Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

A Hilton Budapest

2023. május 10. - fovarosi.blog.hu

Milyen éttermekkel, bárokkal nyitotta meg a kapuit a Hilton a várban, és mi minden történt azóta a szálloda életében? Hilton a Várban - belülről.

Az (eredeti) belsőépítészet tervezője Lőrinczi Edit volt, aki alá egy egész belsőépítész stáb dolgozott be. A Béres Erzsébet tervezte szőnyegeket a Lakástextil Vállalat tatai és szombathelyi gyáraiban készítették. A bútorok vezető tervezője Kovácsy László volt. A régi jezsuita kolostor megújított homlokzata mögött kétszintes lakosztályokat is kialakítottak: az alsó szinten "társalgó", a felsőn hálószoba, a lépcső pihenőjében dolgozó kapott helyet.

hilton-budaivar-kalocsaetterem-regi1.jpg

Az egykori Kalocsa étterem

A szobákon kívül bálterem, éttermek, eszpresszók, bárhelyiség is várta a vendégeket. A Hilton-standard előírásainak megfelelően egy központi konyha köré szervezve helyezték el a báltermet, a Coffee Shop-ot, a Kódex bárt, a Kalocsa éttermet és a Margaréta eszresszót. A megnyitáskor fő étteremként a 200 fős Kalocsa étterem kínált panorámát a Mátyás-templomra, belsőépítészeti tervezője Németh István volt. A szomszédságában elhelyezett, mindössze 20 fős befogadóképességű Kódex drink bárt is ő tervezte. A Coffee Shop éttermet Mózer Pál tervei szerint alakították ki márvány padlózattal és rusztikus hatású fehér falakkal, bejárattal a Mátyás-templom felőli oldalról és az előcsarnokból is. Gács György üveg plasztikáját is itt helyezték el. Három helyisége dongaboltozatos, a többi sík mennyezettel épült ki. A 250 fős Margaréta eszpresszónak csak a földszinti része volt az utcai látogatók számára is nyitott - a bálterem előteréből és a Halászbástya teraszáról is megközelíthető volt. A falak és a Lőrinczi Edit által tervezett, préselt üvegből készült csillárok a margaréta szirmait jelenítették meg. A földszint északi részén üzlethelyiségeket alakítottak ki. Virágüzlet, ruha butik, a Luxus Áruház butikja, az IBUSZ, a Danubius és a MALÉV irodája várta itt a vendégeket. A földszinti előcsarnokból íves lépcső visz lejjebb és feljebb. Az alagsorban az Anjou, a Mátyás, a Beatrix és a Visegrád különtermek fogadták be a rendezvényeket, esküvőket. Az Endre, Béla és Levente neveket viselő teremsort egybe is lehetett nyitni. Az első emeleten helyezték el a báltermet, avagy kongresszusi termet. A korabeli leírás szerint "A falakon szálszórással elektromosan felhordott narancssárga, plüss tapintású borítás van, amelyet tükrök, illetve ajtók szakítanak meg. A lilás-vörös mennyezet kilenc mezőjéhez cső-üveg elemekből összeállított négyszögletű világítótest tapad." A 6. emeleten alakították ki a 100 fős Trubadur bárt. Ide Simai Lajos iparművész a középkori páncélingeket idéző, mintegy 1,5 millió (!) láncszemből álló álmennyezetet készített. A régi Miklós-toronyban nyílt meg a 150 fős Tower étterem, középkori ivóra emlékeztető berendezéssel: fagerendás szerkezettel, nyers tégla és kő felületekkel, kandallóval.

Ma már szinte senki nem emlékszik erre, de a legfelső emeleten 1981 elején kaszinót építtetett a Hilton, és ebből nagy botrány kerekedett. Bár 1980 októberében még megkeresték a KÖZTI-t egy átépítési javaslattal, végül nem kaptak tervezési megbízást, a szállodalánc saját hatáskörben gondolta lefolytatni a tervezést. Majd 1981 elején már újabb átépítési terv javaslatot mutattak be a KÖZTI-nek, mindössze egy-két munkában kérve a segítségüket. A KÖZTI és az Országos Idegenforgalmi Hivatal is a minisztériumhoz fordult a megoldás érdekében. A Trubadur bár átalakításáról így számolt be az Esti Hírlap: "A szőnyeget - négyzetméterenként kétezer forint - már feltépték. Ugyanilyen sorsra jut a falakat végigborító bíborbársony. Megcsonkítják az álmennyezetet. Kimozdítják helyéről a zenekari pódiumot. Bohus Zoltán iparművész üvegplasztikáit szétszedik. Lebontják a bejárat gyönyörűszép üveg-bronzosított veretes ajtaját. Leverik a domborművek, a díszes pajzsok egy részét, megsemmisítik az egész helyiség üvegrácshálóját, térplasztikáját. Kiszedik helyéből a bárpult előtti üléseket - a pulton túl minden eltűnik. Az érték, ami most veszendőbe megy: több millió forint.(...) Tower-étterem. A szőnyeg felszedve. Itt is négyzetméterenként kétezer forint tűnt el a semmibe. Már a bútorok sincsenek a helyükön. Egyedi alkotás volt mindegyik, iparművészeti munka. Nagyobb a kár az étterem konyhájában, mert egyszerűen volt, nincs. (...) Mi történik itt, a Hiltonban? - Kell a hely a játékkaszinónak - mondja Pintér Béla, aki elkísért utunkra. - A Trubadur-bár helyén negyven játékautomatát, karral húzogatható pénznyerő gépet állítanak fel és ide kerülnek az irodák is. A Tower-étterem és a Miklós-torony helyén, illeetve a volt konyhában rendezik be az igazi játékkaszinót. Ez mind rendben is volna. Nem azt firtatjuk, hogy szükség van-e játékkaszinóra vagy nem? A módszer ellen tiltakozunk, mert bennünket, az alkotókat meg sem kérdeztek, megsértették szerzői jogunkat. (...) A szálló alsó szintjén jóformán pang az ürességtől több kisebb-nagyobb terem. Ilyen a Mátyás, a Beatrix. Itt lényegesen kevesebb átalakítással az iparművészeti értékek, a drága berendezések összezúzása, kiszerelése nélkül ugyanolyan jól, sőt, még jobban működő játékkaszinót lehetett volna építeni." Az átépítés ennek ellenére lezajlott, a tervezők szerzői jogának megsértése árán is.

Gyürky Katalin régészeti ásatásának eredményeit Sedlmayr János illesztette be a szálloda architektúrájába. A templomtorony és az északi szentélyfal maradványai a szálloda egyik udvarát ölelik körül. A templom egykori szerkezeti elemeit modern eszközökkel szemléltették, az oldalfalakon a megmaradt részletek mellett az egykori ablakok helyeit is láthatjuk. Megidézték az egykori kerengőt is, ahol a korszerű anyaghasználat jelzi, hogy ez már nem az eredeti állapot, hanem a maradványokból, ásatásokból, alapfalakból kikövetkeztethető rekonstrukció. A középen álló középkori kúton Mátyás, a Zápolya család és egy ismeretlen adakozó címerei sorakoznak.

hilton-budaivar-20190629-04-small.jpg

Ezen a hatalmas telken tehát sikerült átmenteni az utókornak azt, amit a második világháború végének borzalmas pusztítása meghagyott. Az új építés is tiszteletben tartotta ezeket. Ennek tudatában akkor is magas színvonalú munkának mondhatjuk a Hilton épületegyüttesét, ha az azóta eltelt fél évszázad okán már korántsem a legmodernebb anyagokat látjuk a homlokzatokon. Különösen igaz ez, ha a korszak hasonló épületeivel, például az MTA szomszédságában emelt egykori "Spenótházzal" vagy az Országos Tervhivatal Arany János utcai kolosszus irodaházával vetjük össze. A Hilton tiszteletben tartotta a műemléki részleteket és a szomszédos Halászbástyát is, előteret hagyva annak, sötétebb színezésével kiemelve a Halászbástya csipkéit. "A Hilton kívül európai, belül amerikai lett" - írta Kubinszky Mihály a Magyar Építőművészetben 1978-ban.

Az átadást követő első években a szálloda vendégkörének felét az USÁ-ból és az NSZK-ból érkezett vendégek adták, őket követték az Auszriából érkezők, akik a vendégkör kb. 10%-át adták. Főleg tehetősebb turisták és üzletemberek. Már az első években olyan híres vendégek is megfordultak itt, mint például Vance, az USA egykori külügyminisztere vagy Fülöp herceg, az angol királynő férje. A vendégek összességében elégedettek voltak a szállodával, leszámítva a medence hiányát, és hogy az első években még tévékészülék sem volt a szobákban.

A szállodák életében megszokott, hogy rendszeresen felújításokra, átépítésekre kerül sor. 2005-ben a recepció terét újították fel, a Panorama Hall helyén bárt alakítottak ki, átköltöztették a ruhatárat és akadálymentessé tették a két épületszárny közötti összeköttetést. 2016-ban adták át a Hunyadi János útról nyíló kiágazást és buszfordulót, azóta egy "barlangon" keresztül, lentről is könnyen be lehet jutni a szállodába. 2017-re újult meg a Bálterem és a négy különterem, valamint négy kisebb termet is építettek. Elkészült a szobák felújítása is:

A legújabb építkezés pedig 2019-ben kezdődött, amikor a szálloda tetején egy 430 négyzetméteres tetőbárt alakítottak ki. A 120 szék a nagyközönség számára is elérhető, bár nyilván elsősorban a szálloda vendégei veszik birtokba, ha beüt a nyár. Az épületet a szállodát is jegyző KÖZTI-ben tervezték, úgy, hogy a korábbi műszaki építmény magasságát nem haladhatták meg. A belsőépítészeti terveket Nathalie Rottenburg készítette, aki dolgozott már a Béke szálló és a Helia szálló felfrissítésén is. A skybar falát díszítő, bordó, 3D-s kerámia mozaikok a Mátyás-templom Zsolnay csempéinek kistestvérei, a bár italtartóként szolgáló hátfala pedig a templom ólomüveg ablakaira utal vissza. 

 

A szálloda 2022-ben fővárosi védettséget kapott.


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása