Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Mivé lesz a Mundo a Bosnyák téren?

2008. november 12. - fovarosi.blog.hu

Korábban már volt szó arról, hogy Zugló új városközponttal gazdagodik. A Csömöri út - Rákospatak utca - Bosnyák utca - Mosztár utca által határolt területen modern, többfunkciós városrész építésébe kezdenek. Az első, nagyon tömbszerű épülettervet a Tervtanács elutasította, ezután átdolgozták a tervet, így egy jobban bejárható, oldottabb térszerkezet építése kezdődik meg 2009-ben. A terveket a Bánáti és Hartvig Építésziroda készítette, együttműködésben a lengyel Mofo Architects-szel.

http://hg.hu/upload/images/photos/000/042/273/Mundo_Night_X.jpg?1224077200

A terv legfrissebb formája. (Forrás)

40 milliárd forintos beruházással 65 ezer nm kereskedelmi terület és 30 ezer nm iroda épül meg, de épül egy önkormányzati tömb is. ezekhez összesen 2500 (ebből 400 P+R) parkolóhely létesül. A beruházó Echo Investment az átadást 2011-re ígéri. A kerületi önkormányzatban az ellenzék kifogásolja, hogy az első változatokhoz képest ma már szó sincs városközpontról, inkább csak egy újabb plázának nevezhető a Mundo. A szakrendelő és a rendőrség is ide költözött volna az önkormányzat irodáival együtt, de ma már csak az önkormányzat költöztetéséről van szó, a többi terület iroda és üzlethelyiség lesz. A változás mögött valószínűleg az önkormányzat anyagi helyzetének romlása állhat, ugyanis egy októberi sajtótájékoztatón a lengyel fejlesztő, az Echo Investments képviselője már arról számolt be, hogy az Echo saját része a finanszírozásban a korábban tervezett 20 százalék helyett 30-35 százalékra nő. A bevárló- és szórakoztató központ az első irodatoronnyal együtt 2010 végére épülhet meg, a három különálló irodaépület építése 2011-ben kezdődik. Az építkezés során új gyalogos sétányt alakítanak ki a Nagy Lajos király útja felől, kiszélesítik a Csömöri és a Rákospatak utcát, a Rákospatak utca - Szugló utca - Bosnyák utca kereszteződésben pedig körforgalmat alakítanak ki. A legfrissebb látványtervek alapján a főbejárat porticust kapott, előtte egy kis köztér létesül. (Persze senki nem fog kiülni két nagy forgalmú, zajos út kereszteződésébe, de a rajzon jól mutat, és Nagy Fekete Autóval érkezőknek bizonyára jó parkolóhely is lesz a kis tér.) A legnagyobb változás, hogy egyetlen óriástömb helyett több kisebb egységből áll össze a központ, az egységek között üvegtetővel fedett közlekedőkkel. A homlokzatot homokszínű kővel és üvegfalakkal burkolják majd. A 2160 autót befogadni képes parkolóknál zöldhomlokzatot is alkalmaznak, és 400 helyet P+R parkolás céljára tartanak fenn - ezek mindenképpen üdvözlendő fejlemények.

A templom homlokzatával szemben található villamos remíz kulturális központtá alakulhat, és a másik oldalon szomszédos sportközpont fejlesztése is megvalósulhat - legalább is ezeket is tervezi a kerület. A szomszédos piac sorsa továbbra is bizonytalan: a kerület azt szeretné, hogy a Fény utcához hasonlóan itt is fedett csarnokba költözhessenek az árusok, ám erre se pénz, se terv nincsen. A tanuszodát a tervek szerint felszámolják.

Számomra az aggályos a beruházás körül, hogy az új központ magassága meghaladja a 30 métert, miközben a környékén 10-12 méteres házak állnak, továbbá a zöldfelületek nagysága is jelentősen lecsökken. Nota bene: ez a folyamat már évek óta folyik Zuglóban, mely egyre inkább elveszíti csendes kertvárosi jellegét.

A Mundo építési területét 2008. október 1-én átadták a beruházónak.

Források:
http://www.privatbankar.hu/html/cikk/friss.php?hir=65130
http://epiteszforum.hu/node/10848
http://hg.hu/blog/5199-indul-a-bosnyak-teri-uj-keruletkozpont-epitese
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=154321
http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=245669&fr=rss
http://www.bh.hu/haz.php?epulet_id=234&uid=&nyelv=hu
Budapest újság, 2008 március

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása