Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Új bevásárlóközpont lesz a budai Skála helyén

2007. október 04. - fovarosi.blog.hu

2007 augusztus 7-én a Skála felirat emblematikus S betűjének elmozdításával megkezdődött a budai Skála bontása. Az épület alapkövét még 1973-ban tették le (november 7-én, naná). Az épület unikumnak számított a szocialista rendszeren belül: nyugatnémet, osztrák, és még skandináv holmikat is lehetett itt kapni. Akkoriban még sokszor nem valutával, hanem áruval fizettek - vécédeszkát adtunk olasz paradicsomért, raklapot CB-rádióért stb. Ez a Skála igyekezett nyugati mintákat követni: a Skála igazgatója volt Nyúl Sándor, aki szerint bejárták Nyugat-Európa egy részét, és főleg a Hertie áruházlánctól vettek át ötleteket. A megnyitó 1976 április 2-án volt. Három szinten, 20 ezer négyzetméteren, 101 pénztárral, 800 dolgozóval (!!! - ma pl. egy Media Marktban százan se dolgoznak) árultak mindenfélét. Újdonságnak számított az önkiszolgáló rendszer, a sok bevásárlókocsis élelmiszerosztály, de volt itt mozgólépcső is - az se volt még akkoriban nagyon elterjedt. Eleinte Komjáthy Ágnes volt a Skála arca, később őt "váltotta" a Skála kópé. Emlékszel még, nyájas olvasóm?

(Forrás)


A budai volt az első Skála áruház (a második a Nyugatinál épült meg, akkor a "legkorszerűbbnek" mondott, ma már kevéssé körülrajongott stílusban), nem véletlen tehát, hogy a Skála alapítójának, egy időben első emberének számító Demján Sándort is megütötte a nosztalgia szele: elkérte a Skála alapkövét és az épület oldalára felhelyezett "S" emblémát is. A Skála-csoport (a Centrummal egyesülve, S&C-ként) a rendszerváltás után folyamatosan veszített presztízséből és piaci részesedéséből, 2005-ben eladták a Corvin áruházat, majd hamarosan a többi nagy bástya is elesett. A budai Skála az ING-hez került. A Skála logó új formában él tovább. Néhány fotót készítettem szeptember 30-án a helyszínen, még vasárnap is bontották a régi épületet:


 

 

(A felvételek 2009. szeptember 30-án készültek.)

 

Az ING szándékai szerint a MOM Parkhoz hasonlítható új negyed kerül a Skála és a mellette levő piac helyére. Az új helyen megduplázott, 40 000 négyzetméternyi kereskedelmi terület lesz, plusz többtermes mozi, éttermek, kávézó, mélygarázs, irodák - minden, ami egy új "városközpont"-hoz (bár ezt a szót egy picit túlzásnak érzem egy bevásárlóközpont esetében) kell. A költségeket 35 milliárd forintra becsülik. Az első bérleti szerződéseket már most aláírták - vannak, akik nem akartak kimaradni. Az élelmiszerbolt Interspar lesz, 6000 négyzetméteren, a mozi 13 termes Cinema City lesz. A parkolóhelyekből 135-öt nyilvánossá tesznek.


Érdekesség, hogy - az Index cikke szerint (link a bejegyzés alján) - a római korból származzó lakóházak, kemencék maradványai kerültek elő a földből. A leletek kora az i.e. VII. századtól a keltákig terjed. Mivel a bontás és a régészeti feltárás egyszerre zajlik a területen, a beruházók szerint ez nem okoz csúszást. A gazdag lelet nem érte teljesen meglepetésként a régészeket, mivel korábban már a telek szomszédságában feltártak 15 középkori sírt is, így sejtették, hogy errefelé sokmindent rejthet a föld.


Források:

http://www.nol.hu/budapest/cikk/459567/

http://www.ingatlanmagazin.com/read/1239

http://www.ingatlanmagazin.com/read/1281

http://index.hu/politika/belfold/budapest/sklelet0904/

http://www.nol.hu/budapest/cikk/465315/


 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása