Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Kormányzati negyed: 2007 végének hírei

2007. december 18. - fovarosi.blog.hu

2007 Szeptember: a győztes és a második helyezett kihirdetése után a fő építészeti vita a sínek lefedése körül zajlik. Janesch Péterék a sínek lesüllyesztésével a "földszinten", Fintáék a sínek lefedésével az "emeleten" kötnék be a Városligetet egy sétányon keresztül egészen a Nyugati pályaudvarig.

2007. szeptember 26: ÉS interjú Janesch Péterrel az Építészfórumon
2007. október 15
: Csúszik a kormányzati negyed versenymegbeszélése, a
Sedesa visszalépett a projekt kivitelezéséből.
2007. október 15: "A kormányzati negyed építése kapcsán elbontanák a Nyugati téri felüljárót, és a Ferdinánd hidat is. A 14-es és 47-es villamosok vonalát meghosszabbítanák. Szélesebb lesz a Podmaniczky út." - számol be az elképzelésekről az Index cikke.
2007. október 17
: A Stop.hu összefoglalót közöl a budapesti meg
nem épült alagúttervekről - annak kapcsán, hogy a Ferdinánd-híd helyett alagutat javasol a főváros a kormányzati negyed építéséhez kapcsolódóan.
2007. október 18
: a
közlekedés átalakításának terveiről számol be az Index.hu. A legdrágább változat szerint a Nyugati pályaudvar fejállomásból megállóvá alakulna, ehhez alagutat kellene építeni onnan egy másik pályaudvarig, ennek költsége viszont kb. a 4-es metróéval hasonló nagyságrendű. Más verzió szerint Rákosrendezőre "húzódna vissza" a vasúti közlekedés, a Nyugati épülete pedig más funkciót kaphatna - ez esetben viszont a vonattal érkezők nagyjából kint is ragadnának, Rákosrendező környékén ugyanis nagyon rosszak a közlekedési lehetőségek. A Ferdinánd-híd helyett alagút kötné össze a Váci utat és a kiszélesített Podmaniczky utcát. A VEKE is támogatja a 47-49-es villamosok összekötését a 14-es villamossal, ehhez azonban a Nyugati téri buszpályaudvart mindenképpen fel kellene számolni, sőt, a Nyugati téri felüljáró megszüntetése is szóba került. A villamos vagy a Váci úton, vagy a Podmaniczky utcán haladna.
2007. október 31
: A
MÁV határidőre kiürítette területeit és átadta azokat az államnak - sajtóközlemény.
2007. november 13
: Hétfőn (12-én) aláírta a kormányzati negyed épületének
tervezői szerződését a nemzetközi építészpályázat győztese, a Janesch Péter vezette csapat és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI). A tervezéshez Janeschék projektcéget alapítottak. A Team 0708 Kft., amelynek neve az eredmény kihirdetési idejére és a munkára szolgáló két évre reflektál, egy Kecskeméti utcai irodaház két emeletét foglalja majd el. Az Index.hu cikke.
2007. november 14
: "Egy MSZP-s bizottsági tag tartózkodása miatt
elutasította a fővárosi önkormányzat szakbizottsága a a szabályozási keretterv módosítását, ami elengedhetetlen a kormányzati negyed megépítéséhez. A képviselők nehezményezték, hogy fontos kérdésekre nem kaptak választ." Az Index.hu cikke.
2007. november 20
: " Megkezdődhetnek a kormányzati negyedhez kapcsolódóan a Nyugati pályaudvar területfelszabadítási,
bontási munkálatai, miután a MÁV Zrt. közbeszerzési eljárását az újbaroki VÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft. elnyerte nettó 446 millió forintos ajánlatával" - a teljes cikk itt olvasható.

2007. november 21: "Százmilliárdos közúti fejlesztésekhez köti a közlekedési hatóság a kormányzati negyed építési engedélyét, de a szükséges többletpénz nincs meg sem az állam, sem a főváros költségvetésében." - írja a Magyar Nemzetre hivatkozva a ma.hu. Az Index.hu cikke szerint "Noha arról még az illetékeseknek sincs fogalmuk, hogyan alakul a kormányzati negyed környéke, a bontási munkálatok már megkezdődtek a Nyugati pályaudvaron, ahol a jobboldali (délkeleti) külső vágányoknál két napja markológépek szedik fel a síneket. "

2007. november 27: A Miniszterelnöki Hivataltól a pénzügyminiszterhez kerül át a kormányzati negyed kivitelezésének felügyelete - írja az Origo.
2007. december 01: Egy KDNP-s hatodik kerületi képviselő
helyi népszavazás kiírását kezdeményezte, mivel aggályosnak tartja, hogy úgy épül meg a kormányzati negyed épülete, hogy közben a kapcsolódó közlekedési beruházások csak később, és bizonytalan forrásokból valósulnának meg - írja a Magyar Nemzet.
2007. december 04
: Mégsem a pénzügyminiszter, hanem a Pénzügyminisztériumban helyet foglaló
Suchman Tamás lesz a kormányzati negyed felelőse.
2007. december 05
: Most derült ki (hogy miért csak most?), hogy a kormányzati negyedet át kell tervezni, mert az egyik, a főváros tulajdonában álló telek a
fővárosi törzsvagyonhoz tartozik, és nem egyesíthető a többi telekkel. A kormányzat nem várja ki a jogi procedúrát, inkább áttervezteti a kormányzati épületet. Közben a Merkantil-konzorcium visszalépett a kivitelezésre kiírt pályázatról.

2007. december 11: Az SZDSZ újragondolná a kormányzati negyed tervét, mivel egyre kevesebb az esély a 2009-es befejezésre. Az Index.hu cikke.

 

Ha találsz még cikkeket, léci tedd be a linket egy hozzászólásba! Köszi!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása