Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Hajógyárból Álomsziget

2008. augusztus 01. - fovarosi.blog.hu

Beépül, átépül a Hajógyári sziget déli része. az ÁPV 2003 végén a Plaza Centers 100%-os tulajdonában álló Ercorner Kft.-nek adta el a Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft. 66,8%-os üzletrészét, 4,6 milliárd forintért. 2008-ban Az Álom Sziget-Entertainment Zrt. megszerezte a kaszinókoncessziót is. A tervek szerint 2012-re készül el a komplexum, 525 milliárd forintból (!). A területen már elindult a Hadrianus palota romjainak feltárása, és a beruházó Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. az árvízvédelmet szolgáló résfal építését is elkezdte.

http://www.euroastra.info/files/images/alomsziget.jpg
(A kép forrása)

Lesz itt több mint száz játékasztal és több mint ezer játékgép a kaszinóban, lesz egy 3500 férőhelyes konferencia-központ, 3000 szoba és 1000 apartman a szállodában, és 5500 mélygarázs férőhely. Cserébe a beruházó több közcélú fejlesztést is megvalósít. A sziget északi részét, amely továbbra is beépítetlen marad, parkosítják. Felújítják és átépítik a Sziget fesztiválok főbejárataként híressé vált K hidat. Kiépítenek egy új alagutat, amely a Bogdáni út vonalában megy be a szigetre. Összekötik az Árpád fejedelem útját a budai alsó rakparttal, és új lehajtót építenek az Árpád-hídról.
 

Budapesten három játékkaszinó működik (a játéktermeket, kisebb szerencsejáték-helységeket nem számítva), ők úgy nyilatkoztak, hogy az új beruházástól nem félnek, mert inkább arra számítanak, hogy a növekvő szerencsejáték piacból ők is gazdagodhatnak majd.


A Védegylet amiatt aggódik, hogy csökken a zöldterületek aránya, nő a környezetterhelés, és a ki- és behajtóknál akár közlekedési káosz is várható, ezért nem támogatják a beruházást. Az egykori Limes részét képező Hadrianus palota romjainak területe nevesítve szerepel az örökségvédelmi törvényben, mint állami tulajdonból ki nem adható műemlék. Helytartói székhelyként funkcionáló ókori római épületegyüttesből nagyon kevés maradt fenn Európában. A palota Aquincumhoz tartozott, ahol a 2.-3. század forulóján 10-12 ezren is laktak. A sziget valamikor két részből állt, a palota az Óbudához közelebb eső részen állt. A régészeti feltárást a Budapesti Történeti Múzeum végezteti el, de pontos ütemterv még nincs se a feltáráshoz, se az építkezéshez. A próbafeltárás idén novemberben érhet véget. Az állam opciós jogával élve visszavásárolja a Hadrianus palota területét. A terület visszavétele a beruházást nem akadályozza meg, mivel a tervezők már eleve számoltak ezzel a lehetőséggel. Sőt, a 2003-as eladáskor vállalták, hogy finanszírozzák a feltárásokat.

A hajógyárat még Széchenyi István alapította az 1800-as években, és egészen 1991-ig működött. Az ipari terület értékes épületeit is meg kívánják tartani. A beruházó magas színvonalú márkák üzleteit tervezi elhelyezni az átalakított, de megőrzött épületekben. A Közlekedési Múzeummal együttműködve egy hajózási, hajógyártási állandó kiállítást is létrehoznának a helyszínen. Így a Hadrianus palota, a hajógyár és az új épületek eklektikus, és remélhetően hangulatos elegye lesz majd látható a Hajógyári sziget déli részén.


A projekt honlapja:

http://www.dreamisland.hu/


Források:

http://www.nol.hu/budapest/cikk/493218/

http://www.ingatlanmagazin.com/3800/Alomsziget_vagy_budai_kozlekedesi_kaosz_es_kornyezetterheles/3.html

http://www.nol.hu/budapest/cikk/493982/
 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása