Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1967 április

2017. április 13. - fovarosi.blog.hu

A BNV kedvéért nagyban aszfaltoztak a Városligetben. A Vár "E" szárnyában elkészültek a Budapesti Történeti Múzeum helyiségei. Budapesten Balogh László gépkocsivezető lett a kétszázezredik telefon tulajdonosa. És már majdnem kész volt a szenzációs új szálloda is. Erről írtak ötven évvel ezelőtt.

Április 1: Hősi emlékművet avatnak a Vérmezőn. A Budapest felszabadításáért harcolt budai önkéntes gyalogezred emlékművét április 4-én avatják föl a Vérmezőn. Szabó Iván Munkácsy-díjas szobrász és Jurcsik Károly építész emlékműve egy hatalmas, milliószorosára fölnagyított repeszdarabot mintáz, amelynek két oldalán dombormű látható: elesett katona a szabadság géniuszának fénysugarában, s egy gránátdobó harcos. A két kompozíció mintegy nyolc-nyolc méteres. Az emlékmű húsz méter széles talapzaton áll, fenyőkkel, fákkal, cserjékkel övezett pázsitos parkrészen. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: 196704-Jatekkiallitas - indafoto.hu

Április 1: Magasház épül a Terézvárosban a Bajcsy-Zsilinszky út 9. szám alatti lebontott ház helyére. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: BarossTer-1968 - indafoto.hu
A Baross tér 1968-ban
Április 1: A Baross téri gyalogos aluljáró rendszer végleges terve elkészült. Eszerint a metro felszín alatti utaselosztó csarnokából aluljárókat kell vezetni a busz- és villamos megállókhoz és a Baross térbe torkolló utcákhoz. Azt is javasolja a terv, hogy a Rákóczi út, a Mező Imre út és Rottenbiller utca kereszteződését kétszintűvé alakítsák át. (Magyar Nemzet)

Április 3: 70 000 négyzetméternyi új parkot telepítenek idén a fővárosban. A tavasz érdekes látványosságának ígérkezik a Vérmezőn kialakítandó két minta-kiskert, amely a budapesti kerttulajdonosoknak kíván ötletet adni a ház körüli zöldterületek ésszerű felhasználására. (Magyar Nemzet)
 
fovarosi.blog.hu: CorvinAruhaz-196704-Hirdetes - indafoto.hu
 
Április 3: Gazdag étterem- és szállodafejlesztési programot hajt végre a Pannónia. (...) Az idén újabb terveket kívánnak valóra váltani. Ezekről beszélgettünk Somogyi Jenővel, a vállalat vezérigazgatójával. (...) - Tavaly a fővárosban megnyitottuk a Zöldfa és a Szófia éttermet, a Kalocsai Halvendéglőt, valamint a Casanova éjszakai szórakozóhelyet. Az idén teljesen átépítjük a már megkopott Pipacsot, s májusban nyitjuk a tavaly bezárt kis Royalt. A Kis Royalban étterem, valamint 120 személyt befogadó bár lesz. Építési munkák folynak a Budavár helyén. Itt Budai Bár néven a jelenleginél kétszer nagyobb műsoros szórakozóhely kerül átadásra, amelyhez egy Mézesmackó jellegű bisztró is társul majd. Az év során bezár a Jereván, hogy helyén - több mint valószínűleg csak jövőre - megnyíljon a Casablanca. Sok gondunk volt az Annával. A régebbi terveknek és elképzeléseknek megfelelően körülbelül 2,5 milliós költséggel ez is átépítésre kerül. Itt műsoros szórakozóhely lesz, elöl eszpresszóval. (...)

A Delta-program

Nagyobb gondot fordítunk a tömegétkeztetésre. Hozzákezdünk az úgynevezett Delta-program végrehajtásához. Ennek során az ABC áruházak mintájára, azonos berendezésű és emblémájú üzlettípust hozunk létre. Minden Delta-házat kétszintesre építünk, felül táncos szórakozóhelyet, alul pedig II. osztályú, önkiszolgáló éttermet rendezünk be, ahol minden étel a vendég előtt készül. A Delta-éttermek első mintapéldányai a siófoki Fogas, valamint a Vörös Meteor és a földvári Balatongyöngye helyére kerülnek.

-Milyen lesz a Pannónia szállodafejlesztési programja?

fovarosi.blog.hu: MargitszigetiPalatinusSzallo-19670319-Nepszabadsag - indafoto.hu-1967-ben nem adunk át új szállodát, ellenben többnek az építése kezdődik el. Végre eldőlt a vita, és már az idén hozzákezdhetünk a margitszigeti Palatinus (http link: 1967 márciusi cikkek!) építéséhez. A 21 emeletes szálló a tervek alapján a Sportuszoda és az Úttörő-stadion között emelkedik, a volt pólópálya helyén. A Palatinusban emeletenként 19 szoba lesz, ahová összesen 800 vendég helyezhető el. A toronyszállóhoz a Duna fölé nyúló épületszárnyban 400 személyes étterem, 200 személyes nyári terasz, 200 vendéget befogadó cukrászda, eszpresszó, valamint 150 személyes kerti presszó tartozik majd. Az éjszakai szórakozást 300 fős, színpaddal ellátott mulató biztosítja. Az orvosi kezelésre szoruló betegeket 90 személyes termálfürdőben gyógyítják.

Luxusszálló a Várban

fovarosi.blog.hu: Hilton-BudaiVar-1950esEvek-fortepan.hu-24264 - indafoto.huUgyancsak az idén látnak hozzá a műemlékek feltárásához a Várban, ahol a Hess András téren a régi Mátyás-torony beépítésével felépül a Hotel Mathias Rex. Ennek 260 szobájában 520 vendéget fogadhatunk majd, éttermeiben pedig egyszerre 600 vendéget szolgálhatnak ki. A szállodában működik egy 150 személyes lokál, s lesznek külön tárgyaló- és rendezvénytermek is. A Mátyás király szálló végső befejezése a későbbi évek feladata lesz. (...) Varsóban már megnyílt a Budapest Étterem. Mi a jövő évtől a Várkert Kioszk helyén üzemeltetjük majd a Varsót. Az épületet az eredeti Ybl-tervek alapján hozzuk helyre. Régi probléma az is, hogy mi legyen az Emkével, illetve az Akácfa utcai öreg házzal, ahová eredetileg az Emke konyhája került volna. Amennyiben sikerül a ház kiürítése - amely egyébként már évek óta elhatározott dolog -, akkor már 1967 végén meg lehet kezdeni az öreg ház bontását. Ennek helyén az Emkével kombinálva 150 személyes szálloda, valamint 400 vendég elhelyezésére alkalmas műsoros, a Budapest Táncpalotához hasonló szórakozóhely épül. (Népszabadság)

Április 12: Gyors ütemben épül a Budapesti Nemzetközi Vásár. Április eleje óta 800 szakmunkás dolgozik a ligeti vásárváros területén, hogy az eddigieknél nagyobb és reprezentatívabb ipari bemutatót méltóképpen előkészítse. A pavilonok körül asztalok, festők, lakatosok hada szorgoskodik: készítik a legújabb pavilonokat is. A baráti országok kiállítóinak sorában most újabb üvegfalú kiállítócsarnok emelkedik, a Német Demokratikus Köztársaság 1054 négyzetméter alapterületű pavilonja. Az üvegezés már elkészült, a lakatosok a zárakat, a kilincseket erősítik. A főtér közepén álló alumínium csarnok az idén ikertársat kap. A félkörív alakú alumínium bordák közül négyet már felállítottak s a következő négy - amely már a csarnok teljes hosszát teszi ki, a héten kerül behelyezésre.

fovarosi.blog.hu: BNV-1971-VadaszatiVilagkiallitas-75681 - indafoto.hu
Az NDK BNV-pavilonja 1971-ben. (fortepan.hu, 75681)

(...) Gyors munkát végeztek a postai kábel-, valamint a villamosvezeték-szerelők. A vásárváros területéről eltűnnek a légvezetékek, s minden a föld alá került; betoncsövekbe húzták a villany- és a telefonkábeleket, valamint a tűzjelző berendezés vonalait. Már elkészültek az aszfaltutak. Az idén egyetlen olyan épület sem lesz, amelyet ne lehetne megközelíteni pormentes aszfaltúton. Korszerűsítették a főtér világítását. (...) (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: BTM-1970Korul-Kiallitoter-fortepan.hu-77632 - indafoto.huÁprilis 15: Újjáépítették a budai Várpalota "E" szárnyát. Jelentős szakaszához ért a budai Várpalota helyreállítása: péntek délután az építők átadták az E szárnyat, amely a Budapesti Történeti Múzeumnak nyújt majd otthont. Az épületcsoport újjáépítésének költsége - a hozzátartozó Romkertet, az Oroszlán-udvart, a Lovagtermet, a Zsigmond-kápolnát, a Királypincét is beleértve - összesen 67 millió forint volt, a munkálatok folyamán 65 ezer légköbmétert építettek be. Az épületszárny belseje a legkorszerűbb szerkezetek, a látványos kiképzés jeleit viseli magán. Az Oroszlán-udvarból nyíló főbejárat vezet a tágas előcsarnokba, ahol márványkockás padló, régészeti ásatások hangulatát tükröző gipszrelief díszítéses mennyezet, rejtett világítás várja majd a ruhatárhoz, pénztárhoz, könyv- és levelezőlap-árusítókhoz igyekvő múzeumlátogatókat. Mindenütt teliüveg ajtókat szereltek fel, ezek egyike teraszra vezet, amelyen át megközelíthető az István-torony és a Lovagterem.

A csarnokból széles márványlépcsőkön lehet eljutni az első emeletre, a kiállítási nagyterembe, ahol folyamatos körbejárás lehetséges. A kiállítások tetszőlegesen mozgatható falakkal választhatók le, rendezhetők át. Itt kaptak helyet az előadótermek is. A második emeletet a kutatók és a könyvtár számára rendezték be, a harmadik emeleten vannak a restaurálóhelyiségek. Teher- és személyfelvonók segítik majd a múzeum forgalmának lebonyolítását. (...) A költözés, a Budapesti Történeti Múzeum anyagának átszállítása hamarosan megkezdődik, s több hónapot vesz igénybe. Az ünnepélyes átadáson Mikolik István, a Középületépítő Vállalat főmérnöke mondott köszönetet a határidőre elvégzett, jól összehangolt munkájukért a tervezőknek és az ÉM kivitelező vállalatoknak. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: CsillaghegyiStrand-20100802-01 - indafoto.hu
A csillaghegyi Strand Hotel 2010-ben, már bezárva

Április 16: Készülődés az idegenforgalmi szezonra - Panoráma bár a Citadellában, nyitány Csillaghegyen. Az idegenforgalmi szezon már húsvét előtt megkezdődött, de a nagy vendégjárásra most, "menet közben" is szüntelenül készülőndek vendégfogadó intézményeink. A Fővárosi Idegenforgalmi Igazgatóság szombaton megnyitja Csillaghegyen a Strand szállót, és megszervezte a szállodai szobák pótlására a fizetővendégszolgálatot is. Hétezer szálláshelyet biztosítanak ennek a vendégfogadásnak a keretében. A Citadella vendéglőt négy és fél millió forintos költséggel kibővítették és ugyanitt megnyílik a Panoráma bár, Budapest egyik különleges látványossága. A római-parti kemping az idén már kétezer vendégnek nyújt szállást. Egymillió forintos költséggel bővítik a Római-parton a fogadóépületet is, ahol ajándék árusító pavilon és játékterem is létesül. Fejlesztik a hárshegyi kempinget is. A táborozó helyen másfél kilométernyi pormentes út épült. A faházakban nyaraló vendégeknek itt reggelit is szolgál fel a vendéglátóipar. (Magyar Nemzet)

Április 18: Forgalomirányító jelzőlámpákat helyeznek üzembe kísérletképpen április 20-án reggel az V., Széchenyi utca és Akadémia utca, valamint a Széchenyi utca - Széchenyi rakpart kereszteződésében. (Magyar Nemzet)

Április 19: Új bölcsödék, óvodák és iskolák épülnek az év végéig Budapesten. A Ráth György utcában, a Rézöntő utcában 60-60 személyes bölcsődét, a Katona József utcában és a Kacsóh Pongrác úti lakótelepen, a Lakatos utcai lakótelepen új orvosi rendelőt nyitnak meg, az István-kórház C-pavilonjának felújítása pedig befejeződik ebben az évben. Megépül a csepeli kórház 84 személyes pavilonja is. (Magyar Nemzet)

Április 20: Lebontják a "Bagolyvárat" - Régi iskola a századfordulótól mostanáig. (...) Asztalos János Kertészeti Technikum, Zugló, Egressy út 73. Sokan ismerik, tudnak róla, s messzi vidékről járnak csodálni ritka virágait, különleges üvegházi és szabadföldi dísznövény-kultúráját. (...) A nappali tagozaton mindössze kétszázan tanulnak. Nem is fér el több... Ők is alig! De nem kell már sokáig szorongani az idejétmúlt, szűkre szabott épületben. Hamarosan megkezdik a 8 tantermes, emelt szintű, modern iskola építését. (Addig is a szomszédos általános iskolába költöznek. A jövő év szeptemberében már az új épületben kezdődik - duplájára emelt létszámmal - a tanítás. Szűts Zoltántól, a technikum igazgatójától hallottam a jó hírt. Megmutatta a terveket is, rajta az új iskolával, tornateremmel, szertárakkal, előadótermekkel, zeneszobával, kollégiummal, s hozzá konyhával... Már hozzá is kezdtek az egyelőre ideiglenes diákotthon felépítéséhez. (...) (Népszabadság)

Április 23: Földalatti járműtelep - a metrónak. A következő évek legnagyobb közlekedési beruházása Budapesten - a metró építésén kívül - a Fehér út - Kerepesi út - Lóverseny tér közötti területen a földalatti járműtelep és az FVV-BHÉV főműhely kialakítása. A metró Fehér út - Déli pályaudvar közötti vonalán 1973-ban a tervek szerint 80, egyenként 20 méter hosszú motorkocsi szállítja az utasokat, két, három vagy négy kocsiból álló szerelvényen. 1970-ben - a Fehér út - Deák tér között - az első szakaszon - 44 motorkocsi jár majd. A metrókocsik elhelyezésére, karbantartására és javítására építik meg a metró járműtelepét. Az idén a Szovjetunióból érkező négy kocsi próbájára a 2500 méter hosszú pálya építését a Kerepesi úton ez év júniusában kezdik meg és az év végéig be is fejezik. A metró-járműtelep építésével egyidejűleg alakítják ki ugyancsak a Fehér út - Kerepesi út - Lóverseny tér között a Fővárosi Villamosvasút - BHÉV új főműhelyét. (...) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: BudapestSzallo-Regi02 - indafoto.huÁprilis 23: Keresztül-kasul tizenhét emeleten - Milyen lesz belül az épülő Budapest Szálló. (...) A szálloda története 1963-ban kezdődött, amikor az előzetes tárgyalások, s a telek kiválasztása után Szrogh György, a Középülettervező Vállalat I. számú irodájának építésze megkapta a megbízást az épület megtervezésére és munkatársaival hozzáfogott az előzetes tervek és a beruházási program kidolgozásához. Elképzeléseiket az illetékesek elfogadták, s ezek nyomán 1964 elejétől kialakultak a - most már végleges - kivitelezési tervek: a rajzasztalokon megszületett, új formát öltött az új szálloda.

Egy év múlva - 1965 nyár elején - az addig üresen álló telken megjelentek az építőmunkások, kiirtották az elburjánzott növényzetet. Megkezdődött a tereprendezés, majd az alapozás, s a lépcsőzetesen emelkedő telken rövidesen kialakultak a szálloda első részei, az étterem és a raktárhelyiségek, majd nőni kezdett a torony, s 1966 végére elkészült a tetejére tervezett, kilátószerű bárhelyiség sátorszerű kúpja is. A munka most "beljebb került", a munkások láthatatlanok lettek - az épület belsejébe húzódtak. Alakítják, formálják belső tereit, a szobákat, a folyosókat, a lépcsőházakat és a liftaknákat, szerelik a villany- és vízvezetékeket és a szellőzőberendezéseket, hogy a tervek szerint 1967 szilveszterére átadják rendeltetésének az új szállodát.

(...) A karcsú - harminc méter átmérőjű - henger, amely nem töri meg a háta mögött húzódó Trombitás úti házak kilátását sem, úgy nyúlik fel a körülötte elterülő, lépcsőzetesen emelkedő, alacsony beton épületrész tömegéből - amely az éttermet, a cukrászdát, a bárhelyiséget, a pinceborozót és a szolgáltató üzemeket: a konyhát, a raktárakat és a személyzeti öltözőket, leghátul pedig a kazánházat fogadja magába - mint egy letűzött jelzőkaró, mutatva, hogy itt végződik a város egyik része és kezdődik egy másik, tőle gyökeresen eltérő negyed: a zöldterület.
 
fovarosi.blog.hu: BudapestSzallo-1971Korul-Tetoterasz-fortepan.hu-8521 - indafoto.hu
(kép: fortepan.hu, 8521)

(...) Az érkező szállóvendég útját követve a Szilágyi Erzsébet fasorból érkezünk meg a szálloda kapujához, amely az utca vonalától kissé beljebb - az autóforgalom és a parkírozás követelményeinek is megfelelve - nyílik a Lorántffy Zsuzsanna lépcső és a fasor sarkán. A kapun át a szálloda halljába lépünk. Fedett tetejű, de nyitott oldalú előtér vezeti be, amely szinte szív befelé, s egyenesen vezeti a lépést a körbe futó pult irányába, amely mögött a portások, a MALÉV-kirendeltség, az ajándékbolt és a szálloda dolgozói fogadják majd az érkezőt.

A henger alakú toronyban elhelyezkedő szobákhoz a portával szemben induló lifteken lehet majd feljutni, közben a felső hall, az irodák és a raktárak szintjei következnek az első, a második és a harmadik emeleten. A liftből a vendég az emelet két helyen kitáguló körfolyosójára lép. A szobák ajtaja innen nyílik. Benn, kis előtér, onnan kétfelé vezet az út; a szoba belső terébe és a fürdőszobákba. (...) A tetőterasz közepén üvegfalú bár készül, ahol a vendégek télen és éjszaka is gyönyörködhetnek a tájban, élvezhetik a köröskörül csillámló fények szépségét.

fovarosi.blog.hu: BudapestSzallo-Korszallo-PokerTerem-70esEvek - indafoto.hu

Fejezzük be végül sétánkat a szálloda éttermében, amely az utca szintjétől kissé felemelve, teraszosan helyezkedik el. A szállóvendégek az első emelet halljából közelíthetik meg ezeket a helyiségeket, az utcáról jövők pedig - a szállodakapu mellett nyíló, saját ruhatárba vezető - különajtón át juthatnak fel egy lépcsőn. A forgalom zaja ide már csak megszűrve jut el, nyugodtan lehet étkezni, pihenni, s utána átsétálhat majd a vendég a cukrászdába vagy a bárba. (Magyar Nemzet)

Április 26: Az év végéig: tizenötezer új telefon Budapesten. Azt hiszem, ma én vagyok a legszerencsésebb pesti ember - mondta tegnap Balogh László, a Hungarocamion gépkocsivezetője. Horváth Ferenc, a Budapesti Távbeszélő Igazgatóság vezetője így felelt: - Valóban, sokan három évi várakozás után is örülnének, ha telefont kapnának. Önnek mindössze három hetet kellett várnia. Mi valamennyi igénylő kérését szeretnénk azonnal teljesíteni, de ez nem rajtunk múlik, hanem a telefonközpontok befogadóképességén. Aki olyan szerencsés helyen lakik, mint ön - a Ferenc-központ területén -, azt érheti ilyen kellemes meglepetés. A budapesti távbeszélő-hálózat bővítése a posta és az előfizetők számára egyaránt nevezetes eseményt hozott: kedden Balogh László Üllői út 126-130. szám alatti lakásában bekapcsolták Budapest kétszázezredik telefonállomását. A gépkocsivezető egyszobás lakásában rendezett kis ünnepségen a Budapesti Távbeszélő Igazgatóság vezetője elmondta, hogy az idén már 5100 új telefonállomást kapcsoltak be a fővárosban, s az év végéig 15 ezerre növekedik az új előfizetők száma. (...) (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: CsepelAruhaz-196704-MagyarNemzetHirdetes - indafoto.hu

Április 27: A kelenföldi új lakótelepen megkezdték az E 12. jelű 180 lakásos épület műszaki átadását. Jelentős állomása ez az építkezésnek, ugyanis ebben a házban épült fel az új városrész ezredik lakása. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: BarossTer-1969-TerrendezesMakettje - indafoto.hu Április 30: Aluljárótól aluljáróig - Városkép a mélyben - Milyen lesz a harmadik? (...) Budapest tucatnyi csomópontján előbb-utóbb meg kell építeni az aluljárót: a Marx téren, a Kálvin téren, a Felszabadulás téren, a Moszkva téren, a Nagykörút-Üllői út kereszteződésében, szinte mindenütt, ahol a metróállomások majd "kiöntik" magukból az emberfolyamot. A belterületi csomópontokon különösen érződik az a hatás, amelyet a statisztika illusztrál: a fővárosban a századforduló óta hatvanszorosára nőtt az egy lakosra jutó közlekedési területszükséglet, az útfelület viszont alig a kétszeresére, s az is főleg a peremkerületekben. (...)

A Baross-szobor áthelyezése után, a metróállomástól feljövet, több ezer négyzetméteres nyitott "katlanban", nem egészen háromméteres mélységig süllyesztett térben találják majd magukat az utasok. A fedetlen terület előnye nyilvánvaló: a hatalmas térség takarása betonelemekkel rendkívül drága volna, s igen nyomasztóan hatna. Ebből a süllyesztett térből fedett aluljáró-folyosók ágaznak a Keleti pályaudvarra, a Kerepesi út túlsó oldalára, illetve a Thököly úti, Baross téri üzletsorhoz. A Rákóczi út torkolata felé is ágazik egy folyosó, ez azonban a Rottenbiller utca - Mező Imre út kereszteződésig nyitott lesz. a folyosók a felszínhez, a villamos-járdaszigetekhez, gyalogjárdákhoz vezető lépcsőkben végződnek.

A világítást, a burkolóanyagok felhasználását, s az Emke-aluljárónál is kifogásolható utasirányítást, tájékoztatást ennél az aluljáró rendszernél tovább tökéletesítik, s a belső elrendezésnél észrevehető lesz a praktikusságra, a modernségre törekvés, például az üzletek révén. A gyalogos-aluljáróban elhelyezett üzletsort külföldön sem nézik jó szemmel, a szellőzés, a csatornázás, az áruellátás okozta nehézségek, a torlódás veszélye miatt. A tetszetős bécsi Ring-aluljáró üzletsora - úgy tudjuk - a mai napig is híján van az egészségügyi hatóságok hozzájárulásának, de a bécsi városi szervek sem rajonganak a föld alatti bolthálózatért. A Baross téren is csak módjával élnek majd a lehetőséggel, de mindenesetre haladás, hogy a Thököly úthoz vezető aluljáró-folyosón kürtővel szellőztethető, áruval könnyen ellátható, falba épített üvegkalitkákban virágüzletet, édesség- és dohányboltot, újságpavilont rendeznek be. A Kerepesi úthoz ágazó folyosók és nyitott térség sarkára, a forgalmat nem akadályozó holttérbe eszpresszót terveznek, s tekintettel arra, hogy ez a rész napsütötte aluljáró lesz, nyáron a vendégeket kívül is ülőhelyek, asztalok fogadják majd. A Baross téri aluljárórendszer - lehetséges, hogy a munkálatokat már az idén megkezdik - tervezése arra utal, hogy a városrendezési, városszépítési törekvések a szó szoros értelmében is "elmélyültebbek", nemcsak a felszínen érvényesülnek, s azt a célt tűzik ki, hogy a jövőben az aluljárók is szorosan a városképhez tartozzanak. (Népszabadság)


A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása