Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Vadplakátozás és graffitik

2007. július 31. - fovarosi.blog.hu

Ugye nem csak engem zavar? Engem legalább is borzasztóan. Felújítanak egy épületet, lefestenek egy villamosmegállót, és az egésznek egy-két hét múlva semmi nyoma, mert az egész tele van plakátozva: autósiskolák, eladó ingatlanok, nyelviskolák és egyéb kisvállalkozások hada lepi el ajánlataival a frissen felújított részeket. Nem hiszem el, hogy ezen ne lehetne változtatni! 

A főpolgármester is tud a problémáról, időnként fel is veti, hogy változtatni fog ezen - aztán csak nem történik semmi. Legutóbb április közepén javasolta Petrétei József igazságügyi miniszternek, hogy a plakátozókat és a megrendelőt is 30 ezer forint helyett 100 ezer forintos büntetés érje. Aki a lejárt hirdetését 5 napon belül nem szedetné, annak a főváros kiszámlázná az eltakarítás költségeit. A városháza azt is szeretné, ha nem csak a helyi önkormányzat vagy a közterületfelügyelet, hanem a rendőrség is eljárhatna ilyen esetben.


A problémára a főváros mellett a civil szféra is felfigyelt: a Szeretem Budapestet Mozgalom is felfigyelt: a vadplakátokon szereplő cégeket levélben keresik fel, a kerületek segítségét kérik, újsághirdetésekben hívják fel a figyelmet a probléma elleni küzdelemre stb.


Egy másik szervezet, a Lát-Kép Gondolatalapító Egyesület is a környezetkultúra fejlődéséért indított mozgalmat. Az egyesület letakarítja azon házak faláról a graffitiket, akik vállalják, hogy a megtisztított felületeket a továbbiakban folyamatosan gondozzák, letisztítják. Ők tisztították meg a Corvinus Egyetemet, a Testnevelési Egyetemet, és a Budai Irgalmas Rend Kórházának homlokzatát.


Nem csak egyesületek, hanem cégek is foglalkoznak már a graffitik eltávolításával, sőt, ma már olyan csomag is rendelhető, ami az egyszeri megtisztítás utáni védőréteg felrakása után havi rendszerességű graffiti eltávolítást is tartalmaz - így egy egyszeri beruházás után nem is magas összeg megfizetésével a falfelületek rendszeresen letisztíttathatók.


Van aki a megoldást a szigorú fellépésben látja, van aki az üzletek tulajdonosainak felelősségét is felveti. A Rendőrség szerint fontos az "elterelés", azaz szabadon összefirkálható területek kijelölése (ilyet láttam pl. Óbudán a Filatorigátnál a volt harisnyagyár falán)...


Te mit tennél a probléma megoldására? Szólj hozzá!


Források:

http://www.hg.hu/?hg3=cikk_reszletes&cikk_id=1399

http://www.nol.hu/budapest/cikk/443457/

http://www.szeretembudapestet.hu/fsindex.html

http://www.nol.hu/budapest/cikk/446926/

http://www.nol.hu/budapest/cikk/448087/

http://www.tisztabudapestet.hu/index.html

http://www.lat-kep.hu/


 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása