásmozgalmi Múzeumot, ennek tervei elkészültek. A Roosevelt tér képét előnyösen fogja megváltoztatni az ott létesülő két nagy épület. Az egyik a Dorottya utca sarkán emelkedik és ez lesz a MALÉV új székháza és szállodája. A másik épület a volt főkapitányság telkén létesül és ebben a nyolcemeletes épületben a Medimpex, a Tannimper és a Nikex külkereskedelmi vállalatok kapnak korszerű irodahelyiségeket. A terveket már végleg jóváhagyták, a külkereskedelmi székház alapozási munkálatai megindultak. Az új esztendőben hárommilliárd forint értékű középítkezések terveit készítik el. Ezek között vannak félmilliárdos létesítmények, mint a Győri Műszaki Főiskola, a Dél-pesti Kórház, a Kecskeméti Kórház. A többszáz milliós építkezések között első helyen említendő a várbeli Hilton Szálló. Elkészítik a Bem rakparton felépülő Francia Kulturális Intézet, az új Gyógyszertári Központ, a Kulturális Kapcsolatok Intézete új székházának, az Orvostovábbképző Intézet új szemészeti kórházának, az OMFB Martinelli téri székházának tervét. A KÖZTI exporttervezési munkái között jelentős építészeti alkotások szerepelnek. Megkapta a KÖZTI a nigériai Calabar tengerparti város rendezési tervének elkészítésére a megbízást. A rendezési terv mellett egyes nagyobb objektumok, szállodák tervezésére is megbízást kapott. A feladatok ellátása érdekében a KÖZTI a helyszínen állandó kirendeltséget létesített és a nigériaiakkal közös vállalatot alapított. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: FurediUtiLakotelep-1970esEvek-Egykor.hu - indafoto.huDecember 18: Tizenkétezer lakásos városnegyed épül Zuglóban. Jóváhagyta az új zuglói lakótelep beruházási programját szerdai ülésén a fővárosi tanács végrehajtó bizottsága. A Kerepesi út-Eörs vezér tér-Nagy Lajos király útja övezte 80 hektárnyi területen, 71 lakóépületben több mint 12 ezer családi otthont építenek fel. A házak többsége tízemeletes lesz, de előreláthatóan épülnek 15-20 emeletes toronyházak is. A családi otthonok háromnegyed része - 9300 lakás - kétszobás lesz, s az átlagos alapterület meghaladja az 50 négyzetmétert. Valamennyi lakást beépített konyhával és szekrényekkel látnak el, a fűtést távhőellátással biztosítják, erre a célra a tervek külön futómű építését javasolják. Az 1969-1977. között épülő városnegyedhez a kiszolgáló járulékos létesítményeket már új feltételek szerint rendezik be. Ezer lakásonként az eddigi 75 óvodai férőhely helyett százat terveztek. 98 általános iskolai tanterem épül a szükséges napközi helyiségekkel, a bölcsődés gyermekeknek pedig 700 helyet biztosítanak. A telep kulturális központjában mintegy 10 millió forintért korszerű művelődési klubot, könyvtárat, ezenkívül mozit is építenek. A lakótelepet oly módon tervezik, hogy egy-egy nagyobb körzetben a gyerekek a forgalmasabb útvonalak keresztezése nélkül juthassanak el az iskolába, óvodába, bölcsődébe, s a felnőttek is saját körzetükön belül intézhessék el bevásárlásaikat. A földalatti végállomásánál üzletközpontot alakítanak ki, s irodaközpontokat rendeznek be. A lakótelep beruházási költsége körülbelül négymilliárd forint. (...) (Népszabadság)

December 20: Természettudományi Studiót avatott a TIT budapesti szervezete. A TIT budapesti elnöksége pénteken délelőtt nyitotta meg ünnepélyes keretek között természettudományi stúdióját a XI., Bocskay út 37. szám alatti újjávarázsolt épületében. (...) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: HungariaFeluljaro-1968 - indafoto.hu
Épül a Hungária csomópont

December 23: Megnyitották a forgalmat a Baross téren és a Hungária körúti felüljárón. Vasárnap délután az utolsó teherpóbáknak vetették alá a Baross téri felüljáróhidat, s a vizsga sikerült: hétfő délelőtt felavathatták Budapest új közlekedési létesítményét. A fényárban úszó nemzeti színű és vörös zászlókkal díszített híd Mező Imre úti torkolatánál gyülekeztek az avatók, köztük Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának póttagja, a budapesti pártbizottság első titkára. A 165 méter hosszú, vasbeton szerkezetű hidat, amelyen a számítások szerint naponta hétezer gépjármű halad majd át, Sarlós István, a fővárosi tanács vb-elnöke adta át a forgalomnak. A felüljárót - s azzal együtt a Baross téri aluljárórendszert - az eredeti tervek szerint csak 1970 nyarán adták volna át rendeltetésének az építők azonban több mint fél évvel rövidítették meg a határidőt, s ezzel mintegy kilencmillió forintot takarítottak meg. A híd avatásával egyidőben megnyitották a járókelőknek az aluljárók nagy részét. A gumipadlós, szovjet márvánnyal burkolt aluljárók megkönnyítik a téren közlekedők dolgát; a Baross tér minden pontja rövid idő alatt, balesetveszély nélkül közelíthető meg. Ugyancsak hétfőn, a kora délutáni órákban avatta fel a fővárosi tanács vb-elnöke a 302 méter hosszú Hungária körúti felüljárót. Az új hidat 33 oszlop támasztja alá, két forgalmi sávja van és - ellentétben a Baross térivel - a gyalogosok is használhatják. Régebben a szintben levő vasúti sorompó naponta átlag 12 óra hosszat volt lezárva, ami jelentősen akadályozta a közúti forgalmat. A Hungária körúti felüljáró építését 1967 júliusában kezdték, s a tervek csupán a jövő év augusztusára írták elő az átadását. A felüljáró és a hozzá tartozó két kilométernyi, osztott pályás út az első része annak a nagyszabású munkának, amellyel a főváros e részének forgalmát korszerűsítik. (Népszabadság)

December 25: Új székházat épít a Közműépítő Vállalattal közösen a 31. sz. Állami Építőipari Vállalat, amely jelenleg a Pilvax-közben foglal el sok üzlethelyiséget és lakást. Az új székház a Soroksári út és az Angyal utca sarkán fog felépülni. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: Intercontinental-Marriott-1970esEvek-fortepan.hu-70020 - indafoto.hu

December 30: Kitüntették a Hotel Duna-Intercontinental építőit. A Hotel Duna-Intercontinental átadása előtt hétfőn az új szálloda kongresszusi termében a Hungarohotels és a Középületépítő Vállalat vendégül látta az építésben részt vett építő-, szerelő- és szakipari vállalatok vezetőit, legjobb dolgozóit. Az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium képviseletében dr. Kereszturi Sándor főosztályvezető, a Belkereskedelmi Minisztérium nevében pedig dr. Juhár Zoltán miniszterhelyettes száz “Kiváló Dolgozó” kitüntetést adott át az új létesítmény gyors felépítésében nagy érdemeket szerzett műszaki és fizikai dolgozóknak. Az új szállodában ez az ünnepség volt az első nagyszabású rendezvény, amelyen több mint 450 építőt köszöntöttek a vendéglátók. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: KassaiTer19-1968-Egykor.hu-01 - indafoto.huDecember 30: Nívódíjat kapott a Kacsóh Pongrác úti lakótelep toronyháza. A legjobb lakóház 1969. évi nívódíját Bondor József építésügyi és városfejlesztési miniszter hétfőn délelőtt adta át a Kacsóh Pongrác úti lakótelep 42 jelű magasháza alkotóinak. Ez a 16 lakószintes toronyház az új lakónegyed legmagasabb épülete, tehát a városkép hangsúlyos építménye. A Budapesti Városépítési Tervező Vállalatnál Tarján László építész és dr. Horváth Tibor statikus munkatársai tervezték az épületetet, amely a nívódíjbizottság véleménye szerint alaprajzilag és szerkezetileg jól összehangolt alkotás. Különösen kedvező a lakók házon belüli közlekedésének megoldása, továbbá a szemét gyűjtésének és elszállításának ötletes kialakítása. A magasházat a Budapesti Lakásépítő Vállalat dolgozói az átlagosnál jobb minőségben építették fel, Sipos Sándor főépítésvezető és Seres József építésvezető irányításával. A munkában újszerű építéstechnológiát alkalmaztak. A nívódíjjal járó pénzjutalomból a tervező és a kivitelező vállalat 17 dolgozója részesült.. (Népszabadság)


A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.

További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!
twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Weißkopf 2019.12.07. 16:44:23

"a Rákóczi út 41. szám alatt megnyílt az ország első könyváruháza": nem 14. szám alatt? Itt volt/van a Libri (?) könyváruház. A 41-es szám valahol a Blaha Lujza tér környékén van, ott (vagyis a páratlan oldalon) nem emlékszem nagy könyvesboltra.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2019.12.08. 10:07:56

@Weißkopf: A helyzet érdekesebb, mint előre gondoltam. Tényleg elírás történt, a 14. szám alatt van a Fókusz Könyváruház. De az elírás nem nálam történt, hanem fél évszázaddal ezelőtt a Népszabadságban! www.facebook.com/FovarosiBlog2/photos/a.895633287146511/2715581228485032/?type=3&av=894822767227563&eav=AfY-UATjbePZHm7IvOkEgt-jRoLTR1XaK_Au87wQCuchD-q61qpYVogVVwN3jkbQGKw&theater

Weißkopf 2019.12.08. 11:42:33

@fovarosi.blog.hu: Igen, valóban Fókusz a neve, ez tegnap nem jutott eszembe, de magam is bizonytalan voltam a nevét illetően, ezért állt (?) a Libri után. Vajon hányan keresték a Népszabadság nyomán a 41. szám alatt az új könyvesboltot - hiába?
süti beállítások módosítása