Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Bezárt a Kultiplex

2008. május 26. - fovarosi.blog.hu

Kissé megkésett beszámoló. 2008 februárjában végleg bezárt a legutóbb Kultiplex néven futó központ. Az utolsó próbálkozás az volt, hogy civilek megpróbálták védetté nyilvánítani az épületet, de a kérelem a KÖH részéről elutasításra talált, így az épületet kiürítették, és az önkormányzat szándéka szerint hamarosan el is bontják, hogy a mellette levő, két részből álló közparkot növeljék meg vele.

A ház az első világháború előtt a Tanítók Otthonának kultúrszínpada volt, és itt működött 1927-ig a Pedagógiai Filmgyár is. 1937-ben Kende Ferenc tervei alapján építették át, ekkor az emeleten még lakások voltak. (Kende főleg üzleteket, portálokat, kiállítási pavilonokat tervezett, de az ő alkotása az Iparművészeti Múzeum előtti Lechner szobor talapzata is.) Nevezték akkoriban Kultúr Színpad Mozgónak, Kultúr Mozgófényképszínháznak, vagy csak Kultúrnak. 1959-ben lett belőle Kinizsi mozi. Egy időben még Blue Box-nak is hívták. Aztán Kultiplexnek.

A végnapokat szépen végigcikkezte a sajtó: volt megmentési kampány, Dózerfesztivál, meg nem valósult önkényes foglalási tervek stb. A Budapest rekonstrukció pedig a szomszédos parkot kapta egy kicsit rendbe. De a Kultiplex bezárt. Vége. Emlékül néhány kép a ház oldalfaláról:

005-Kultiplex

006-Kultiplex 007-Kultiplex008-Kultiplex


Olvasnivalók:
http://www.nol.hu/budapest/cikk/482533/
http://mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=16145

Új Péter így emlékezett. Neked milyen emlékeid vannak a Kultiplex-szel kapcsolatban? 
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása