Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1970 február

2020. január 31. - fovarosi.blog.hu

Bezárt a Continental szálló. Örs lett az Eörs vezér teréből. Kádár János az Intercontinentalban járt.

197002-dunair.jpg

Február 1: Bizottság alakult a ráckevei Duna-ág fejlesztésére. Szombaton Ráckevén Horn Dezső, közlekedés- és postaügyi miniszterhelyettes elnökletével megalakult az az operatív bizottság, amely a ráckevei Duna-ág Intéző Bizottság megalapítását szervezi meg, hogy végképp kialakulhasson a Dunának ezen a szakaszán Budapest új üdülőövezete. A fejlesztési terv gondolt a horgászokra is. Az eddig létesített üdülőtelepeken kívül további 900 holdat parcelláznak, amelyen mintegy 12 ezer hétvégi telek létesül, közel 80 ezer ember számára. A jövő hónapban a bizottság elkészíti az üdülőövezet regionális tervét, amelyet a kormány elé terjeszt. (Magyar Nemzet)

furediutiltp-1976korul-csertopark-fortepan_hu-111042.jpg

Február 1: Több mint 200 ezer lakosa lesz az új Zuglónak. (...) Befejezik a lakótelep 8700 lakásának építését. Kiépítik az Eörs vezér téri forgalmi csomópontot és rendezik a környéket. Autóbuszvégállomást építenek a Hungária körúton, s a Kerepesi úton. Meghosszabbítják a régi földalatti vonalát. Befejezik a Paskál gyógyfürdő és üdülőkombinát építését, új székházat emelnek, irodaházat kap a Metalimpex, a Pest megyei Bíróság. (...) Zugló jelenleg még 74 kilométer földúttal rendelkezik. Ennek csökkentése elsőrendű feladat. Tervbe vették új gyermekkörzeti szakrendelő építését. Építenek új rendelőintézetet is, továbbá egy 16 tantermes iskolát, ami megoldaná a meglevő iskolák túlzsúfoltságát. Szükségessé válik négy óvoda teljes rekonstrukciója és bővítése. Lehetőség kínálkozik egy új óvoda megépítésére is. Tervezik az Ifjúsági Park rekonstrukcióját. Indokolja ezt az is, hogy a sportkombinát a kerületi lakosság munkája és anyagi hozzájárulása útján létesült. Előzetes számítások szerint Zugló élelmiszer-kereskedelmének forgalmát 40, a vendéglátóipar forgalmát mintegy 22 százalékkal kell majd növelni. Ez szükségessé teszi 10 új ABC áruház, 8 étterem és bisztró létesítését. (...) Ezért válik szükségessé a Bosnyák téren egy kereskedelmi központ kialakítása, elsősorban élelmiszer-elárusító helyekkel. (...) (Magyar Nemzet)

continental-regi2.jpgA Continental egykor - jobbra a megmaradt fürdő-homlokzat

Február 1: Megszűnt a Continental szálló. A Dohány utcai Continental Szállodát végleg bezárták. Hosszú évek óta vajúdott ez az elhatározás, amíg sor került rá. A Continental épülete már olyan elavult állapotban van, hogy idegenforgalmi célokra tovább nem használhatták. Már korábban lezárták a szálloda egy részét, az utóbbi időben már csak 80 szobában fogadták a vendégeket. Hosszabb ideje foglalkoztak a gondolattal, hogy az épületet lebontják, és ugyanezen a helyen modern, új szállodát építenek.

A fővárosi hatóságokkal sokáig folyt a vita e terv körül. A bontáshoz hozzájárultak, de nem adták meg az engedélyt az új építkezéshez, mert a VII. kerületnek ez a része gyökeres átrendezésre kerül, és amíg az erre vonatkozó terveket el nem fogadják, a környéken új építkezést nem engedélyeznek. Közben a Hungária Vállalat is visszavonta a bontási kérelmet, mert ez a művelet sok millió forintos költséget tett volna ki.

A Continental lezárásának hírére több oldalról érkezett érdeklődés és ajánlat a megüresedett épület bérbevételére. Különböző vállalatok és intézmények foglalkoznak azzal a gondolattal, hogy a sok évtizedes múltú épület, amely szállodának már nem alkalmas, esetleg hivatali vagy egyéb célra még jóideig felhasználható. A Hungária keresi a lehetőséget, hogy a megszűnt Continental férőhelyeit pótolja. (Magyar Nemzet)

szervitater-20190203-magyarnemzet-01.jpgFebruár 3: Új székház és kilencemeletes garázs a Martinelli téren. A Belváros rekonstrukciója során eltűnnek a háborús foghíjak és modem épületek emelkednek a romtelkeken. A Központi .Városháza mellett a Martinelli tér is ezek közé tartozott. Az évek folyamán több terv született a városközpont e telkének felhasználására, de mindeddig megvalósításra egyik sem került. (...) Most döntés történt a hosszasan vajúdó városrendezési kérdésben. Az illetékes fórumok megállapodtak abban, hogy a Martinelli tér foghíjas telkén építik fel az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság új székházát, és tekintettel a Belvárosban mind nyomasztóbbá váló autóparkolási nehézségekre, ugyanezen a területen kilencemeletes autógarázst is építenek. (...)

A két épület - mint a tervrajz is szemlélteti - L-alakban helyezkedik el és a Petőfi Sándor utca vonalába nyúló székház eléri a korábban e helyen állott lakóház szabályozási szintjét. (...) Az OMFB kilencszintes székházában a hivatali helyiségeken kívül két emeletet foglal majd el az oda települő számítóközpont gépbemutatója, a Petőfi Sándor utcai földszinti traktust pedig a MERKÚR Vállalat veszi igénybe autószalon céljaira. Az emeleten pedig autóápolási cikkeket fognak árusítani. A hivatali székházban több tanácskozótermet rendeznek be. (...) Az épület párkánymagassága megegyezik a szomszédos Szervita-templom főpárkányával, valamint a mögötte levő ház magasságával. Ugyanakkor a két legfelsőbb hátrahúzott emelettel takarja a Bécsi utca sarkán levő Phönix-ház timpanonos homlokzatát.

szervitater-1966korul-fortepan_hu-132035.jpgA Szervita tér a hatvanas évek közepén. (fortepan.hu, 132035, adományozó: Kecskés András)

Az építkezésnél a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák A francia szabadalmú OUTI—NORD alagútépítéses zsaluzási rendszerrel történik az építkezés. Ezzel az eljárással milliméteres pontosságú elemeket lehet létrehozni és a pontosan sík, szinte csillogó vasbeton felületek vakolás nélkül festhetők. Maximális előregyártással lehet felszerelni az épületben a szakipari szerkezeteket. Eredetileg lakásépítkezésnél fejlesztették ki ezt az új technológiát, és most Magyarországon először alkalmazzák irodaház építésénél.

A garázsépületben mintegy 400 autó tárolására szolgáló alapterületet alakítanak ki. (...) A garázsépület oldalról teljesen nyitott, úgy hogy a beáramló levegő szabad szellőzést biztosít. Különleges korlátokkal akadályozzák meg, hogy a kocsik közül valamelyik lezuhanjon. A garázs előtt négy üzemanyagtöltő-állomást létesítenek, amelyek mindegyike másmás minőségű benzint szolgáltat. (...)

A székház és a garázs terveit Szabó István, a KÖZTI építészmérnöke készítette, statikus tervező Walthier Gábor. A jövő év közepén már átadják rendeltetésének a Belváros új épületeit, amelyek kivitelezését a Középületépitő Vállalat végzi. (Magyar Nemzet)

Február 4: Megszűnik a zsúfoltság Ferihegy repülőterén. Nem is olyan régen a környező államok repülőterei közül még az egyik legmodernebb volt a Ferihegyi. A legutóbbi tíz évben azonban a forgalom több mint a kétszeresére emelkedett, a forgalmi épület nagysága pedig lényegében nem változott. Tekintettel arra, hogy az elközvetkező évtizedben a forgalom előreláthatólag megkétszereződik, az utasok kényelmének biztosítására a forgalmi épületet kibővítik.

ferihegy1-1968-fortepan_hu-80361.jpgFerihegy 1968 körül. (fortepan.hu, 80361, orig: UVATERV)

Mint Zamek Vladimir, a MALÉV vezérigazgatójának első helyettese elmondta, a tervek szerint az utasforgalmi csarnok területét az eddignek két és félszeresére, mintegy 2500 négyzetméter nagyságúra növelik. Az első ütemben emeletráépítés útján felszabadítják a bejáratnál levő földszinti irodahelyiségeket; az így nyert területen kerül sor a második ütemben a csarnok bővítésére; végül pedig kialakítják a megnagyobbított, végleges utasforgalmi épületet.

Külön csarnokszárnyat biztosítanak az érkező és az induló utasoknak, összevonják a jegy-, a poggyász- és a vámkezelést, korszerűbb szalagokkal gyorsítják a csomagmozgatást, s járatok szerint csoportosítják majd a bőröndöket. Elektromos tájékoztatótáblákat helyeznek el, új elárusító- és idegenforgalmi pavilonokat létesítenek. (...) A tervek szerint még az idén továbbfejlesztik a repülőtér és a szállodák között nemrég bevezetett iránytaxi-rendszert is. (Népszabadság)

raczfurdo-1940esevek-fortepan_hu-20783.jpgA Rácz fürdő a második világháború előtt. (fortepan.hu, 20783, orig: fortepan)

Február 5: A tabáni Rácfürdő tervezésére kiírt pályázat eredményét szerdán hirdették ki a Városházán. A zsüri 37 pályamunkát bírált el. Első díjat nem adtak ki. Három munkát részesítettek - rangsorolás nélkül - egyenként 60-60 ezer forintos díjban, további három kollektíva terveit megvették, hét tervezőcsoport pedig költségtérítésben részesült. A megvásárolt munkák ötleteit felhasználva alakítják majd ki a Rácfürdő végleges formáját. (Magyar Nemzet)

Február 8: A Mátyás-templom díszkivilágításának teljes hálózata április elejére elkészül. Dr. Lantos Tibornak, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusának tervei alapján eddig 390 kisebb-nagyobb reflektort, 200 fénycsőlámpát és 50 járatvilágító lámpát szereltek fel. (Magyar Nemzet)

Február 10: Négy év alatt 19000 lakás épült - Új vízművek álltak munkába - Parkok, utak, járdák. Hétfőn a Városházán dr. Viszkei Mihály terv- és közgazdasági főosztályvezető ismertette az újságírókkal a főváros harmadik ötéves tervének eddigi alakulását.

(...) Összesen 19 ezer lakást adtak át, ezek nagyobb része tanácsi bérlakás, de tavaly már több szövetkezeti, mint tanácsi lakás épült. Elkészült az úgynevezett kapcsolódó létesítmények, iskolák, óvodák, üzlethálózat nagy része is, s a még hátralevő ilyen jellegű beruházások is rövidesen megvalósulnak.

(...) A terv- és közgazdasági főosztály vezetője részletesen szólt a fővárosi tanács úgynevezett egyedi nagy beruházásairól is. Elmondotta, hogy az elmúlt esztendőben tovább épült a metró kelet-nyugati vonala, s megkezdődött az észak-déli vonal előkészítése. Több mint 61 millió forintot költöttek a BKV Fehér úti főműhelyének építésére, 208 millió forintot a Baross tér rendezésére, s csaknem 118 millió forintot a Hungária körúti felüljáró forgalomba állítására. Ferencváros távhőellátásának fejlesztése 137 millió, a kelenföldi távhőellátás pedig 312 millió forintba került.

feherutijarmutelep-20100320-01.jpg

E négy év alatt épült meg a XI. kerületi kenyérgyár, amely naponta négy és fél vagon kenyeret készít, a 220 férőhelyes Római-parti Vénusz motel, s 856 ezer négyzetméternyi területet parkosított, 709 ezer négyzetméter belterületi utat és járdát épített a főváros. (Népszabadság)

barossutca32-19700210-nepszabadsaghirdetes.jpg

Február 11: Nyílt vita, kései intim válaszok - Lesz-e toronyépület a Délinél. A Hazafias Népfront I. kerületi bizottsága kedden délután sajtótájékoztatót rendezett a Déli pályaudvar és környéke korszerűsítésével kapcsolatban. (...) Nem született meg döntés a MÁV tervezett toronyépületéről, amelyet szintén a pályaudvar mellett kívánnak emelni. A hozzászólók egy része kikelt a zöldterületet csonkító tervek ellen és kifogásolták a városképet torzító, a Gellért-hegynél magasabbra tervezett toronyház-megoldást is. A vb-elnökhelyettese válaszában kifejtette, hogy a magasházak építése csak jóval később indul meg és tervpályázattal biztosítják majd a lehető legkedvezőbb megoldás kiválasztását. (...) (Magyar Nemzet)

delipalyaudvar-1973-kovarigyorgyterve.jpgKővári György meg nem épült terve 1973-ból

Február 13: Nyit a Király fürdő, bővítik a Palatinust. Ma megnyílt a Király fürdő - tájékoztatta az újságírókat csütörtökön Krajcsir József, a Fővárosi Fürdőigazgatóság vezetője. Szokoli Musztafa pasa egykori fürdőjét egy éve zárták be, s az eltelt esztendő alatt valósággal újjávarázsolták a kabinokat, medencéket, újra csempézték a zuhanyzókat és a kádfürdőket, korszerűsítették a pihenőhelyiségeket a pihenőhelyiségeket, s több új szolgáltatást vezettek be. (...) A Király fürdő vízvizsgálatakor megállapították: vize alkalmas többi közt izületi gyulladások, idült derékfájás, ideggyulladás és reuma kezelésére.

kiralyfurdo-1971-fortepan_hu-113169.jpgA Király fürdő 1971 körül. (fortepan.hu, 113169, orig: Bauer Sándor)

Budapest fürdőinek felújítására 1970-ben mintegy 65 millió forintot költenek. Márciusban megnyitják az erzsébeti fürdőt, s még a strandszezon beállta előtt bővítik a Palatinus területét. (A volt Dózsa-pályát kapták meg erre a célra.) A Szabadság-strandon csempével burkolják a nyári öltözőket, a Lukácsban újabb súlyfürdőt létesítenek, s hamarosan átadják a Gellért női termálfürdőjét. A Széchenyiben új szaunát alakítanak ki, a csepeli strandon további 100 kabint építenek. Tervük, hogy Újpesten az Árpád út és a Rezi Károly utca határolta mintegy három és fél hektáros területen mintegy három és fél hektáros területen újabb tisztasági fürdőt építenek. Hamarosan hozzálátnak a Lukáccsal szemben a régi török fürdő romjainak lebontásához, helyére - a régi kupola megtartásával - gőzfürdőt építenek. (Népszabadság)

Február 14: Vigadunk-e a Vigadóban? Évekig tartott a vita arról, hogy legyen Vigadó, vagy sem; a múlt század végén épült épület maradjon-e meg mint építészettörténeti érdekesség, vagy bontsák le, mert a második világháborúban szenvedett sérülések eltüntették mindazokat a sajátosságokat, amelyek a Duna-parti épületet műemlékké, tehát megmentendő értékké tehetnék.

vigado-1950esevek-fortepan_hu-16738.jpgA Vigadó az 1950-es években. (fortepan.hu, 16738, orig: Magyar Rendőr)

A döntéssel a régi Budapest szerelmeseinek nosztalgikus óhaja teljesül: állni fog a Vigadó. Évekkel ezelőtt nagy költséggel felújították a Dunára néző homlokzati részt, tetőt húztak az épület fölé és megerősítették az omladozó falakat. Aztán megkezdték a Vörösmarty téri kultúrpalota alapozását, és az érdeklődők figyelemmel kísérték, nem rövidül-e meg a régi Vigadó épülete is az egykori Haas-palota bontása közben. Az építők megnyugtató választ adtak: nem bontanak el a Vigadóból. A munka jól halad, s a tervek szerint ez év decemberére elkészül az új kultúrpalota.

vorosmartyter-1966-fortepan_hu-103282.jpgA Vörösmarty téren a Haas-palota üres telke az ORI székház építése előtt, 1966 körül. (fortepan.hu, 103282, A Fővárosi Tanács VB Városrendezési és Építészeti Osztályának felvétele, adományozó: Budapest Főváros Levéltára Városrendezési és Építészeti Osztálya)

Az építkezés januárban új szakaszához érkezett: megkezdték a Vigadónak az egykor a Haas-palotához csatlakozó tűzfalát lezáró épület alapozását. Ehhez a munkához azonban meg kellett bontani a Vigadó Vörösmarty tér felőli traktusát és ismét aggódó jelzések érkeztek: mégis eltűnik a Vigadó, csak kulisszafalat hagynak belőle. Mint az építés vezetői elmondták, erről szó sincs. A Budapesti Műemlék Felügyelőség engedélyével "bebontottak" ugyan néhány méternyit a födémrészbe, hogy az egykori hatalmas belmagasságok helyett normális emeleti szinteket alakíthassanak ki, kívülről azonban a Türr István utca felőli falrészt meghagyják és a bomló részeket megerősítve az eredeti formájában építik hozzá a Vigadó épületével harmonizáló, lezáró szárnyat. A Vigadó főlépcsője melletti, úgynevezett fülrészekben ily módon konyhát, ebédlőt, szolgáltató helyiségeket alakíthatnak ki. (...) (Magyar Nemzet)

Február 17: Átmenetileg a volt Continental Szállóba költözik a SZOT Nyugdíjfolyósító Igazgatósága. Nemrégen hírt adtunk a Dohány utcai Szálloda bezárásáról. Arra a hírre, hogy a szálloda megszűnt, a Hungáriát elárasztották az épület bérbevételére vonatkozó ajánlatokkal. A tárgyalások eredményeként a SZOT Nyugdíjfolyósító igazgatóságával kötöttek bérleti megállapodást.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság jelenlegi Guszev utcai székháza szintén rossz állapotban van. A 10. számú épületet a hatóságok életveszélyesnek minősítették. A nagy ügyfélforgalmat bonyolító intézmény székháza rendkívül zsúfolt, több száz alkalmazott dolgozik az igazgatóságon és évtizedek óta felhalmozott ügyiratokat, dokumentumokat őriznek az épületben pincétől a padlásig. A rendkívül súlyos irattömeg veszélyezteti a fagerendákból épült födémeket.

nyugdijfolyosito-vaciut-regi01-ahgy.jpg

Az Árpád-híd pesti hídfőjével szemben már a huszadik szintnél tart annak a hatalmas toronyháznak az építkezése, amely korszerű, végleges otthont nyújt majd az intézménynek. Addig is, amíg az építkezés befejeződik, átmenetileg, 2-3 esztendőre, gondoskodni kell a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság egy részének a Guszev utcai székházból történő elköltöztetéséről. (...) A Guszev utcában megmaradó osztályok és a Dohány utcába kerülő részlegek között közvetlen telefonkapcsolatot és telexszolgálatot is rendszeresítenek. (...) Ami az Árpád-hídnál épülő új székházat illeti, annak építkezése két ütemben halad. A 23 szintes toronyházban 11 szintet foglal majd el a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, a többi emeleteken különböző szakszervezeti intézmények kapnak helyet. 1972-ben készül el az építkezés első üteme és annak az évnek a végén költözhet át a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a toronyházba. (Magyar Nemzet)

Február 18: Mi épül a Várban? A vári lakónegyed helyreállításának jelenlegi helyzetéről és soron következő programjáról tárgyalt az I. kerületi tanács végrehajtó bizottsága. Bejelentették a közelmúltban végzett, befejezett munkálatokat.

Ebben az évben helyreállítják a Hatvani Lajos u. 3. számú lakóházat. Befejeződik az Úri utca 30. alatti OTP-lakóház építkezése. Tavasszal megindul a Tárnok utca 13., később a Fortuna utca 18. és az Úri utca 28. alatti lakóházépítkezés. E két utóbbi szintén az OTP támogatásával jön létre. Kapacitás hiányányában még nem kezdhették meg a Szentháromság tér 7-8. szám alatti tanácsi lakóház építését, ennek földszintjén üzletek létesülnek.

A Magyar Tudományos Akadémia várnegyedi épületeinek helyreállítása ebben az időszakban a legjelentősebb. Itt szintén kapacitáshiány lassítja a kivitelezést. Az Országház utca 28. - az egykori budai országház - belső helyreállítása április 4-ig befejeződik. Az emeleti díszterem, ahol 1790-ben és 1807-ben országgyűlést tartottak, mint a magyar reformkor kezdetéhez kapcsolódó jelentős történeti emlék, a felszabadulás jubileumi ünnepségeire már a Várnegyed egyik értéke lesz. Tovább folytatódik az Úri utca 62. számú épület, a volt prímási palota helyreállítása akadémiai hivatal céljára. Az Országház utca 21. számú épületet akadémiai vendégszállás céljára építik újjá. Az idén a munka befejeződik. Az Akadémia épülettömbjének a Kapisztrán tér felőli lezárására új tervek készültek, amelyek szerint új beépítésre csak az Úri utca 53. és az Országház utca 32. számú épületek közötti telkek jöhetnek számításba. A volt középkori, utóbb helyőrségi templom területén romkertet alakítanak ki. Az Akadémia tulajdonába került a Táncsics Mihály utca 7., volt Erdődy-palota, amelyben az Akadémia Zenetudományi Intézetét helyezik majd el. Ebben az épületben lakott vendégként 1800-ban Beethoven.

hilton-budaivar-1970esevek-fortepan_hu-18932.jpgA hetvenes évek elején. Az előtérben Kalocsay Miklós színművész, a háttérben a leendő Hilton szálló. (fortepan.hu, 18932, orig: fortepan)

Legkésőbb a jövő évben megindul, a volt jezsuita kollégium egykori épületmaradványainak felhasználásával, a Hilton Szálloda építkezése. Az Országos Műemlék Felügyelőség a Táncsics Mihály utca 1. számú épületbe fog átköltözködni a helyreállítás befejeztével. A Tárnok utca 18. számú ház földszinti részén, ahol egykor az Arany Sas gyógyszertár volt, Patika Múzeumot rendeznek be. Ez idén megkezdik a Bécsi kapu téri templom és az esztergomi bástya felújítását. Hozzákezdenek a Bécsi kapu, valamint a Bécsi kapu és a Halászbástya közötti várfalszakasz helyreállításához is. Elkészült a Babits Mihály sétány terve, amelyet a Tóth Árpád sétányhoz hasonlóan alakítanak ki. Több kereskedelmi és vendéglátóipari üzlet nyílik a Várnegyedben. Befejezik a Dísz tér 16. alatt a Korona cukrászda kialakítását. Az Országház utca 8. alatt mézeskalács boltot nyitnak. Új cukrászda-presszó lesz az Úri utca 30. szám alatt. A Budavári Palota rekonstrukciójára ebben az évben 120 millió forintot fordítanak. (Magyar Nemzet)

Február 19: A Margitsziget 2000-ig - Bővítik a Palatinust, kitelepítik az Úttörőtábort és felépítik a gyógyüdülő szállót. (...) Megtárgyalta a vb a Margitsziget és a Hajógyári-sziget fejlesztési tervét is. Heincz Mihály, a városrendezési és építési főosztály vezetője ezzel kapcsolatban elmondotta, hogy a végrehajtó bizottság elfogadta a fejlesztési koncepciót, s ennek kialakításánál három fő szempontot vett figyelembe. Ezek: pihenés és kultúra, idegenforgalom, valamint sport és szórakozás.

A fejlesztés során megőrzik a Sziget pihenőpark jellegét. A felépülő szabadtéri színpad környékén alakulna ki a Sziget kulturális központja. Ide tartozna a meglevő műemlékrom is. A Sziget északi részén, a parkterület messzemenő figyelembevételével alakulhat majd ki a Nagyszállóval összefüggő, gyógyüdülő, fürdőszálló komplexum. A Sziget déli részén alakítják ki a sport- és szórakoztató övezetet. A sportlétesítmények bázisa a meglevő Sportuszoda. A szórakoztató létesítmények a Casino területének bővítésével a keleti Duna-part irányába fejleszthetők. A meglevő út sétáló út lesz, a járműforgalomnak új utat építenek ki a Sziget nyugati partján. Minden jármű köteles parkolódíjat fizetni, akkor is, ha csak áthalad a Szigeten. Azt a javaslatot, hogy a Szigetről tiltsák ki a gépkocsikat, elvetették.

Bővítik a Palatinust, több új úszómedencét építenek a már meglévők mellé, új öltözőket létesítenek és a télen termál-vízzel feltöltött medencékhez kiúszókat biztosítanak. Felmerül egy korszerű jégpálya kialakításának lehetősége is.

A nagyszabású átalakítási tervek csak úgy valósíthatók meg, ha a Margitszigetről kitelepítik az oda nem való létesítményeket. Ezek közé tartozik a XIII. kerületi Úttörőtábor, különböző egyesületi klub- és csónakházak, a Sziget üzemeltetéséhez nem tartozó lakások és tároló építmények, az ásványvízüzemnek nem helyhez kötött helyiségei. Ezek megszüntetését, esetleges áthelyezését fokozatosan - részben a Hajógyári-sziget szabad területének felhasználásával - legkésőbb 1972 végére kívánatos megoldani. (...) (Magyar Nemzet)

Február 20: Április 2-án indul a Metró - Másfél milliárd a pesti közlekedésre. Budapest tömegközlekedésének fejlesztésére az idén közel másfél milliárd forintot költenek. Elkészült a földalatti részletes menetrendje: az első szerelvények 4 óra 30 perckor indulnak és 23 óra 30-ig közlekednek. A metró szerelvényei kezdetben három kocsiból állnak, később, amikor a forgalom megköveteli, a kocsik számát duplájára emelik. (...) A tervek szerint április 2-án indul a forgalom a metró kelet-nyugati vonalán a Fehér út és a Deák tér között. A vonal második, Déli pályaudvarig húzódó szakaszán tovább dolgoznak az építők, s még ebben az évben megkezdik az észak-déli vonal építését is.

Megkezdik a metró-vonalakhoz kapcsolódó felszíni csomópontok rendezését is. A Batthyány téren aluljárót alakítanak ki, rendezik a forgalmat a Moszkva téren is. A Felszabadulás tér rendezésével kapcsolatban felmerült egy gondolat, hogy a gyalogos forgalmat a Károlyi Mihály utcát és a Petőfi Sándor utcát összekötő aluljáróval oldanák meg. Tisztázódnak a nézetek a Kálvin térrel kapcsolatban is. A metró diktálta követelményeknek megfelelően sor kerül a Nagyvárad tér közlekedési rendjének átformálására is.

Ezenkívül a főváros több pontján kerül sor nagyobb munkálatokra, a tervezők már hozzáláttak annak a felüljárónak a kialakításához, amely a Hegyalja utat köti össze a Budaörsi úttal. (...) (Magyar Nemzet)

Február 20: Örs lett az Eörsből. A fővárosi tanács a XIV. kerületi Eörs vezér tere elnevezést Örs vezér térre, az Eörs vezér útját Örs vezér útjára helyesbítette. Az előzmény: az Akadémia Nyelvtudományi Intézete szerint az Eörs név a régieskedő, nemesi látszatot keltő családnév formálások terméke. A magyar nyelvhelyesség szabályai szerint az egy elemet tartalmazó, régi magyar családneveket a kiejtés szerint - az Eörs nevet tehát Örsnek - kell írni. (Népszabadság)

Február 21: Tizenkét újabb csomóponton állítanak fel villanyrendőrt. A Közlekedéstudományi Egyesület pénteki ülésén megállapították, hogy Budapest útvonalain körülbelül negyvenezer négyzetméternyi festett jelzés van. Fokozatosan minden gyalogos átkelőhelyet zebrával látnak el. Az idén a különböző jelzések korszerűsítésére már üzembe helyeztek egy teljes "táblagyárat", amely ellátja majd jelzőtáblákkal az egész országot. Még utca- és házszámtáblákat is készít. Három év alatt fóliás táblákra cserélik át a budapesti jelzőtáblákat. Tizenkét újabb csomóponton állítanak fel új forgalomirányító lámparendszert, hét meglevő berendezést pedig felújítanak.

Villanyrendőrt kap a Rottenbiller utca, a Dohány utca, a Wesselényi utca kereszteződése, a Hegyalja út és Budaörsi út, s a Hegedűs Gyula utca és Csanádi utca találkozási pontja, a Karolina út - Nagyszőllős utcai, Bocskai úti és Villányi úti sarkok, továbbá a Karinthy Frigyes út és az Irinyi József utca, a Dózsa György út és a Rudas László utca, az Üllői út és a Könyves Kálmán körút találkozáspontja és az Eörs vezér tér. (Magyar Nemzet)

Február 22: Józsefváros első szolgáltatóházának építését megkezdték. Az új létesítmény a Százados út 8-10. szám alatt kerül tető alá több mint négymillió forint költséggel, s a tervek szerint az év végén adják át. (Magyar Nemzet)

allatorvostudomanyiegyetem-2018-legifoto.jpg

Február 24: Milyen lesz az új Állatorvostudományi Egyetem? A felsőoktatási intézmények korszerűsítési és fejlesztési programjában szerepel már régóta az Állatorvostudományi Egyetem rekonstrukciója és új épületekkel történő bővítése. Az elmúlt évek során sok terv készült, sőt, felmerült az a gondolat is, nem volna-e célszerű ezt az egyetemet jellegénél fogva vidékre telepíteni. Végül is a budapesti rekonstrukció mellett történt döntés, éspedig olyképpen, hogy a teljesen elavult épületek szanálásával az egyetem jelenlegi területén építik fel az új épületkomplexumokat. (...) Az új épületek a Bethlen Gábor utca felőli front teljes hosszában helyezkednek majd el. Pavilon rendszerben, négyszintes tömbökben kapnak helyet az egyetem különböző tanszékei, a szülészeti és sebészeti állatkórház, a kísérleti állatházak, a járványtani és több más laboratórium. Új épületben helyezik el a rektori hivatalt, a humánorvosi rendelőt. A pavilonokat betonlábakra építik. (...) Az egyetem vidéki hallgatói közül háromszázan Mária utcai és Garay utcai régi lakóházakban, rendkívül kényelmetlen körülmények között, emeletes ágyakkal berendezett szobákban laknak. Az egyetem vezetősége már kiszemelt a Kerepesi úton, a metróvégállomás közelében egy alkalmas telket, amelyen 350 férőhelyes, korszerű kollégiumot lehetne felépíteni. A beruházási szükséglet huszonötmillió forint. (...) (Magyar Nemzet)

kozosseg-197002-karikatura-magyarnemzet.jpg

Február 26: A Lánchíd díszkivilágítást kap. Április 4-re díszkivilágítást kap a Lánchíd. Több mint kétezer lámpából alkotott fényfüzér emeli majd ki a híd láncának ívét, de megvilágítják a kapukat és az oroszlánokat is. (Népszabadság)


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.02.02. 12:15:49

Azért a Hilton tervezője is megérdemelné egy totális feledtetést.
süti beállítások módosítása