Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Utcai tárgyaink

2008. augusztus 05. - fovarosi.blog.hu

Ebben a bejegyzésben annak próbálok utánajárni, hogy milyen új kisebb-nagyobb utcai tárgyak vesznek minket körül a közeljövőben.

A legnagyobb vitát az utóbbi időben a postaláda téma váltotta ki. A Magyar Posta 2008-ban nekikezdett a szerintük elavult, a városvédők szerint viszont nagyon is értékes régi postaládák cseréjének. Az új ládák kétségkívül silányabbak, gyengébb anyagúak - egyik alkalommal magam mentem be a Petőfi Sándor utcai postára, hogy szóljak nekik: tárva-nyitva áll a vadonatúj postaláda az épület falán, simán kiveheti bárki a bedobott leveleket. Kb. úgy viszonyul a régihez az új, mint a 2-es metró állomásainak régi és új változata. A régi, felújítandó, de eredetileg igényesnek mondható állomások / postaládák helyére új, de nagyon gagyi, olcsó anyagokból elkészült új kerül. A nagy postaláda üzlet bonyolítói a H-Safes.
 

A Fővárosi Csatornázási Műveknél oldalbeömlős víznyelők telepítését kezdték meg - egyelőre kísérleti jelleggel. Külföldi filmekből is ismerős lehet a megoldás: nem az aszfaltba "telepítik" a lefolyót, hanem a szegélykőbe "integrálják". A cinikusabb énem azt mondatja velem, hogy így legalább csökkenhet az olyan lefolyók száma, amelyek még véletlenül sincsenek egy szintben az úttesttel. Reális énem azonban tudja, hogy az új megoldást is lehet rosszul kiépíteni :-) No de félre a rosszmájúsággal, bizalmam az ősi erényben. A nagy esőzéseknél leömlő víz rengeteg hordalékot is visz magával, és ez könnyen eldugaszolja a jelenlegi lefolyókat - tulajdonképpen erre keresnek megoldást az FCSM munkatársai. Az esővíz a szennyvízzel együtt távozik - például az Erzsébet-híd közelében, az Ördög-árok végeként a Dunába. És egy újabb érdekes adat: Budapesten 80 ezer, szinte kizárólag felső beömlésű víznyelő rács található. Ezeket nem leváltaná, hanem kiegészítené az új rendszer.
 

Az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. pályázatot írt ki a köztéri parkoló automaták újjátervezésére. Az automaták funkciója természetesen nem változik, de az újaknak tartalmazniuk kell annak üzenetét, hogy "a díjfizetés mobiltelefonnal könnyebben megy". A pályázóktól azt kérik, hogy a terv legyen vidám, kommunikatív, formabontó, elgondolkodtató, bátor, merész, kihívó, kedves, szeretni való és újító. A beadási határidő 2008. július 10 volt, ezt 17-éig meghosszabbították. Már lehet szavazni, a legjobb pályaművekből pedig kiállítás nyílik majd a Gödörben szeptember 5-én. (A kiállítás szeptember 14-ig lesz megtekinthető.) Én a "Park and Bike 2"-re, illetve a "Város"-ra szavaztam, neked melyik a kedvenced?


A XIII. kerület pedig új köztéri padok kiválasztásához kéri a lakosok ajánlását. Zalavári József formatervező bútorai közül lehet választani. Egy-egy példányt a Gyermek téren ki is helyeztek: van Budapest pad, Deák pad és Korzó pad.

http://vg.hu/lapokkepek/cikkek/13000/13779_kuka.jpg (A kép forrása)

Hamarosan egy új típusú szemetes is felbukkanhat Budapesten. A pályázatot a MOME és az Öko-Kord közösen írta ki. A pályázók modelljeinek prototípusait megtekinthetjük majd a Design Hét keretében, és már szavazni is lehet (szeptember 15-ig) az Öko-Kord honlapján. A kukák mindegyike szelektív hulladékgyűjtő. (Csak ne pakolnák az emberek a szemetüket a szelektív hulladékgyűjtő mellé...)

Itt jegyzem meg: Budapest szép portáljairól, nagykapuiról pedig kiállítás volt látható a Gödörben. A kiállítás már bezárt, de a honlapja még él, ajánlom figyelmetekbe!

Tudsz még hasonló pályázatokról, utcai tárgyakról, érdekességekről? Írd meg kommentbe, bővítsük együtt a listát!

 

Források:

http://www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=284734

http://www.nol.hu/budapest/cikk/495401

http://www.fcsm.hu/article/article.php/37/54

http://www.epiteszforum.hu/node/9765

http://www.hg.hu/?hg3=cikk_reszletes&cikk_id=4628

http://oko-kord.hu/

http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=233459&fr=rss

http://www.metro.hu/bulvar/cikk/277027
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása